Батат – що це таке? Рецепти, як приготувати солодку картоплю Батат

Сьогодні часто можна почути таку незвичну назву «ям». Ось тільки що воно означає, звідки прийшов і що з ним можна робити, знають не всі. У цій статті представлені популярні питання «Батат — що це таке?», «Чим корисний батат?», наведені способи використання його в кулінарії.

Батат, або солодка картопля — що це таке?

У реальності ця рослина не має ніякого відношення до роду картоплі і є окремим видом. Але так як його плоди також ростуть в землі і за зовнішнім виглядом віддалено нагадують усім звичний картоплю, в народі його звуть «солодким картоплею».

Батат відноситься до багаторічних рослин. Виглядає як ліана, яка пускає довгі, кучеряві по поверхні землі, стебла. У місцях вузлів стебла випускають коріння. Мінімальна висота куща — 15 див.

Цвітіння зазвичай з фіолетовим, білим або рожевим відтінком. Від кольору залежить забарвлення м’якоті. В період цвітіння, запилення здійснюється за допомогою комах. Коли батат відцвітає, замість суцвіття формується насіннєва коробочка з 4-ма насінням.

Харчову цінність для людини становлять потовщені корені батату. Його середня вага коливається від 200 г до 3 кг Максимальна вага окремих видів рослини доходить до 10 кг.

Який батат на смак?

Батат має кілька сортів, але всі вони поділяються на три групи, в кожній з яких зібрані сорти схожих смакових якостей:

  • Десертні сорти дуже солодкі на смак, так як в них підвищену кількість глюкози. Саме вони підходять для приготування різних страв. Саме він відомий як «солодка картопля батат».
  • Несолодкі види використовують як корм для домашніх тварин. За смаком вони тверді і сухі.
  • Овочеві схожі на першу групу, але вони менш солодкі на смак.

Деякі сорти, які використовуються в кулінарії, за смаком нагадують підморожений картопля, приготований шляхом обсмажування або відварювання. Є також види, що віддалено нагадують фрукти — банани, диню, іноді навіть гарбуз або каштан.

Дивіться також:  Пиріг з картоплею і грибами – 8 рецептів приготування

Рецепт приготування пюре з батату

Як приготувати батат, солодке і незвичне на колір блюдо оранжевого відтінку?

Для пюре з батату знадобиться:

  • кіло батату;
  • вершки від 20 % 100 гр;
  • масло вершкове 70 гр;
  • трохи солі.

Готування починається з основного інгредієнта: почистити від шкірки, промити і розділити на шматки невеликих розмірів, щоб було зручніше скласти в каструльку і швидше відварити. Заливаємо водою так, щоб продукт був повністю покритий. Додаємо сіль і ставимо на вогонь. Варимо до готовності, перевіряємо виделкою: якщо прилад вільно проходить, значить, продукт зварився. Коли картопля стане повністю м’яким, знімаємо з плити і зливаємо ¾ води. Кладемо шматочки масла і вливаємо вершки, трошки розм’якшуємо звичайної толкушкой і далі протягом пари хвилин збиваємо міксером.

Блюдо готове і його можна подавати на стіл до будь-яких м’ясних або рибних виробів.

Смачний суп-пюре з солодкої картоплі

  • батату 500 гр;
  • квасоля 300 гр;
  • знежирений йогурт 80 гр;
  • кінза 1 пучок;
  • цибуля 1 шт;
  • часник 1 зубок;
  • вода (можна використовувати овочевий бульйон) 1,5 л;
  • оливкова олія 2 ст. л;
  • вершкове масло 1 ст. л;
  • карі 1 ч. л;
  • мелений чорний перець ½ ч. л;
  • морська сіль 1 ч. л.

Спочатку готуємо всі овочеві складові: чистимо, миємо, нарізаємо. Батат нарізаємо невеликим кубиком, щоб швидше відварилася.

Вершкове і оливкове масло розігріваємо в каструлі. Тим часом нарізаємо цибулю дрібним кубиком, додаємо до маслу і підсмажуємо його до прозорості. Наступним йде часник, його нарубаем невеликими шматочками. Коли цибуля стане прозорою, висипаємо картоплю в каструлю і, помішуючи, тушкуємо 1-2 хвилини, після чого вливаємо воду або заздалегідь приготований овочевий бульйончик. Не забуваємо посолити.

Коли картопля звариться, викладаємо півбанки квасолі, перемішуємо. На цьому етапі за допомогою блендера або товкачика подрібнюємо суп-пюре. Варто відзначити, що толкушка зробить суп більш грубим, а блендер — більш шовковистим і однорідним.

Дивіться також:  Стрипси - 10 рецептів приготування у домашніх умовах

Викладаємо залишилася квасоля в суп. Туди ж відправляються прянощі і кінза рубана. Проварюємо ще хвилин 5-7 і подаємо до столу. Після того, як суп-пюре буде розкладений по тарілочках, додаємо по чайній ложці натурального (або грецького) йогурту.

Готуємо салат з батату

  • 5-6 бульб пареного батату;
  • 1 великий огірок;
  • 1 морква;
  • 80 гр шинки;
  • жменю сушеної журавлини;
  • майонез або натуральний йогурт;
  • ½ Ч. л. солі.

Солодкий батат попередньо відварюємо або готуємо на пару. Очищений овоч нарізаємо кубиками, огірок — невеликими тонкими четвертинками. Таким же чином нарізаємо моркву. Змішуємо овочі разом, підсолюємо. Залишаємо в окремій ємності — просочитися соками і сіллю.

Тим часом нарізаємо шинку тоненькими квадратиками. Змішуємо всі продукти, заправляємо майонезом або йогуртом і добре перемішуємо.

На замітку. Якщо салат буде заправлятися йогуртом, може знадобитися більше солі.

Запечений солодкий картопля в духовці

  • 6-8 бульб батату;
  • ½ Ч. л. паприки;
  • 1 ст. л. оливкової олії.

В великій мисці змішати паприку і маслечко. Також частина масла використовувати для змазування дека. Бульби ретельно вимити і нарізати брусочками по довжині. У нього тоненька шкірка, тому її можна не видаляти, головне — ретельно вимити залишки піску або землі. За бажанням її можна все-таки видалити, але це займе тривалий час, так як шкурка погано зчищається. Покласти в миску з пряною сумішшю і змішати, щоб суміш покрила всі шматочки. Рівномірно розкласти батат на деку, а залишки олійної суміші вилити зверху.

Духовку розігріти до 200 градусів. Поставити на 40 хвилин. Просте і швидке блюдо готове. На смак запечений батат нагадує щось середнє між звичним картоплею, гарбузом та морквою.

Калорійність

Цінність батата трохи нижче звичайної картоплі — всього 61 ккал на 100 грам свіжого продукту. Не варто забувати, що при приготуванні на загальну калорійність страви з батату істотно впливають додаткові інгредієнти — масло (особливо вершкове), майонезні соуси, м’ясні складові (наприклад, в салатах або в запіканці).

Дивіться також:  Лазанья з соусом бешамель – 9 покрокових рецептів

За БЖУ батат має наступні дані:

  • білки — 2 гр;
  • жири — 0 гр;
  • вуглеводи — 14,6 гр.

Виходячи з перерахованих вище даних, можна зробити висновок: продукт чудово підходить для бажаючих схуднути або прихильників здорового харчування. Але для постійного продукту він також не рекомендується. По-перше, в ньому міститься крохмаль, шкідливий у великій кількості. По-друге, для його вживання є деякі протипоказання, такі як захворювання ШКТ, наприклад. Тому охочим скинути зайву вагу рекомендується проконсультуватися з дієтологом чи лікарем. У будь-якому випадку — продукт не стане постійним стравою у вашому меню, а при помірному вживанні матиме користь для організму.

Корисні властивості при помірному вживанні

Вчені з’ясували, що батат набагато поживніше та корисніше звичайної картоплі.

Його користь полягає у наступному:

  • Серце і судини — вітамін В6 благотворно впливає на стінки даної системи, роблячи їх більш міцними, тому є корисним продуктом при нестабільному тиску і проблеми з серцем.
  • Рак — продукт володіє високим вмістом антиоксиданту, що допомагає організму запобігти утворенню ракових клітин.
  • Зайва вага — низькокалорійний овоч і багатий клітковиною, яка налагоджує роботу кишечника. Також глюкоза, наявна в організмі, швидко всмоктується в стінки шлунка і викликає відчуття ситості, а отже, запобігає переїдання.
  • Нервова система — висока кількість калію істотно покращує роботу нервових закінчень.
  • Шлунок — благотворно впливає на слизову оболонку травного органу, запобігаючи появі різних захворювань.

Також плоди обговорюваного рослини корисні при слабкому імунітеті і ослабленом зорі. Тому в помірних кількостях і при відсутності протипоказань лікарі рекомендують вживати батат.

Прокрутка до верху