Бешбармак – це страва тюркомовних народів, яка традиційно готується у великі свята або ж до приїзду дорогих гостей. Однак у сучасному світі, побалуватися такою апетитною та неймовірно смачною стравою можна абсолютно будь-якого дня. Бешбармак є оригінальним поєднанням тонких пластин тіста, відварених у підсоленій воді, і м’яса, що розходиться по волокнах. Спробувавши таку страву хоча б одного разу, ви назавжди запам’ятаєте це дивовижне поєднання компонентів, які ідеально доповнюють та відтіняють смак та аромат один одного. Як основний інгредієнт вибирають різне м’ясо: починаючи птахом і закінчуючи кониною.
Класичний бешбармак – покроковий рецепт у домашніх умовах
Бешбармак класичний – це традиційна казахська страва, яка є кулінарним шедевром. Його готують з відвареного м’яса, тонко розкатаного тіста та наваристого бульйону. М’ясо, зазвичай баранину чи конину, відварюють до м’якості і нарізують великими шматками. Тісто розкочують у тонкі листи та нарізають ромбами. Бульйон готують із кісток та овочів, надаючи йому насичений смак.
Інгредієнти:
на – 5 порції
- Яловичина – 600 гр.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Перець чорний горошок – 4 шт.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Вода – 200 мл.
- Мука – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати бешбармак у домашніх умовах за класичним покроковим рецептом? Згідно зі списком, поданим вище, готуємо компоненти.
У чаші перемішуємо сіль і просіяне борошно, вбиваємо яйця.
Додаємо воду та замішуємо туге тісто.
Борошня розкочуємо в тонкий пласт і розрізаємо на ромбики.
Напівфабрикати викладаємо на лист пергаменту і прибираємо у відкриту гарячу духовку на 20 хвилин при 120 градусів.
Паралельно відварюємо яловичину у підсоленій воді близько години, у середині термічної обробки закидаємо в бульйон горошини чорного перцю та лавр.
Відварене м’ясо витягаємо з каструлі, остуджуємо та розбираємо по волокнах.
Пару головок цибулі очищаємо і ріжемо кільцями.
Занурюємо цибулю в бульйон і проварюємо 5-7 хвилин до м’якості, перекладаємо в піалу.
Бульйон проціджуємо та доводимо до кипіння, протягом 7-10 хвилин проварюємо заготовки з тіста.
На плоску тарілку викладаємо тісто, зверху додаємо яловичину та цибулю – поливаємо бульйоном та перчимо. Класичний бешбармак у домашніх умовах готовий! Смачного!
Як приготувати бешбармак із яловичини в домашніх умовах?
Як приготувати бешбармак із яловичини в домашніх умовах? Відповіді на всі питання, що вас цікавлять, ви виявите нижче. Бешбармак, є смачною стравою з м’яса, тіста і цибулі. Соковита яловичина тушкується в бульйоні до м’якості, після чого додається свіжа цибуля та гострий перець. Готове блюдо подається на тонкому шарі тіста, що робить його ситним та апетитним.
Час приготування – 3 год.
Час приготування – 40 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Яловичина – 1,5 кг.
- Борошно – 4 ст.
- Яйце – 3 шт.
- Молоко коров’яче – 200 мл.
- Цибуля ріпчаста – 7 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Вода – 4 л.
- Кінза – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичина ретельно промиваємо і укладаємо в каструлю. Залив водою, доводимо до кипіння і видаляємо пінку.
Крок 2. У бульйон відправляємо лаврушку, сіль, очищену головку цибулі – томимо на повільному вогні годину-півтори. Варене м’ясо викладаємо на тарілку, остуджуємо та подрібнюємо.
Крок 3. Паралельно готуємо тісто: просіюємо муку|борошно|, вбиваємо яйця і солимо, поступово вливаємо молоко і замішуємо тісто.
Крок 4. Грудку прикриваємо рушником і залишаємо на півгодини для того, щоб набухла клейковина.
Крок 5. Потім відщипуємо від основи шматочки і розкочуємо в тонкі коржики, залишаємо на столі на 30 хвилин, щоб продукт підсушився.
Крок 6. Тим часом головки цибулі «звільняємо» від лушпиння і дрібно нарізаємо.
Крок 7. Висипаємо цибулю в сотейник і заливаємо гарячим жиром з бульйону, перчимо і доводимо до кипіння. Томімо на повільному полум’ї до прозорості.
Крок 8. Коржики ріжемо на смужки, а потім на ромби. По одному занурюємо в бульйон, що залишився, перемішуємо і проварюємо 60 секунд з моменту закипання.
Крок 9. Перекладаємо тісто шумівкою на тарілку, зверху викладаємо яловичину та апетитну цибулю. Прикрашаємо кінзою та дегустуємо. Смачного!
Бешбармак зі свинини в домашніх умовах
Бешбармак зі свинини в домашніх умовах – це унікальна страва середньоазіатської кухні. Приготування його із свинини відрізняється від класичного рецепту, але при цьому надає йому свого неповторного смаку. Соковита та ніжна свинина з тонкими коржами та ароматним бульйоном роблять цю страву незабутньою.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Свинина – 400 гр.
- Локшина бешбармачна – 200 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Вода – 1,2 л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Промите м’ясо викладаємо в ковшок, заливаємо водою і доводимо до кипіння.
Крок 2. До свинини відправляємо очищену цибулю (1 шт.), Лавровий лист і сіль.
Крок 3. Другу цибулину нарізаємо півкільцями і пасеруємо на олії до прозорості. Вливаємо трохи бульйону та витримуємо на вогні ще 2-3 хвилини.
Крок 4. М’ясо викладаємо на тарілку і остуджуємо, проціджуємо бульйон і злегка солимо. Доводимо вміст ковшика до кипіння і відварюємо до готовності локшину.
Крок 5. Також у бульйоні відварюємо картоплю та переходимо до збирання страви: на тарілку викладаємо тісто та картопля, додаємо волокна свинини.
Крок 6. Зверху поливаємо томленою цибулею, перчимо, прикрашаємо зеленню та насолоджуємось. Смачного!
Як приготувати курячий бешбармак?
Як приготувати курячий бешбармак? Бешбармак – це національна казахська страва, що складається з м’яса та тіста. Традиційно бешбармак готують з ягняти або кониною, але також можна приготувати його з куркою. Для приготування бешбармаку з курки потрібні такі інгредієнти: птах та овочі з прянощами.
Час приготування – 1 год. 10 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Гомілка куряча – 1,2 кг.
- Локшина бешбармачна – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Під струменем води промиваємо птицю і укладаємо в жароміцну ємність, вливаємо воду і проварюємо на помірному вогні 40-50 хвилин, знімаючи пінку шумівкою.
Крок 2. Овочі очищаємо, розрізаємо навпіл і обпалюємо до чорноти на сухій гарячій сковороді. Додаємо в бульйон разом із сіллю та приправами.
Крок 3. Курку дістаємо з каструлі, остудити і розбирати, як на холодець. Бульйон проціджуємо, цибулю та морквину викидаємо.
Крок 4. Дві головки цибулі, що залишилися, нарізаємо півкільцями.
Крок 5. Висипаємо в бульйон і варимо трохи більше 40 секунд.
Крок 6. В окремій каструлі відварюємо локшину, згідно з інструкцією та шумівкою викладаємо на велику плоску тарілку. Поверх кладемо курячу м’якоть та цибулю – дегустуємо. Смачного!
Класичний бешбармак із картоплею
Класичний бешбармак з картоплею відрізняється від оригінальної варіації приготування тим, що скибочки відвареного м’яса з цибулею подаються разом із тонкими пластинами тіста та скибочками відвареної картоплі. Якщо ви любите експериментувати, то цей рецепт безперечно для вас!
Час приготування – 2 год. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Яловичина – 400 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Мука – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 50 мл.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Очищену цибулю рубаємо півкільцями, солимо і перчимо, розминаємо руками і, накривши плівкою, ставимо на полицю холодильної камери.
Крок 2. Яловичину відварюємо до готовності, бульйон проціджуємо.
Крок 3. Бульби картоплі очищаємо від шкірки, обполіскуємо та варимо у підсоленій воді до м’якості.
Крок 4. Для локшини замішуємо тісто з борошна, яйця та крижаної води. Грудку ділимо на три частини, кожну тонко розкочуємо і розрізаємо на ромби.
Крок 5. Варене м’ясо поділяємо на волокна.
Крок 6. Тісто відварюємо в підсоленій воді 7-8 хвилин і шумівкою викладаємо на блюдо сервіровки.
Крок 7. Додаємо половинки картоплі, яловичину та мариновану цибулю. Подаємо до столу і приступаємо до трапези. Смачного!
Бешбармак із утки
Бешбармак з качки – це вишукана страва казахської кухні, приготовлена з соковитого м’яса качки та свіжого тіста. Качка гаситься в окропі з цибулею і спеціями до м’якості, потім обробляється на шматочки. Тонке тісто вариться окремо, а потім змішується з м’ясом та зеленню, створюючи незрівнянний смаковий букет.
Час приготування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Утка – 700 гр.
- Олія – 4 ст.л. + 4 ст.
- Петрушка – 2 пучка
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 0,5 ст.
- Мука – 250-300 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Качину тушку розрубуємо на порційні шматки і викладаємо в розпечену сковороду з олією.
Крок 2. Підрум’янюємо птаха 5 хвилин і засипаємо натерту на тертці моркву і дрібно нарізану цибулю, помішуючи, смажимо ще 5 хвилин.
Крок 3. Вміст сковороди повністю заливаємо гарячою водою, закриваємо кришкою і томимо 50-60 хвилин на невеликому вогні.
Крок 4. Тим часом готуємо тісто: збиваємо яйце з невеликою кількістю води та солі.
Крок 5. Жменями підсипаємо борошно, що просіює, і замішуємо тісто.
Крок 6. Тісто розділяємо на шматочки, кожен розгортаємо в максимально тонкий шар.
Крок 7. Озброюємося кулінарним пензлем і промазуємо кожен лист олією.
Крок 8. Додаємо подрібнену цибулю і петрушку.
Крок 9. Скручуємо в рулет і розрізаємо на шматочки, завширшки близько 3-4 сантиметрів.
Крок 10. Бульйон солимо та перчимо, закидаємо заготовки з тіста.
Крок 11. Зменшуємо нагрівання до мінімуму і гасимо страву ще 10-15 хвилин під кришкою.
Крок 12. Розподіляємо бешбармак по порційним тарілкам і дегустуємо. Смачного!
Класичний бешбармак по-казахськи
Класичний бешбармак по-казахськи – це традиційна страва з м’яса та тіста, приготовлена з використанням конини чи баранини. У цю страву додають спеції та цибулю для насиченого смаку. Однак на відміну від інших рецептів, у цій страві використання баранячого м’яса надає особливого смаку та аромату.
Час приготування – 3 год.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Баранина – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Мука – 100-120 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Розрубуємо баранину на шматки та заливаємо водою, варимо на повільному вогні 2-3 години, не забуваючи знімати шумівкою пінку.
Крок 2. За півгодини до готовності закидаємо в бульйон очищену цибулину та моркву, лавровий лист та сіль, перчимо.
Крок 3. Для тіста змішуємо яйце, борошно та сіль.
Крок 4. Збираємо компоненти в кулю та обертаємо харчовою плівкою, залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі.
Крок 5. Цибулю, що залишилася, нарізаємо півкільцями і висипаємо в сотейник, вливаємо 1-2 половника бульйону, солимо і перчимо – проварюємо 1-2 хвилини.
Крок 6. Тісто, що відпочило, максимально тонко розкочуємо і нарізаємо так, як показано на фото.
Крок 7. В окремій каструлі доводимо до кипіння воду та бульйон, у співвідношенні один до одного, солимо і висипаємо тісто. Доводимо до кипіння та варимо 3-5 хвилин.
Крок 8. На плоску тарілку викладаємо пластини тіста, в центр кладемо волокна баранини і додаємо томлену, але похрустну цибулю. Знімаємо пробу та насолоджуємось. Смачного!
Бешбармак стежка конус
Бешбармак із конини – це незвичайний варіант традиційної казахської страви, де разом із яловичиною використовується конина. Цей компонент надає страві особливої пряності та неповторного аромату, який не перестане вас дивувати. Крім того, м’ясо конини має більш вишуканий смак і більш делікатну текстуру.
Час приготування – 4 год.
Час приготування – 30-40 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Конина (козлятина) – 1,2 кг.
- Яловичина – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 250 гр.
- Морквина – 150 гр.
- Картопля – 600 гр.
- Локшина бешбармачна – 1 упаковка
- Сіль за смаком.
- Приправи – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Ковбасу з конини заливаємо водою і доводимо до кипіння, за допомогою зубочистки проколюємо натуральну оболонку та проварюємо інгредієнт протягом 2,5 годин.
Крок 2. В іншій каструлі відварюємо до готовності яловичину, підсоливши воду та знімаючи пінку.
Крок 3. Варену яловичину викладаємо на тарілку, цибулю нарізаємо півкільцями і заливаємо гарячим міцним бульйоном, посипаємо невеликою кількістю солі та чорного перцю.
Крок 4. Бульйон повертаємо на вогонь, закидаємо цілу очищену морквину та крупно нарізану картоплю.
Крок 5. Відварені овочі дістаємо з каструлі, а в бульйон відправляємо ромбики локшини, відварюємо, помішуючи згідно з інструкцією.
Крок 6. Кази ріжемо кільцями прямо в кишці, довільно подрібнюємо конину.
Крок 7. Збираємо страву: на велику блюдо сервіровки викладаємо тісто, відварені овочі, м’ясо і цибулю. За бажанням доповнюємо зеленню і подаємо до столу, не чекаючи охолодження. Готуйте та отримуйте задоволення!
Домашній бешбармак із фаршем
Домашній бешбармак із фаршем – це простий та швидкий варіант приготування страви, в якому замість м’яса використовується фарш. Такий рецепт ідеально підійде для тих, хто віддає перевагу легкості та ніжності смаку. Смак цієї страви можна порівняти з класичним варіантом, проте фарш додає йому певну пікантність.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Локшина бешбармачна – 100 гр.
- Фарш м’ясний – 100 гр.
- Помідор – 50 гр.
- Цибуля-порей – 50 гр.
- Морквина – 50 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Олія – 2-3 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Бешбармачну локшину закидаємо в киплячу підсолену воду і варимо, згідно з інструкцією.
Крок 2. Відкидаємо ромбики на сито і даємо час стекти.
Крок 3. У сковороду вливаємо та розігріваємо рослинну олію, постійно помішуючи, обсмажуємо фарш до готовності. Солимо і посипаємо улюбленими спеціями.
Крок 4. За допомогою овочечистки очищаємо моркву, обполіскуємо коренеплід і ріжемо півкільцями.
Крок 5. Подрібнюємо цибулю-порей, помідор та часник.
Крок 6. Овочеве асорті висипаємо до фаршу, перемішуємо і томимо на помірному полум’ї близько 5 хвилин.
Крок 7. Змішуємо вміст сковороди з локшиною та блюдо готове. Смачного!
Справжній бешбармак в афганському казані
Справжній бешбармак в афганському казані – це унікальний та екзотичний рецепт страви, приготовлений відповідно до афганської традиції. Тонке тісто, соковите м’ясо та ароматні спеції роблять цей бешбармак чудово смачним. Цей варіант є особливим і дивовижним завдяки використанню специфічних інгредієнтів та способів приготування.
Час приготування – 1 год. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Баранина – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 6 шт.
- Часник – 4 зуби.
- Морква – 1 шт.
- Перець запашний горошок – 6 шт.
- Перець чорний горошок – 1 жменю.
- Вода – 1 л.
- Локшина бешбармачна – 250 гр.
- Сіль за смаком.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину обполіскуємо під струменем води та розрізаємо на шматки середнього розміру.
Крок 2. Ріпчасту цибулю (4 штуки) нарізаємо півкільцями, моркву розрубуємо вздовж на 3-4 сегменти.
Крок 3. У казан відправляємо м’ясо, дві цілі очищені цибулини, моркву, часник, сіль і чорний, а також запашний перці – компоненти заливаємо водою і закриваємо кришкою, ставимо казан на вогонь і після закриття клапанів готуємо 45 хвилин, зменшивши полум’я.
Крок 4. Після закінчення зазначеного часу, скибочки баранини викладаємо на тарілку та остуджуємо, овочі викидаємо, бульйон проціджуємо.
Крок 5. У порожній казан повертаємо бульйон і висипаємо нарізану цибулю, доводимо до кипіння і проварюємо без кришки 5 хвилин. Потім додаємо локшину, перемішуємо і тримаємо на багатті ще 5 хвилин.
Крок 6. У порційні піали розкладаємо шумівкою локшину з цибулею, розподіляємо волокна баранини, що охолола – заливаємо міцним бульйоном і прикрашаємо зеленню. Смачного!