Бігус зі свіжої капусти – 9 рецептів

Ароматно – бігус зі свіжої капусти, за правилами слід вживати через добу після приготування. За цей час бігус повинен настоятися в холодильнику і придбати більш насичений смак.

 

Варіантів приготування бігуса безліч, але завжди страва виходить з густою консистенцією, кислуватим смаком і ароматним запахом копченості.

Класичний рецепт бігуса зі свіжої капусти

Класичний рецепт бігуса є хорошою базою для експериментування у приготуванні страви. Набір продуктів можна доповнити, так і видозмінити, відштовхуючись від особистих уподобань. При цьому закладку капусти, м’яса і копченостей залишаючи незмінними, оскільки вони є основними інгредієнтами бігуса по-польськи.

  • 400 грам свинини нарізати порційними шматочками і викладається в попередньо розігрітий глибокий сотейник з 2-3 ст. ложками рослинного масла. Смажиться м’ясо на помірному вогні до рум’яної скоринки.
  • Коли волога, яка виділяється м’ясом, повністю випарується, свинина посипається невеликою кількістю харчової солі. Потім в сотейник додається морква, натерта на крупній тертці, все перемішується і продовжує обсмажуватися ще 5 хвилин.
  • У сотейник додається 200 грам копченостей, нарізаних кубиками. Продукти смажать до готовності, періодично перемішуючись, щоб не допустити підгоряння.
  • Столова ложка томатної пасти змішується з 150 грамами сухого білого вина або води і вливається в зажарку.
  • Додається половина столової ложки насіння кмину, 3 горошини запашного перцю і улюблені спеції. Все перемішується і залишається гаситися на повільному вогні.
  • 600 грам капусти тонко шинкуется, викладається в сотейник. Слідом додається 400 грам квашеної капусти. Інгредієнти перемішуються, закривають кришкою і залишають тушкуватися на маленькому вогні протягом півгодини.
  • Через 30 хвилин при необхідності додається сіль і 70-100 грам промитого, л. нарізаного соломкою чорносливу. Продукти перемішуються і тушкують ще 10 хвилин.
  • Приготування бігуса з капусти з яловичиною

  • Цибулина подрібнюється, моркву крупно натирається. Овочі страхуються в глибокій сковороді на соняшниковій олії.
  • 300 грам яловичини нарізають шматочками і додається до пассировке. Інгредієнти перемішуються, прикриваються кришкою і обсмажуються протягом 10 хвилин на середньому вогні.
  • 400 грам капусти шинкуется і додається до м’яса з овочами. Туди ж наливається 300 мл води, додається сіль і перець за смаком. Сковорода закривається кришкою, газ зменшується на мінімум і залишається на 40 хвилин для гасіння.
  • Після закінчення часу до капусти додається дрібно порізаний помідор, заздалегідь очищену від шкірки, подрібнений зубчик часнику, 2-3 кільця гострого перцю і листочок лавра. Все перемішується і гаситься ще 10 хвилин.
  • Блюдо посипається рубаною зеленню і подається до столу.
  • Дивіться також:  Яєчня з сиром – 8 рецептів

    Рецепт приготування бігуса зі свіжої капусти з картоплею

     

    Бігус з картоплею – досить ситне блюдо і обов’язково сподобається всій родині.

  • 250 грам свинячої корейки нарізають порційними шматочками і обсмажується на сковороді з рослинним маслом.
  • Ріпчаста цибулина нарізають, моркву натирається. Овочі викладаються до м’яса і обсмажуються.
  • 300 грам білокачанної капусти шинкуется соломкою.
  • 300 грам очищених бульб картоплі нарізається кубиками.
  • У глибоку форму для запікання викласти обсмажене м’ясо з овочами, додається капуста і картопля.
  • 70 грам томатної пасти розводять у половині склянки води і виливається у форму з продуктами.
  • Всі солиться і перчится, закривається кришкою або харчовою фольгою. Форма ставиться на деко, оскільки при кипінні невелика кількість рідини може виплеснутися назовні.
  • Деко ставиться в холодну духовку, при поступовому нагріванні до 180 градусів бігус готується від години до півтора. Час приготування залежить від готовності капусти.
  • Готову страву посипається рубаною зеленню і подається на стіл.
  • Страву за цим рецептом можна готувати в сковороді або каструлі, не використовуючи духова шафа.

    Бігус з куркою

  • 400 грам охолодженого курячого філе нарізати кубиком і обсмажується з маслом в каструлі приблизно 5 хвилин.
  • Ріпчаста цибулина нарізається невеликим кубиком, моркву натирається на крупній тертці. Підготовлені овочі викладаються до м’яса, вогонь згасає, продовжуючи смажити ще 5 хвилин.
  • 300 грам томатів очищається від шкірки і подрібнюється.
  • 700 грам молодої капусти нарізати середнім кубиком.
  • У каструлю з м’ясом викладаються порізані помідори, вогонь зменшується до мінімуму і додається капуста. Все накривається кришкою і залишають на 20 хвилин.
  • Після закінчення часу, овочі з м’ясом додається сіль і перець, пучок порізаної зелені. Все перемішується і гаситься ще 20 хвилин. Якщо при перемішуванні виявиться, що в каструлі недостатньо рідини для гасіння, необхідно додати близько половини склянки води.
  • Готову страву залишають настоятися під кришкою на 10 хвилин після вимкнення вогню.
  • Дивіться також:  Тісто для мантів – класичний рецепт по-узбецьки

    Бігус з свіжої капусти та грибів в мультиварці

    Ароматне блюдо по праву вважається пісним, але в звичайні дні склад рецепта можна змінити, внісши жменьку порізаних копчених сосисок або окосту.

  • Свіжі печериці або лісові гриби в кількості 300 грам нарізаються і обсмажуються на 2 ст. ложках олії в режимі «смаження».
  • Головка цибулі очищається і дрібно шинкуется. Порізану цибулю додається до грибів, все перемішується і обсмажується до готовності.
  • В цей час 250 грам білокачанної капусти необхідно нашаткувати як можна тонше.
  • Капуста додається до грибів, солиться і перчится за смаком. Потім додаємо лавровий листок, 2 ст. ложки томатної пасти, ст. ложка дрібно подрібненого кореня селери.
  • Всі інгредієнти перемішуються, мультиварка ставиться на режим «гасіння» протягом 40 хвилин. Бігус доводиться до готовності на режимі «підігрів» протягом 20 хвилин.
  • Бігус з сосисками або ковбасою

  • Ріпчаста цибулина нарізається тонкими півкільцями, моркву натирається. Овочі страхуються на соняшниковій олії в глибокій сковороді.
  • 200 г сосисок або ковбаси нарізати і додати до овочів. Вогонь згасає, сосиски обсмажуються під закритою кришкою.
  • Пів кілограма білокачанної капусти шинкуется соломкою, викласти в сковороду. Всі перчится, солиться, зверху кидається лист лавра, 2-3 горошини запашного перцю і чайна ложка томатної пасти.
  • Інгредієнти перемішуються і залишають на повільному вогні під кришкою до готовності. Під час гасіння додається 3-4 ст. ложки води для додання бигусу соковитості.
  • Вимкнувши вогонь, у страву додається пучок порізаного кропу і залишають на 5-7 хвилин.
  • Рецепт бігуса з квашеної і свіжої капусти з грибами і копченою ковбасою

  • Пара середніх за розміром цибулини нарізати кубиком, велика морква натирається. Овочі обсмажуються в розігрітому сотейнику на рослинному маслі.
  • 200 грам свіжих печериць нарізати пластинками і викладаються до смажених овочів. Гриби обсмажують до золотистого кольору.
  • Півкілограма квашеної капусти віджимаються і додаються до смаження. Зверху наливають необхідну кількість води, так щоб овочі були повністю покриті.
  • Після закипання сотейник закривається кришкою, газ зменшується на мінімум для гасіння капусти протягом півгодини. Вміст періодично перемішується, щоб овочі тушкувалися рівномірно.
  • Кілограм білокачанної капусти тонко шинкуется і додається в сотейник до розм’якшеною кислій капусті.
    Дивіться також:  Котлети по-домашньому – 7 покрокових рецептів, як приготувати смачні і соковиті домашні котлети

    Якщо ємність не вміщає в себе всю порцію нашаткованої капусти, то її викладають невеликими частинами, чекаючи поки кожна частина трохи осяде при нагріванні.

  • Вміст сотейника перемішується і залишається під кришкою на півгодини для подальшого гасіння.
  • 350 грам копчених ковбасок нарізається і обсмажується до золотистої скоринки на окремій сковороді.
  • Коли капуста дійде до готовності, в сотейник викладається смажена ковбаса, 3 ст. ложки томатної пасти, щіпка цукру, сіль і спеції. Все перемішується і гаситься ще 10 хвилин.
  • Капустяний бігус з рисом і фаршем

  • Пів кілограма свіжої білокачанної капусти шинкуется соломкою.
  • 200 грам рису відварюється до готовності і промивається проточною водою.
  • 200 грам м’ясного фаршу обсмажується, підсолювати.
  • Подрібнена цибулина засмажується в сотейнику з рослинним маслом.
  • До цибулі викладається натерта морква, обсмажений фарш, капустяна соломка. Інгредієнти тушкують під кришкою близько 20 хвилин на слабкому вогні.
  • Після закінчення часу в сотейник висипається відварений рис, все перемішується, солиться і перчится. Бігус доводиться до готовності під кришкою ще 10 хвилин.
  • Ніжний бігус зі свіжої капусти зі свининою

  • В об’ємну розігріту сковороду наливається 3 ст. ложки олії.
  • Половина кілограма жирної свинини нарізати порційними шматочками і обсмажується протягом 5 хвилин на сильному вогні.
  • У м’ясо додається лист лавра, по 2 горошини чорного і духмяного перцю, вогонь згасає, сковорода закривається кришкою. М’ясо повинно тушкуватися до рум’яної скориночки і випаровування вологи. Якщо шматочки на момент випаровування соку ще жестковатые, то в сковороду додають трохи води і продовжують тушкувати.
  • Ріпчаста цибулина нарізається невеликим кубиком, додається до м’яса і обсмажується до прозорості.
  • Морква натирається або нарізають соломкою і викласти в сковороду.
  • У 150 мл води розводять 2 ст. ложки томатної пасти і виливається до м’яса з овочами через 5 хвилин після додавання моркви.
  • Кілограм білокачанної капусти крупно шинкуется і викладається до м’яса в томаті. Гасіння триває до повного розм’якшення капусти.
  • За 5 хвилин до вимкнення вогню, бігус додаються сіль, перець і 2 зубчики подрібненого часнику.
  • Приємного апетиту!

    Прокрутка до верху