Слово «чізкейк» прийшло з англійської мови разом з рецептом смачного кулінарного виробу. Чізкейк являє собою відкритий пиріг з сиром. Поряд з сиром або замість нього може бути використаний сир. Начинка пирога складається з м’яких сирів з додаванням улюблених фруктів, шоколаду. Вони вже давно полюбилися росіянам. Багато господинь із задоволенням готують їх будинку. Пропонуємо вашій увазі банановий чізкейк. Приготувати такий десерт можна в мультиварці, в духовій шафі або обійтися взагалі без випікання.
Банановий чізкейк — класичний рецепт
Для пирога потрібно:
- 450 г сметани;
- три яйця;
- 450 г сиру;
- 150 г масла коров’ячого;
- 300 г пісочного печива;
- два банана;
- 120г цукру;
- 20 г ванільного цукру;
- одна ложечка (чайна) кориці.
Печиво треба потовкти. Масло розтопити, з’єднати і розтерти з печивом. Змастити форму, викласти компоненти, по краях зробити бортики. Помістити в холодильник. Сметану необхідно збити разом з сиром. Додати збиті яйця. Покласти ванільний цукор і цукровий пісок. Дістати з холодильника форму. Розігріти духовку. Збиту начинку слід розмістити на поверхні основи пирога. Випікати при температурі 160 градусів 60 хвилин. Після того, як пиріг охолоне, прикрасити бананами.
Важливо! Щоб пиріг не потріскався при випічці в духовці, температура під час процесу приготування не повинна перевищувати 150 градусів. Але в цьому випадку, збільшиться час випічки. Остуджувати духовку можна, відкриваючи іноді дверцята. Така хитрість збільшить пишність випічки.
Рецепт приготування без випічки
Для основи пирога необхідно:
- 50 г масла коров’ячого;
- 300 г печива вівсяного;
- дві великі ложки молока.
Щоб приготувати крем потрібно:
- три банана;
- цедра апельсина або лимона одна ложка (маленька);
- сік лимонний три великих ложки;
- цукор ванільний, одна велика ложка;
- вершки один стакан;
- 3 великих ложки меду;
- 2 великі ложки цукрової пудри;
- пів склянки сметани;
- 300 грамів сиру.
Банановий чізкейк без випічки готується наступним чином:
На дно форми застелити пергаментом. Печиво слід потовкти, насипати у форму, змішати з маслом, молоком. Помістити у холодильну шафу. Розтерти банани. Насипати желатин в сік лимона, потримати 15 хвилин на водяній бані, змішати з розтертими бананами, помістити в холодильник. Цукор, сметану, сир, мед і цукор ванільний слід перемішати. Викласти у форму і потримати на холоді.
З сиром і бананами
Необхідно приготувати:
- шість бананів;
- пів кілограма сиру;
- олія рослинна;
- одне яйце;
- дві ложки (великих) борошна.
Сир і банани потрібно розім’яти, приготувавши в блендері однорідне пюре. Покласти яйце, борошно. Все перемішати. На форму постелити пергаментний папір. Викласти тісто. Пекти пиріг треба при 180 градусах півгодини. Після охолодження прикрасити бананами (нарізати їх кружальцями).
На замітку. Сир для цього різновиду пирога слід вибирати м’який і жирний. Тоді готовий виріб буде мати пишний вигляд і ніжний смак. Але не варто вибирати мокрий сир або твердими крупинками. Продукт повинен добре розминатися і розтиратися, легко перемішуються з іншими інгредієнтами.
Шоколадно-банановий десерт
Необхідні продукти:
- шоколад 140 г;
- 250 г крекеру;
- 350 г бананів;
- половина склянки вершків;
- какао 20 г;
- 400 г сиру;
- 200 г молока згущеного;
- 125 р масла коров’ячого.
Подрібнене печиво змішується з маслом за допомогою блендера. Викласти його у форму з постеленной папером на дні. Бортики зробити вище. Потримати в холодильнику. Шоколад розтопити, підлити туди вершків, вилити на печиво. Потримати в холодильнику. Далі додати зверху згущене молоко, покласти нарізані банани. Сир разом з вершками, перемішати і вилити зверху. Посипати какао і потримати на холоді три години.
Можна проявити фантазію і створити свою прикрасу десерту. Головне – творчий підхід і гарний настрій.
Як приготувати в мультиварці?
Для відкритого пирога в мультиварці потрібно підготувати певний набір продуктів:
- 200 г розсипчастого печива (вівсяного);
- 3/4 склянки цукру;
- 400 г сиру;
- 3 яйця;
- 70 г вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 3 одиниці банана;
- 1 ст. л. соку лимона.
Для початку підготуємо основу. Потрібно розім’яти печиво до дрібної, схожою на грубозернисту борошно, крихти. Розтоплене масло з’єднати з крихтою, утрамбувати їм дно ємності мультиварки з утворенням бортиків. Перед цим форму змастити маслом, щоб після випікання можна було легко дістати чізкейк з чаші. Щоб основа майбутнього десерту сформувалася, її рекомендується поставити в холод.
Займемося приготуванням начинки. Подрібнюємо банани блендером з соком лимона. Окремо змішуємо сир з яйцями, сметаною і цукром. Об’єднуємо сирну і бананову суміші. Акуратно викладаємо отриману масу на основу. При режимі «Випічка» десерт готується протягом 65 хвилин. Після завершення близько однієї години нехай пиріг постоїть в мультиварці.
Подати до столу для чаювання.
З маскарпоне
Для приготування цього виду чізкейку знадобиться:
- 4 банана;
- 1 склянку м’якого маскарпоне;
- півсклянки цукру;
- 0,5 склянки води;
- 300 г розсипчастого печива;
- 0,5 склянки молока;
- 2 ч. л. агар-агару;
- 100 г вершкового масла.
Для основи пирога з’єднуємо розтерте печиво з вершковим маслом і вистилаємо нею дно змащеної форми. Печиво ретельно утрамбовується, щоб начинка не протекла.
Подрібнені банани з’єднуємо з сиром маскарпоне. В окремому посуді доводимо до кипіння воду, цукор і агар-агар, постійно помішуючи. Отриманий сироп відразу вливаємо в бананову масу. Все збиваємо блендером ще раз. Начинка готова, викладаємо її рівномірно на основу з печива. Відправляємо пиріг не в духовку, а в холодильник. Цей десерт не потребує запіканні. Через 20 хвилин дістати. Прикрашаємо тертим шоколадом або улюбленими ягодами, і подаємо до чаю.
Без основи
Чізкейк без основи можна назвати дієтичним, так як до його складу не входить масло і печиво.
Набір продуктів:
- 300 г сиру;
- 3 банана;
- 3 яйця;
- 150 г цукру;
- 160 г сметани;
- 3 ст. л. борошна;
- сіль на кінчику ножа.
Перемішуємо в блендері сир і банани до утворення пюре. В цю ж суміш по черзі додаємо інші продукти по черзі – цукор, сіль, борошно, яйця, сметана. Після кожного нового продукту потрібно все перемішувати. Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо отриману масу. Духовка повинна бути розігріта до 160 С, час випікання становить близько півтора годин. Прикрасити десерт можна нарізаними фруктами, цукровою пудрою або тертим шоколадом.
Низькокалорійний банановий чізкейк з сиром та полуницею
Калорійність чізкейку залежить від жирності сиру.
Так, заздалегідь беремо:
- пів кілограма нежирного (0,3%) сиру;
- 100 г сметани або йогурту;
- 2 яйця;
- 50 г борошна;
- 20 г цукрової пудри;
- 3 банана;
- ягоди полуниці для прикраси.
Збиваємо в блендері цукор, йогурт, сирну масу, яйця. Потроху додаємо борошно, слідом шматочки фрукта. Добре збиваємо. Рівномірно викладаємо отриману суміш у форму і випікаємо в духовій шафі при 160 градусах протягом години. Чізкейк без основи рекомендується готувати на водяній бані або форму слід рясно змастити соняшниковою олією, але це може додати калорій. Банановий чізкейк з сиром прикрашаємо нарізаною полуницею і присипаємо цукровою пудрою.