Бігус (він же бігос) — це страва з капусти і м’яса, яке прийшло до нас з Польщі. Особливість страви в тому, що можна використовувати капусту, або квашену або сиру, або, і квашену і сиру разом. Крім класичного рецепту бігуса існує безліч варіацій його приготування.
Класичний рецепт приготування бігуса

Класичний рецепт бігуса – це база, з якої згодом можна експериментувати.
Інгредієнти:
- м’ясні ребра – до 1кг;
- капуста – 300г;
- кисла капуста – 300г;
- морква – 1шт;
- цибуля звичайний – 1шт;
- кмин – 1,5 ч. л.;
- лавровий лист – 2шт;
- сіль;
- перець чорний.
Як приготувати бігус?
Кладемо м’ясо на підігріту сковороду. Необхідно домогтися золотистої скоринки, додати воду (1 склянка) і закрити кришкою. Нехай гаситься близько 40-60 хвилин.
Моркву тремо на тертці, цибулю ріжемо на чверті кілець.
Додаємо цибулю, моркву до протушенным м’ясних ребрышкам і нехай протушкується ще 10 хвилин.
Після шаткуємо свіжий качан капусти.
Приєднуємо нашатковану капусту до підготовлюваної туше, і всипаємо половину приготованого кмину і лаврушку.
Зверху кладемо шар кислої капусти, висипаємо залишилися спеції, додаємо склянку води і прикриваємо кришкою. Тушкувати 30 хв.
У процесі останнього гасіння бігус можна помішувати.
Після приготування спробувати і вирішити підсолювати, чи вистачить того, що дала кисла капуста.
Подавати страву гарячою, як з гарніром, так і без.
Бігус зі свіжої капусти з картоплею

Даний рецепт бігуса підійде вегетаріанцям, тому що можна приготувати без м’яса. Відмінно підійде і тим, хто хоче урізноманітнити раціон у період посту.
Отже, що потрібно для готування бігуса з картоплею?
- картопля – 4шт;
- капуста кисла – 200г;
- головка цибулі – 2шт;
- черемша – 4шт;
- морква – 1 шт;
- горох стручками – 1шт;
- кріп – 1 гілочка;
- лавровий листок – 1шт;
- олія для смаження.
Покрокове приготування:
Спочатку очистимо усі необхідні овочі від шкірки.
Моркву натираємо крупно, цибулю ріжемо кубами або чвертю кілець.
На гарячу сковорідку з прогрітим олією викладаємо цибулю і моркву. Смажимо до рум’яної скоринки.
Картоплю нарізаємо великими брусками.
Квашену капусту віджати і відправити на сковорідку до жарящимся овочів. Невелика порада: вибирайте капусту посоленее, і вам не доведеться досолювати блюдо в кінці.
Перемішуємо і готуємо до тих пір, поки капуста не засмажитися до темно-золотистого відтінку.
Кріп і черемшу подрібнюємо.
Кладемо в сковороду нарізний картопля, лист лаврушки, заливаємо водою і змішуємо. На цьому етапі можна додати чайну ложку томату.
Все добре перемішати і протушкувати 20 хвилин до повної готовності картоплі. В кінці додаємо раніше порізану зелень.
Подавати зі сметаною або салатом в теплому вигляді.
Рецепт бігуса зі свининою

Рецепт бігуса з м’ясом слід віднести в розряд класики. Тушу використовують баранячу, курячу, яловичу. Але бігус з тушею з свині є найбільш поширеним серед інших.
Отже, список необхідних продуктів:
- свиняча туша 400г;
- капуста біла 500г;
- капуста сквашенная 400г;
- цибуля 1 шт;
- морква 1 шт;
- чорносливу близько 150 м;
- спеції на смак (лавровий лист, перець, сіль, коріандр).
Покрокова інструкція виготовлення:
М’ясо вимити, просушити і порізати підходящими для вас шматочками.
Викладаємо на розігріту сковорідку і смажимо без використання олії до золотистої скоринки (вистачить того жиру, який виділить свинина при смаженні). На інтенсивному вогні тримаємо 3 хвилини, а потім на середньому ще 15 хвилин.
Цибулю почистити і порізати півкільцями або шматками, і додати до туші з золотою скоринкою. Потримати до стану м’якості цибулі.
Морква вимиваємо, очищаємо, натираємо і йдіть в сковорідку до суміші з лука і м’ясця.
Туди ж додаємо лавровий лист, спеції і смажимо до 5 хвилин.
Після викладаємо в сковороду зі свининою та овочами кислу капусту, закриваємо кришкою і протушкуйте 15 хвилин.
В цей час нашинкуем звичайну капусту. Нарізка використовується брусочками або шматочками, як вам зручно.
Відправляємо свіжу капусту в сковорідку, закриваємо і готуємо близько години, постійно помішуючи.
Тим часом залити чорнослив окропом і дати розмокнути.
Через годину додаємо чорнослив готову страву, протушиваем ще 15-20 хвилин і вимикаємо.
Все готово!
Класичний рецепт з сосисками



Цей рецепт легкий у приготуванні і не дорогий, порівняно з рецептами бігуса з додаванням свіжого м’яса.
Інгредієнти:
- капуста звичайна– 0,5 кг;
- морква – 1шт;
- цибуля – 1шт;
- копчені сосиски– 0,2 кг;
- олія для смаження;
- сіль, перець.
Як готувати?
Капусту ріжемо, підсолюємо, віджимаємо від соку.
Цибулю, моркву очищаємо і кришимо. Морква з допомогою терки, а цибулю – ножа.
Цибулю з морквою смажимо на сковорідці з гарячим маслом до золотої скоринки.
Додаємо капусту, розмішуємо і залишаємо під накритою кришкою близько 15 хвилин.
Сосиски додавати в блюдо, як попередньо обсмаженими, так і сирими. Головне очистити від шкірки і порізати їх бажаними шматочками.
Приєднуємо до овочів в сковорідці.
Все розмішати і протушкувати під кришкою ще 10 хвилин.
Головне, щоб бігус був з соком, тому стежте, щоб страва не пригорає.
Рецепт приготування з куркою

Підходить для тих, хто не любить м’ясо з великою кількістю жиру, або стежить за калорійністю страв.
Продукти:
- капуста свіжа – 1 кг;
- філе – 0,5 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 1шт.;
- сіль, перець на смак;
- м’ясо для смаження.
Процес приготування:
Капусту ріжемо і йдіть на пару хвилин в окріп. Після відкидаємо на друшляк.
Кладемо капусту на прогріту з олією сковорідку і додаємо натерту моркву.
Цибулю почистити, нарізати і пасерувати на окремій сковорідці з олією.
Філе помити, порізати і додати на сковорідку, де пассируется цибулю.
Смажити до побіління м’яса, додати спеції. Зменшити вогонь, закрити кришкою і протушкувати ще 5 хвилин.
Після змішуємо вміст двох сковорідок, кладемо зелень і під закритою кришкою готуємо 7 хвилин.
Пробуємо на смак, якщо всього достатньо, то вимикаємо.
Приємного апетиту!