Баклажанна ікра – проста і смачна закуска. Її можна намазувати на хліб, подавати до гарніру або м’яса. Тільки уявіть, як ви взимку відкриваєте баночку ніжною, натуральної, ароматною ікри, смак якої чудовий!
Баклажанна ікра на зиму – базовий рецепт
Список продуктів:
- цибуля – 300 гр;
- олія соняшникова – 35 мл;
- помідори свіжі – 900 гр;
- сіль за смаком;
- баклажани – 1 кг;
- 6 часточок часнику;
- два болгарських перцю.
Готуємо ікру покроково:
- Моєму баклажани, не очищаючи від шкірки, запікаємо їх в духовій шафі півгодини. Попередньо проткніть їх виделкою кілька разів.
- Ось тепер можна зняти з них шкірку.
- Помідори миємо під краном і прибираємо з них капелюшки.
- Очищені цибулини розрізаємо на 4 частини, позбавляє від лушпиння зубчики часнику.
- Перекручуємо овочі в м’ясорубці. Залишаємо недоторканими тільки три часникові часточки.
- Одержаний овочевий фарш викладаємо на сковороду. Можна зверху вилити трохи соняшникової олії.
- Смажимо ікру 20 хвилин.
- За 5 хвилин до кінця готування додаємо часник, протерши його на тертці.
- Закуска готова. Можна закатати її в банки і залишити до зими, або перекласти в каструльку і прибрати в холодильник.
З майонезом і томатною пастою
Виходить дуже ніжна, ситна і смачна закуска. З неї добре робити бутерброди.
Вам знадобиться:
- морквина – 0,2 кг;
- томатна паста – 0,2 кг;
- баклажани – 1 кг;
- свіжа зелень – 0,1 кг;
- майонез – 70 гр;
- цибулини – 0,2 кг;
- оливкова олія – 100 мл;
- приправа до смаку.
Спосіб приготування:
- Кабачки позбавляємо від шкірки, моєму і шаткуємо середніми кубиками.
- Їх ми завантажуємо в сковороду і обсмажуємо в олії до м’якості.
- Вміст сковороди прокручуємо в м’ясорубці.
- Цибулю і моркву обробити, почистивши і помивши, і пасерувати в тій же посуді.
- Насипати до них сіль і чорний перець.
- З’єднуємо приготовлені продукти в одній чаші, наливаємо томатну пасту, додаємо майонез.
- Тушкуємо масу у власному соку 15 хвилин.
Ікра з баклажанів «пальчики оближеш» на зиму
Основні інгредієнти рецепту:
- свіжа петрушка – 40 гр;
- цукор – 15 гр;
- баклажани свіжі – 3 кг;
- перець солодкий – 0,3 кг;
- сіль за смаком;
- цибуля – 0,3 кг;
- паста томатна – 80 гр;
- перець чорний за смаком;
- олія соняшникова 100 мл;
- зубчики часнику – 40 гр.
Покрокова інструкція:
- Промиті баклажани розрізають вздовж на дві частини і викладають на деко, змащене маслом.
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і запікаємо півгодини.
- Остуджуємо і шаткуємо кубиками.
- Дрібно шаткуємо цибулю, болгарський перець очищаємо від насіння і перегородок і подрібнюємо ножем.
- Пасеруємо спочатку цибулю 3 хвилини, висипаємо до нього перець і обсмажуємо ще 8 хвилин.
- Додаємо томатну пасту і тушкуємо овочі ще 5 хвилин, висипаємо кубики баклажанів.
- Через 7 хвилин насипаємо рубану зелень, сіль, прянощі, цукор, пробуємо страву на смак.
- Тушкуємо ще 5 хвилин.
- Закладаємо готову ікру в стерилізовані банки, закриваємо кришки, остуджуємо.
Готуємо, як в магазині, по ГОСТу
Смак, знайомий нам з дитинства у ікри виходить саме з цього старим рецептом.
Що потрібно взяти:
- солодкий перець -1 кг;
- цукор – 25 гр;
- баклажани – 2 кг;
- морква – 1 кг;
- гострий мелений перець за смаком;
- помідори – 1,5 кг;
- рафінована олія – 400 гр;
- цибуля – 1 кг;
- сіль – 45 гр.
Алгоритм дій:
- За годину до готування замочуємо порізані на кубики баклажани в солоній воді. Для цього нам знадобиться 75 грамів солі. Це робиться, щоб в ікрі не було гіркуватого присмаку.
- В цей час всі овочі очищаємо від шкірки, насіння, перегородок.
- Цибулини, перець і помідори шаткуємо маленькими кубиками, проводимо через тертку моркву.
- Виймаємо баклажани з води, промиваємо.
- У казан наливаємо олію. Обсмажуємо в ньому спочатку кубики баклажанів, потім цибулю, моркву і помідори.
- Приготовлені овочі завантажуємо в одну каструлю, зверху насипаємо перець, цукор, сіль і тушкуємо 40 хвилин.
- Час від часу заважайте ікру ложкою, щоб вона не пригоріла.
- Зварену масу перемелюємо міксером і, або консервуємо ікру, або подаємо в окремій мисочці до столу.
Кабачково-баклажановая ікра
Сумісний два самих смачних овочевих страви в одне.
Нам знадобиться:
- кабачки – 0,5 кг;
- часникові зубчики – 30 гр;
- сіль за смаком;
- баклажани – 400 гр;
- морквина – 0,2 кг;
- оцет столовий – 5 гр;
- чорний перець – 15 гр;
- цибуля – 0,2 кг;
- паста томатна – 0,1 кг;
- коріандр за смаком;
- олія соняшникова – 0,1 л;
- трохи сушеної петрушки.
Готуємо ікру покроково:
- Пасеруйте в сковороді з маслом цибульні півкільця до м’якості.
- Помиті і очищені баклажани поріжте кубиками і висипте до цибулі.
- Те ж саме виконайте з кабачками.
- Слідом додайте оброблену на тертці моркву, насипте щіпку солі і готуйте 45 хвилин при маленькому вогні. Час від часу помішуйте овочеву масу.
- Дрібно наріжте часник і покришіть в сковороду, покладіть томатну пасту, перемішайте і тушкуйте 15 хвилин.
- Залишилося насипати петрушку, коріандр, перець і сіль.
- Отриману ікру вже можна розкласти по тарілочках і подавати до столу.
- Якщо ви хочете ідеально м’яку і ніжну закуску, то м’які овочі подрібніть в блендері.
- Можна закатати її в банки, налив при цьому оцет.
З томатами в мультиварці
Немає необхідності використовувати купу посуду і потім мити її. Зробіть все в мультиварці. Вона звільнить вам багато часу.
Необхідні інгредієнти:
- зубчики часнику;
- баклажани – 1 кг;
- олія соняшникова – 80 мл;
- зелень;
- болгарський перець – 500 гр;
- томати – 300 гр;
- цукор з сіллю за смаком;
- цибуля – 0,25 кг;
- 2 щіпки чорного перцю.
Як баклажанна ікра готується в мультиварці:
- Помиті плоди баклажана очищаємо від шкірки і ножем прибираємо капелюшок. М’якоть спочатку ріжемо смужками, а потім кубиками.
- Викладаємо їх у глибоку чашу з водою, насипаємо 15 грамів солі, залишаємо на 30 хвилин.
- А поки позбавляємо інші овочі від шкірки, насіння. Червоний солодкий перець ріжемо невеликими шматочками, як і цибулю, а коріння моркви проводимо через тертку.
- Помиті помідори опускаємо в киплячу воду на кілька хвилин, знімаємо тонку шкірку і перемелюємо в блендері.
- В чаші мультиварці обсмажуємо цибулю, моркву і болгарський перець, додаючи їх один за іншим.
- Через 15 хвилин промиваємо баклажани від солоної води, завантажуємо їх до овочів в мультиварку.
- У меню виставляємо пункт «Гасіння» і час – 40 хвилин.
- Через 20 хвилин виливаємо масу помідорів, додаємо сипучі продукти. Кришимо подрібнений часник.
- Наша ікра готова. Можна відразу намазувати ще теплу закуску на хліб.
Простий рецепт без обсмажування
Якщо не хочете довго возитися з овочами, або вам не подобається запах смаженої цибулі, то можете зробити ікру без готування в сковороді.
Компоненти рецепту:
- три солодких перцю;
- одна цибулина;
- три баклажана;
- дві часникові часточки;
- один помідор;
- масло, сіль і зелень за смаком.
Готуємо покроково:
- Миємо всі овочі, видаляємо хвостики.
- Запікаємо половинки перців і баклажанів в духовці протягом півгодини. Не забудьте проткнути овочі виделкою.
- Прибираємо з помідора тонку шкірку.
- Ножем дрібно шаткуємо почищену цибулину і часник.
- У запеченого баклажана і перцю видаляємо насіння.
- Перець, помідори і баклажани перемелюємо до стану однорідного пюре в блендері.
- Переливаємо суміш в казан і тушкуємо півгодини.
- Коли страва приготується, насипаємо в нього часник, мелений перець, цибуля, зелень, сіль.
- Залишається розлити ікру по банкам і поставити в холодне місце.
Баклажани з квасолею
Нам знадобиться:
- оцет – 50 мл;
- сік з помідорів – 1,5 л;
- біла квасоля – 350 гр;
- болгарський перець – 5 шт.;
- сіль – 30 гр;
- баклажани – 5 шт.;
- цукор – 35 гр;
- морква – 5 шт.;
- головка часнику;
- цибуля – 5 шт.
Алгоритм дій:
- З учорашнього дня залиште квасоля вимочуватися у воді на ніч.
- Варимо її в каструлі до м’якості.
- Всі овочі почистимо. Баклажани порізати на кубики, дрібно нашаткувати моркву, а цибулю з перцем порізати брусочками.
- Пасеруємо спочатку цибулю, потім моркву і перець, останніми йдуть баклажани. На піджарку йде 20 хвилин.
- Наливаємо томатний сік в каструлю, завантажуємо пасеровані овочі.
- Часникові зубчики продавлюємо в пресі і додаємо в каструлю.
- Варимо всі компоненти півгодини.
- Стерилізуємо банки і розкладаємо по них ікру. Можна залишити трохи закуски в свіжому вигляді і подавати до столу. Приємного апетиту!
Додавайте в ікру ваші улюблені овочі і навіть фрукти, спеції і зелень. Експериментуйте з рецептами, і на виході у вас вийде дуже смачна м’яка і ситна закуска на будь-який випадок.