Бастурма класична – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Бастурма – це знаменитий в’ялений продукт із різних видів м’яса. Таке частування можна подавати до домашнього чи святкового столу, доповнивши хлібом, свіжими овочами чи соліннями. Приготувати бастурму можна у різний спосіб. Найкращі кулінарні варіанти ми зібрали для вас у нашій перевіреній добірці з десяти рецептів з покроковими фотографіями.

Класична бастурма в домашніх умовах

Класична бастурма в домашніх умовах – це апетитна та приваблива закуска, яку можна подавати як до домашнього столу, так і в рамках святкового меню. Приготувати найсмачніше в’ялене м’ясо нескладно. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт із фотографіями.

Інгредієнти:

на – 6 порції

  • Яловича вирізка – 700 гр.
  • Сіль морська – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – 30 гр.
  • Спеції для яловичини – 15 гр.

Процес приготування:

Як приготувати класичну бастурму в домашніх умовах? М’ясну вирізку очищаємо ножем від жилок та зайвого жиру.

Далі яловичину добре промиваємо під водою і повністю обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Окремо перемішуємо морську сіль та чорний мелений перець. Найкраще використовувати перець великого помелу.

Отриманою сумішшю натираємо яловичину з усіх боків і забираємо в холодильник на 12 годин.

Через зазначений час яловичину промиваємо та обсушуємо.

М’ясо викладаємо на складену вдвічі марлю та з усіх боків посипаємо улюбленими спеціями.

Щільно загортаємо шматок м’яса в марлю, потім зав’язуємо заготовку і підвішуємо в холодильник на 19 діб.

Якщо немає можливості підвісити м’ясо, просто покладіть його в холодильник і щодня перевертаєте на інший бік. Перед подачею м’ясо необхідно обтрусити від зайвих спецій.

Класична бастурма у домашніх умовах готова. Нарізайте тонкими скибочками та пригощайтеся!

Домашня бастурма з яловичини

Домашня бастурма з яловичини порадує захоплюючим кулінарним процесом та яскравим смаком. Таку закуску можна подавати до столу із хлібом, овочами та зеленню. Продукт послужить чудовою альтернативою магазинним м’ясним продуктам. Спробуйте приготувати апетитну бастурму за нашим перевіреним покроковим рецептом.

Час готування – 1 тиждень

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Вирізка яловича – 700 гр.
  • Сіль – 100 гр.
  • Суміш для бастурми – 1 ст.
  • Перець чилі гострий – до смаку.
  • Часник – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину добре промиваємо під водою і обсушуємо. На дно великої ємності висипаємо частину солі та на цю подушку викладаємо підготовлене м’ясо.

Крок 2. Шматок м’яса посипаємо сіллю, що залишилася. Забираємо заготовку на тиждень у холодне місце. Можна тримати у холодильнику.

Крок 3. Через тиждень м’ясо промиваємо та обсушуємо за допомогою рушника. Якщо боїтеся, що продукт буде занадто солоним, покладіть його в холодну воду на два дні. Далі м’ясо необхідно загорнути у чисті рушники та прибрати у холод на один день.

Крок 4. В окремому посуді з’єднуємо суміш для бастурми та гострий перець. Таку суміш можна купити у магазині. Також ви просто можете вибрати різні спеції на свій смак.

Крок 5. До спецій відправляємо подрібнений часник та вливаємо трохи води. Вимішуємо масу до густої сметани.

Крок 6. Підготовлену яловичину обмазуємо заготовкою з усіх боків. Нанизуємо м’ясо на нитку для підвішування.

Крок 7. Далі заготівлю підвішуємо в приміщенні, що провітрюється, і сушимо до повної готовності. На це піде приблизно один тиждень.

Крок 8. Домашня бастурма з яловичини готова. Частуйтесь!

Бастурма з курячої грудки

Бастурма з курячої грудки – це апетитна закуска для вашого домашнього чи святкового столу. Подавайте частування з хлібом та іншими доповненнями до смаку. Для нескладного приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки.

Час готування – 6 днів

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 4 шт.
  • Сіль – 1 кг.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Перець червоний мелений – 0,5 ч.л.
  • Коріандр мелений – 0,5 ч.л.
  • Трави прованські – 0,5 ч. л.
  • Куркума – до смаку.
  • Перець білий мелений – до смаку.
Дивіться також:  Слабосолона сьомга - 10 рецептів у домашніх умовах

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе промиваємо та обсушуємо. На дно контейнера висипаємо половину солі. На таку подушку викладаємо підготовлене куряче філе.

Крок 2. Засипаємо птаха сіллю, що залишилася, закриваємо все це кришкою і прибираємо в холодильник на 12 годин. Можна потримати і довше. Після такого засолювання м’ясо обов’язково промиваємо під водою та обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 3. Викладаємо підготовлені м’ясо на дошку. В окремій мисці поєднуємо сухі спеції за списком.

Крок 4. Далі кожен шматочок курки натираємо сумішшю ароматних спецій. Найпростіше покласти курку в целофановий пакет, засипати спеціями та потрясти.

Крок 5. Куряче філе в спеціях викладаємо на дошку і залишаємо в приміщенні, що провітрюється, на п’ять днів.

Крок 6. За цей час шматки курки періодично перевертаємо, щоби вони рівномірно просушилися.

Крок 7. Бастурма з курячої грудки готова. Нарізайте тонкими скибочками та подавайте до столу!

Бастурма зі свинини в домашніх умовах

Бастурма зі свинини в домашніх умовах – це дуже смачна і приваблива закуска, яку можна подавати як до домашнього столу, так і в рамках святкового меню. Приготувати апетитне в’ялене м’ясо нескладно. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт із фотографіями.

Час готування – 1 тиждень

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Свиняча м’якоть – 800 гр.
  • Сіль – 2 ст.
  • Томатна паста – 400 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Чаман – 1 ст.
  • Перець червоний мелений гострий – 1 ч. л.
  • Чабрець – 0,5 ч.л.
  • Борошно – 2 ст.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу м’якоть очищаємо від плівки та жиру, промиваємо під водою та обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 2. У глибоку форму висипаємо частину солі та викладаємо сюди шматки м’яса. Засипаємо свинину сіллю, що залишилася, закриваємо кришкою і прибираємо на дві доби в прохолодне місце. Можна поставити у холодильник.

Крок 3. Через зазначений час м’ясо добре промиваємо під водою і знову обсушуємо паперовим рушником. Якщо ви боїтеся, що м’ясо пересолене, покладіть його в крижану воду на 30 хвилин або 1 годину.

Крок 4. Підготуємо томатну пасту, подрібнений часник, чаман, гострий перець, чебрець та борошно.

Крок 5. Усі ці спеції перемішуємо у спільній мисці.

Крок 6. Отриманою масою добре натираємо шматочки свинини. Робочу поверхню посипаємо хмелі-сунелі.

Крок 7. Свинину також обвалюємо в ароматних сухих спеціях.

Крок 8. Проколюємо м’ясо, з одного боку, для підвішування. Таким чином підвішуємо заготовки на 5-6 днів у місце, що провітрюється.

Крок 9. Бастурма зі свинини у домашніх умовах готова. Можна куштувати!

Бастурма з індички

Бастурма з індички виходить неймовірно смачною, апетитною та поживною. Така закуска точно нікого не залишить байдужим. Подавайте до домашнього чи святкового столу. Для приготування бастурми своїми руками використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Час готування – 2 тижні

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Філе індички – 800 гр.
  • Філе стегна індички – 650 гр.
  • Коріандр – 1 ст.
  • Цедра лимона – 1 ч. л.
  • Сік лимонний – 3 ст.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 2 ст.
  • Паприка солодка мелена – 1 ст.
  • Чебрець – 1 ст.л.
  • Каррі – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Індичку добре промиваємо під водою та обсушуємо за допомогою паперових рушників. Ми використовуємо філе грудки та філе стегна.

Крок 2. Сіль та спеції за списком перемішуємо і отриманий сумішшю обвалюємо нашого птаха. Забираємо в холодильник на три доби. За цей час кілька разів перевертаємо шматки.

Крок 3. Після індичку в спеціях загортаємо в марлю і зав’язуємо.

Крок 4. Підвішуємо на кухні на один чи два тижні.

Крок 5. Чим довше в’ялити м’ясо, тим сухим воно вийде. Регулюйте до смаку.

Крок 6. Далі такий продукт можна зберігати у холодильнику кілька місяців.

Дивіться також:  Рулет з лаваша з крабовими паличками – 10 смачних рецептів

Крок 7. Бастурма з індички готова. Скоріше спробуйте!

Вірменська бастурма в домашніх умовах

Вірменська бастурма в домашніх умовах відрізняється насиченим смаком та привабливим виглядом. Таку закуску можна подавати до столу із хлібом, овочами та зеленню. Готовий продукт чудово замінить магазинні м’ясні продукти. Спробуйте приготувати апетитну бастурму за нашим перевіреним покроковим рецептом.

Час готування – 1 тиждень 3 дні

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Вирізка яловича – 1 кг.
  • Сіль – 1 кг.
  • Чаман – 2 ч.л.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець червоний мелений гострий – 2 ст.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Паприка мелена – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо усі необхідні продукти. Яловичину заздалегідь промиваємо та обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 2. На дно глибокого посуду висипаємо сіль.

Крок 3. На цю сіль викладаємо м’ясо та обсипаємо сіллю зверху. Забираємо в холодильник на три дні. Щодня зливаємо вологу, що виділилася, і перевертаємо шматки м’яса.

Крок 4. Через три дні м’ясо промиваємо під водою та обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 5. Далі над цим м’ясом встановлюємо прес і забираємо заготовку в холодильник ще на добу.

Крок 6. В окремій мисці з’єднуємо спеції та подрібнений часник. Вливаємо сюди трохи води та подрібнюємо все блендером до однорідності.

Крок 7. Отриманою масою натираємо м’ясо і підвішуємо його в приміщенні, що провітрюється приблизно на тиждень.

Крок 8. Вірменська бастурма готова в домашніх умовах. Нарізайте скибочками та подавайте до столу!

Бастурма з лосятини

Бастурма із лосятини – це справжній м’ясний делікатес. Частування виходить неймовірно смачним, апетитним та поживним. Подавайте до домашнього чи святкового столу. Для приготування бастурми з дичини використовуйте перевірений покроковий рецепт з фотографіями.

Час готування – 8 днів

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Лосятина – 500 гр.
  • Паприка мелена – 2 ст.л.
  • Часник гранульований – 1 ст.
  • Сіль – 500 гр.
  • Куркума – 1 год.
  • Перець кайєнський – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо відповідний шматок лосятини, промиваємо його під водою та обсушуємо від вологи.

Крок 2 У глибоку форму висипаємо половину солі. Кладемо сюди підготовлену лосятину і засипаємо її сіллю, що залишилася.

Крок 3. Забираємо в холодильник на півтора дні. За цей час м’ясо перевертаємо близько двох-трьох разів, також зливаємо рідину.

Крок 4. Через півтора дня промиваємо м’ясо та вибираємо паперовими рушниками. Спробуємо м’ясо на смак. Якщо надто солоне, то занурюємо у холодну воду на дві-три години.

Крок 5. Усі спеції зі списку перемелюємо в єдину суміш. Цією сумішшю натираємо лосятину з усіх боків.

Крок 6. Протикаємо м’ясо дротом і підвішуємо в місці, що провітрюється на 5-8 днів. Готовий продукт може зберігатися близько двох місяців у холодильнику.

Крок 7. Бастурма із лосятини готова. Нарізаємо тонкими скибочками та пробуємо!

Домашня бастурма в сушарці для овочів

Домашня бастурма в сушарці для овочів порадує захоплюючим кулінарним процесом та яскравим смаком. Таку закуску можна подавати до столу із хлібом, овочами та зеленню. Такий продукт чудово замінить магазинні м’ясні продукти. Спробуйте приготувати апетитну бастурму за нашим перевіреним покроковим рецептом.

Час готування – 3 дні

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг.
  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.

Для маринаду:

  • Пажитник – 2 ст.
  • Паприка мелена солодка – 1 ст.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Часник – 1 головка.
  • Вино червоне напівсухе – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину промиваємо під водою та обсушуємо за допомогою паперових рушників. М’ясо розділяємо на середні за розміром шматки. Оптимальна товщина 6 див, ширина – 10 див, довжина – 20 див.

Крок 2. У контейнері перемішуємо сіль із цукром та чорним меленим перцем. У цій суміші обвалюємо наше м’ясо і забираємо його в холодильник на дві доби. Щодня рідину з контейнера зливаємо. Далі м’ясо промиваємо від солі, обсушуємо та прибираємо в холодильник ще на 12 годин.

Дивіться також:  Квашена капуста класична – 10 рецептів хрумкої та соковитої квашеної капусти в домашніх умовах

Крок 3. Вимішуємо всі продукти для маринаду та отриманою сумішшю натираємо підготовлене м’ясо. Забираємо його в холодильник ще на дві доби.

Крок 4. Далі яловичину розрізаємо на шматки за розміром піддону сушарки. Викладаємо продукти у сушарку.

Крок 5. Готуємо 48 годин за температури 35°. Кожні 12 годин шматки м’яса необхідно перевертати.

Крок 6. Така бастурма може зберігати у холодильнику тривалий час – близько двох місяців.

Крок 7. Домашня бастурма у сушарці для овочів готова. Нарізайте та пригощайтеся!

Бастурма з нітритною сіллю

Бастурма з нітритною сіллю – це апетитна закуска для вашого домашнього чи святкового столу. Подавайте частування з хлібом та іншими доповненнями до смаку. Для нескладного приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки.

Час готування – 1 тиждень

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Вирізка яловича – 1 кг.
  • Сіль велика – 4 ст.
  • Сіль нітритна – 1 ст.

Для обмазування:

  • Уцхо-сунелі – 5 ст.
  • Паприка мелена солодка – 2 ст.
  • Часник гранульований – 2 ст.
  • Перець червоний мелений гострий – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Суміш перців – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо яловичину під водою, зрізаємо жир та плівки.

Крок 2. Обробляємо шматок м’яса на великі шматки.

Крок 3. Також їх обсушуємо за допомогою паперових рушників від зайвої вологи.

Крок 4. Два види солі перемішуємо і більшу частину висипаємо у глибоку форму. Викладаємо сюди м’ясо і засипаємо це сіллю, що залишилася. Закриваємо заготівлю фольгою та прибираємо в холодильник.

Крок 5. Тримаємо м’ясо в холодильнику три доби. Щодня необхідно зливати рідину та перевертати шматки.

Крок 6. Також м’ясо необхідно добре обтерти паперовими рушниками.

Крок 7. У кожному шматку робимо отвори і продаємо мотузочки.

Крок 8. Підвішуємо наші заготовки в місці, що провітрюється на добу.

Крок 9. Окремо поєднуємо всі продукти для обмазування.

Крок 10. Вливаємо в цю суміш трохи окропу і добре перемішуємо.

Крок 11. Отриманою масою обмазуємо кожен шматок м’яса та залишаємо частування у підвішеному вигляді на 4-5 днів.

Крок 12. Бастурма з нітритною сіллю готова. Можна нарізати та пробувати!

Домашня бастурма з коньяком

Домашня бастурма з коньяком – це апетитна та насичена на смак м’ясна закуска, яку можна подавати як до домашнього столу, так і в рамках святкового меню. Приготувати м’ясо в такий спосіб нескладно. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт із фотографіями.

Час готування – 1 тиждень

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Філе індички – 500 гр.
  • Сіль – 500 гр.
  • Коньяк – 50 мл.
  • Паприка мелена – 1 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Пажитник – 1 год.
  • Кмин – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Перець червоний мелений – до смаку.
  • Коріандр мелений – до смаку.
  • Часник гранульований – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо філе індички. Її необхідно промити під водою та обсушити за допомогою паперових рушників.

Крок 2. У глибоку миску висипаємо сіль і занурюємо сюди наше м’ясо. Обвалюємо його в солі та заливаємо коньяком. Ще раз добре перемішуємо, після чого прибираємо в холодильник на добу. Через цей час м’ясо необхідно занурити у холодну воду на 3 години, кожні півгодини міняю воду.

Крок 3. У цей час підготуємо усі спеції за списком.

Крок 4. Вливаємо до них трохи води і добре все перемішуємо. Даємо постояти 10 хвилин.

Крок 5. Отриманою пастою обмазуємо шматки м’яса з усіх боків.

Крок 6. Викладаємо заготовки на пергамент і забираємо в холодильник на 5-7 днів.

Крок 7. Домашня бастурма з коньяком готова. Подавайте до столу та пригощайтеся!