Бастурма це вишуканий делікатес, який можна виготовити вдома. Бастурма прийшла до нас з Османської імперії. Спочатку її готували з яловичини, а з часом почали експериментувати зі свининою і курятиною.
Класичний рецепт
Якщо сказати просто, то бастурма – це в’ялене м’ясо зі спеціями. Почнемо знайомство з цим блюдом з приготування його за класичним рецептом.
Що нам знадобиться?
Яловиче м’ясо 2 кг;
Чаман (спеціальна суміш спецій для бастурми, яка продається в магазині) ½ склянки;
Сіль точної кількості немає;
Солодка паприка мелена – 3 ложки великі;
Мелений перець чилі – 2 або 3 ложки великі;
Кмин не в зернах – 3 ст. л.;
Коріандр змелений – 3 ст. л.
Як готувати?
Тушку м’ясо розділити на кілька рівних частин. З 2 кг вийде 4 шматка.
Шматочки викласти в чашу і повністю засипати сіллю. На це кількість піде 1,5-2 упаковки солі. Залишити м’ясо в такому стані на 5 днів у холодильнику. Важливо: кожен день м’ясо потрібно перевертати.
Через 5 днів яловичину відмиваємо від солі і залишаємо у воді на 2-3 години, переменяя воду кожні 30 хвилин.
Ретельно висушити рушником і загорнути в нього на годину. Після обернути новою тканиною. У такому вигляді покласти м’ясо під прес ще на 3-4 дні (у вигляді преса можна пристосувати відро з водою, каструлю).
Після дістати м’ясо, зробити в ньому дірку, протягнути туди шпажку. До країв шпажки приробити дріт і повісити высушиваться на 5 днів. Накрити марлею в гігієнічних цілях.
За день до закінчення терміну готуємо спеції. Чаман розводимо водою близько 1,5 склянки. Перемішуємо і додаємо залишилися спеції. Суміш накриваємо і ставимо в холодильник.
Повністю обмазати м’ясо сумішшю спецій. Для зручності намочіть руки у воді. Після вішаємо м’ясо ще на тиждень.
Отже, за 3 тижні ви отримуєте відмінний домашній делікатес.
Дане блюдо в духовці має зовсім інший аромат, ніж просто сушене.
Що нам знадобиться?
М’ясо – 1 кг;
Сіль;
Гірчиця готова;
Пергамент;
Улюблені спеції.
Покроковий рецепт:
Приготувати розсіл: на 1 літр води покласти 3 великі ложки солі.
М’ясо помити і викласти в каструлю. Зверху залити розсолом і дати настоятися 3 години.
М’ясо дістати з розсолу і добре просушити рушниками.
Приготуємо суміш спецій. Можна використовувати гірчицю, перець, часник, хмелі-сунелі, суміш перців. Все це змішати і натерти сумішшю м’ясо.
В пергамент покласти нашпигованное м’ясо і дуже збито загорнути. Далі загорнути ще й у фольгу.
Духовку попередньо розігріти на максимальну температуру. Вже в гарячу духовку покласти наше добре загорнуте м’ясо. Залишити на 10 хвилин, а потім духовку вимкнути.
ВАЖЛИВО: духовку не відкривати, м’ясо повинно залишитися мінімум на 5 годин. Ідеально буде приготувати з вечора, а вранці дістати.
По закінченню потрібного часу ви можете насолоджуватися цим делікатесом.
В мультиварці
Приготування страви в мультиварці дуже зручно тим, що м’ясо не потребує тривалого висушування. Швидко і смачно.
Отже, що нам знадобиться?
Яловиче м’ясо близько 700 грам;
4 столові ложки солі;
Цукру до 5 столових ложок;
Часник 3 зубчики;
Улюблені спеції.
Приготування:
М’ясо кладемо під прес до тих пір, поки воно не перетвориться візуально в ковбаску.
Натираємо сіллю і цукром ретельно з усіх боків. Прямо втираємо крихти в м’ясо. Кладемо в холодильник дня на 3.
Окремо в ємності змішуємо улюблені спеції. Деяким дуже подобається додавати в бастурму пажитник. Розбавляємо водою до стану кашки.
Щедро обвалюємо м’ясо в спеціях, добре втираємо їх.
Якщо готувати потрібно терміново, то можна не давати страви сохнути, а відразу відправити в мультиварку.
Цікаво, що часник не всі господині люблять додавати в бастурму. Деякі скаржаться, що поки вона висушується, варто різкий запах часнику. Однак якщо ви любите цей запах і присмак у бастурме, обов’язково додайте до суміші спецій. У цьому випадку готуємо бастурму, як у класичному рецепті, але в кінці, коли розводимо спеції водою, вмішуємо туди ж часник. Хитрість: замість звичайного свіжого часнику можна використовувати сушений або гранульований. Часник в такому вигляді не залишить їдкого запаху на ваших руках.
Незвичайне блюдо в маринаді з коньяку
Коньяк додасть обговорюваного страви оригінальний присмак і, найголовніше, ви отримаєте шикарний колір вирізки. Отже, приступимо.
Візьмемо:
Яловича вирізка близько півтора кіло;
Солі;
Улюблені приправи;
Пажитник (чаман);
Коньяк для розведення спецій (скільки візьме).
Як готувати?
Вирізку гарненько промиваємо і висушуємо паперовим рушником.
Робимо на м’ясі надрізи, а потім щедро натираємо сіллю. Нехай потрапить і в надрізи.
Кладемо в холодильник на 2 доби.
Після цього дістаємо, замотуємо в марлю і кладемо під прес. У такому положенні м’ясо простоїть ще дві доби. По закінченню цього строку дістати і підвищити сушитися на тиждень.
По закінченню цих днів готуємо спеції для басурмы. Всі улюблені приправи заливаємо коньяком і розмішуємо до стану кашки.
Обмазуємо щедро і кладемо в холод на тиждень
Після отряхиваем від спецій і підвішуємо сушитися ще на тиждень.
Рецепт приготування з мускатним горіхом
Мускатний горіх додасть пряного смаку. Цей рецепт розрахований на приготування в сушарці. Якщо її немає, використовуйте розпечену вимкнену духовку.