Бараняча нога, запечена в духовці в рукаві, – справді смачне, ароматне і корисне блюдо. Воно не потребує особливих зусиль і глибоких кулінарних знань. Але при цьому приготовлена таким способом бараняча ніжка буде коронною стравою на вашому столі.
На його приготування знадобиться близько 1,5 години, і знадобляться наступні інгредієнти:
- нога баранини (приблизно 3 кг),
- сіль і приправи за смаком.
Для маринаду:
- 150 гр. червоного сухого вина,
- 3 ст. л. оливкової олії (можна замінити соняшниковою рафінованою),
- 2 цибулини середнього розміру,
- 3 лаврових листа.
Для гарніру:
- – 1 кг картоплі невеликого розміру.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде близько 10-12 порцій.
Рецепт баранячої ноги запеченої в духовці
Щоб блюдо вийшло справді смачним, необхідно особливу увагу приділити вибору баранячої ніжки. Звичайно, буде краще, якщо ви придбаєте м’ясо молодої тварини. Воно менш жирне, дуже ніжне і більш корисне. Жировий шар у м’ясі не повинен бути жовтого кольору, а тон м’язових волокон молодого баранчика – ніжний, не яскравий. Кістка на ніжці повинна бути гладка, а на зрізі – приємного рожевого кольору.
Перш, ніж готувати страву з м’яса потрібно видалити всі плівочки. Багато воліють зрізати і жировий шар. Але якщо ж ви використовуєте молодого баранчика, і від м’яса не виходить неприємний запах, жир можна і залишити. Після цього ніжку треба промити в гарячій воді. Так ви не тільки позбудетеся від забруднень, але і запобігти пересиханню м’яса.
Тепер розглянемо сам рецепт баранячої ноги, запеченої в духовці. Спочатку м’ясо необхідно замаринувати. Натираємо ніжку сіллю, сумішшю пряних трав (розмарином, прованськими травами, ялівцевими ягодами), після чого массажируем м’ясо. Так воно краще просочиться спеціями і стане більш ароматним.
Потім в ємності, в якій поміститься ніжка, змішуємо вино, оливкову олію, нарізаний товстими півкільцями цибулю і лавровий лист. Кладемо в готовий маринад ніжку, накриваємо кришкою або закутуємо плівкою і ставимо в холодильник на всю ніч.
Після того, як ніжка замаринувалась, поміщаємо її в рукав для запікання. Оголену частину кістки укутайте фольгою, щоб під час приготування вона не згоріла.
Краю рукава щільно зав’язуємо і з допомогою зубочистки проколюємо його в декількох місцях. Це потрібно для того, щоб під час запікання рукав не лопнув. Саме ж м’ясо проколювати не слід – так весь сік воно збереже всередині. Тепер ніжка повинна постояти пару годин при кімнатній температурі.
По закінченню вказаного часу поміщаємо баранячу ногу в рукаві в розігріту до 230° духовку на деко або в жароміцної формі.
Через 10 хвилин температуру потрібно зменшити до 180°. М’ясо повинно випікатися до тих пір, поки воно повністю не змінить колір на світло-сірий і не стане м’яким.
При вазі баранячої ніжки в 3 кг вона буде готуватися приблизно годину. За 20 хвилин до закінчення дістаньте м’ясо з рукава і продовжуйте його запікати.
Завдяки цьому ніжка придбає золотисту скориночку. Приготовлена бараняча нога в духовці в рукаві повинна вийти дуже соковитою і ароматною.
Як гарнір можна подавати запечений разом з баранячої ніжкою картоплю. Для цього його цілими бульбами потрібно викласти під м’ясом.
Пекти картоплю можна в шкірці, ретельно помивши її від забруднень. Проткніть її зубочисткою у кількох місцях і натріть сіллю. Сік, який буде виділятися з м’яса, просочить гарнір, і він стане дуже соковитим.