Для справжніх поціновувачів оригінальних смаків ідеально підходять страви з баранини. Як правило, найсмачніше м’ясо виходить те, що приготували на вугіллі. Але якщо немає можливості засмажити м’ясо на відкритому вогні, то баранина в духовці виходить не менш смачною і ароматною. Якщо вам вдалося добути м’ясо молочного ягняти, то у вас є всі шанси приготувати не просто м’ясне блюдо, а справжній кулінарний шедевр.
Баранина, запечена у фользі в духовці
Щоб баранина вийшла соковитою і не відштовхувала своїм специфічним смаком, м’ясо краще замаринувати, а для запікання використовувати фольгу. Тільки так ви отримаєте приголомшливе блюдо з чудовим ароматом. Отже, перед вами баранина у фользі. Записуйте рецепт!
Інгредієнти:
• баранина вагою в 1,5 кг;
• дві цибулини;
• 1 ч. л. винного оцту.
Спосіб приготування:
1. Першим ділом будемо маринувати баранину, для цього в ній потрібно зробити не надто глибокі надрізи і заповнити їх сумішшю їх подрібненого часнику і лаврового листа. Потім натерти шматок будь-якими, на ваш вибір, спеціями.
2. В піалі з’єднуємо масло оливи з оцтом і додамо трохи пряних трав. Змащуємо пряним маринадом баранину.
3. На лист фольги кладемо кільця цибулі, зверху – м’ясо. Загортаємо і спочатку витримуємо чотири години в холодильнику, а потім три години в духовці.
Готуємо великим шматком на деку
Щоб запекти баранину цілком, можна взяти м’якоть, а краще каре молодого баранчика. З спеції використовуйте розмарин і ревінь. У вас вийде святкове блюдо з нотками французьких прованських трав.
Інгредієнти:
• каре баранини;
• стакан червоного вина;
• півсклянки коричневого цукру;
• три ложки олії оливи;
• п’ять зубчиків часнику;
• 220 г ревеню;
• п’ять головок солодкого лука (шалот);
• дві гілки розмарину.
Спосіб приготування:
1. Спочатку робимо карамель на сковороді з цукру і половини склянки води. Потім вливаємо вино і після того, як напій зменшиться на половину, знімаємо його з плити.
2. На сковороді підігріваємо олію і пасеруємо в ньому скибочки часнику з гілочками розмарину. Через кілька хвилин ви відчуєте приголомшливий аромат приправ, а значить можна викладати м’ясо і обсмажувати його до красивого відтінку.
3. Перекладаємо підсмажене каре на деко і відправляємо запікатися на півгодини (температура 180°С).
4. У тому ж пряному маслі обсмажуємо човники цибулі, потім кладемо смужки ревеню, вливаємо винну суміш і тушкуємо соус до густої консистенції.
5. Запечене каре баранчика подаємо з ароматним соусом.
Рецепт запікання в рукаві
У кулінарному рукаві можна приготувати смачну баранину. Але перш ніж перейти до самого процесу приготування, скористайтеся нашими рекомендаціями.
Покладіть м’ясо в воду з додаванням ложки солі і соку одного лимона, і залиште на ніч. Так баранина вийде більш ніжною.
Баранина, запечена в рукаві з курагою, виходить надзвичайно смачною, такі сухофрукти тільки примножують вишуканість смаку м’яса.
Інгредієнти:
• баранина;
• курага;
• два зубці часнику;
• 60 мл білого напівсолодкого вина.
Спосіб приготування:
1. М’ясо баранчика натираємо будь-якими спеціями, рубаним часником і поливаємо вином. Якщо ви скористалися нашим радою і замочили м’ясо в солоному розчині з лимоном, то солити м’ясо більше не треба. Забуваємо про м’ясо на дві години.
2. На баранині робимо надрізи, щоб покласти в них шматочки кураги.
3. Укладаємо начинений м’ясо в рукав і запікаємо 40 хвилин (температура 200°С).
Запечена баранина в соєвому соусі
Баранину воліють не всі гурмани, але якщо знати, як правильно приготувати баранину в духовці, таке м’ясне блюдо може запросто стати улюбленим.
Головне, вибрати маринад, який не зіпсує страву, а доведе його до досконалості.
Інгредієнти:
• баранина;
• п’ять невеликих цибулин;
• шість зубців часнику;
• по дві гілки розмарину і чебрецю;
• соєвий соус;
• паприка, лавровий лист;
• масло оливи.
Спосіб приготування:
1. Беремо шматок баранини середніх розмірів і маринуємо його в суміші з олії, соєвої приправи, подрібненого часнику, паприки і чебрецю.
2. Запікати м’ясо можна в рукаві, для цього покладіть в пакет кільця цибулі, зверху розподіліть баранину з гілочками розмарину і лаврушкой.
3. Готуємо м’ясо 1,5 години при температурі 200°С. За 15 хвилин до закінчення процесу рукав можна розрізати, щоб отримати на поверхні м’яса апетитну скоринку.
З картоплею і часником
Приготувати святкову страву з баранини досить просто. Для цього краще взяти баранячу ногу, а до неї – картоплю і часник, а також трохи пряних трав для аромату.
Інгредієнти:
• бараняча нога;
• дві головки часнику;
• картопля;
• лимон;
• по 1 ч. л. сушеного чебрецю і орегано;
• дві – три ложки олії оливи.
Спосіб приготування:
1. Баранячу ногу укладаємо на деко, робимо в ній кілька проколів і заповнюємо їх часниковими часточками.
2. Навколо м’яса розкладаємо часточки картоплі і часнику, поливаємо все олією, вичавленим соком лимона, спеціями і пряними травами. Вливаємо трохи гарячої води і починаємо запікати баранину з картоплею спочатку 15 хвилин при 220 градусах, а потім годину при 190°С.
3. Після закінчення цього часу, картопля заважаємо, ногу перевертаємо, знову посипаємо травами, вливаємо воду і запікаємо ще півгодини.
З лимоном, чебрецем і гірчицею
З м’яса молодого баранчика можна приготувати справжній делікатес. Завдяки пряним травам і маринаду м’ясо виходить смачним, ніжним і апетитним.
Інгредієнти:
1. Корейка баранчика.
2. П’ять ложок топленого масла.
3. По 1 ч. л. діжонської гірчиці і свіжого чебрецю.
4. Дві щіпки лимонної цедри.
Спосіб приготування:
1. Для маринаду змішуємо масло, цедру, гірчицю, сушені трави і сіль. Ретельно натираємо корейку, нарізати порційно, і залишаємо на шість годин.
2. На нижній рівень духовки встановити деко з фольгою, а на решітці розкладіть м’ясо.
3. Засмажуємо баранину протягом півгодини, час від часу перевертаючи шматочки.
Баранина в горщику в духовці
У горщиках можна приготувати безліч смачних м’ясних страв, у тому числі, і баранину з овочами, крупами або сушеними фруктами.
Інгредієнти:
• баранина (м’якоть);
• кілька зубців часнику;
• 160 мл м’ясного бульйону;
• коріандр, чебрець, розмарин, орегано;
• п’ять томатів;
• купаж перців.
Спосіб приготування:
1. Баранину ріжемо невеликими брусочками і обсмажуємо протягом восьми хвилин на сковороді з невеликою кількістю масла.
2. В горщики викладаємо м’ясо, присипаємо його сумішшю сушених трав і подрібненим часником, закриваємо кружечками помідорів і при бажанні додаємо рубану зелень.
3. Накриваємо горщики і тушкуємо блюдо дві години (температура 180°С).
Як приготувати з овочами
Якщо ви вирішили приготувати баранину, то запечіть її в духовці разом з овочами. М’ясо виходить соковитим, а сама страва яскравим і по-справжньому святковим.
Інгредієнти:
• баранина;
• три бульби картоплі;
• морква і цибуля;
• три томату.
Спосіб приготування:
1. Баранину присипаємо сіллю, перцем та іншими прянощами на ваш вибір.
2. Картоплю ріжемо на чотири часточки, томати – невеликими шматочками.
3. У форму викладаємо м’ясо, навколо нього розподіляємо овочі, збризкуємо інгредієнти маслом, додаємо ще трохи спецій і пряних трав.
4. Запікаємо продукти 1,5 години. Баранину можна прикрити фольгою, а за 15 хвилин до готовності прибрати її. Так м’ясо не пригорить і вийде соковитим з апетитною скоринкою.
Так само можна запекти баранину і в кулінарному рукаві, м’ясо просочиться соком овочів і вийде ще більш ніжним і м’яким.
Для приготування по-справжньому смачні страви з баранини потрібно м’ясо молодого баранчика (до трьох місяців). Такий продукт не тільки більш ніжний, але і не має такого специфічного запаху і багатий нуклеїнової кислотою, яка необхідна для нашого здоров’я. Якщо не вдалося знайти молоде м’ясо, то можна купити баранину не старше 18 місяців, звичайно, запах у такого м’яса вже присутній, але правильно підібраний маринад та спеції допоможуть позбутися від нього. І найголовніше, вибирайте для приготування тільки свіжий продукт.