Бігус – класичний рецепт приготування з свіжої капусти
Бігус (він же бігос) — це страва з капусти і м’яса, яке прийшло до нас з Польщі. Особливість страви в тому, що можна використовувати капусту, або квашену або сиру, або, і квашену і сиру разом. Крім класичного рецепту бігуса існує безліч варіацій його приготування.
Класичний рецепт приготування бігуса
Класичний рецепт бігуса – це база, з якої згодом можна експериментувати.
Інгредієнти:
м’ясні ребра – до 1кг;
капуста – 300г;
кисла капуста – 300г;
морква – 1шт;
цибуля звичайний – 1шт;
кмин – 1,5 ч. л.;
лавровий лист – 2шт;
сіль;
перець чорний.
Як приготувати бігус?
Кладемо м’ясо на підігріту сковороду. Необхідно домогтися золотистої скоринки, додати воду (1 склянка) і закрити кришкою. Нехай гаситься близько 40-60 хвилин.
Моркву тремо на тертці, цибулю ріжемо на чверті кілець.
Додаємо цибулю, моркву до протушенным м’ясних ребрышкам і нехай протушкується ще 10 хвилин.
Після шаткуємо свіжий качан капусти.
Приєднуємо нашатковану капусту до підготовлюваної туше, і всипаємо половину приготованого кмину і лаврушку.
Зверху кладемо шар кислої капусти, висипаємо залишилися спеції, додаємо склянку води і прикриваємо кришкою. Тушкувати 30 хв.
У процесі останнього гасіння бігус можна помішувати.
Після приготування спробувати і вирішити підсолювати, чи вистачить того, що дала кисла капуста.
Подавати страву гарячою, як з гарніром, так і без.
Бігус зі свіжої капусти з картоплею
Даний рецепт бігуса підійде вегетаріанцям, тому що можна приготувати без м’яса. Відмінно підійде і тим, хто хоче урізноманітнити раціон у період посту.
Отже, що потрібно для готування бігуса з картоплею?
Моркву натираємо крупно, цибулю ріжемо кубами або чвертю кілець.
На гарячу сковорідку з прогрітим олією викладаємо цибулю і моркву. Смажимо до рум’яної скоринки.
Картоплю нарізаємо великими брусками.
Квашену капусту віджати і відправити на сковорідку до жарящимся овочів. Невелика порада: вибирайте капусту посоленее, і вам не доведеться досолювати блюдо в кінці.
Перемішуємо і готуємо до тих пір, поки капуста не засмажитися до темно-золотистого відтінку.
Кріп і черемшу подрібнюємо.
Кладемо в сковороду нарізний картопля, лист лаврушки, заливаємо водою і змішуємо. На цьому етапі можна додати чайну ложку томату.
Все добре перемішати і протушкувати 20 хвилин до повної готовності картоплі. В кінці додаємо раніше порізану зелень.
Подавати зі сметаною або салатом в теплому вигляді.
Рецепт бігуса зі свининою
Рецепт бігуса з м’ясом слід віднести в розряд класики. Тушу використовують баранячу, курячу, яловичу. Але бігус з тушею з свині є найбільш поширеним серед інших.
Отже, список необхідних продуктів:
свиняча туша 400г;
капуста біла 500г;
капуста сквашенная 400г;
цибуля 1 шт;
морква 1 шт;
чорносливу близько 150 м;
спеції на смак (лавровий лист, перець, сіль, коріандр).
Покрокова інструкція виготовлення:
М’ясо вимити, просушити і порізати підходящими для вас шматочками.
Викладаємо на розігріту сковорідку і смажимо без використання олії до золотистої скоринки (вистачить того жиру, який виділить свинина при смаженні). На інтенсивному вогні тримаємо 3 хвилини, а потім на середньому ще 15 хвилин.
Цибулю почистити і порізати півкільцями або шматками, і додати до туші з золотою скоринкою. Потримати до стану м’якості цибулі.
Морква вимиваємо, очищаємо, натираємо і йдіть в сковорідку до суміші з лука і м’ясця.
Туди ж додаємо лавровий лист, спеції і смажимо до 5 хвилин.
Після викладаємо в сковороду зі свининою та овочами кислу капусту, закриваємо кришкою і протушкуйте 15 хвилин.
В цей час нашинкуем звичайну капусту. Нарізка використовується брусочками або шматочками, як вам зручно.
Відправляємо свіжу капусту в сковорідку, закриваємо і готуємо близько години, постійно помішуючи.
Тим часом залити чорнослив окропом і дати розмокнути.
Через годину додаємо чорнослив готову страву, протушиваем ще 15-20 хвилин і вимикаємо.