У класичному вигляді бефстроганов являє собою тушковану яловичину з ніжною підливою. Але можна готувати цю страву і з іншими видами м’яса. Наприклад, особливо ситним, смачним і ароматним виходить бефстроганов з свинини.
Бефстроганов з свинини — класичний рецепт
Краще всього використовувати для приготування бефстроганов товстостінну посуд. Саме в ній м’ясо буде прожариваться рівномірно, в підсумку вийде м’яким і не пригорить. Крім свинини (600 р.), для класичного рецепту бефстроганов також потрібно взяти і інші продукти: 300 г. нежирної сметани, 40 г пшеничного борошна, 3 цибулини, будь-які приправи для м’яса, сіль.
Готовий класичний бефстроганов посипається великою кількістю подрібненої свіжої зелені. Можна додати до нього і тонкі слайсы часнику.
Рецепт з підливою на вершках з грибами
Удосконалити популярна м’ясна страва допоможуть вершки і гриби. Але краще всього брати не лісові, а печериці (5-7 шт.). Також буде потрібно: 250 г м’якоті свинини, 220 мл жирних вершків (не менше 20%, але краще – 33%), 170 мл м’ясного бульйону, 1 цибулина, сіль, спеції.
Одержаний вершково-грибний бефстроганов відмінно поєднується з картопляним пюре і будь-якими макаронними виробами. Ніжна підлива замінить соус і інші аналогічні добавки до гарніру.
Ніжний бефстроганов з свинини з вершковим соусом і помідорами
На приготування такого варіанту бефстроганов буде потрібно трохи більше часу. Зате вийшло блюдо стане достойним гостем навіть для святкового столу. Помідори додають йому яскравості і роблять зовнішній вигляд м’яса з підливою ще більш апетитним.
Потрібно взяти: 600 р. м’ясної м’якоті, 2 білих цибулини, 150 мл нежирних вершків, 60 р. томатної пасти (без солі і яких-небудь добавок), 2 великих помідора, 70 р. вершкового масла, 50 мл будь-якого рослинного масла, суміш перців, будь-які спеції, сіль.
Готову страву можна подавати з гречкою, вареної стручкової квасолею і брокколі. В цілому до нього добре підходять будь-які гарніри.
Рецепт приготування в мультиварці
Якщо в будинку є мультиварка, то її також можна використовувати для приготування бефстроганов.
Модель пристрою не має значення. Для бефстроганова в мультиварці потрібно взяти: 600 р. м’ясної вирізки, 90 р. нежирної сметани, 1 білу цибулину, 60 г борошна, 1 ст. л. томатної пасти без добавок, сіль, спеції.
Якщо в результаті м’ясо виявилося жорстким, можна залишити його в режимі мультиварки «Підігрів» ще на 20-25 хвилин, щоб свинина добре просочилася приготованим соусом.
З солоними огірками по-литовськи
Головна особливість литовського варіанти приготування бефстроганов полягає в наявності дрібно нарізаних бочкових солених огірків (1-2 шт.) і гірчиці (1 ст. л.). Вони надають страві особливу пікантність. Крім зазначених інгредієнтів, знадобиться також взяти: 600 р. м’яса, 1 цибулину, 300 г. вершків (мінімальної жирності), 50 г пшеничного борошна, 1 ст. л. томатного соусу або негострого кетчупу, сіль, приправи. Далі докладно розказано, як приготувати бефстроганов з свинини по-литовськи.
Деякі господині в бефстроганов по-литовськи відразу додають мініатюрні шматочки картоплі. У результаті виходить блюдо, яке не вимагає гарніру.
З підливою на молоці
Якщо під рукою у кулінара не виявилося вершків або сметани, то приготувати бефстроганов цілком вдасться і з молоком (250мл.). Крім того, потрібно взяти: по 500 р. свинячий м’якоті і білої цибулі, 2 моркви, 1 ст. л. пшеничного борошна, міль, спеції.
Готова підлива повинна вийти досить густий. Якщо її консистенція довго не змінюється, можна додати у сковороду ще трохи борошна.
Бефстроганов з свинини з грибами
В якості основи заливки для такої страви можна використовувати і жирні вершки і сметану (200 р.). Гриби (250 р.) також підійдуть різні – як лісові, свіжі або сушені, так і печериці. Крім зазначених компонентів, потрібно також взяти: 600 р. м’яса, 1 цибулину, 2 ст. л. борошна, сіль, спеції.
Ступінь готовності частування завжди визначається по свинині. Якщо вона занадто жорстка, можна продовжити рекомендований час томління.
Незалежно від того, який рецепт бефстроганов з свинини зі сметаною або іншими добавками обраний, з цією стравою завжди відмінно поєднується мелена паприка, гранульований часник і орегано.
Але можна експериментувати і з іншими спеціями.