Ароматно – бігус зі свіжої капусти, за правилами слід вживати через добу після приготування. За цей час бігус повинен настоятися в холодильнику і придбати більш насичений смак.
Варіантів приготування бігуса безліч, але завжди страва виходить з густою консистенцією, кислуватим смаком і ароматним запахом копченості.
Класичний рецепт бігуса зі свіжої капусти
Класичний рецепт бігуса є хорошою базою для експериментування у приготуванні страви. Набір продуктів можна доповнити, так і видозмінити, відштовхуючись від особистих уподобань. При цьому закладку капусти, м’яса і копченостей залишаючи незмінними, оскільки вони є основними інгредієнтами бігуса по-польськи.
400 грам свинини нарізати порційними шматочками і викладається в попередньо розігрітий глибокий сотейник з 2-3 ст. ложками рослинного масла. Смажиться м’ясо на помірному вогні до рум’яної скоринки.
Коли волога, яка виділяється м’ясом, повністю випарується, свинина посипається невеликою кількістю харчової солі. Потім в сотейник додається морква, натерта на крупній тертці, все перемішується і продовжує обсмажуватися ще 5 хвилин.
У сотейник додається 200 грам копченостей, нарізаних кубиками. Продукти смажать до готовності, періодично перемішуючись, щоб не допустити підгоряння.
Столова ложка томатної пасти змішується з 150 грамами сухого білого вина або води і вливається в зажарку.
Додається половина столової ложки насіння кмину, 3 горошини запашного перцю і улюблені спеції. Все перемішується і залишається гаситися на повільному вогні.
600 грам капусти тонко шинкуется, викладається в сотейник. Слідом додається 400 грам квашеної капусти. Інгредієнти перемішуються, закривають кришкою і залишають тушкуватися на маленькому вогні протягом півгодини.
Через 30 хвилин при необхідності додається сіль і 70-100 грам промитого, л. нарізаного соломкою чорносливу. Продукти перемішуються і тушкують ще 10 хвилин.
Приготування бігуса з капусти з яловичиною
Цибулина подрібнюється, моркву крупно натирається. Овочі страхуються в глибокій сковороді на соняшниковій олії.
300 грам яловичини нарізають шматочками і додається до пассировке. Інгредієнти перемішуються, прикриваються кришкою і обсмажуються протягом 10 хвилин на середньому вогні.
400 грам капусти шинкуется і додається до м’яса з овочами. Туди ж наливається 300 мл води, додається сіль і перець за смаком. Сковорода закривається кришкою, газ зменшується на мінімум і залишається на 40 хвилин для гасіння.
Після закінчення часу до капусти додається дрібно порізаний помідор, заздалегідь очищену від шкірки, подрібнений зубчик часнику, 2-3 кільця гострого перцю і листочок лавра. Все перемішується і гаситься ще 10 хвилин.
Блюдо посипається рубаною зеленню і подається до столу.
У глибоку форму для запікання викласти обсмажене м’ясо з овочами, додається капуста і картопля.
70 грам томатної пасти розводять у половині склянки води і виливається у форму з продуктами.
Всі солиться і перчится, закривається кришкою або харчовою фольгою. Форма ставиться на деко, оскільки при кипінні невелика кількість рідини може виплеснутися назовні.
Деко ставиться в холодну духовку, при поступовому нагріванні до 180 градусів бігус готується від години до півтора. Час приготування залежить від готовності капусти.
Готову страву посипається рубаною зеленню і подається на стіл.
Страву за цим рецептом можна готувати в сковороді або каструлі, не використовуючи духова шафа.
Бігус з куркою
400 грам охолодженого курячого філе нарізати кубиком і обсмажується з маслом в каструлі приблизно 5 хвилин.
Ріпчаста цибулина нарізається невеликим кубиком, моркву натирається на крупній тертці. Підготовлені овочі викладаються до м’яса, вогонь згасає, продовжуючи смажити ще 5 хвилин.
300 грам томатів очищається від шкірки і подрібнюється.
У каструлю з м’ясом викладаються порізані помідори, вогонь зменшується до мінімуму і додається капуста. Все накривається кришкою і залишають на 20 хвилин.
Після закінчення часу, овочі з м’ясом додається сіль і перець, пучок порізаної зелені. Все перемішується і гаситься ще 20 хвилин. Якщо при перемішуванні виявиться, що в каструлі недостатньо рідини для гасіння, необхідно додати близько половини склянки води.
Готову страву залишають настоятися під кришкою на 10 хвилин після вимкнення вогню.
Ароматне блюдо по праву вважається пісним, але в звичайні дні склад рецепта можна змінити, внісши жменьку порізаних копчених сосисок або окосту.
Свіжі печериці або лісові гриби в кількості 300 грам нарізаються і обсмажуються на 2 ст. ложках олії в режимі «смаження».
Головка цибулі очищається і дрібно шинкуется. Порізану цибулю додається до грибів, все перемішується і обсмажується до готовності.
В цей час 250 грам білокачанної капусти необхідно нашаткувати як можна тонше.
Капуста додається до грибів, солиться і перчится за смаком. Потім додаємо лавровий листок, 2 ст. ложки томатної пасти, ст. ложка дрібно подрібненого кореня селери.
Всі інгредієнти перемішуються, мультиварка ставиться на режим «гасіння» протягом 40 хвилин. Бігус доводиться до готовності на режимі «підігрів» протягом 20 хвилин.
Бігус з сосисками або ковбасою
Ріпчаста цибулина нарізається тонкими півкільцями, моркву натирається. Овочі страхуються на соняшниковій олії в глибокій сковороді.
200 г сосисок або ковбаси нарізати і додати до овочів. Вогонь згасає, сосиски обсмажуються під закритою кришкою.
Пів кілограма білокачанної капусти шинкуется соломкою, викласти в сковороду. Всі перчится, солиться, зверху кидається лист лавра, 2-3 горошини запашного перцю і чайна ложка томатної пасти.
Інгредієнти перемішуються і залишають на повільному вогні під кришкою до готовності. Під час гасіння додається 3-4 ст. ложки води для додання бигусу соковитості.
Вимкнувши вогонь, у страву додається пучок порізаного кропу і залишають на 5-7 хвилин.
Рецепт бігуса з квашеної і свіжої капусти з грибами і копченою ковбасою
Пара середніх за розміром цибулини нарізати кубиком, велика морква натирається. Овочі обсмажуються в розігрітому сотейнику на рослинному маслі.
200 грам свіжих печериць нарізати пластинками і викладаються до смажених овочів. Гриби обсмажують до золотистого кольору.
Півкілограма квашеної капусти віджимаються і додаються до смаження. Зверху наливають необхідну кількість води, так щоб овочі були повністю покриті.
Після закипання сотейник закривається кришкою, газ зменшується на мінімум для гасіння капусти протягом півгодини. Вміст періодично перемішується, щоб овочі тушкувалися рівномірно.
Кілограм білокачанної капусти тонко шинкуется і додається в сотейник до розм’якшеною кислій капусті.
Якщо ємність не вміщає в себе всю порцію нашаткованої капусти, то її викладають невеликими частинами, чекаючи поки кожна частина трохи осяде при нагріванні.
Вміст сотейника перемішується і залишається під кришкою на півгодини для подальшого гасіння.
350 грам копчених ковбасок нарізається і обсмажується до золотистої скоринки на окремій сковороді.
Коли капуста дійде до готовності, в сотейник викладається смажена ковбаса, 3 ст. ложки томатної пасти, щіпка цукру, сіль і спеції. Все перемішується і гаситься ще 10 хвилин.
Подрібнена цибулина засмажується в сотейнику з рослинним маслом.
До цибулі викладається натерта морква, обсмажений фарш, капустяна соломка. Інгредієнти тушкують під кришкою близько 20 хвилин на слабкому вогні.
Після закінчення часу в сотейник висипається відварений рис, все перемішується, солиться і перчится. Бігус доводиться до готовності під кришкою ще 10 хвилин.
Ніжний бігус зі свіжої капусти зі свининою
В об’ємну розігріту сковороду наливається 3 ст. ложки олії.
Половина кілограма жирної свинини нарізати порційними шматочками і обсмажується протягом 5 хвилин на сильному вогні.
У м’ясо додається лист лавра, по 2 горошини чорного і духмяного перцю, вогонь згасає, сковорода закривається кришкою. М’ясо повинно тушкуватися до рум’яної скориночки і випаровування вологи. Якщо шматочки на момент випаровування соку ще жестковатые, то в сковороду додають трохи води і продовжують тушкувати.
Ріпчаста цибулина нарізається невеликим кубиком, додається до м’яса і обсмажується до прозорості.
Морква натирається або нарізають соломкою і викласти в сковороду.
У 150 мл води розводять 2 ст. ложки томатної пасти і виливається до м’яса з овочами через 5 хвилин після додавання моркви.
Кілограм білокачанної капусти крупно шинкуется і викладається до м’яса в томаті. Гасіння триває до повного розм’якшення капусти.
За 5 хвилин до вимкнення вогню, бігус додаються сіль, перець і 2 зубчики подрібненого часнику.