Це популярне блюдо, назване за прізвищем відомого російського вельможі, традиційно готувалося з яловичини, розділеної на маленькі квадратики. Бефстроганов з курячої грудки — чудова варіація сучасного страви, поповнила рецептуру новими смаками.
Бефстроганов з курячої грудки зі сметаною
Біле м’ясо птиці як не можна краще підходить для приготування бефстроганов зі сметаною.
Склад страви:
- олія соняшникова — 40 мл;
- цибуля-ріпка;
- куряча грудки — 500 г;
- борошно — 40 г;
- гірчиця — 15 г;
- свіжа сметана (жирність 20%) — 200 г;
- петрушка, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо куряче філе, промокаємо паперовими рушниками, поділяємо на скибочки товщиною до 1 див. Легко відбиваємо пласти, потім нарізаємо смужками. У такому вигляді оформляється будь м’ясний продукт, з якого виходить бефстроганов.
- Нагріваємо в розпеченій сковороді масло, швидко обсмажуємо шматочки м’яса до рум’яності. Приправляємо їх гірчицею, перцем і сіллю.
- Пасеруємо в сотейнику очищений і дрібно нашатковану цибулю. Посипаємо його з борошном, додаємо домашню сметану. Постійно перемішуючи склад, вводимо теплу питну воду. Отримуємо густу підливу однорідної консистенції.
- Заправляємо м’ясо птиці сметанним соусом, розподіляємо його по всім кусочкам курячої грудки, нагріваємо до кипіння. Зменшуємо полум’я конфорки, тушкуємо продукти 20 хвилин в закритому вигляді.
Подаємо бефстроганов зі спагеті, картопляним пюре, свіжим хлібом. Насолоджуємося, як у старовину!
Готуємо з грибами
Бефстроганов з курячої грудки з грибами вніс додаткові смакові нотки в улюблену страву. Ароматний компонент виявився як не можна до місця!
Список продуктів:
- масло пісне;
- свіжі печериці (або інші гриби) — 300 г;
- грудка куряча — 1 кг;
- часникові зубки — 6 шт.;
- цибуля ріпчаста — 4 головки;
- жирна сметана — 400 г;
- сіль і перець (використовуємо за уподобанням).
Порядок приготування:
- Нарізаємо соломкою промите і просушену м’ясо курки. Солимо і перчимо продукт, обсмажуємо в гарячому маслі до рожевого кольору. Все перемішуємо, тушкуємо на слабкому вогні до придбання стравою бежевого відтінку.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо тонкими пластинами. Поміщаємо половину овочів до м’ясного складу, вливаємо ½ кількості сметани, продовжуємо приготування ще чверть години.
- Промиваємо свіжі гриби, промокаємо серветками, нарізаємо слайсами, обсмажуємо в окремій ємності до випаровування рідини і утворення світло-коричневої скоринки. Додаємо до печерицям залишився цибулю, позначену частину сметани. Приправляємо продукти спеціями.
- З’єднуємо грибний і м’ясної склади, акуратно перемішуємо страву, тушкуємо 15 хвилин під кришкою. В кінці процесу кладемо часник за своїм бажанням.
Приготовану страву не тільки відрізняється чудовим смаком, але і високою калорійністю. Однак раз на тиждень можна дозволити собі маленьку слабкість без шкоди для фігури.
Смачне блюдо з вершками
І знову «головну скрипку» в цьому гастрономічному оркестрі грає кисломолочний продукт.
Необхідні інгредієнти:
- свиняча грудинка копчена — 120 г;
- масло пісне;
- вершки — 300 мл;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- куряче філе — 1 кг;
- питна вода — 350 мл;
- борошно — 150 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сіль, перець, приправа для м’яса птиці.
Процес приготування:
- Ретельно обробляємо курячу грудку, добре просушуємо паперовими рушниками. Ця процедура обов’язкова для правильного і смачного приготування бефстроганов. Шаткуємо підготовлене м’ясо соломкою.
- Очищаємо цибулю від лушпиння, рубаємо півкільцями.
- Свинячу грудинку нарізаємо маленькими кубиками, обсмажуємо на несильному вогні. Поміщаємо в розтоплений жир шматочки овоча.
- Коли цибуля набуде золотистого кольору, додаємо до нього борошно і куряче м’ясо. Ретельно перемішуємо склад, продовжуємо термічну обробку продуктів на середньому вогні до рожевого кольору нарізаного філе.
- Вливаємо в сковороду з стравою жирні вершки. Багато господині готують соус з борошном в окремій ємності, з’єднуючи підливу з м’ясом в кінці технологічного процесу. Підходить будь-яка кулінарна версія!
- Приправляємо компоненти бефстроганов підібраними спеціями і приправами, додаємо нарізаний часник. Тушкуємо їжу не більше 5 хвилин.
Апетитна страва з курячої грудки з вершками виходить дуже ніжне і поживне. Прекрасний варіант ситного другої страви для сімейного обіду.
Соковитий бефстроганов з курячої грудки в мультиварці
Кухонний прилад став своєрідним символом сучасної «скатертини-самобранки». Улюблена страва виходить якнайкраще і в найкоротший термін.
Необхідні компоненти:
- масло пісне (бажано кукурудзяна) — 120 мл;
- цибуля ріпчаста — 150 г;
- грудка куряча — 800 г;
- борошно просеянная — 100 г;
- банку томатів пелати (консервовані помідори без шкірки);
- сметана — 400 мл;
- суміш перців, сушені трави.
Етапи приготування:
- Злегка відбиваємо попередньо оброблене м’ясо, нарізане тонкими смужками.
- Включаємо прилад на режим «Смаження/Випічка» (вибираємо за бажанням), встановлюємо час роботи 3 хвилини. Вливаємо в нагріту поверхню чашу трохи олії, викладаємо на дно очищений і нашатковану півкільцями цибулю. Обсмажуємо овоч до рожевого кольору.
- Приєднуємо до цибулі нарізані частини курки, продовжуємо процес ще чверть години, поки не випарується вся рідина, а м’ясо не придбає такий же, як і цибуля, гарний відтінок.
- Далі додаємо подрібнені частини пелати, додаємо дрібку солі, суміш перців, сушені трави. Постійно перемішуючи склад, додаємо порції свіжої сметани.
- Змінюємо програму роботи агрегату на «Гасіння», готуємо продукти ще 15 хвилин у закритому вигляді.
Дістаємо бефстроганов з мультиварки, і з задоволенням споживаємо блюдо.
Зі сметаною і томатною пастою
Особливу апетитність у поданій блюді викликає його колір, отриманий в результаті з’єднання томатної пасти зі сметаною.
Перелік компонентів:
- масло пісне — до 50 мл;
- цибуля-ріпка — 4 шт.;
- м’ясо птиці — 800 г;
- томат-паста — 20 г;
- мука в/с — 30 г;
- бульйон — 250 мл;
- сметана домашня — 40 г;
- спеції (сіль, перець).
Техніка приготування:
- Промокаємо серветками добре промите куряче філе, нарізаємо його тонкими довгими шматочками.
- Тепер готуємо соус. Приділяємо йому особливу увагу, так як отриманий склад може в разі потреби виправити смак страви або зовсім його зіпсувати.
- Викладаємо в сотейник свіжу сметану, томат-пасту, теплий бульйон. Приправляємо суміш перцем і сіллю. Постійно перемішуючи, нагріваємо соус до кипіння, потім відразу відставляємо від вогню.
- Паніруємо шматочки філе просіяним борошном, покласти в друшляк, струшуємо його, позбавляючи м’ясо від зайвого сипучого продукту.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно нарізаємо, злегка пасеруємо в ароматній олії до напівм’якого стану. Викладаємо зверху м’ясо курки, обсмажуємо на сильному полум’я конфорки, не забуваючи перемішувати компоненти страви.
- Коли смужки філе придбають світло-рожевий колір, заливаємо їх приготованим соусом. Розподіляємо складу по всьому бефстроганову, тушкуємо 20 хвилин при повільному нагріванні в закритому вигляді.
Подаємо чудове страву до столу в гарячому стані.
Смачний рецепт з паприкою
Винахідливий французький кухар створив легендарний бефстроганов, не міг і мріяти про такий багатому асортименті спецій і приправ, які сьогодні знаходяться в нашому розпорядженні.
Використовувані продукти:
- цибуля ріпчаста;
- масло пісне (40 мл), вершкове «Селянське» (30 г);
- грудка куряча — 500 г;
- паприка мелена — 10 г;
- часник;
- борошно — 80 г;
- вершки жирні — 200 г;
- бульйон — 170 мл;
- спеції.
Послідовність приготування:
- Промиваємо курячу грудку, видаляємо рушниками залишки вологи, нарізаємо соломкою товщиною до 1 див.
- Очищений цибулю шаткуємо півкільцями.
- Нагріваємо в сковороді з товстим дном пісне масло. Робимо це на невисокому вогні. Опускаємо в гарячий жир, м’ясо птиці, додаємо 2 зубки часнику. Постійно перемішуємо смужки грудки, роз’єднуючи злиплі шматочки.
- Як тільки м’ясо зарум’яниться, витягаємо часник. Додаємо нарізану цибулю, обсмажуємо до золотистого відтінку. Уважно стежимо за станом шматочків курки, щоб вони ні в якому разі не пересушились!
- Наливаємо в чашу 100 мл питної води або бульйону, всипаємо борошно, розмішуємо до однорідного стану, розбиваючи всі грудочки.
- В окремій ємності змішуємо сметану з іншою рідиною, приправляємо суміш паприкою, перцем і сіллю.
- Кладемо в сковороду з м’ясом борошняний склад, добре розмішуємо продукти, потім вводимо заправку з сметани. Продовжуємо роботу силіконової лопаткою, поки підлива злегка не загусне.
Оскільки головним творцем пікантного смаку і насичено кольору страви є паприка, вибираємо пряність виключно якісну, від відомих виробників.
Бефстроганов з курячої грудки в духовці
Часи змінилися, і старовинна російська піч залишилася в минулому. Однак збереглися традиції цього чудового способу термічної обробки їжі. На допомогу прийшла все вміє духовка!
Список інгредієнтів:
- цибуля ріпчаста — 140 г;
- м’ясо куряче — 800 г;
- сметана (жирність від 15%) — 400 мл;
- масло пісне;
- часникові зубки — 3 шт.;
- сир (бажано твердих сортів) — 200 г;
- печериці (можна інші лісові гриби) — 300 г;
- спеції.
Приготування страви:
- Шаткуємо оброблену грудку птиці тонкою соломкою, швидко обсмажуємо в сковороді разом з нарубаним кубиками цибулею. Додаємо 200 мл густої сметани, подрібнений часник, сіль і перець. Тушкуємо продукти 10 хвилин.
- Очищаємо і гриби промиваємо, нарізаємо маленькими шматочками, покласти в іншу ємність з нагрітим маслом, смажимо до легкої рум’яності. Заливаємо печериці залишилися кисломолочним продуктом, добре все перемішуємо, нагріваємо до кипіння, тушкуємо 5 хвилин.
- Викладаємо м’ясної складу в жароміцну форму, зверху маємо грибну суміш. Посипаємо страва сирної стружкою, відправляємо страву на 10 хвилин у духовку, нагріту до 180°C.
Дивовижний смак і зовнішнє оформлення страви дуже нагадує жульєн. Що ж, такий кулінарний результат нас теж влаштовує.
Яким способом приготувати бефстроганов з курячої грудки, вирішуйте самі, враховуючи представлені в статті поради і рекомендації. Смачні рецепти вам в допомогу!