М’ясо супроводжує життя людини з давнини. Їжу нагрівали камінням, запікали на багатті, вудили димом. Сучасна м’ясна кулінарія рясніє різноманітними способами отримання смачної їжі. Представлені рецепти приготування баранини не тільки допоможуть у виборі бажаного страви, але і розкриють особливості використання цього корисного продукту.
М’ясо, тушковану з картоплею
З усіх відомих методів теплової обробки такого м’яса, тушкована баранина — традиційне блюдо у багатьох народів світу, і ми — не виняток!
Склад інгредієнтів:
- цибулини — 2 шт.;
- масло пісне;
- м’якоть баранини — 1 кг;
- часникові зубки — 5 шт.;
- картопля — до 12 шт.;
- спеції (сіль, перець), кінза, зіра.
Спосіб приготування:
- Промиту і просушену серветками баранину ріжемо невеликими частинами, перемішуємо зі спеціями, прянощами, дрібно нарубаним часником. Залишаємо м’ясо на півтори години в закритій ємності.
- Поміщаємо в товстостінну каструлю (казан) нашатковану півкільцями цибулю, обсмажуємо овоч до рожевого відтінку на заздалегідь нагрітій пісному маслі. Додаємо замариноване м’ясо і продовжуємо приготування, поки на шматочки баранини не з’явиться золотава скоринка.
- Тепер вливаємо сильно нагріту воду в кількості, що покриває продукт, і тушкуємо на слабкому вогні до готовності. Якщо рідина википить передчасно, додаємо необхідну кількість. Кращий спосіб дізнатися про закінчення процесу — спробувати соковитий шматочок.
- Очищаємо картоплю, нарізаємо великими шматочками, обсмажуємо в сковороді з маслом, покласти в посуд з бараниною. Тушкуємо продукти ще 25 хвилин, приправляємо сіллю, перцем, зірою.
Подаємо яловичину з картоплею в гарячому вигляді, посипаємо порції порізаної кінзою.
Класична шурпа з баранини
М’ясо цієї тварини вважається дієтичним, тому шурпа з баранини — не тільки смачна, але і надзвичайно корисне блюдо.
Список продуктів:
- перець солодкий;
- морква — 4 шт.;
- баранина (обов’язково на кісточці) — 1,2 кг;
- цибуля-ріпка — 6 шт.;
- спеції кінза кріп, суміші приправ;
- томат-паста — 150 г;
- сало — 200 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- чилі — 2 стручки;
- картопля — 10 шт.;
- помідори — 6 шт.
Порядок приготування:
- М’ясо і кістки рубаємо великими шматками, покласти в казан місткістю до 5 літрів, наповнюємо посуд бутильованої водою. Додаємо 2 цибулини, десертну ложку зіри, часник, стручки чилі і сіль. Починаємо нагрівання рідини.
- Знімаємо з’являється при кипінні піну, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімуму, тушкуємо страва до 4 годин. Смачна шурпа — процес тривалий, що вимагає уваги і терпіння. Коли бульйон буде готовий, дістаємо м’ясо і ріжемо порційними частинами.
- Дрібно рубаємо сало, перетапливаем в інший товстостінній посуді до утворення шкварок. Вони нам не знадобляться, тому витягаємо шматочки з каструлі. Додаємо баранину і нарізану кільцями цибулю, обсмажуємо продукти до золотистого кольору, після чого заливаємо компоненти шурпи процідженим бульйоном і доводимо його до кипіння.
- Тепер опускаємо розділені на часточки томати, пасту помідорів, нарізаний смужками перець (без насіння), кружечки моркви і великі частини очищеного картоплі. Відварюємо продукти до готовності.
До речі, якщо немає протипоказань до вживання баранини, включення такого м’яса в добовий раціон — вірний шлях до позбавлення від зайвої ваги!
Смачний шашлик в гранатовому соку
Щоб приготувати самий ніжний і соковитий шашлик з баранини, вибираємо м’ясо зі спинної частини молочного ягняти, якому виповнилося не більше двох місяців.
Необхідні компоненти:
- перець солодкий, цибулина, — по 1 шт.;
- сік лимона — 30 мл;
- філе баранини — 800 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- сік гранатовий — 170 мл;
- олія оливок — 50 г;
- сіль, перець.
Для соусу потрібно:
- пучок кінзи;
- йогурт натуральний — 350 г;
- сік половини лайма;
- зубки часнику — 3 шт.
Технологія приготування:
- Змішуємо в чаші подрібнений часник, сіль, сік граната і лимона, перець, олія оливи і порізану цибулю. Використовуємо ароматні спеції в обмеженій кількості, щоб не ризикувати оригінальним смаком страви.
- Промиваємо і промокаємо серветками баранину, нарізаємо шматочками, заливаємо маринадом, залишаємо на 4 години в закритому вигляді.
- Перець очищаємо від насіння, споліскуємо, рубаємо великими частинами. Нанизуємо на шампури порції м’яса, чергуючи його з кільцями цибулі і смужками солодкого овоча. Смажимо продукти на мангалі до готовності, не забуваючи частіше перевертати.
- Для отримання соусу пропускаємо зубки часнику через прес, з’єднайте з йогуртом, соком лайма, подрібненої кінзою.
Приправляємо ароматну суміш сіллю і перцем, подаємо до шашлику з баранини в охолодженому стані.
Традиційний суп-харчо
Для харчо з баранини використовуємо якісний продукт.
Маємо на увазі, що свіже м’ясо молодої тварини відрізняє світло-червоний (не темний колір і майже білі жирові прошарки.
Список продуктів:
- рис круглий — 60 г;
- цибулина, морквина;
- баранина (неодмінно з кісточкою) — 700 г;
- паста томатна — 30 г;
- часникові зубки — 5 шт.;
- перець, листи лавра, сіль.
Особливості приготування:
- Відокремлену від м’яса кістки покласти в каструлю, заливаємо 2,2 л відфільтрованої води, варимо не менше півтора годин в закритому вигляді. Після початку кипіння не забуваємо знімати піну.
- Поділяємо на невеликі порції м’якоть баранини, обсмажуємо до рум’яності, опускаємо в бульйон. Кость попередньо витягуємо. Відварюємо м’ясо до готовності, після чого викладаємо добре промитий рис. Продовжуємо процес, поки крупа не стане м’якою.
- Шаткуємо цибулю і моркву маленькими шматочками, покласти в сковороду, де смажилося м’ясо, пасеруємо овочі до готовності. Додаємо пасту томатів, заважаємо продукти, через 3 хвилини викладаємо складу в каструлю з їжею. Перчимо і солимо блюдо, покласти нарізаний часник, листи лавра.
Закінчивши приготування супу-харчо, даємо йому настоятися, подаємо в гарячому вигляді.
Плов з баранини
Це ситне східне блюдо з яскравим ароматом і насиченим смаком — улюблене і ніколи не набридає страву.
Перелік компонентів:
- морква — 600 г;
- цибуля ріпчаста — 300 г;
- баранина (бажано жирний шматок) — 1,6 кг;
- хмелі-сунелі, зерна гірчиці, пекучий чилі — по 2 ч. л.;
- листи лавра — 2 шт.;
- масло пісне;
- сіль, головка часнику, корінець селери.
Методика приготування:
- Овочі промиваємо і очищаємо. Морква шаткуємо соломкою, цибулю ріжемо великими кубиками.
- Насамперед готуємо основу плову — казан. Викладаємо шматочки цибулі в казан (товстостінну посуд) з попередньо нагрітою олією. Обсмажуємо до прозорого, злегка золотистого кольору.
- Поділяємо м’якоть баранини (стегнову або спинну частину) на невеликі шматочки, додаємо їх до овочу. Приєднуємо подрібнений корінець селери, потовчену зіру, пекучий перець, хмелі-сунелі, сіль і улюблені приправи. Готуємо продукти кілька хвилин, постійно перемішуємо.
- Розміщуємо добре промитий рис, попередньо замочений на 20 хвилин, на підсмаженому складі. Знімаємо шар лушпиння з головки часнику, вставляємо його в середину розміщеного зерна. Додаємо стручок чилі і прянощі, заливаємо інгредієнти страви фільтрованою водою в обсязі, що перевищує вміст посуду на 3 див.
- Збільшуємо інтенсивність нагрівання, а після кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму. Готуємо їжу в закритому стані близько 40 хвилин.
Плов з баранини приготований за мотивами узбецької кухні, а тому страву вийшло апетитне, дивовижно смачне, заманливо ароматне.
Бешбармак в мультиварці
Чудове страву з баранини і локшини прийшло до нас з тюркської кухні. Нескладна рецептура особливо підходить для приготування їжі в електроприладі.
Склад інгредієнтів:
- цибуля ріпчаста — 200 г;
- яйця — 2 шт.;
- просеянная борошно (бажано пшеничне) — 500 г;
- баранина — 1,5 кг;
- спеції, зелень, прянощі, лист лавра.
Етапи приготування:
- Змішуємо в чаші ½ склянки нагрітої води, дрібку солі і яйце. Замішуємо еластичне тісто, даємо йому для відпочинку півгодини. Ділимо кулю на 4 частини, розкачуємо тонкі коржі, розрізаємо їх на ромбики або квадрати шириною до 2 див. Так готується спеціальна локшина для бешбармака.
- Покласти шматки м’яса в чашу приладу, додаємо сіль, цибулину, лист лавра, перець. Заливаємо компоненти страви питною водою, що повністю покриває продукти. Вибираємо програму «Гасіння», фіксуємо час приготування їжі 2 години.
- Виймаємо з бульйону цибулину, викидаємо. Витягаємо баранину, викладаємо на широку тарілку, зверху розміщуємо нарізаний кільцями цибулю.
- Вибираємо програму «Варка на пару», прилад залишаємо відкритим. Доводимо рідину до кипіння, опускаємо в бульйон локшину, нагріваємо склад 10 хвилин, періодично перемішуючи макаронні вироби. Відкидаємо їх на друшляк, акуратно маємо на шматочках м’яса, додаємо кілька кілець цибулі.
Подаємо до столу приготований в мультиварці бешбармак, страву посипаємо подрібненою зеленню.
Суп піті з баранини
Це гаряче блюдо представляє азербайджанську кухню. Суп з баранини має особливий смак, забезпечений турецьким горохом і запашними східними прянощами.
Список продуктів:
- томат;
- картопля — 6 шт.;
- баранина — 600 г;
- цибулини — 2 шт.;
- нут (сухий горох) — 120 г;
- айва — 1 шт.;
- перець горошком, сіль, запашні трави, свіжа зелень.
Методика приготування:
- Шаткуємо цибулю півкільцями. Промите м’ясо просушуємо рушниками, поділяємо на порційні шматки.
- Зрізаємо з айви тонку шкірку, розрізаємо плід на маленькі кубики. Замочуємо горох на кілька годин, потім промокаємо серветками до сухого стану.
- Викладаємо підготовлені продукти в каструлю шарами в наступному порядку: кільця цибулі, баранина, шматочки айви, турецький горох. Вливаємо очищену воду, приховуючи під нею компоненти страви.
- Нагріваємо вміст посуду до кипіння, максимально зменшуємо вогонь, тушкуємо їжу в закритому вигляді близько двох годин. За 30 хвилин до закінчення процесу додаємо очищену, нарізану часточками картоплю і розділений на чверті помідор. Приправляємо страву сіллю, перцем, подрібненою зеленню петрушки і кропу.
Подаємо суп піті з баранини виключно в гарячому стані.
Готуємо лагман
Представлене страва відрізняється технологією приготування, в результаті якої отримуємо щось середнє між першим і другим блюдом.
Необхідні продукти:
- помідори — 6 шт.;
- перець солодкий;
- моркву і картоплю — по 2 шт.;
- м’ясо — 600 г;
- масло пісне — 100 мл;
- локшина для лагмана — 1 упаковка;
- часникові зубки — 6 шт.;
- якісна аджика — 50 г;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Зрізаємо з шматка м’яса всі плівки і сухожилля, поділяємо баранину на довгі і дуже тонкі смужки, покласти в чавунець з добре нагрітим маслом, смажимо до легкої рум’яності.
- Додаємо до м’яса очищений і нашатковану півкільцями цибулю, продовжуємо процес ще чверть години. За 5 хвилин до закінчення цього строку викладаємо нарізану соломкою моркву і нарізану кільцями солодкий перець. Приправляємо страву сіллю.
- В окремому посуді тушкуємо розділені на брусочки коренеплоди і часточки помідорів. Готуємо їжу чверть години, поміщаємо аджику, тушкуємо ще 3 хвилини в закритому вигляді.
- З’єднуємо м’ясної складу з картоплею, перемішуємо страву. Окремо відварюємо в трохи підсоленій воді локшину, відкидаємо на друшляк.
Викладаємо на сервировочном блюді гарячі макаронні вироби, на них розміщуємо лагман. Посипаємо страва нарубаною зеленню.
Запечені баранячі реберця
Страви з баранини чудово гарні в запеченому вигляді, особливо якщо в нашому розпорядженні є апетитні реберця.
Набір продуктів:
- цибулини — 3 шт.;
- зрілі помідори — 5 шт.;
- ребра баранини — 1 кг;
- сіль, спеції, запашні трави.
Технологія приготування:
- Рубаємо баранячі реберця порційно, натираємо сіллю і спеціями, залишаємо на 3 години маринуватися.
- Викладаємо шматочки м’яса на кісточках у термостійку форму, зверху розміщуємо розділені на тонкі кружечки помідори, нашатковану півкільцями цибулю.
- Посипаємо продукти нарубаної зеленню, закриваємо ємність фольгою, відправляємо на 2 години в духовку, нагріту до t 190 °C.
За 15 хвилин до закінчення процесу прибираємо папір, запікаємо баранячі реберця до чудесного золотистого кольору. Чудово смачне блюдо готове!
Чанахи з м’яса у каструлі
Це страва особливо поширена на Кавказі. Не воно стало причиною такого великого числа довгожителів цих регіонів?
Необхідні компоненти:
- баклажани, перці солодкі — по 4 шт.;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- баранина (бажано з прошарками жиру) — 1,5 кг;
- сало курдючне — 120 г;
- картопля — 8 бульб;
- головка часнику;
- помідори — 5 шт.;
- сіль (20 г), перець (1/3 десертної ложки), зелень.
Приготування баранини в каструлі:
- Сало рубаємо маленькими кубиками, викладаємо на дно посуду. М’ясо очистити від сухожиль, нарізаємо невеликими шматочками, розміщуємо наступним шаром.
- Баклажани потрібно попередньо позбавити її від гіркоти. Для цього плоди нарізаємо кружечками, солимо, залишаємо на годину під гнітом. Зливаємо темну рідину, промокаємо овочі, викладаємо на м’ясний ряд.
- Помідори ділимо на чверті, видаляємо з перців насіння, промиваємо плоди, крупно шаткуємо, укладаємо черговим шаром. Додаємо порізану півкільцями цибулю, на ньому маємо нарізаний на чверті картоплю і розділені на тонкі пластини зубки часнику. Посипаємо продукти подрібненою зеленню.
- Приправляємо страва порошком гострого перцю. При бажанні вливаємо півсклянки вина. Щільно закриваємо каструлю і ставимо на сильний вогонь.
- Через кілька хвилин, коли почнеться активне кипіння, зменшуємо інтенсивність нагрівання до мінімуму, тушкуємо їжу не менше години.
Аналогічним способом формуємо чанахи з баранини в горщиках. Таку їжу готуємо в печі. У будь-якому варіанті це буде дуже смачно!
Баранина, запечена у фользі
Коронна страва будь-якого святкового столу — баранина в духовці, запечена у фользі.
Склад продуктів:
- бараняча нога;
- оцет столовий — 250 мл;
- сіль, перець, паприка;
- очищена вода — 5 л;
- мед — 60 г;
- гірчиця французька — 30 р.
Технологія приготування:
- Підбираємо просторий посуд, викладаємо баранячу ногу, заливаємо її розчином з води і оцту. Закриваємо ємність, залишаємо продукт в такому стані на ніч.
- Вранці виймаємо м’ясо з кислого середовища, обсушуємо серветками, зрізаємо плівки і прожилки, прошарки жиру. Натираємо ногу перцем, сіллю і паприкою.
- Змішуємо в піалі розтоплений на паровій бані мед і гірчицю французьку з цілими зернами. Ретельно натираємо м’ясо отриманою сумішшю, загортаємо ногу в два шари фольги і відправляємо на 2 години в духовці (200 °C). Розкриваємо папір за 15 хвилин до закінчення процесу, очікуємо утворення апетитною рожевої скоринки.
Викладаємо запечену баранину на блюдо, ріжемо на пласти товщиною до 2 см, зберігаючи початкову форму ноги. На одній стороні м’яса розміщуємо красиву гору французької гірчиці.
Вак балиш – маленькі пиріжки з м’ясом
При одному погляді на мініатюрні татарські пиріжки з дрібно нарубаним м’ясом вже течуть слинки.
Список інгредієнтів:
- цибулини — 2 шт.;
- масло топлене;
- сметана — 300 г;
- яйця — 2 шт.;
- жовток — 1 шт.;
- сода харчова — 9 м;
- картопля — 2 шт.;
- фарш м’ясний — 700 г;
- борошно просеянная (бажано пшеничне) — 500 р.
Етапи приготування вак балиш:
- Спочатку робимо тісто. З’єднуємо в чаші яйця і свіжу сметану, додаємо 150 г нагрітого топленого масла, щіпку солі. Ретельно розмішуємо склад, приєднуємо порціями просіяне разом з содою борошно, робимо заміс м’якого тіста. Загортаємо кулю в плівку, відправляємо в холодильник.
- Очищаємо картоплю і цибулини нарізаємо шматочками. Для пиріжків рубаємо м’якоть баранини самими дрібними кубиками. Змішуємо продукти в однорідну масу, приправляємо сіллю і перцем.
- Дістаємо тісто, формуємо невеличкі кульки, розкачуємо коржі, викладаємо на середину кожного виробу м’ясну начинку. Защипуємо по колу краї тіста, залишаючи зверху маленькі отвори, обмазуємо здобу жовтком, викладаємо на оброблений маслом деко, відправляємо на 50 хвилин в духовці (180 °C).
Ці маленькі пиріжки з м’ясом чудо як гарні! Подаємо вак балиш з солодким чаєм або бульйоном.
Варена баранина без запаху
Перш ніж вибрати один з кулінарних прийомів позбавлення м’яса від специфічного запаху, переконуємося в тому, що причина криється не в якості придбаного продукту (стара тварина, порушення в технології забою або процесі зберігання).
Прибираємо запах баранини наступними способами:
- Зрізаємо з шматка м’яса тонкі плівки і, головне, — жир. Саме в ньому найчастіше криється основне джерело всіх «ароматних» бід.
- Заливаємо м’ясо на кілька годин молоком (приєднуємо подрібнений часник) або пивом, кефіром або сумішшю соку лимона і газованої води.
- Робимо слабкий розчин оцту, залишаємо в ньому баранину на ніч. Бажано кілька разів змінити використану рідину на чистий склад.
Як відварити баранину без запаху?
Вибираємо шматок м’яса молодого баранчика, обробляємо продукт, дотримуючись наведених рекомендацій, відварюємо з додаванням бажаних приправ:
- ріпчастої цибулі;
- кмину, майорану, зіри або імбиру;
- чудовим компонентом, що надає м’ясу приємний смак і аромат, стане часник, використовуваний в помірних кількостях.
Як показує практика, щоб гарантовано позбутися від запаху вареної баранини, в кінці теплової обробки додаємо в бульйон кілька крапель соку лимона.
Лук, фарширований бараниною
Таке блюдо зустрічається в нашому раціоні не так часто. Причина тому — елементарне незнання чудових якостей оригінально приготовленої їжі.
Перелік компонентів:
- родзинки, кишмиш (без кісточок) — 60 г;
- цибуля ріпчаста — 7 шт.;
- булгур (крупа з пшениці) — 4 ст. л.;
- масло оливи — 20 мл;
- фарш баранячий — 450 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- кумін (2 ч. л.), кориця (½ ч. л.), коріандр (1 ч. л.) — все в молотом вигляді.
Методика приготування:
- Очищаємо цибулини, промиваємо, просушуємо серветками, потім зрізаємо залишки кореневої системи. Робимо це таким чином, щоб кожна головка в стоячому положенні не валилася набік, нагадуючи іграшку «ванька-встанька».
- Кип’ятимо в каструлі воду, відварюємо овочі 10 хвилин і зливаємо рідину, залишаючи до 300 мл.
- Викладаємо родзинки і булгур в жароміцний посуд, наповнюємо її водою від цибулі, залишаємо на 25 хвилин, щоб рідина вбралася в продукти.
- Зрізаємо верхні шари цибулин (до 1 см), ложкою виймаємо м’якоть, дрібно рубаємо разом з відокремленими кришечками.
- Викладаємо в сковороду з гарячим маслом заздалегідь приготований фарш з баранини, смажимо 6 хвилин, перемішуючи силіконової лопаткою.
- Коли продукт підрум’яниться, зводимо його до борта посуду, додаємо приправи і спеції. Через 30 секунд приєднуємо цибульний склад, злегка обсмажуємо його, змішуємо з фаршем, готуємо ще 10 хвилин. Викладаємо в м’ясну масу родзинки і крупу, приправляємо складу сіллю і перцем.
- На фінальному етапі приготування наповнюємо головки цибулі отриманою начинкою, встановлюємо овочі в форму для запікання, накриваємо фольгою, відправляємо на 20 хвилин в духову шафу. В кінці процесу прибираємо папір, готуємо страву ще чверть години.
Подаємо фарширований бараниною цибуля тільки в гарячому вигляді.
Корейка в духовці
Ну а зараз — кулінарна інтрига, яку дієтологи називають способом збереження здоров’я і довголіття.
Список продуктів:
- бараняча корейка — 1,5 кг;
- пиво, питна вода — 300 мл;
- свіжа сметана — 420 г;
- цибулини — 2 шт.;
- масло топлене — 30 г;
- борошно — 60 г;
- лист лавра, сіль, перець.
Приготування страви:
- На самому початку процесу робимо маринад. Змішуємо в сотейнику нарізаний кільцями цибулю, пиво і воду, розмарин і лаврушку. Кип’ятимо склад, заливаємо м’ясо отриманою сумішшю, залишаємо на 12 годин в закритому вигляді. Періодично перевертаємо шматки.
- Дістаємо баранину з маринаду, добре промокаємо серветками, натираємо сіллю, перцем і маслом оливи. Викладаємо продукт на деко, запікаємо 2 години при t 180 °C. Не забуваємо обробляти м’ясо соком, що виділився.
- Далі дістаємо баранину, посипаємо борошном, поливаємо свіжою сметаною, продовжуємо приготування ще півгодини.
Подаємо корейку в гарячому стані, поливаємо утвореним при запіканні ароматним складом.
Сьогодні фахівці в дієтології іноді висловлюють думку про шкоду баранини. Вірити їм чи ні — вирішувати вам, але не можна не звернути уваги на той факт, що це єдиний вид м’яса, не заборонений до вживання жодною релігією. Вельми значуща обставина!