Баклажанна ікра – 8 найсмачніших рецептів на зиму

Баклажанна ікра – проста і смачна закуска. Її можна намазувати на хліб, подавати до гарніру або м’яса. Тільки уявіть, як ви взимку відкриваєте баночку ніжною, натуральної, ароматною ікри, смак якої чудовий!

Баклажанна ікра на зиму – базовий рецепт

Список продуктів:

  • цибуля – 300 гр;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • помідори свіжі – 900 гр;
  • сіль за смаком;
  • баклажани – 1 кг;
  • 6 часточок часнику;
  • два болгарських перцю.

Готуємо ікру покроково:

  • Моєму баклажани, не очищаючи від шкірки, запікаємо їх в духовій шафі півгодини. Попередньо проткніть їх виделкою кілька разів.
  • Ось тепер можна зняти з них шкірку.
  • Помідори миємо під краном і прибираємо з них капелюшки.
  • Очищені цибулини розрізаємо на 4 частини, позбавляє від лушпиння зубчики часнику.
  • Перекручуємо овочі в м’ясорубці. Залишаємо недоторканими тільки три часникові часточки.
  • Одержаний овочевий фарш викладаємо на сковороду. Можна зверху вилити трохи соняшникової олії.
  • Смажимо ікру 20 хвилин.
  • За 5 хвилин до кінця готування додаємо часник, протерши його на тертці.
  • Закуска готова. Можна закатати її в банки і залишити до зими, або перекласти в каструльку і прибрати в холодильник.

З майонезом і томатною пастою

Виходить дуже ніжна, ситна і смачна закуска. З неї добре робити бутерброди.

Вам знадобиться:

  • морквина – 0,2 кг;
  • томатна паста – 0,2 кг;
  • баклажани – 1 кг;
  • свіжа зелень – 0,1 кг;
  • майонез – 70 гр;
  • цибулини – 0,2 кг;
  • оливкова олія – 100 мл;
  • приправа до смаку.

Спосіб приготування:

  • Кабачки позбавляємо від шкірки, моєму і шаткуємо середніми кубиками.
  • Їх ми завантажуємо в сковороду і обсмажуємо в олії до м’якості.
  • Вміст сковороди прокручуємо в м’ясорубці.
  • Цибулю і моркву обробити, почистивши і помивши, і пасерувати в тій же посуді.
  • Насипати до них сіль і чорний перець.
  • З’єднуємо приготовлені продукти в одній чаші, наливаємо томатну пасту, додаємо майонез.
  • Тушкуємо масу у власному соку 15 хвилин.

Ікра з баклажанів «пальчики оближеш» на зиму

Основні інгредієнти рецепту:

  • свіжа петрушка – 40 гр;
  • цукор – 15 гр;
  • баклажани свіжі – 3 кг;
  • перець солодкий – 0,3 кг;
  • сіль за смаком;
  • цибуля – 0,3 кг;
  • паста томатна – 80 гр;
  • перець чорний за смаком;
  • олія соняшникова 100 мл;
  • зубчики часнику – 40 гр.
Дивіться також:  Зелені помідори квашені на зиму в банках, в бочці, каструлі або відрі

Покрокова інструкція:

  • Промиті баклажани розрізають вздовж на дві частини і викладають на деко, змащене маслом.
  • Прогріваємо духовку до 200 градусів і запікаємо півгодини.
  • Остуджуємо і шаткуємо кубиками.
  • Дрібно шаткуємо цибулю, болгарський перець очищаємо від насіння і перегородок і подрібнюємо ножем.
  • Пасеруємо спочатку цибулю 3 хвилини, висипаємо до нього перець і обсмажуємо ще 8 хвилин.
  • Додаємо томатну пасту і тушкуємо овочі ще 5 хвилин, висипаємо кубики баклажанів.
  • Через 7 хвилин насипаємо рубану зелень, сіль, прянощі, цукор, пробуємо страву на смак.
  • Тушкуємо ще 5 хвилин.
  • Закладаємо готову ікру в стерилізовані банки, закриваємо кришки, остуджуємо.

Готуємо, як в магазині, по ГОСТу

Смак, знайомий нам з дитинства у ікри виходить саме з цього старим рецептом.

Що потрібно взяти:

  • солодкий перець -1 кг;
  • цукор – 25 гр;
  • баклажани – 2 кг;
  • морква – 1 кг;
  • гострий мелений перець за смаком;
  • помідори – 1,5 кг;
  • рафінована олія – 400 гр;
  • цибуля – 1 кг;
  • сіль – 45 гр.

Алгоритм дій:

  • За годину до готування замочуємо порізані на кубики баклажани в солоній воді. Для цього нам знадобиться 75 грамів солі. Це робиться, щоб в ікрі не було гіркуватого присмаку.
  • В цей час всі овочі очищаємо від шкірки, насіння, перегородок.
  • Цибулини, перець і помідори шаткуємо маленькими кубиками, проводимо через тертку моркву.
  • Виймаємо баклажани з води, промиваємо.
  • У казан наливаємо олію. Обсмажуємо в ньому спочатку кубики баклажанів, потім цибулю, моркву і помідори.
  • Приготовлені овочі завантажуємо в одну каструлю, зверху насипаємо перець, цукор, сіль і тушкуємо 40 хвилин.
  • Час від часу заважайте ікру ложкою, щоб вона не пригоріла.
  • Зварену масу перемелюємо міксером і, або консервуємо ікру, або подаємо в окремій мисочці до столу.

Кабачково-баклажановая ікра

Сумісний два самих смачних овочевих страви в одне.

Нам знадобиться:

  • кабачки – 0,5 кг;
  • часникові зубчики – 30 гр;
  • сіль за смаком;
  • баклажани – 400 гр;
  • морквина – 0,2 кг;
  • оцет столовий – 5 гр;
  • чорний перець – 15 гр;
  • цибуля – 0,2 кг;
  • паста томатна – 0,1 кг;
  • коріандр за смаком;
  • олія соняшникова – 0,1 л;
  • трохи сушеної петрушки.
Дивіться також:  Баклажани як гриби – 11 рецептів швидких і смачних

Готуємо ікру покроково:

  • Пасеруйте в сковороді з маслом цибульні півкільця до м’якості.
  • Помиті і очищені баклажани поріжте кубиками і висипте до цибулі.
  • Те ж саме виконайте з кабачками.
  • Слідом додайте оброблену на тертці моркву, насипте щіпку солі і готуйте 45 хвилин при маленькому вогні. Час від часу помішуйте овочеву масу.
  • Дрібно наріжте часник і покришіть в сковороду, покладіть томатну пасту, перемішайте і тушкуйте 15 хвилин.
  • Залишилося насипати петрушку, коріандр, перець і сіль.
  • Отриману ікру вже можна розкласти по тарілочках і подавати до столу.
  • Якщо ви хочете ідеально м’яку і ніжну закуску, то м’які овочі подрібніть в блендері.
  • Можна закатати її в банки, налив при цьому оцет.

З томатами в мультиварці

Немає необхідності використовувати купу посуду і потім мити її. Зробіть все в мультиварці. Вона звільнить вам багато часу.

Необхідні інгредієнти:

  • зубчики часнику;
  • баклажани – 1 кг;
  • олія соняшникова – 80 мл;
  • зелень;
  • болгарський перець – 500 гр;
  • томати – 300 гр;
  • цукор з сіллю за смаком;
  • цибуля – 0,25 кг;
  • 2 щіпки чорного перцю.

Як баклажанна ікра готується в мультиварці:

  • Помиті плоди баклажана очищаємо від шкірки і ножем прибираємо капелюшок. М’якоть спочатку ріжемо смужками, а потім кубиками.
  • Викладаємо їх у глибоку чашу з водою, насипаємо 15 грамів солі, залишаємо на 30 хвилин.
  • А поки позбавляємо інші овочі від шкірки, насіння. Червоний солодкий перець ріжемо невеликими шматочками, як і цибулю, а коріння моркви проводимо через тертку.
  • Помиті помідори опускаємо в киплячу воду на кілька хвилин, знімаємо тонку шкірку і перемелюємо в блендері.
  • В чаші мультиварці обсмажуємо цибулю, моркву і болгарський перець, додаючи їх один за іншим.
  • Через 15 хвилин промиваємо баклажани від солоної води, завантажуємо їх до овочів в мультиварку.
  • У меню виставляємо пункт «Гасіння» і час – 40 хвилин.
  • Через 20 хвилин виливаємо масу помідорів, додаємо сипучі продукти. Кришимо подрібнений часник.
  • Наша ікра готова. Можна відразу намазувати ще теплу закуску на хліб.
Дивіться також:  Борщова заправка на зиму – 8 дуже смачних рецептів

Простий рецепт без обсмажування

Якщо не хочете довго возитися з овочами, або вам не подобається запах смаженої цибулі, то можете зробити ікру без готування в сковороді.

Компоненти рецепту:

  • три солодких перцю;
  • одна цибулина;
  • три баклажана;
  • дві часникові часточки;
  • один помідор;
  • масло, сіль і зелень за смаком.

Готуємо покроково:

  • Миємо всі овочі, видаляємо хвостики.
  • Запікаємо половинки перців і баклажанів в духовці протягом півгодини. Не забудьте проткнути овочі виделкою.
  • Прибираємо з помідора тонку шкірку.
  • Ножем дрібно шаткуємо почищену цибулину і часник.
  • У запеченого баклажана і перцю видаляємо насіння.
  • Перець, помідори і баклажани перемелюємо до стану однорідного пюре в блендері.
  • Переливаємо суміш в казан і тушкуємо півгодини.
  • Коли страва приготується, насипаємо в нього часник, мелений перець, цибуля, зелень, сіль.
  • Залишається розлити ікру по банкам і поставити в холодне місце.

Баклажани з квасолею

Нам знадобиться:

  • оцет – 50 мл;
  • сік з помідорів – 1,5 л;
  • біла квасоля – 350 гр;
  • болгарський перець – 5 шт.;
  • сіль – 30 гр;
  • баклажани – 5 шт.;
  • цукор – 35 гр;
  • морква – 5 шт.;
  • головка часнику;
  • цибуля – 5 шт.

Алгоритм дій:

  • З учорашнього дня залиште квасоля вимочуватися у воді на ніч.
  • Варимо її в каструлі до м’якості.
  • Всі овочі почистимо. Баклажани порізати на кубики, дрібно нашаткувати моркву, а цибулю з перцем порізати брусочками.
  • Пасеруємо спочатку цибулю, потім моркву і перець, останніми йдуть баклажани. На піджарку йде 20 хвилин.
  • Наливаємо томатний сік в каструлю, завантажуємо пасеровані овочі.
  • Часникові зубчики продавлюємо в пресі і додаємо в каструлю.
  • Варимо всі компоненти півгодини.
  • Стерилізуємо банки і розкладаємо по них ікру. Можна залишити трохи закуски в свіжому вигляді і подавати до столу. Приємного апетиту!

Додавайте в ікру ваші улюблені овочі і навіть фрукти, спеції і зелень. Експериментуйте з рецептами, і на виході у вас вийде дуже смачна м’яка і ситна закуска на будь-який випадок.

Прокрутка до верху