Банановий бісквіт – швидка і елементарна у приготуванні випічка. Торт має кілька варіантів, один з яких обов’язково стане улюбленою стравою на святковому столі.
Класичний банановий бісквіт
Класичний варіант десерту дуже схожий на яблучну шарлотку. Для його випічки знадобиться:
- борошно і цукровий пісок – 1 ст.;
- банани – 2 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- пудра з цукру для готового пирога – 2 ст. л.;
- розпушувач – 1 ч. л.
Покрокове приготування:
- Борошно просіяти і змішати з розпушувачем.
- У чистому посуді збити 2 яйця, після чого додати цукор. Бажано збивати яйця і додавати солодкий компонент в кілька підходів. В кінці маса повинна помітно збільшитися в кілька разів.
- Повільно засипати борошно в тісто і розмішувати. Грудочок не повинно бути.
- Викласти основу для бісквіта у форму. Нарізати банани тонкими кружечками і викласти зверху. Можна трохи втиснути їх. Відразу після цього ставити форму в духовку. Пекти при 180° на протязі 40 хвилин.
- Виймати і притрушивать пиріг цукровою пудрою тільки після того, як він трохи охолов.
Рецепт для торта
Для простого бісквіта, який вийде у кожної господині, знадобиться:
- яйця – 4 шт.;
- цукор – 140 г;
- борошно (вищий сорт) – 150 г;
- розпушувач – 1,25 ч. л.
Як приготувати тісто:
- Включити духовий шафа для прогрівання, оскільки процедура замішування тіста займе не більше 10 хвилин.
- Білки спінити з жовтками і цукровим піском до збільшення в об’ємі і до утворення пишної піни. Як варіант, можна окремо збити білок з частиною цукру, а потім влити жовтки і решту цукру. Бажано засипати його поступово тонким струменем.
- Борошно вищого сорту засипати до разрыхлителю і просіяти крізь сито. Перетирати тісто з борошном бажано звичайної лопаткою, а не міксером. Засипання борошна проводити в 3-4 етапи. Така процедура допоможе зробити бісквіт більш пишним. Іноді кількість борошна потрібно коригувати, щоб тісто не було занадто густим або рідким.
- Вимішане тісто вилити в намазала заздалегідь маслом форму і пекти 35 хв. при 180°.
- Щоб бісквіт для торта точно не сів, не варто відкривати духовку протягом перших 20 хвилин випічки. Готовність пирога перевірити зубочисткою.
- Остиглий корж можна розрізати на кілька пластів, промазати кремом улюбленим і декорувати фруктами.
Як спекти в мультиварці
Бісквіт в мультиварці виходить більш соковитим, ніж в духовці, хоча компоненти практично ті ж самі.
Для бісквіта в мультиварці потрібно взяти:
- розпушувача – 5 м;
- яйця – 2 шт.;
- банани – 2 шт.;
- масло – 100 г;
- цукор – 60 г;
- борошно – 120 р.
Покрокова готування:
- Банани очистити і придушити до пюреобразного стану. При бажанні можна сюди ж для аромату випічки додати 1 ст. л. рому.
- До добре размягченному маслу засипати цукровий пісок і спінити до тих пір, поки цукор не розчиниться.
- Ретельно перебиваючи масу, додаючи по черзі яйця.
- Коли маса буде добре збита, додати банани і перемішати все.
- На кінцевому етапі в тісто засипати борошно з розпушувачем. Як тільки маса буде змішана і доведена до однорідного стану, її варто викласти у форму, промазану маслом.
- У середньому банановий бісквіт в мультиварці готується протягом 50 хвилин на режимі «Випічка».
Пісний банановий бісквіт
Для приготування пирога, який може стати улюбленим ласощами в сім’ї, потрібно заготовити:
- цукор – 60 г;
- банани середнього розміру – 3 шт. (перед закладкою в блендер порізати на шматочки);
- оливкова олія – 120 мл;
- пшеничне борошно – близько 300 м;
- по пакетику ваніліну і розпушувача;
- кориця – 1 ч. л.;
- горіхи подрібнені – 80 р.
Етапи приготування:
- У блендер закласти всі зазначені компоненти і перемішати.
- Готову рідку масу вилити на змащену рослинним маслом форму, розмістити в заздалегідь прогріту духовку і пекти при 180° близько 45 хвилин.
- Зверху можна прикрасити цукровою пудрою, глазур’ю, тертим шоколадом.
Тим, хто на дієті, пісний банановий бісквіт може не підійти, оскільки завдяки рослинному маслу підвищується калорійність.
Готуємо разом з Енді Шефом
Для приготування дивного бісквіту з «родзинкою» взяти:
- по 250 г масла вершкового, борошна і цукру;
- 9 г розпушувача;
- 4 яйця;
- 1-2 банана;
- ванілін;
- джем, свіжа полуниця.
Як правильно приготувати:
- Перемішати масло, розігріте до кімнатної температури і цукор, після чого збити до розчинення солодкого інгредієнта.
- Забивати яйця в суміш по 1 шт. Після кожної добавки – збивати суміш 60 секунд.
- У борошно засипати розпушувач. З’єднати масляну, яєчну суміш, засипати борошно, інтенсивно помішувати при з’єднанні. Міксер на цьому етапі готування краще не використовувати.
- Додати ванілін і дрібно подрібнений банан (можна в блендері або на терці).
- Добре перемішане тісто розділити на 2 частини і по черзі випікати. Форму заздалегідь промазати маслом.
- Випікати при температурі не більше 200°С.
- Перед змазуванням коржі повинні охолонути, а щоб вони стали більш вологими і «соковитими», краще на час обернути плівкою і дати вилежатися в холодильнику.
Щоб приготувати прошарок, нарізати тонкими кружальцями або скибочками полуниці і змішати з добре розігрітим джемом. Промазати нижній шар отриманої солодкої фруктової просоченням. Покласти другий корж, так само змастити приготовленою сумішшю, зверху прикрасити вершками. Можна додати і між коржами.
Проста випічка на кефірі
Звичайний кефірний бісквіт готується на основі:
- яйця – 4 шт.;
- кефіру – 250 мл;
- цукру – трохи не повний стакан;
- борошна – 15 ст. л.;
- соди, гашеного оцтом;
- вершкового масла – 4 ст. л.
Покрокова готування:
- На протязі 8-10 хвилин вспінювати цукор з яйцями. Повинна утворитися біла пишна піна.
- Влити в яєчну масу кефір, вимішати і додати масло.
- Засипати борошно і перемішати. Щоб тісто вийшло дуже густе, борошно засипати в кілька підходів, додати гашену соду і добре розмішати.
- Тісто викласти у форму і поставити в духовку. Вона повинна бути заздалегідь розігрітій до 250°. Як тільки тісто підніметься, можна знизити температуру до 200°. Пекти до готовності. В основному процес не займає більше 40 хвилин.
Шоколадно-банановий бісквіт
Для десерту потрібно:
- 50 г какао-порошку;
- 2 банана;
- 110 мл молока;
- за 1,5 ложки соди і розпушувача;
- пакетик ваніліну;
- щіпка солі;
- 220 мл води;
- 110 мл олії соняшникової;
- 250 г борошна;
- 370 г цукру;
- 2 яйця.
Покрокове приготування:
- Перемішати розпушувач, какао, соду і борошно, попередньо просіяне. Всипати в суху суміш цукор (і звичайний і ванілін), все змішати.
- До добре збитим яйцям додати молоко, воду і соняшникову олію.
- З’єднати 2 приготовані суміші. Добре розчавити виделкою банани до стану кашки і додати в тісто. Тісто рідкувате.
- Форму закласти кулінарної папером. Для перестраховки можна на низ покласти фольгу.
- Пекти при 180°С близько 45 хвилин. Вийняти з форми, як тільки бісквіт трохи охолов.
Для випічки смачного бананового бісквіта використовувати тільки свіжі компоненти. Легкості десерту можна досягти завдяки поділу білків і жовтків під час приготування та просівання борошна перед додаванням її в пиріг.