Бефстроганов в перекладі з французької мови – яловичина по-строгановськи. Це блюдо російського походження має французьке назва, здобуло велику популярність у багатьох народів. Як і у більшості знаменитих страв, ніхто не знає точну історію появи бефстроганова. Відомо тільки, що поява пов’язана з графом Строгоновым. Цього початкового рецепта не збереглося, тому під цією назвою можна знайти різні варіанти приготування. Подібність всіх рецептів бефстроганов – це яловичина, нарізана тонкими шматочками в сметанному соусі.
Бефстроганов з яловичини — класичний рецепт зі сметаною
За часів Радянського Союзу — це страву готували в усіх ресторанах, столових і вдома. Кожен кухар додавав нові інгредієнти, щоб отримати новий, неперевершений смак м’яса. Але найсмачнішим залишається класичний рецепт бефстроганова з яловичини, приготований зі сметаною.
Щоб м’ясо вийшло соковитим і смачним обирайте свіжу яловичу вирізку без жив.
Інгредієнти:
Вирізка яловича – 900 гр.;
Ріпчаста цибуля – 3 шт.;
Борошно – 45 гр.;
Олія соняшникова – 60 мл;
Сметана – 350 гр.;
Петрушка – 30 гр.;
Кріп – 30 гр.;
Сіль – 1 ч. ложка;
Чорний перець мелений – 1 ч. ложка.
Приготування:
Включити холодну воду. Яловичину промити. Просушити, можна скористатися паперовим рушником;
М’ясо нарізати на смужки, які не повинні бути дуже тонкими. В процесі прибираючи можливі прожилки і сухожилля;
Спеціальним молоточком відбити з двох сторін, щоб м’ясо стало завтовшки не більше одного сантиметра;
З лука зняти лушпиння. Нарізати на тонкі кільця. Щоб цибуля не щипав очі, постійно змочуйте ніж у воді;
Масло налити в сковороду. Перекласти цибулю. Смажити до тих пір, поки овоч не стане напівпрозорим;
Додати до цибулі яловичину. Смажити на самому потужному режимі сім хвилин. У процесі приготування необхідно постійно перемішувати;
Посолити. Посипати перцем. Перемішати;
Після того, як на м’ясі з’явилася рум’яна кірочка, додати борошно. Гарненько перемішати, щоб не було грудочок. Готувати три хвилини;
Додати до м’ясної суміші сметану. Перемішати і довести до кипіння. Після цього готувати три хвилини. Маса повинна загуснути;
Готову страву перекласти на тарілки. Зверху прикрасити петрушкою і кропом. Смачно подавати з гарніром з овочевого салату або картоплі.
Рецепт зі сметаною і помідорами
По цьому рецепту виходить соковите блюдо з цибулею і сметанно-томатним соусом. Бефстроганов легко готується і дуже добре ділиться на порції.
Інгредієнти:
Яловичина – 50 гр.;
Масло вершкове – 50 гр.;
Сметана – 400 гр.;
Цибуля – 3 шт.;
Вода;
Паста томатна – 2 ст. ложки;
Сіль;
Помідори – 2 шт.;
Перець чорний;
Олія соняшникова – 4 ст. ложки;
Мука – 4 ст. ложки.
Приготування:
Краще всього використовувати яловичу вирізку. Тоді м’ясо вийде м’яким і соковитим. М’ясо нарізати пластинами, товщина яких не перевищує одного сантиметра. Відбити з кожної сторони;
Цей рецепт нагадує татарська страва Азу. З цими інгредієнтами бефстроганов популярний в литовській кухні. М’ясо виходить ніжним, ароматним і соковитим.
Огірки солоні нарізаємо по довжині овоча тонкою соломкою. Щоб блюдо вийшло смачним, не варто замінювати солоні огірки на мариновані;
Перекладаємо підготовлені огірки до цибулі і смажимо сім хвилин, регулярно заважаючи;
Важливий момент приготування страви – це правильно підготувати яловичину. М’ясо нарізають поперек волокна дуже тонкими шматочками. Якщо ви використовуєте товстий кусень яловичини, то спочатку треба відбити спеціальним молоточком і тільки після цього нарізати;
Висипати борошно на м’ясо і обваляти шматки в борошні;
В іншу сковороду наливаємо олію соняшникову олію і смажимо яловичину на сильному вогні п’ять хвилин. М’ясо повинно посіріти, але пригорілим бути не повинно, для цього постійно перемішуємо;
Додаємо до яловичини смажена цибуля з огірками;
Наливаємо томатну пасту і додаємо гірчицю;
Посолити і поперчити. Перемішати;
Заливаємо сметаною. Її можна замінити вершками будь-якої жирності;
Ретельно перемішуємо;
Конфорку включаємо на мінімальний режим;
Тушкуємо м’ясо, поки блюдо не стане готовим, а соус густим. На цей процес потрібно близько півгодини;
Подавати із зеленню, помідорами та картоплею.
Готуємо в мультиварці
В мультиварці бефстроганов готується швидко і просто. Для підготовки продуктів знадобиться 15 хвилин і приблизно годину на приготування. Неправильно підібране м’ясо зіпсує блюдо, тому вибирайте тільки вирізку. Щоб яловичина була м’якою і легко відбивалася, видаляйте всі прожилки. Цей рецепт яловичини сподобається навіть тим, хто не любить м’ясо. Бефстроганов виходить ніжним і тане в роті.
М’ясо промити. Висушити за допомогою паперового рушника;
Обрізати плівку і прожилки;
Нарізати на пластини близько одного сантиметра і відбити кухонним молотком;
Кожен шматок нарізати тонкими пластинами;
Цибулю очистити. Нарізати на кільця. Вони не повинні бути дуже тонкими;
У чашу налити олію оливкова. Включити режим «випічка»;
Коли масло розігріється додати вершкове масло. Воно допомагає м’яса стати запашним та м’яким;
Перекласти кільця цибулі. Необхідно розподілити цибулю одним шаром по всій чаші. Закрити кришку і тушкувати до появи золотистого кольору. На це потрібно близько двох хвилин;
Борошно насипати в тарілку і обваляти кожен шматочок яловичини. Можна прискорити процес. Для цього в пакет пересипати норму борошна, додати м’ясо. Кілька разів струснути пакет. М’ясо повністю буде в борошні;
Перекласти яловичину в мультиварку одним шаром. Кришку не закривати. Готувати приблизно 20 хвилин. Якщо перевертаєте, то дуже акуратно. Коли з чаші випарується майже вся рідина, додайте сіль і перець;
З помідорів видалити шкірку. Якщо обшпарити кип’ятком овочі, шкірка легко зніметься;
Натерти на тертці самого дрібного розміру, можна збити блендером;
Помістити до м’яса. Посипати сіллю;
Частинами додавати сметану, перемішувати;
Включити режим «гасіння» на 10 хвилин;
Додати лавровий лист. Перемішати;
Тушкувати хвилин п’ять. Перед тим як подавати, не забудьте його видалити.
Яловичий бефстроганов з майонезом
Господині постійно експериментують з продуктами. Замінивши сметану майонезом виходить не менш смачне, ароматне і соковите блюдо, яке вам не раз ще захочеться приготувати.
Інгредієнти:
Сіль;
Вирізка яловича – 1000 гр.;
Приправа до м’ясних страв;
Чорний перець;
Майонез – 400 мл;
Цибуля – 120 гр.;
Борошно – 2 ст. ложки;
Олія соняшникова.
Приготування:
Промити м’ясо під водою;
Гострим ножем видалити жили і плівки;
Смужками або кубиками нарізати яловичину;
Перекласти В каструлю яловичину і залити водою так, щоб м’ясо повністю сховалося в рідині;
Включити Конфорку на середній режим і варити поки не закипить;
Закрити ємність кришкою. Варити близько двох годин. Щоб смак страви не був зіпсований, в процесі приготування необхідно постійно знімати утворюється пінку;
Готовність м’яса перевіряти ножем. Якщо м’якоть легко проколюється, значить готово. Якщо ні, то варто поварити ще деякий час;
Коли яловичина приготується вилити в друшляк і промити водою м’ясо. Не виймаючи поставити на тарілку і дати час всієї рідини стекти з м’яса;
Зняти лушпиння з цибулі. Промити під водою. Нарізати кубиками або півкільцями. Перекласти в тарілку і залишити на деякий час;
Масло налити в сковороду нагріти. Насипати цибулю. Смажити поки овоч не забарвиться в золотистий колір;
Додати борошно. Перемішати. Перемішуючи смажити п’ять хвилин. Вогонь повинен бути включений на мінімум;
Варене м’ясо перекласти до цибулі. Конфорку переключити на мінімальний режим. Смажити м’ясо до появи рум’яного кольору. Посипати приправою, сіллю і перцем;
Налити майонез. Перемішати. Закрити кришкою. Тушкувати страву приблизно 15 хвилин.
Страву за рецептом бефстроганов з яловичини зі сметаною з грибами виходить дуже ніжним, ароматним і смачним. М’ясо просочується і тане в роті. Гриби і смажену цибулю доповнюють смакову гаму всьому блюду.
Інгредієнти:
Яловича вирізка – 1,1 кг;
Печериці – 200 гр.;
Сметана – 400 мл;
Лавровий лист – 7 шт.;
Цибуля – 1 шт.;
Борошно – 2 ст. ложки;
Мелений чорний перець;
Сіль;
Оливкова олія.
Приготування:
Якщо цибулина велика, то використовуємо одну, якщо дрібна, то дві. Зняти лушпиння. Нарізати тонкими кільцями по товщині. Розрізати навпіл;
Сковороду розігріти. Налити олію оливкова. Перекласти цибулю. Смажити, поки цибуля не покриється рум’яною скоринкою;
Гриби промити. Нарізати шматочками;
Перекласти до цибулі. Смажити до тих пір, поки волога, що виділилася з грибів не випарується;
М’ясо промити. Взяти паперовий рушник і промокнути, щоб яловичина стала сухою;
Видалити жили і плівку з м’яса;
Нарізати тонкими смужками;
Включити вогонь на максимум. До цибулі з грибами додати шматочки яловичини. Смажити, постійно перемішуючи, поки не з’явиться рум’яна кірочка на поверхні м’яса;
Коли м’ясо зажарилось, насипати борошно. Перемішати;
Додати сметану і лавровий лист. Перемішати;
Насипати сіль і перець. Включити Конфорку на мінімум. Гасити закривши кришкою поки яловичина не стане м’якою. На це потрібно приблизно 25 хвилин.
Готуємо в духовці
Бефстроганов – улюблене блюдо багатьох чоловіків, ситне і смачне. За цим рецептом трохи нагадує жульєн.
Інгредієнти:
Сіль;
Олія оливкова;
Цибуля – 4 шт.;
Лавровий лист – 2 шт.;
Сир – 200 гр.;
Яловичина, бажано вирізка – 1,2 кг;
Вершки – 500 мл;
Перець мелений.
Приготування:
Яловичину очистити від плівки і жилок. Промити. Обсушити. Нарізати смужками проти волокон;
Відбити кухонним молотком, щоб яловичина стала напівпрозорою;