Правильно приготований стейк з яловичини – це незмінно соковите і шалено смачне блюдо. Його можна приготувати за всіма класичними канонами, але аніскільки не втратить таку страву, якщо поекспериментувати з додаванням соусів і додаткових інгредієнтів.
Біфштекс з яловичини за класичною технологією
Приготувати біфштекс традиційним способом найпростіше. Страва не вимагає великої кількості інгредієнтів і часу, але при цьому ідеально підходить до будь-якого гарніру.
Це істинно чоловіче блюдо, яким надмірності «не до лиця». А тому все, що вам потрібно для його приготування, це м’ясо, мінімум спецій.
Необхідні продукти:
- дві ложки бульйону;
- 0,4 кг яловичини;
- спеції на свій смак;
- шматочок вершкового масла.
Процес приготування:
- Для страви беремо тільки хороше м’ясо без жиру. Відмінно підійде вирізка. Промиваємо його під прохолодною водою, нарізаємо на порційні шматки. Вони повинні бути достатньо товстими.
- З усіх боків ретельно обмазуємо кожен шматочок обраними спеціями. Це обов’язково сіль і чорний перець, а також будь-які інші трави, які підходять до м’яса.
- Прогріваємо сковороду, промасливаем її і смажимо підготовлені шматочки приблизно по п’ять хвилин з одного і з іншого боку до утворення красивого кольору. Ступінь готовності можна перевірити, зробивши прокол виделкою — витікає рідина повинна бути прозорою.
Як приготувати з яловичого фаршу
Біфштекс з яловичини з фаршу – це теж класичний рецепт, який належить англійській кухні. Така страва обов’язково оцінять чоловіки.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг хорошого фаршу;
- спеції на свій смак;
- 20 грам вершкового масла;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Можна використовувати вже готовий фарш, а м’ясо. Тоді його доведеться дрібно нарізати і відбити, перетворивши в однорідну масу. Подрібнювати через м’ясорубку не рекомендується із-за утворення великої кількості соку. Для класичного біфштекса м’ясо ріжеться тільки поперек волокон. Це допомагає зберегти соковитість і м’якість готового страви.
- З маси сформуйте котлети середнього розміру. Широкі і плоскі шайби близько двох сантиметрів товщиною — ідеальний варіант.
- Присипте заготовки обраними спеціями, можна трохи промазати їх оливковою олією і дати просочитися протягом 25 хвилин.
- За чотири хвилини обсмажуйте м’ясо на грилі або сковороді з двох сторін, потім перекладіть у форму для запікання.
- Зверху покрийте м’ясні заготовки тертим часником і невеликою кількістю вершкового масла. Тримайте в духовці ще 10 хвилин при 200 градусах.
Рецепт з додаванням яйця
Необхідні продукти:
- 0,4 кг м’яса або готового фаршу;
- приправи за своїм смаком;
- п’ять яєць;
- 0,1 кг твердого сиру;
- шматочок вершкового масла.
Процес приготування:
- Якщо у вас шматок м’яса цілком, то його обов’язково потрібно подрібнити будь-яким зручним способом (нарізати або пропустити через м’ясорубку). Готовий фарш відразу з’єднуємо з приправами і одним жовтком.
- З маси формуємо широкі і товсті котлети, загорнути їх харчовою плівкою і зовсім легенько відбиваємо.
- На гарячу сковороду кладемо масло і після того як вона розтане, викладаємо заготовки. З двох сторін обсмажуємо їх приблизно за п’ять хвилин.
- Поки м’ясо «доходить», на іншій сковороді з решти яєць робимо яєчню. Перед тим як знімати, посипаємо її тертим сиром. Він повинен встигнути розплавитися.
- На котлети поміщаємо яйця з сиром і подаємо.
Біфштекс, рублений з яловичини на сковороді
Рубаний біфштекс хоч і нагадує чимось котлети, але на ділі виходить набагато смачніше.
Необхідні продукти:
- будь-які спеції за смаком;
- по ложці оцту і олії оливи;
- 0,4 кг яловичини.
Традиційно для біфштекса беруть м’якоть з стегон або зі спини, а також головну частину вирізки.
Процес приготування:
- В першу чергу промиваємо м’ясо, прибираємо з нього все зайве і потім подрібнюємо. Найкраще дуже дрібно нарізати ножем, але можна і скористатися м’ясорубкою.
- Масу заправляємо спеціями, додаємо оцет, загорнути в пакет або в харчову плівку і відбиваємо, для того щоб вона стала більш щільною. Прибираємо в холодильник на 20 хвилин.
- З охолодженого фаршу зліпити широкі заготовки, приблизно 10 сантиметрів в діаметрі і близько 2 – 3 сантиметрів завтовшки.
- Гарячу сковороду покрийте маслом і доведіть до готовності біфштекс, обсмажуючи його з кожного боку до утворення гарної скоринки.
Ресторанна страва – яловичий біфштекс «Фламбе»
На сковороді біфштекс можна приготувати і за французьким рецептом. Але найцікавіше, що після цього його ще доведеться обпалити.
Необхідні продукти:
- три ложки коньяку або бренді;
- 0,35 кг яловичини;
- 150 грам сиру;
- приправи за смаком;
- шматочок вершкового масла.
Процес приготування:
- Вибране м’ясо промиваємо, нарізаємо на порційні шматки товщиною два сантиметри і трохи відбиваємо, обернувши харчовою плівкою.
- Добре промазуємо кожен шматок спеціями.
- Подрібнюємо сир на тертці, а нагріваємо масло в сковороді.
- Обвалюємо біфштекс в сирі і відразу ж кладемо на сковороду. Смажимо заготовки по кілька хвилин з кожного боку.
- Бренді розігріваємо над полум’ям свічки (якщо ви не романтик, то використовуйте сірники або газовий пальник). Виливаємо його на м’ясо, підпалюємо і чекаємо, коли все прогорить. Готове, пора подавати.
Як запекти біфштекс з яловичини під томатним соусом
Необхідні продукти:
- 0,4 кг м’яса;
- два помідора або 50 грам томатної пасти;
- приправи за смаком;
- 20 грам масла вершкового.
Процес приготування:
- М’ясо обробляємо на порційні шматки і обвалюємо в обраних спеціях. Викладаємо їх на сковороду з плавленим маслом і смажимо по 3 – 4 хвилини з обох сторін.
- Помідори очищаємо від шкірки, перебиваємо в пюре. Отриману пасту використовуємо відразу додаємо трохи гарячої води, щоб суміш стала більш рідкою, кладемо сіль і перець.
- Біфштекси перекладаємо в форму, заливаємо соусом і готуємо 10 хвилин в духовці при 200 градусах.
Готуємо з додаванням грибів
Необхідні продукти:
- одне яйце;
- 0,2 кг грибів;
- спеції за смаком;
- ложка борошна;
- 400 грам м’яса.
- 20 грам масла вершкового.
Процес приготування:
- М’ясо подрібнюємо ножем або через м’ясорубку, змішати із заздалегідь нарізаними і обсмаженими грибами.
- Сюди ж вбиваємо яйце, кладемо спеції і добре вимішуємо масу.
- Формуємо товсті круглі котлети і злегка присипаємо їх борошном. Обсмажуємо на прогрітій сковороді з вершковим маслом з обох сторін приблизно за п’ять хвилин до утворення рум’яного кольору.
Біфштекс – досить просте блюдо, але це анітрохи не впливає на його популярність і смакові якості. Його їдять у всіх країнах світу і в будь-який час року, подають до звичайного обіду або на святковий стіл. Спробуйте і ви — вам обов’язково сподобається!