У традиційному варіанті бефстроганов готується з філе яловичини. Але сьогодні ми розглянемо 5 найбільш виграшних і смачних варіантів виконання цієї страви з курки. Бефстроганов в такому разі виходить особливо ніжним і смачним, а процес і час приготування значно скорочується. Підсмажені з цибулею й овочами шматочки м’яса виходять ніжними і м’якими. А особливий аромат і смак додасть спеціальний фірмовий соус.
Як приготувати бефстроганов з курки
Це блюдо універсальним, оскільки відмінно поєднується з будь-яким гарніром. Воно підходить як для щоденного, так і для святкового столу. Відмінною особливістю є мінімальні витрати часу і грошових коштів. Бефстроганов може приготувати навіть початківець кулінар. Особливих умінь і навичок для цього не потрібно. Але при всій своїй простоті він має відмінний смак, який сподобається навіть найвимогливішому гурманові.
Він являє собою обсмажені шматочки м’яса, які потім тушкують в соусі і додають овочі або гриби. Насправді рецептів приготування дуже багато. Хтось любить більше і ніжний вершковий смак, тому готують спеціальний соус. Для любителів погостріше є рецепт, в який входить паприка і спеції.
Класичний рецепт: бефстроганов з курки зі сметаною
Самий популярний і затребуваний рецепт. Набір продуктів є мінімальним, а смак – приголомшливим.
Для приготування знадобиться:
- 1 середня цибулина;
- 5 ст. ложок сметани 20% жирності;
- 800-900 гр. філе курки;
- 2 ст. ложки олії;
- пара столових ложок борошна.
Приготування
- Очищаємо цибулю та нарізаємо його півкільцями.
- На розігріту сковороду додаємо рослинне масло й обсмажуємо цибулю до того моменту, як він придбає золотавий колір.
- Куряче філе нарізаємо соломкою і кожен шматок відбиваємо кухонним молоточком.
- Додаємо нарізане філе до цибулі, збільшуємо вогонь і обсмажуємо м’ясо до появи золотистої скоринки. Додаємо сіль, перець і борошно і все перемішуємо. Після цього відправляємо туди сметану і накриваємо кришкою.
- 10-15 хвилин тушкуємо на повільному вогні.
Подаємо блюдо з будь-яким гарніром або овочами. За бажанням можна додати улюблену зелень.
Бефстроганов з курки з грибами у вершковому соусі
Гриби і вершковий соус чудово доповнюють і підкреслюють смак страви. Воно виходить неймовірно смачним і ніжним.
Для цього нам знадобиться:
- 300 гр. печериці (свіжі);
- 600 гр. курячого філе;
- 1 середня цибулина;
- кілька столових ложок борошна;
- 60 гр. вершкового масла;
- ½ Ст. ложки гірчиці;
- ½ Склянки сметани 15% жирності;
- ¼ Склянки нежирних вершків;
- 2 ст. ложки олії для смаження;
- 500 мл води або теплого курячого бульйону.
Приготування
- Печериці ретельно миємо й ріжемо невеликими пластами.
- Дрібно ріжемо цибулю і викладаємо на сковороду. Обсмажуємо до появи золотистого кольору і додаємо гриби. Смажимо їх до напівготовності. Після охолодження викладаємо в миску.
- У глибоку миску насипаємо борошно, трохи солі і викладаємо дрібно нарізане філе і перемішуємо до однорідності.
- У сковороду наливаємо олії і гарненько його розігріваємо. Викладаємо куряче м’ясо і обсмажуємо до появи золотистої скоринки.
- На чисту сковороду викладаємо вершкове масло розтоплюємо його і додаємо 1 ст. ложку борошна. Перемішуємо до зникнення грудочок. Після цього відправляємо туди гірчицю і цибульно-грибну суміш, і обсмажене філе.
- Змішуємо сметану з вершками і додаємо до основної маси. Прогріваємо все на повільному вогні, не даючи закипіти.
Рецепт з вершковим соусом і помідорами
Помідори додадуть страві особливий аромат, а додадуть м’ясу соковитості та кисло-солодкий гострий смак.
- 2 шт. помідор середнього розміру;
- 600-700 гр. курячого філе;
- 2 середніх цибулини;
- одна столова ложка борошна;
- 50 гр. вершкового масла;
- 2 ст. ложки нерафінованої рослинної олії.
Приготування покроково:
- Цибулю нарізаємо півкільцями і відправляємо на попередньо розігріту сковороду з додаванням рослинної олії. Обсмажуємо до золотистого кольору.
- Куряче філе нарізаємо соломкою, товщиною не більше 1 сантиметра. Паніруємо в борошні і додаємо до смаженій луку філе і вершкове масло.
- Помідори необхідно очистити від шкіри. Для цього робимо надріз і заливаємо їх окропом на кілька хвилин. Після цього шкіра відмінно зійде.
- Нарізаємо їх дрібним кубиком і додаємо до м’яса.
- Слідом додаємо сметану і повільно помішуємо. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на повільному вогні 15-20 хвилин.
Пікантний курячий бефстроганов зі сметаною і паприкою
Цей рецепт порадує любителів гострої їжі, тих, хто любить «погарячіше».
- 700 гр. курячого філе;
- 2 середніх цибулини;
- ½ Склянки м’ясного бульйону або води;
- 2 зубчики часнику;
- 1 склянка сметани будь-якої жирності;
- пара столових ложок борошна;
- 50 гр. вершкового масла;
- 2 ст. ложки олії;
- ¼ Ст. ложки паприки.
Приготування
- На розігріту сковороду додаємо рослинне і вершкове масло, а потім 2 зубчики часнику (цілком).
- Курку попередньо нарізаємо на тонкі довгі скибочки і відправляємо до часнику.
- Після того, як м’ясо придбає білий колір, виймаємо часник.
- Додаємо до курки цибулю, нарізану півкільцями, і печемо до рум’яного кольору.
- У воду або бульйон додаємо борошна і розмішуємо до однорідності.
- Виливаємо отриману суміш до м’яса.
- У сметану додаємо паприку, сіль і перець і відправляємо в сковороду.
- Тушкуємо на невеликому вогні 15 хвилин.
Бефстроганов в мультиварці
Мультиварка – незамінна річ для кожної домогосподарки. Страви з м’яса в ній виходять більш соковиті і ніжні.
- 1 велика цибулина;
- 300 гр. свіжих печериць;
- 1 середня морквина;
- 1 зубчик часнику;
- 600 гр. курячого філе;
- 3 маринованих помідорів;
- ½ Склянки води або бульйону;
- ½ Склянки сметани.
Приготування
- У чашу мультиварки наливаємо масло і додаємо поросяти, ягняти печериці. Вибираємо режим «Смаження».
- Цибулю нарізаємо півкільцями і викладаємо поверх грибів.
- Моркву натираємо на крупкою тертці і додаємо до цибулі і грибів.
- Філе нарізаємо тонкою соломкою і відправляємо в загальну чашу до всіх інгредієнтів.
- Помідори очищаємо від шкіри, розминаємо виделкою і викладаємо слідом за куркою.
- Додаємо до всіх продуктів сметану і бульйон (воду).
- Вибираємо режим «Гасіння» і готуємо 40 хвилин.
Бефстроганов – відмінне блюдо, приготувати під силу навіть початківцю. Найбільш доступні продукти дають в кінцевому результаті приголомшливий смак. Він добре поєднується зі спагетті, рисом або гречей. Також як гарнір можна використовувати овочі, приготовані на пару або на грилі. З усього розмаїття представлених рецептів кожен може вибрати потрібний і готувати його для себе і своїх близьких.