Соус на основі бальзамічного оцту широко використовується кулінарами усього світу для прикрас готових страв та для заправки. Його легко впізнати за характерною тягучою консистенції і специфічному смаку. На тарілках з стравою подають у вигляді різноманітних візерунків, які легко створювати завдяки густої тягучої маси.
Приготувати бальзамічний соус в домашніх умовах зможе кожен, це досить легко і просто.
Як приготувати бальзамічний соус
Для класичного варіанту соусу потрібен бальзамічний оцет і півгодини часу.
Бальзамічний оцет виварюють в сотейнику протягом 30 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи. Він повинен увариться вдвічі.
Перевіряють готовність соусу так, якщо ложку з масою підняти і за нею потягнеться ниточка в 1,5 см, то це говорить про готовність заправки. Якщо соус переварити, то така ниточка обриватися не буде і для його розведення потрібно просто додати трохи бальзамічного оцту і добре розмішати. Проте ж краще стежити за уварювання.
Як же красиво подати бальзамічний соус?
Дуже важливо красиво подати страву, оскільки від його презентації може залежати апетит. Щоб створити візерунки на тарілці з готового бальзамічного соусу, потрібно взяти пергаментний папір згорнути її конусом, притримувати руками краю влити соус. Внизу у нього відрізаємо кінчик не більше 3 мм, потихеньку починаємо стискати конус, над запланованими місцями тарілки, і вимальовуємо візерунки.
Давайте приготуємо бальзамічний соус, який буде мати насичений пряний смак. На його створення витратимо всього 15 хвилин, і зможемо прикрасити 4 тарілки з стравою.
Які продукти нам знадобляться:
– 100 мл бальзамічного оцту;
– 1 чайна ложка меленої кориці;
– 4 гвоздики;
– 4 шишечки ялівцю;
– 2 столові ложки цукру.
Готувати пряний бальзамічний соус будемо так:
100 мл бальзамічного оцту починаємо уварювати. Як тільки він закипить потрібно додати всі компоненти і продовжувати варити його до тягучості. Після приготування його проціджуємо, даємо охолонути, і використовуємо за призначенням.
Любителям овочевих і фруктових салатів можна спробувати приготувати бальзамічний крем-соус.
Рецепт приготування бальзамічного крем-соусу
На його готування піде 15 хвилин, розрахований на 3 порції салату.
Продукти необхідні для крем-соусу:
– оливкова олія 50 мл;
– бальзамічний оцет 4-5 столових ложок;
– сіль, цукор, чорний мелений перець, суха трава орегано за бажанням.
Готуємо бальзамічний крем-соус так
Бальзамічний оцет збиваємо з оливковою олією з допомогою міксера, до одержання густої кремоподібної суміші. Потім додаємо всі інші компоненти і збиваємо, щоб розчинився цукор. У результаті повинна вийти ніжна кремова текстура соусу.