Баранина в мультиварці – це завжди смачно, а головне, – без особливих клопотів. Тим, кому не подобається аромат і специфічний смак подібних страв, радимо купувати м’ясо молодого ягняти. Воно не має неприємного запаху, і завжди виходить надзвичайно ніжним. Отже, всім шанувальникам яскравих смаків пропонуємо кілька рецептів страв з баранини, які легко виконати за допомогою мультиварки.
Плов з баранини в мультиварці
Справжній узбецький плов готується з баранини. Ось і ми будемо використовувати таке м’ясо для приготування страви, правда, не в казані, а в чаші «розумної» техніки.
Заздалегідь підготуйте на третину кіло баранини:
- 120 г зерен рису;
- дві моркви;
- дві головки цибулі;
- головку часнику.
Алгоритм дій:
- У чашу наливаємо масло, якщо є, то бавовняне. Викладаємо шматочки баранини, включаємо режим «Смаження» і обсмажуємо м’ясо до рум’яного кольору.
- Потім викладаємо соломки моркви, кубики цибулі, присипаємо приправами для плову і обсмажуємо інгредієнти в тому ж режимі до напівготовності овочів.
- Після, висипаємо рис, вливаємо воду у співвідношенні 1:2, встромляємо очищену головку часнику, інгредієнти не розмішуємо.
- Включаємо режим «Плов» на годину.
Як смачно загасити м’ясо з овочами
В останні час люди намагаються харчуватися правильно, тому у багатьох на кухні є мультиварка, завдяки якій можна приготувати не тільки смачні, але й корисні страви. Так як компоненти страви в чаші нидіють у власному соку, за смаком тушкована баранина виходить чудово ніжною.
На півкіло баранини заздалегідь підготуйте:
- два різнокольорових стручка солодкого перцю;
- головку цибулі і моркви;
- два томата;
- дві часникового зубчики;
- 0,5 ч. л. коріандру;
- трохи хмелі-сунелі.
Алгоритм дій:
- Баранину ріжемо довільно, але не занадто крупно, викладаємо разом з рафінованою олією, часточками часнику і цибулі в чашу. Вибираємо опцію «Смаження» і обсмажуємо інгредієнти до тих пір, поки м’ясо не стане золотистим.
- Потім викладаємо в чашу нарізані соломкою моркву і перець, а також подрібнену м’якоть томатів (без шкірки). Свіжі помідори можна замінити томатами у власному соку або томатною пастою.
- Присипаємо м’ясо з овочами коріандром, сіллю, перцем, додаємо хмелі-сунелі, вливаємо півсклянки окропу.
- Переходимо на опцію «Гасіння» і готуємо страву протягом години.
- Як тільки прозвучить сигнал, кладемо порізану зелень, наприклад, кінзу або петрушку, залишаємо страву в режимі «Підігрів» на сім хвилин.
З картоплею
Баранина з картоплею – це завжди поживно і взагалі «пальчики оближеш». М’ясо молодого баранчика не має специфічного запаху, а навпаки, притягує своїм неповторним ароматом. Картопля просочується м’ясним соком, що робить овоч неймовірно смачним.
На кіло баранини заздалегідь підготуйте:
- кіло баранини;
- шість бульб картоплі;
- дві цибулини і моркву;
- один плід перцю болгарського;
- півсклянки томатного соку;
- зіра, запашний перець.
Спосіб приготування:
- Приготування страви почнемо з того, що шматочки баранини обсмажуємо в маслі, включивши електроприлад на режим «Смаження».
- Як тільки м’ясо підрум’яниться, викладаємо півкільця цибулі і морквяні соломки, додаємо запашний і чорний перець, сіль і зіру, вливаємо воду і в режимі «Гасіння» готуємо 1,5 години.
- Як тільки мультиварка подасть сигнал, додаємо до м’яса з овочами кубики картоплі, вливаємо томатний сік і продовжуємо тушкувати ще півгодини.
Традиційна шурпа з баранини
Всі любителі східної кухні обов’язково оцінять таке блюдо, як шурпа.
Шурпа готується з баранини – м’яса, важкого для нашого травлення. Тому рекомендуємо, перш ніж скуштувати готову страву, випити чашечку зеленого чаю.
Інгредієнти:
- баранина на кістки, вагою 450 г;
- п’ять бульб картоплі (середніх);
- два томата;
- соковитий плід болгарського перцю;
- по одній цибулині і моркви;
- два часникового зубчики;
- кінза, зіра.
Спосіб приготування:
- У чашу викладаємо м’ясо, вливаємо 1,5 літра води, програмуємо мультиварку на «Гасіння» і готуємо близько години.
- Готовий м’ясний навар проціджуємо, м’ясо знімаємо з кістки і нарізаємо невеликими брусочками.
- Кладемо В чашу товсті смужки перцю, великі часточки картоплі і томатів, кубики цибулі і моркви, а також слайсы часнику.
- До овочів викладаємо шматочки баранини, заливаємо все бульйоном, солимо, перчимо, кидаємо щіпку зіри і в режимі «Суп» готуємо годину.
- Подаємо шурпу з рубаною кінзою. Якщо ви не любите таку духмяну траву, то замініть її петрушкою або кропом.
Готуємо лагман
Лагман – це ще одне блюдо східної кухні, яке готується з баранини. Наваристий бульйон, ніжне м’ясо і спеції немов занурюють нас у світ Сходу. Давайте подивимося, як можна приготувати таку страву в мультиварці.
Інгредієнти:
- баранина на кістки вагою в півкіло;
- один болгарський перець;
- ложка томатної пасти;
- три часникового зубчики;
- велика цибулина і моркву;
- 220 г локшини (не спагетті);
- редька (половина).
Спосіб приготування:
- Правильно нарізані овочі – це запорука смачної страви. Отже, цибулю ріжемо півкільцями, не дуже тонкими, але і не товстими (2 – 3 мм). Морква ні в якому разі не тремо на тертці, а нарізаємо брусочками товщиною в півсантиметра. Перець ріжемо півкільцями такої ж товщини, як і моркву. Часник просто рубаємо, а картоплю нарізаємо дрібними кубиками. А ось редьку можна потерти на тертці.
- Тепер м’ясо. Його ми зрізаємо з кістки і ріжемо на шматочки.
- Включаємо мультиварку, вибираємо опцію «Смаження», вливаємо трохи олії і обсмажуємо м’ясні шматочки до рум’яності.
- Потім кладемо цибулю, моркву, редьку і томат-пюре, через п’ять хвилин закладаємо перець, а через 15 додаємо приправи. Тут можна використовувати зіру, коріандр, суміш східних спецій, ну і, звичайно, не забуваємо про сіль. Вливаємо воду, міняємо «Смаження» на режим «Гасіння» і готуємо дві години.
- За півгодини до готовності викладаємо картоплю.
- Окремо відварюємо локшину, але не варимо її занадто довго, вона повинна зберегти свою пружність. Готову локшину промиваємо і перекладаємо в будь-яку ємність.
- Подаємо лагман так: на тарілку кладемо локшину, заливаємо її м’ясом з овочами і посипаємо свіжою зеленню.
Рецепт з квасолею
Таке блюдо можна віднести і до гарячих супів, і до рагу або використовувати його як підливу. Все залежить від кількості використаного в приготуванні води.
Інгредієнти:
- 550 г баранини;
- 650 г картоплі;
- дві середні моркви;
- дві цибулини;
- 220 г квасолі.
Спосіб приготування:
- Баранину ріжемо на шматочки і обсмажуємо в олії до рум’яності в режимі «Смаження».
- Цибулю, моркву і картоплю подрібнюємо і викладаємо до м’яса. Також висипаємо квасоля, яку потрібно попередньо замочити у воді.
- Додаємо сіль та інші спеції на вибір, вливаємо воду. Кількість останньої залежить від бажаної густоти страви.
- Готуємо м’ясо з квасолею в режимі «Гасіння» 1,5 години. Подаємо зі свіжою зеленню.
Харчо з баранини в мультиварці
Харчо – смачне блюдо грузинської кухні. Приготувати його так само смачно, як на батьківщині, а головне, швидко, можна в мультиварці.
Інгредієнти:
- 620 г баранини;
- три головки цибулі (для бульйону);
- півсклянки зерен рису;
- три часточки часнику;
- дві ложки томат-пюре;
- дві ч. л. хмелі-сунелі.
Спосіб приготування:
- У чашу кладемо шматочки баранини і цибулину, наливаємо два літри води і встановлюємо режим «Гасіння» на дві години.
- Для цієї страви все-таки доведеться скористатися сковорідкою, в якій на олії подрібнену цибулю обсмажуємо разом з томатною пастою.
- Як тільки м’ясо буде готове, викладаємо піджарку, висипаємо зерна рису, додаємо сіль і хмелі-сунелі. Режим не змінюємо, а лише встановлюємо час ще на годину.
- Після сигналу, кладемо рубаний часник і залишаємо суп в режимі «Підігрів» на півгодини.
М’ясо, запечене з травами і часником
Прованські трави надають будь-якій страві особливий аромат. Ну і, звичайно ж, часник, який має свій пікантний смак, теж грає в загальному складі не останню роль. І зараз ми розповімо, як приготувати баранину в мультиварці з часником і травами.
Інгредієнти:
- 1,5 кг баранини;
- шість зубців часнику;
- ч. л. прованських трав;
- три ложки олії оливи;
- гілочка розмарину;
- суміш перців, сіль.
Спосіб приготування:
- Розтираємо В ступці суміш перців, додаємо пропущений через прес часник, пряні трави, листочки розмарину, сіль і масло оливи.
- Отриманою сумішшю ретельно натираємо баранину, загортаємо її у фольгу і залишаємо маринуватися на годину.
- Потім викладаємо заготовку в чашу і запікаємо 1,5 години в режимі «Випічка».
Після куштування баранини залишається специфічний присмак. Щоб його приглушити готуйте м’ясо з будь-якими кислими фруктами, овочами або соусами, наприклад, з томатами, айвою, аличею, лимонним соком або винним оцтом.