Біфштекс зі свинини – 7 рецептів приготування

Біфштекс зі свинини – ситне блюдо з апетитною скоринкою, приправлене спеціями, що порадує м’ясоїдів. Щоб страву вийшло справді смачним, потрібно підібрати якісні інгредієнти і правильно приготувати м’ясо. Про те, як це зробити, розповімо нижче.

Вибір м’яса для приготування біфштекса

Щоб приготувати смачний біфштекс, необхідно правильно вибрати м’ясо. Головне, щоб свинина була свіжою. Заморожений шматочок брати не варто, тому що таке зберігання робить м’ясо сухою і несмачною.


Свіжа свинина має світло – рожевий колір. Поверхня не повинна бути заветренной, або, навпаки, занадто вологим. Калюжки м’ясного соку на шматку і під ним можуть говорити про те, що перед вами продукт не першої свіжості, він вже був заморожений.

Для приготування біфштекса підійде окіст, шия або лопатка. Але варто пам’ятати, що біфштекс з окосту вийде сухим. Щоб блюдо вийшло соковитим, м’ясо повинно бути з жировим прошарком. Деяким господиням простіше купити готові стейки.

Класичний стейк зі свинини на сковороді

Для приготування цієї страви в класичному варіанті потрібні такі компоненти:

  • свинина безкоста – 1 кг;
  • перець, сіль – за смаком;
  • соняшникова олія.


Покроковий рецепт приготування:

  • М’ясо промити, залишити підсихати.
  • Після нарізати пластами товщиною до 2 див.
  • Шматки посолити, поперчити, дати настоятися близько півгодини.
  • В чавунну сковорідку влити олію, розжарити на великому вогні до появи легкого димку.
  • На великому вогні обсмажити м’ясо з обох сторін протягом декількох хвилин до появи золотистої скоринки.
  • Зменшити нагрів до середнього, смажити біфштекси до готовності (перевіряти з допомогою надрізів).

Подавати м’ясо можна з картоплею, свіжими овочами.

Під сирною шубкою в духовці

Таке блюдо готується з фаршу свинини. Біфштекс вийде не дуже жирним, а сирна скоринка зробить його більш ніжним. Для приготування знадобиться:

  • безкоста свинина — 500 г;
  • сир – 100 г;
  • помідори – 2-3 шт.;
  • перець, сіль — за смаком;
  • соняшникова олія.
Дивіться також:  Томатна паста – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах


Етапи приготування:

  • Свинину нарізати пластами товщиною не більше 2 см, злегка відбити.
  • М’ясо натерти сіллю і перцем, залишити на 30 хвилин.
  • На чавунну сковорідку налити олію, розжарити до білого димку.
  • На великому вогні швидко обсмажити м’ясо з обох боків до золотистої скоринки.
  • Обсмажену свинину викласти на деко, накрити фольгою.
  • Готувати в духовці 20-25 хвилин.
  • Сир натерти на дрібній тертці, помідори нарізати кружечками.
  • М’ясо дістати з духовки. На кожен біфштекс покласти кружок помідора, трохи підсолити і посипати сиром.
  • Запікати без фольги до готовності протягом 10 хвилин.

Подавати біфштекс можна з будь-яким гарніром.

Як приготувати фарш з яйцем

Традиційно біфштекси роблять з яловичини. Але правильно приготувати цей сорт м’яса під силу не кожному кухарю. Зі свининою ж справа йде набагато простіше, вироби виходять набагато соковитіше, ніжніше і м’якше, ніж з яловичини.

Для приготування біфштекса з фаршу необхідні такі складові:

  • безкоста свинина – 500 г;
  • цибулини – 2 шт.;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • сіль, перець за смаком;
  • соняшникова олія.


Покроковий рецепт:

  • М’ясо і цибулю перекрутити у фарш вбити яйце, посолити, поперчити, додати спеції. Перемішати лопаткою.
  • Сформувати плоскі котлети.
  • На чавунній сковороді розжарити олію до появи димку.
  • На великому вогні обсмажити біфштекси з обох сторін до скоринки.
  • Зменшити нагрів до середнього, продовжити обсмажування до повної готовності.

Ступінь підсмажування м’яса визначається кухарем, він сам вирішує, скільки тримати м’ясо на вогні.

Рубаний біфштекс зі свинини

Фарш для рубленого м’яса являє собою дрібні шматочки м’яса, тому перевертати його в процесі смаження слід дуже акуратно. В іншому випадку котлета може розвалитися.

Інгредієнти:

  • свинина безкоста – 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • яєчний жовток – 1 шт.;
  • сіль, перець, спеції – за смаком;
  • соняшникова олія.
Дивіться також:  Котлети з путасу – 7 дуже смачних рецептів


Покроковий рецепт приготування:

  • М’ясо промити, обсушити, нарізати невеликими кубиками (не більше 1 см).
  • Цибулю дрібно нарізати, змішати з м’ясом.
  • Додати у фарш ціле яйце і жовток, посолити, поперчити.
  • В чавунну сковорідку влити масло, розжарити.
  • Фарш викласти на сковороду порціями, з допомогою ложки, щоб вийшли плоскі котлетки.
  • Смажити біфштекси на середньому вогні, по 10 хвилин з кожного боку.

Біфштекс січений із свинини можна подавати з вареною картоплею, свіжими овочами та зеленню.

В гірчичному соусі в мультиварці

Ще одне смачне м’ясне блюдо – свинячий біфштекс в пікантному гірчичному соусі. Його зручно готувати в мультиварці.

Інгредієнти:

  • свинина без кістки – 0,5 кг;
  • майонез – 150 г;
  • гірчичний соус – 10 р;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль, перець, прянощі.


Приготування покроково:

  • М’ясо промити, нарізати пластами товщиною 2 см, відбити, натерти сіллю і перцем.
  • Сметану з’єднати з гірчицею, додати подрібнений часник.
  • М’ясо змішати з майонезно-гірчичним соусом, залишити на 30-40 хвилин.
  • У чашу мультиварки налити олію, викласти шматки свинини.
  • Поставити режим «Смаження» на 30 хвилин.
  • Через 15 хвилин перевернути м’ясо.

Готувати до завершення циклу роботи приладу.

Готуємо з польським рецептом

Незвичайне, просте і ситне блюдо – біфштекс по-польськи. М’ясо виходить дуже соковитим і ароматним за рахунок панірування в борошні і спільного обсмажування з цибулею.

Інгредієнти:

  • свинина без кістки – 0,5 кг;
  • борошно – 70-80 г;
  • 4-5 яєць;
  • цибуля ріпчаста – 400 г;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • соняшникова олія.

Покроковий рецепт приготування:

  • М’ясо нарізати пластами по 2 см, злегка відбити.
  • Натерти сіллю і спеціями, залишити на 30 хвилин.
  • На чавунній сковороді розжарити олію.
  • Борошно насипати в плоску тарілку.
  • М’ясо панірувати борошном і обсмажити біфштекс на сковороді з обох боків до утворення золотистої скоринки.
  • Цибулю нарізати півкільцями, викласти на сковороду, між шматками свинини.
  • Смажити до тих пір, поки овоч не придбає золотавий колір, не забуваючи періодично перевертати м’ясо.
  • З яєць зробити яєчню, розкласти по одному на порцію.
Дивіться також:  Котлети з квасолі – 8 простих і смачних рецептів

Готовий біфштекс викладають на тарілку, зверху поміщають смажене яйце. За бажанням можна додати свіжу зелень.

Біфштекс з кров’ю

Гурмани цінують біфштекс з кров’ю за його незвичайну соковитість. Насправді, «кров’ю» в бифштексе є не що інше, як м’ясний сік, що з’являється на поверхні страви при неповній прожарювання. Для такого виду страви важливо вибрати якісне свіже м’ясо від перевірених виробників.

Щоб приготувати біфштекс з кров’ю, будуть потрібні:

  • свинина без кістки – 0,5 кг;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • часник – 2 зубчики;
  • соняшникова олія.


Покроковий рецепт приготування:

  • М’ясо нарізати пластами товщиною 1 див.
  • Натерти шматки перцем і сіллю.
  • На сковороді розжарити масло.
  • Обсмажити біфштекси на сильному вогні по 1,5-2 хвилини з кожного боку.
  • Готову страву посипати подрібненим часником.

Важливо пам’ятати, що таке блюдо не витримає будь шлунок. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту рекомендується утриматися від вживання біфштекса з кров’ю. А також не варто давати таке блюдо дітям.

Прокрутка до верху