Це закуска, яка зможе замінити шинку, з нею можна робити бутерброди та святкові нарізки. У класичному рецепті йдеться про яловичої вирізки, але вона маринується дуже довго – не менше 3 тижнів. Тому, ми пропонуємо вам більш легкий, швидкий і менш витратний варіант приготування вдома — бастурма з курячої грудки.
Як приготувати бастурму з курячої грудки? Класичний рецепт
Інгредієнти:
Куряче філе – 2 штуки (беріть грудки, як можна більше);
Чебрець (мелений) – 1 упаковка (близько 50 грамів);
Червоний і чорний мелений перець – по 1 упаковці;
Хмелі-сунелі – половина упаковки, а якщо любите гостре, то знадобиться ціла упаковка;
Паприка – 1 упаковка;
Сіль (велика, але не морська) – за смаком.
Приготування:
Філе промити і відрізати шкуру, жир і плівки.
Розріжте кожне філе на 2 частини (тепер у нас 4 шматочки).
Просушіть всі 4 шматка з допомогою паперового рушника.
На обробну дошку натрусите солі, червоного і чорного перцю. Червоний перець висипайте повністю, а чорного перцю — трохи залиште.
Тепер візьміть кожну грудку і обваляйте в прянощах, які є на дошці, зі всіх сторін. Кожне філе повинно бути повністю покрито спеціями.
Кожен шматок необхідно щільно загорнути в харчову плівку і заховати в холодильник на 1 день.
Дістаємо все м’ясо і ретельно промиваємо під краном, щоб змити всі доповнення.
Знову висипаємо приправи на дошку або на плоску миску. Для маринування потрібно використовувати чебрець, хмелі-сунелі, чорний перець і паприку. Приправи потрібно змішати, або ж насипайте їх на поверхню рівномірно. Ви можете додати до цього переліку свої спеції, або прибрати зайве. Головне, щоб смак страви вам сподобався.
Кожне філе потрібно покласти на дошку і прокатати один раз. Цей перший шар потрібно дуже добре втерти в м’ясо. Тому, проминайте м’ясо та «масажуйте» всі його частини, це сильно позначиться на смаку.
Тепер знову занурте грудки у спеції. Наліт доповнень повинен бути близько 2 міліметрів, потрібно щоб він був рівномірним і покривав всю площу м’яса.
Тепер приготуйте марлю і почніть обертати нею м’ясо. Мотайте нею по всій довжині, щоб не було просвітів. Має бути кілька шарів марлі, щоб м’яса взагалі не було видно. Якщо марлі немає – замініть її бинтом. Затягуйте марлю як можна тугіше, щоб м’ясо було сильно стисло і в процесі просушування спеції не відпали, а філе було щільним.
Сушити м’ясо можна в холодильнику або на балконі. А можна взагалі, 2 шматочка підсушити на балконі, а 2 інших – в холодильнику. Тоді ви будете знати, яке м’ясо готується простіше і оцініть його смак, щоб надалі користуватися вже перевіреним способом. Розглянемо ці 2 варіанти: 1) Холодильник. Візьміть глибокий судочок або каструльку. Кожен шматочок м’яса проткніть шпажкою (можна ще взяти палички для суші, вони більш товсті і точно не поламаються під вагою м’яса). Покладіть м’ясо зверху на каструлю, воно повинно спиратися на дерев’яні шпажки і бути на вазі. Залиште м’ясо в холодильнику на 5 діб. 2) Балкон. Затягніть м’ясо мотузкою (як сервелат) і підвісьте його на балконі або в іншому добре провітрюваному приміщенні. У звичайній кімнаті його вішати не можна, інакше є ризик отруєння. Розвісьте філе в тіні. Настоюватися м’ясо має близько 5 днів.
По закінченню вказаного часу – дістаньте м’ясо, звільніть його від марлі і його можна їсти. Прийнято, що бастурма з курки нарізати тоненькими шматочками, але ви можете різати, як вам завгодно. Приємного апетиту.
2 види меленого перцю (червоний і чорний) – по пів чайної ложки кожного;
Червоний перець – 1 щіпка;
Приправа для курки – 1 чайна ложка;
Сумах – 1 щіпка.
Приготування:
У невелику мисочку налити коньяк. Киньте до коньяку всі спеції. Все дуже ретельно перемішайте, повинна вийти кашоподібна маса.
Філе необхідно дбайливо промити і просушити (допоможуть у цьому паперові рушники).
Гарненько натріть грудку нашими спеціями. Можна скористатися пензликом для гриля, або ж ложкою викладайте всі спеції і розмазуйте по всьому м’яса.
Перекладіть філе в каструлю, зверху поставте тарілку, а на неї – тягар. Це може бути банку з водою або ж інші продукти з холодильника. Під гнітом наша курочка повинна провести 2 дні.
Через 2 дні, філе потрібно дістати з холодильника (помітно вже що м’ясо змінило колір, тепер воно червонувате) і ретельно промити, щоб змити всі спеції. Промокніть м’ясо паперовим рушником і покладіть його на тарілку або на обробну дошку.
Якщо ви любите гостре м’ясо, то до нього необхідно ще додати спецій. У невеликій мисочці змішайте сіль, паприку і чорний перець. За бажанням, ви можете замінити ці компоненти, на інші спеції, або ж обійтися тільки сіллю.
Тепер приготованими спеціями необхідно натерти всю нашу грудку.
Візьміть велику марлю і поверніть її навпіл. У центр покладіть наше м’ясо і загорніть в марлю, щоб не було просвітів.
По всій довжині нашої грудки промийте мотузку або товсту нитку. Зверху залиште великий шматок мотузки, щоб м’ясо можна було підвісити.
Вивісите замотане куряче філе на балкон або просто на вулицю (м’ясо обов’язково повинно сушитися на протязі). Бажано, щоб на нашу грудку, не потрапляли прямі сонячні промені.
У тіні м’ясо повинно висіти близько 4-6 днів.
Через 4-6 діб філе можна знімати і пригощати ним своїх близьких. Це буде відмінна закуска до вина або пива.
Якщо у вас немає зайвого часу, то чекати кілька днів, поки м’ясо підсохне самостійно – не варіант. Вас виручить рецепт бастурми з курячої грудки в духовці.
Інгредієнти:
Куряче філе (не менше 0,7 кг) – 1 штука;
Чорний перець – 5-6 горошин;
Гвоздика (сушена) – 3 бутона;
Суміш мелених перців – 1 щіпка;
Кип’ячена вода – 1 л;
Цукор – 2 ч. ложки;
Соняшникова олія – 1 ст. ложка;
Прованські трави – 2 ст. ложки;
Червоний мелений перець – 1 щіпка;
Лавровий лист – 2-3 штуки;
Сіль – 2 ст. ложки.
Приготування:
Промийте м’ясо і обріжте шкіру і зайвий жир. Якщо ви купили грудку, то акуратно виріжте кістку, щоб м’ясо не порвалося. Для зручності, можете філе розділити на 2 частини.
У великій мисці (у неї повинно потім влізти наше філе) закип’ятіть літр води, дочекайтеся її повного остигання.
У миску з холодною водою, додайте сіль і цукор (по столовій ложці кожного). Почекайте, поки вони не розчиняться.
Додайте до води лаврове листя, гвоздику і горошинки перцю. Всі розмішайте.
У підготовлену воду покладіть м’ясо так, щоб вода повністю покривала. Тільки так філе зможе правильно промаринуватися.
Закрийте каструлю кришкою і відправте її в холодильник. Простояти вона там повинна не менше 12 годин.
Через відведений час м’ясо потрібно вийняти з холодильника.
Увімкніть духовку на максимальну потужність. Поки ми здійснюємо з м’ясом інші маніпуляції, вона повинна добре нагрітися.
Застеліть деко фольгою і викладіть на нього наше м’ясо, з нього повинна стекти рідина (нічого страшного, якщо ця рідина залишиться на деку, вона під час теплової обробки швидко випарується).
У невелику ємність ссыпайте залишилися спеції. Додайте до них трохи олії, все змішайте.
Візьміть силіконову пензлик і з її допомогою нанесіть спеції на курку. М’ясо повинно ними покритися рівномірно.
В дуже розігріту духовку відправте форму з м’ясом (вона має бути розпеченій до межі). Тепер її відкривати не можна.
Засічіть рівно 15 хвилин. Має пройти саме цей час.
Через 15 хвилин вимкніть духовку, але м’ясо ще діставати не можна. Ні в якому разі не відкривайте духовку.
Нехай м’ясо настоюється в духовці не менше двох годин. Тільки тепер можна відкрити дверцята духовки.
Наша бастурма готова. Тепер можна кликати свою сім’ю випробувати цей делікатес. Найчастіше його використовують для бутербродів.
Ось ми й розглянули кілька рецептів цього смачного страви. Бастурма може використовуватися як для щоденного поїдання, так і для святкового столу. Але найголовніше, що цю смакоту ви робите самостійно і точно знаєте, що в ній шкідливих елементів. Готуйте з любов’ю!