Багато любителі м’ясних страв уникають готувати їжу з баранини, прислухаючись до чуток про її специфічний смак і неприємний запах. Однак, знаючи особливості використання такого корисного продукту, «спілкування» з ним викличе лише позитивні емоції. Баранина з овочами, приготовлена по-східному, виключить будь-які сумніву, підкорить своїм насиченим смаком, пряними ароматами і вишуканим оформленням. Переконайтеся самі!
Тушкована баранина з овочами в казані
В азіатській кухні процес приготування представленого страви зведений у ранг кулінарного священнодійства, перетворюючи просте страву в ошатне і надзвичайно смачна страва.
Склад інгредієнтів:
- баклажани — 4 шт.;
- стручок чилі;
- томати, перець солодкий — 5 штук;
- баранина — 1,5 кг;
- сало — 200 г;
- картопля — 10 шт.;
- морква, цибуля ріпчаста — 2 кг;
- часникові зубки — 10 шт.;
- сіль, спеції, зелень.
Наші дії полягають головним чином в обробці і оформленні компонентів страви. Все інше зробить вогонь і традиційний азіатський казан.
Саме в такому посуді виходить сама смачна і корисна їжа, максимально зберігає кращі властивості та якості використаних продуктів.
Спосіб приготування:
- Отже, всі овочі добре промиваємо і очищаємо. Морква шаткуємо маленькими брусочками, як на плов. Цибулю ріжемо півкільцями, перець без насіння — смужками. Подрібнюємо стручок чилі і часник. Дрібну картоплю готуємо в цілому вигляді, великі бульби поділяємо на половинки. Помідори оформляємо чвертями.
- Нарізаємо баклажани, злегка солимо, залишаємо на 20 хвилин під гнітом для видалення гіркоти, потім зливаємо темну рідину.
- Викладаємо на дно казана тонкі скибочки сала. Зверху маємо м’якоть баранини, розділену на великі шматки, потім поміщаємо шари овочів: морква, цибуля, баклажани, перець, томати, нарізаний чилі. Посипаємо продукти сіллю, зеленню, тонкими пластинами часникових зубков.
- Ставимо казан в закритому вигляді на вогонь. Зовсім скоро почуємо характерне булькання — значить, процес пішов! Знижуємо інтенсивність нагрівання до мінімуму, тушкуємо страву близько двох годин.
Спробували своє творіння? Погодьтеся з тим, що немає більш смачного і апетитного страви, ніж баранина тушкована з овочами в казані.
Готуємо в духовці
Однак не меншими достоїнствами володіє м’ясо, приготоване в печі. Страва з баранини виходить дуже м’яким і ніжним, адже всі компоненти їжі готуються у власному соку.
Список продуктів:
- масло оливи — 60 мл;
- баранина — 2 кг;
- цибуля-ріпка — 3 шт.;
- часник — 1 головка;
- броколі — 500 г;
- картопля — 800 г;
- томати — 3 шт.;
- цукіні — 100 г;
- вино (бажано біле сухе) — 80 мл;
- морква — 3 шт.;
- спеції, прянощі.
Технологія приготування:
- Ну а зараз вирішимо питання щодо нібито неприємного запаху баранини. Причина «непорозумінь» криється, насамперед, у великій кількості жиру, присутнього на м’ясі. Видаляємо надлишки, залишаємо трохи тільки для соковитості страви. Іншим фактором нехорошого «аромату» є вік тварини. Такий душок може виходити від волокон м’яса старого барана, особливо якщо це самець. Висновок один — купуємо свіже і молоде м’ясо.
- Нарізаємо м’якоть, занурюємо її на годину в молоко, мінералку або кефір, потім просушуємо. Баранину чудово супроводжують такі приправи, як чабер, шафран, материнка, лист лавра, суміші перців. Вибираємо склад за бажанням!
- Всі овочі добре промиваємо, очищаємо, крупно ріжемо, кладемо в глибоку посуд. Приправляємо продукти сіллю, пряними травами, залишаємо на деякий час в такому вигляді.
- Проколює м’ясо в декількох місцях, шпигуємо порожнини зубками часнику і сушеним чебрецем. Викладаємо шматки на деко, накриваємо плівкою, залишаємо на півтори години маринуватися.
- Прибираємо целофан, м’ясо обробляємо маслом оливи, приєднуємо частина овочів і відправляємо продукти на 90 хвилин в духовці (220 °C). Далі додаємо решту нарізку, збризкуємо розміщені компоненти страви вином. Кладемо на апетитні м’ясні шматки гілочки розмарину і чебрецю, готуємо страву ще 1,5 години.
Баранина в духовці з овочами — це чарівна «симфонія» смаків і приємних ароматів!
Рецепт від Сталика Ханкишиева
Відомий азербайджанський майстер гастрономічних шедеврів стверджує, що іноді можна не дотримуватися кулінарні правила, а порушувати їх, перетворюючи невибаглива страву з баранини в розкішне святкове страву.
Перелік компонентів:
- масло оливи;
- гілочки чебрецю і розмарину — по 3 шт.;
- ніжка молодого барана — від 3 кг;
- чорний перець, зіра, мелений коріандр;
- головки часнику — 2 шт.;
- стручок чилі;
- стиглі томати — 3 шт.;
- перо цибулі, свіжа зелень — підбираємо за особистим уподобанням.
Поетапне приготування:
- Дотримуючись рецептом Сталика Ханкишиева, використовуємо невелику баранячу ногу молодого тварини. Спочатку поділяємо суглоб ножем на дві складові, потім озброюємося гострим сокиркою, рубаємо продукт на великі частини.
- Оскільки в наших квартирах відсутня спеціальна піч на вугіллі, готуємо на звичайній кухонній плиті. Ставимо на вогонь широку чавунну або іншу товстостінну сковороду. Викладаємо на дно шматки кульшового суглоба, на них маємо більш великі частини з м’якоттю. На думку майстра, найсмачніше м’ясо лежить біля стегна.
- Вливаємо до 500 мл питної води, накриваємо продукти кришкою від марокканського таджина. Конусоподібна посуд забезпечує внутрішню циркуляцію повітря, тому нижня частина м’яса буде тушкуватися, а верхня — паритися.
- Через півгодини відкриваємо ємність, дістаємо практично готову баранину і поміщаємо її в друшляк, щоб стік бульйон. Нам потрібно сухе м’ясо.
- Нагріваємо в чистій сковороді масло оливи. Головки часнику розрізаємо навпіл поперек овоча (з лушпинням), викладаємо в жир зрізом вниз. Таким же способом маємо розділені помідори і стручок пекучого перцю. Обсмажуємо овочі на сильному вогні разом з гілочками чебрецю і розмарину.
- Через 3 хвилини приєднуємо шматки баранини, приправляємо їх пряною сумішшю, готуємо до рум’яної скоринки. Все робиться дуже швидко, так як м’ясо майже готове.
Підсмажене баранину маємо на широкій красивій тарілці, додаємо яскраве овочеве асорті, прикрашаємо блюдо пером цибулі, свіжою зеленню. Все вийшло дуже апетитно і парадно!
Баранина з овочами в мультиварці
Прекрасне поєднання овочевих і м’ясних інгредієнтів особливо проявляється в їжі, приготовленої в цьому кухонному агрегаті.
Набір продуктів:
- масло пісне;
- томати і солодкі перці — по 2 шт.;
- баранина — 1 кг;
- кабачок;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- сіль, лист лавра, спеції і приправи;
- очищена вода — до 400 мл.
Технологія приготування:
- У цьому рецепті використовуємо м’ясо на кості (хребетний відділ). Обробляємо нарубані шматки, злегка солимо. Вливаємо в чашу приладу свіже масло, покласти в нього баранину. Включаємо режим «Смаження» і з усіх сторін підрум’янюємо порції продукту.
- Додаємо лист лавра, питну воду та змінюємо програму машини на «Гасіння». Виставляємо час приготування 40 хвилин.
- Промиваємо всі овочі. Рубаємо кабачок акуратними кружечками товщиною до 5 мм Перець без насіння ріжемо кільцями, в такій же формі шаткуємо цибулю, помідори та моркву. Присмачую всі компоненти сіллю і перцем, посипаємо сухими запашними травами. Відправляємо нарізку до м’яса, продовжуємо приготування ще 20 хвилин.
Подаємо страву в гарячому вигляді.
Рагу з картоплею і м’ясом
Це, мабуть, одне з найбільш популярних страв, найчастіше включаються в наше домашнє меню. Склад овочів, спецій і прянощів коректуємо по своїм смакам, не побоюючись зіпсувати страву.
Необхідні продукти:
- олія (оливкова і вершкове);
- м’якоть баранини — 500 г;
- томат і цибулю ріпчаста — 1 шт.;
- гілочка м’яти;
- картопля — 5 шт.;
- свіжа капуста — 300 г;
- кабачок;
- перець горошком, зубки часнику;
- сіль, орегано, улюблені спеції.
Приступаючи до технологічного процесу, маємо на увазі особливість обробки баранини. Якщо її недоварити, отримуємо жорстке м’ясо. Передержанный продукт втрачає свої кращі смакові якості.
Застосовуємо правило так званого золотого перетину знаходимо дорогоцінну середину, отримуємо необхідний результат.
Методика приготування:
- Отже, швидко (до 3 хвилин) обсмажуємо в гарячому маслі заздалегідь оброблені і нарізані шматки м’яса. Постійно перемішуємо порції, в кінці приготування додаємо смужки лука.
- Промиваємо і очищаємо (якщо потрібно) овочі. Кабачок залишаємо з шкіркою, рубаємо його півкільцями. Томат і моркву оформляємо кубиками, капусту шаткуємо прямокутниками. Приєднуємо нарізку до м’яса з цибулею. Вливаємо 250 мл гарячої бутильованої води, тушкуємо продукти 1,5 години.
- За 15 хвилин до закінчення приготування солимо і перчимо страву, викладаємо орегано і листи м’яти, кидаємо запашні горошини і шматочок вершкового масла.
Подаємо гарячу страву зі свіжими кукурудзяними коржами або з лавашем.
Як приготувати в пиві
Одне тільки згадка про присутність у страві пінного напою уб’є наповал сильну половину вашої родини!
Склад компонентів:
- масло пісне;
- бульби картоплі — 1 кг;
- баранина — 700 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- пиво світле — 600 мл;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- помідори — 5 шт.;
- кріп, спеції.
Процес приготування:
- Промиваємо м’ясну м’якоть, промокаємо серветками, розрізаємо на невеликі кубики. Злегка обсмажуємо в олії баранину до рожевого відтінку.
- Очищену картоплю і помідори без шкірки шаткуємо в такій же формі, але трохи крупніше.
- Дрібно рубаємо зубки часнику і цибулю, відправляємо овочі разом з розділеними бульбами до м’яса.
- Приправляємо всі компоненти сіллю і перцем і обсмажуємо 7 хвилин. Потім приєднуємо нарізку помідор, нарубану зелень і вливаємо пиво. Тушкуємо продукти півтори години в закритому вигляді.
Подаємо другу страву до столу, прикрашаючи залишилися кропом.
Баранина, тушкована з овочами від Юлії Висоцької
Навіть з екрану монітора відчувається аромат м’яса і оточуючих його компонентів. Один вид тушкованої баранини з овочами, приготованої за рекомендаціями чарівною ведучою відеоблогу, змушує встати біля плити найбільш невмілих майстринь.
Список продуктів:
- картопля (500 г), морква, стручки зеленого горошку (100 г), часник (8 зубків) — використовуємо виключно молоді овочі;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- м’ята, чебрець, розмарин;
- томат-паста — 20 г;
- масло оливи — 40 мл;
- селера і ріпа;
- борошно просеянная — 60 г;
- звичайний цукор — 25 г;
- сіль морська — 7 г;
- спаржева квасоля — 100 г;
- молода баранина на кісточці — 1,5 кг.
Приготування страви:
- Нагріваємо в товстостінній посуді масло оливи. Обвалюємо в борошні попередньо оброблені шматки м’яса, обсмажуємо до золотистого кольору.
- Дістаємо баранину з каструлі, викладаємо на її місце нарізану цибулю і нарубані слайсами зубки часнику. Посипаємо овочі білим цукром, нагріваємо до утворення коричневого кольору і появи легкого карамельного аромату.
- Поміщаємо 60 г борошна, сіль, томат-пасту. Перчимо і солимо склад, добре перемішуємо. Повертаємо в посуд шматки м’яса, заливаємо продукти водою/бульйоном, тушкуємо 40 хвилин.
- Окремо відварюємо селера, квасоля, картопля, ріпу, відправляємо овочі до м’яса. Готуємо продукти ще 10 хвилин, після чого додаємо моркву і горох. Закінчуємо процес через 5 хвилин.
Подаємо гарячу страву до столу, пересипаючи дрібно нарубаної м’ятою і часником.
Свіжі овочі і ніжне м’ясо ягняти — це компоненти, які є самі по собі природного розкішшю, віддає кожному блюду унікальні якості і корисні властивості. Треба лише правильно розпорядитися цим незліченною продуктовим багатством!