Скільки б нам не говорили про шкоду фаст-фудів, мережа ресторанів «Макдональдс» продовжує обслуговувати своїх гостей і пригощати калорійною, але такою смачною їжею. Одним з її фірмових страв є Біг Тейсті, здатний швидко втамувати голод навіть самого великого людини. І зараз ми спробуємо з’ясувати, наскільки калорійний Біг Тейсті, і чи можна його приготувати в домашніх умовах.
Біг Тейсті: калорійність і склад
Серед відвідувачів ресторану мереж McDonalds особливий успіх завоювало таке поживна страва, як Біг Тейсті. Це великий сендвіч з булочки, посипана кунжутом, і рубаного яловичого м’яса з овочами, сиром і пряним соусом «Гриль». Звучить просто чудово, але скільки калорій в Біг Тейсті?
Це дуже смачний бутерброд, але дуже калорійний. З’ївши його, ви отримаєте 860 Ккал.
Але давайте розберемо таку страву за складом і спробуємо з’ясувати, принесе нам такий сендвіч користь або тільки шкоду і зайві калорії.
- Почнемо з м’яса. Тут використовується тільки рубана яловичина. Вона, звичайно, калорійна, але корисна. В ній з надлишком білка і амінокислот, багатий вітамінний комплекс, що містить, наприклад, залізо і цинк, а також багато інших корисних речовин, яких потребує наш організм.
- Булочка для сендвіча готується з пшеничного борошна з додаванням інших інгредієнтів, плюс кунжут.
- Далі йде сир «Емменталь» і соус «Гриль», куди входять різні спеції, кислоти та молочні продукти.
- Ну і, звичайно, овочі. Це салат «Айсберг», цибулю і помідор. Вони надають страві свіжість, а нам – хороші настрій і повний букет вітамінів.
У складі Біг Тейсті багато білка, але також багато вуглеводів і жирів, а значить, такий сендвіч можна віднести не просто до калорійних страв, а до сверхкалорийным.
Його поживність настільки висока, що здатна втамувати голод навіть дорослої людини. Один такий перекус – і 47% норми денного раціону ви вже отримали.
Звичайно, від такого апетитного сендвіча важко відмовитися, але не варто занадто захоплюватися подібними перекусами. І особливо тим, хто страждає зайвою вагою і береже свою фігуру.
Класичний Біг Тейсті, як в Макдональдсі
Поєднання м’яса, сиру, овочів дарує приголомшливий смак і аромат, від якого важко відмовитися. Головною «фішкою» такої страви є соус «Гриль», але не будемо забігати вперед, а розглянемо покроково рецепт приготування класичного сендвіча.
Як приготувати кунжутную булочку
Для булочки будуть потрібні прості інгредієнти. Тут немає особливих секретів приготування, все просто і доступно.
Інгредієнти:
- стакан молока;
- 3 г сухих дріжджів;
- по ложці солодкого піску і масла рослинного;
- 370 г борошна;
- насіння кунжуту.
Спосіб приготування:
- Процес приготування починається з того, що молоко злегка підігрівається, і до нього додаються дріжджі, цукровий пісок і щіпка солі. Ця буде опара, якій потрібно дати час, щоб вона підійшла (хвилин 15 – 20).
- Як тільки опара буде готова, потрібно ввести в неї борошно і замісити тісто. Потім поставити його в тепле місце на 40 хвилин. За цей час основа для булочок повинна збільшитися в два рази.
- Ділимо тісто на вісім частин і ліпимо булочки товщиною в 10 див. Викладаємо заготовки на деко з пергаментом, але не поспішаємо ставити його в духовку – порції повинні постояти півгодини в теплі.
- Булочки повинні піднятися, і перш ніж відправити їх під жар, посипаємо поверхню кожної кунжутом. Випікаємо булочки для сендвіча 20 хвилин (температура – 200 °С).
Приголомшлива котлета
Основа сендвіча – це, звичайно ж, м’ясо. Тут використовується лише свіжий яловичий фарш і спеції. Більше ніяких додаткових інгредієнтів.
Інгредієнти:
- кіло яловичого фаршу;
- олія для смаження;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Фарш перемішуємо ос спеціями і ліпимо з нього котлети. Як зробити їх тієї ж форми, що і в Макдональдсі? Для цього дошку закриваємо харчовою плівкою, розкладаємо по ній фарш, який знову закриваємо плівкою. Починаємо розгортати його звичайної качалкою до товщини в один сантиметр.
- Потім з отриманого м’ясного пласта просто вирізаємо котлети по формі булочок.
- Залишилося тільки посмажити м’ясні заготовки в маслі з двох сторін.
Фірмовий соус
«Фішка» Біг Тейсті – це, звичайно ж, його фірмовий соус, який розкриває смак бургера. До його складу входить рідкий дим, тому такий соус і отримав назву «Гриль».
Інгредієнти:
- сім ложок майонезу;
- 20 мл оцту (винного);
- кубик яловичого бульйону (половинка);
- по 0,5 ч. л. рідкого дими, сушеної цибулі і часнику;
- на кінчику ножа чорний і пекучий перець.
Спосіб приготування досить простий – перемішуємо всі компоненти.
Збір всіх інгредієнтів
Завершальний етап – це збірка нашого знаменитого бургера.
- Почнемо з булочок. Їх потрібно розрізати вздовж і кожну половину підрум’янити. Якщо є гриль, то можна зробити це на ньому, якщо немає – то в звичайній духовці.
- Тепер овочі. Для Біг Тейсті використовується салат «Айсберг» – його потрібно просто порвати руками. Оформляємо цибулю півкільцями, а томати – витонченими слайсами.
- Збираємо сендвіч зверху вниз. Беремо верхівку від булочки, щедро змащуємо її соусом, викладаємо цибулю, потім салат, томати і сирний квадратик. Потім йде котлета, знову сирний скибочку і решта булочки. Тепер робимо переворот, щоб нижня частина виявилася зверху, і все. Можна отримувати задоволення від смачного бутерброда!
Домашній варіант Біг Тейсті
В домашніх умовах можна приготувати свій Біг Тейсті, адже по суті – це звичайною бутерброд, тому можна сміливо експериментувати з інгредієнтами.
Для сендвіча можна самому спекти булочки, а можна купити вже готові. Для цього бургера найкраще підходять булочки фірми Bun Boys.
В упаковці їх чотири штуки, тому розрахунок інгредієнтів йде на чотири порції.
Інгредієнти:
- половина качана салату «Айсберг»;
- два томата;
- велика цибулина;
- 12 квадратиків сиру Hohland для чизбургерів;
- 650 г м’ясного фаршу (яловичина);
- 110 г бекону (необов’язково).
Інгредієнти для соусу:
- 1 ч. л. гірчиці;
- по 0,5 ч. л. яблучного оцту, цукру-піску та рідкого диму;
- 20 мл кетчупу (томатний);
- три ложки майонез (легкий).
Оригінальний варіант Біг Тейсті не передбачає використання бекону, але якщо ви бажаєте додати трохи копченого смаку, то просто поріжте такий інгредієнт дрібними шматочками і перемішайте з фаршем разом з ложечкою солі і половиною чайної ложки чорного перцю. Якщо бекон не додається, то солі потрібно буде використовувати трохи більше.
Спосіб приготування:
- Щоб фарш став більш еластичним, а котлети не розпалися при смаженні, його потрібно відбити. Просто візьміть кожну порцію і з усією силою киньте на робочу поверхню – так з них піде непотрібний повітря.
- Ліпимо з фаршу чотири котлети товщиною в сантиметр і в діаметрі пропорційно булочці.
- Обсмажуємо котлети з двох сторін приблизно по п’ять хвилин.
- Помідори ріжемо кружальцями, цибулю шаткуємо півкільцями, салат можна просто порвати руками. Перемішуємо всі інгредієнти для соусу, додавши дрібку солі і чорного перцю.
- Булочки поділяємо навпіл, кожну підсушуємо на сковорідці, але тільки без масла.
- На верхівку булочки наносимо соус, потім кладемо цибулю, салат, томат. Потім йде сирний квадратик, котлета, знову скибочку сиру і друга частина булочки. Злегка притискаємо бургер і перевертаємо.
З незвичайним соусом із сметани і гірчиці
Напевно, найважливіше в Біг Тейсті (та й в будь-якому бутерброді), це соус. Саме він робить таке блюдо апетитним. Є рецепт Біг Тейсті з оригінальним соусом, який навряд чи залишить когось байдужим.
Інгредієнти:
- булочки з кунжутом;
- 450 г яловичини;
- 120 г бекону;
- цибулю, томат, салат «Айсберг».
Інгредієнти для соусу:
- 210 мл сметани;
- два жовтки;
- дві ложки гірчиці;
- по ложці оцту (винного або яблучного);
- по 1 ч. л. солі, цукрового піску, паприки і перцю;
- по ложці рідкого дими і масла рослинного.
Спосіб приготування:
- Подрібнюємо Блендером м’ясо разом з беконом, приправляємо сіллю і перцем. Ліпимо котлети розміром з булочку і товщиною в сантиметр. Обсмажуємо порції з двох сторін.
- Для соусу змішуємо всі інгредієнти. Важливо, щоб яйця були свіжими і якісними. Якщо соус вийшов дуже рідким, то вводимо крохмаль.
- Помідори ріжемо слайсами, салат шаткуємо, цибулю нарізаємо півкільцями.
- Булочки ділимо на половини і просушуємо їх на сухій сковороді.
- Верхню частину булочки промазуємо соусом, викладаємо цибулю, потім салат, томати, сирний квадратик, котлету і сир. Закриваємо «конструкцію» іншою половиною булочки, придавлюємо бутерброд і перевертаємо.
Тепер ви знаєте, як приготувати фірмове блюдо мережі «Макдональдс» просто у себе вдома. Правда, не варто ним захоплюватися, щоб не нашкодити своїй вазі і здоров’ю. Але іноді можна дозволити собі покликати друзів і весело провести час за смачною їжею.