Це варіація популярних смачних американських панкейків. Блюдо на двох чоловік готується не більш півгодини. Бананові панкейкі підходять для легкого сніданку або полуденку. Нижче представлений класичний рецепт панкейків з бананом, дієтичний і декілька видозмінених варіантів страви.
Класичні бананові панкейкі на молоці
- стиглі жовті банани — 2 одиниці;
- молоко — 200 гр;
- цукор — 2-4 стіл. л.;
- яйця — 2 одиниці;
- борошно — 250 гр або 2 скл. об’ємом по 200 мл;
- розпушувач — 1 чайн. л.;
- сіль — щіпка;
- олію для смаження.
Банани чистимо від шкірки і ламаємо на кілька шматочків, щоб їх було зручніше подрібнювати. Збиваємо фрукт з цукром і яйцями протягом 3-5-ти хвилин — маса стане однорідною і набуває більш світлий відтінок. Кількість цукру регулюємо за власним уподобанням.
Далі вводимо розпушувач і сіль, знову збиваємо, поки не з’явиться легка пінка.
Наступним в масу вливаємо молоко, трохи розмішуємо ложкою або віночком. Просіваємо борошно, поступово додаючи в рідку масу.
Розігріваємо сковорідку, покриту тонким шаром масла. Виливаємо в центр невеликий ополоник тесту — воно не повинно сильно розпливатися, тоді вийде великий оладок. Накриваємо кришкою і смажимо до тих пір, поки зверху не з’являться дірочки. Потім перевертаємо і готуємо під кришкою ще 2-3 хвилини.
На кефірі
Бананові панкейкі на кефірі виходять пишними, як наші рідні оладки.
Рецепт містить наступні продукти:
- 2 яйця;
- 3 стіл. л. цукру;
- 200 гр кефіру;
- 1 чайн. л. без верху гашеного соди;
- 10 стіл. л. з верхом борошна;
- щіпка солі;
- 1-1 ½ одиниці банана;
- олія для смаження.
Спочатку до піноутворення збиваємо яєчно-цукрову масу. Далі вливаємо кефір, розмішуємо, і просіваємо борошно. Збиваємо. Тісто має бути схоже на густу сметану, не містити грудочок з борошном. При виливанні воно злегка складається в гармошку, але поступово разглаживаясь під дією високих температур.
Фрукт чистимо і ріжемо дрібними шматочками. У цьому рецепті пропонуємо використовувати саме бананові частинки, а не пюре. Пересипаємо в тісто і добре перемішуємо ложкою. Обсмажуємо на гарячому маслі з обох боків до утворення скоринки. Якщо для смаження використовувалося багато масла, то після смаження панкейкі можна скласти на паперові серветки, щоб стекли надлишки.
На замітку. Щоб приготувати ідеально пишні панкейкі, залиште кефір на час при кімнатній температурі.
Без додавання борошна
Бананові панкейкі без борошна виходять більш солодкими, фруктовими. Для їх приготування можна використовувати будь-який рецепт, замінивши борошно висівками або манною крупою.
Наприклад, можна скористатися наступними пропорціями:
- стакан висівок (вівсяних або житніх);
- банан;
- яйце;
- 2 чайн. л. фруктози;
- щіпка кориці.
Варто відзначити, що без борошна панкейкі буде трохи тонше і не такі пористі всередині. Висівки вберуть вологу і утримають форму десерту. Бананові панкейкі з висівками будуть корисні при проблемах з травленням і відмінно підійдуть людям, котрі худнуть.
Дієтичні бананові панкейкі
Дієтичні панкейкі підійдуть не тільки для раціону тих, що худнуть, але і в якості смачного дитячого полудня. Нижчеперелічене кількість продуктів підійде для 1-ї дорослої порції, або 2-х дитячих.
- 2 яйця;
- 1 стиглий банан, але не переспевший;
- 1 стіл. л. соку лимона.
Лимонний сік можна приготувати заздалегідь, вичавивши половинку плоду лимона.
Банан чистимо, ламаємо шматочками, складаємо в чашу блендера. Туди ж додаємо яйця і виливаємо сік. Збиваємо 1-2 хвилини, щоб заготовка перетворилася в однорідне пюре.
Розігріваємо сковороду, злегка покривши її олією і обсмажуємо панкейкі до появи рум’яного золотистого відтінку.
Важливо! Тісто для дієтичних панкейків не містить борошна. Тому вироби можуть легко порватися. При перевертанні та зняття зі сковорідки рекомендується користуватися або широкими силіконовими лопатками, виделками або, якщо розмір десерту невеликий.
Покроковий варіант з сиром
Ніжне і ситна страва вийде, якщо в тісто додати трохи сиру.
Приготувати панкейкі на молоці з бананом і сиром, пропонуємо наступним чином:
- 170 гр свіжого сиру зернистого;
- 100 гр молока 3,5-5 % жирності;
- 2 яйця;
- 150 гр просіяного борошна;
- 1 чайн. л. розпушувача;
- чверть чайн. л. меленої кориці;
- 1 банан;
- 1 стіл. л. олії для смаження.
Розтерти міксером сир, розім’яти м’якоть банана. Перемішати, додати інші продукти і гарненько опрацювати міксером, щоб вийшла однорідна консистенція. Якщо подобається, щоб смак сиру і банана відчувався, то міксером окремо збити всі продукти, крім цих двох, і останніми викласти сир і не занадто дрібно порізаний банан. Все перемішати.
Випікати сирно-бананові панкейкі як зазвичай — на гарячій сковороді з маслом.
На замітку. Найкраще в десерті відчувається зерновий сир середньої жирності.
Вівсяні панкейкі з бананом
З розрахунку на 4 порції беремо наступну кількість продуктів:
- 2 банана;
- 100 гр вівсяних пластівців;
- яйце;
- 50 мл молока з низьким рівнем жирності;
- 1 стіл. л. цукру.
Першим ділом з пластівців робимо борошно за допомогою блендера. Якщо є можливість, можна відразу використовувати вівсяну муку.
Бананові плоди пюрируем — їх можна розім’яти виделкою, або подрібнити в блендері.
Окремо збиваємо яйце до побіління маси. Потім з’єднуємо з молоком і пюре, просіваємо в нього борошно. Все гарненько розмішуємо, або збиваємо, обсмажуємо до готовності.
Смачне ласощі з шоколадом
- борошно — стакан;
- цукор — 4 стіл. л.;
- сіль — щіпка;
- ванільний цукор — 1 чайн. л.;
- розпушувач — 1 чайн. л.;
- молоко — 150 гр;
- плитка молочного або темного шоколаду без добавок;
- банан;
- яйце;
- лимон.
Борошно просіваємо в глибоку миску. Додаємо до неї сухі продукти і перемішуємо.
Лимон ретельно обполіскуємо і стираємо з нього цедру, висипаємо в борошняну суміш.
Окремо збиваємо яйце з сіллю, поки маса не почне пінитися. Змішуємо з молоком і переливаємо до борошняної маси, добре розмішуємо — вийде густе тісто.
Банан чистимо і ріжемо пластинками. Шоколад ламаємо на дрібні шматочки.
Розігріваємо млинцеву сковороду. Наливаємо в центр пару столових ложок тесту, зверху кладемо 2-3 шматочки фруктів і шоколаду, заливаємо ще однією ложкою тесту. Перевернути на другий бік тоді, коли зверху панкейка утворюються дірочки — це означає, що тісто схопилося. В іншому випадку разом з рідким тістом випаде начинка. При подачі можна полити рідким медом.