Білорибиця – дивовижна риба з найніжнішим смачним і дуже корисним м’ясом. Сьогодні вона є рідкісним продуктом і визнана справжнім делікатесом. Що за риба, білорибиця, розповідається далі.
Білорибиця — що це за риба?
Білорибиця – крупна риба з дуже ніжним смачним м’ясом. Вона може виростати в довжину до 1,5 м. Максимальна вага становить понад 14 кг.
Мешкає вона в басейні Каспію, у сибірських водоймах, у водах Волги. В даний час білорибиця активно запускається в штучні водосховища, щоб зберегти популяцію, незважаючи на активну браконьєрство.
Сьогодні купити рибу не просто. Вона є дорогим делікатесом, який не знайдеш у звичайних супермаркетах. В основному її готують дружини рибалок у східній частині Росії, де білорибицю можна виловити в одному з численних водойм.
Користь і шкода для організму людини
Дієтологи відзначають, що білорибиця є однією з найбільш корисних видів риби для організму людини. Це пояснюється його унікальним складом, в який входить велика кількість кальцію, вітаміни, цинк, хлор і інші незамінні речовини. Її калорійність складає всього 112 ккал на 100 г продукту. Тому страви з обговорюваної рибки ідеально підходять для дитячого і дієтичного харчування. Вареної белорыбицей можна ласувати навіть під час самої суворої дієти.
Рекомендується вживати рибу людям, що мають проблеми з шлунком і кишечником, а також страждаючим від хвороб щитовидної залози та кісткової системи. Науково доведено, що регулярне появи білорибиці в меню значно знижує ризик виникнення інсультів та інфарктів.
Якщо у людини є захворювання печінки та/або підшлункової залози, то потрібно їсти обговорювану рибу з обережністю. Найкраще – у відвареному вигляді і мінімальними порціями.
Рецепт юшки з царської риби
Інгредієнти:
- 150 г риби;
- 100 г картоплі;
- 50 г моркви;
- 50 г цибулі;
- 450 мл фільтрованої води;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Рибні шматочки разом з кістками залити водою, посолити і відправити варитися.
- Через 17 – 20 хвилин додати до них всі подрібнені овочі.
- Посолити суп по смаку.
- Варити до готовності білорибиці і картоплі.
Таке блюдо з царської риби сподобається і найменшим членам сім’ї. У вигляді пюре без кісточок його можна давати навіть дітям до одного року.
Запікаємо в фользі в духовці
Інгредієнти:
- 1 кг риби;
- 1 великий лимон;
- 1 кисло-солодке яблуко;
- кухонна сіль і спеції для риби.
Приготування:
- Білорибицю ретельно обробити – видалити з тушки все зайве і промити холодною водою. Насухо витерти з усіх боків паперовими серветками.
- Лимон помити зі щіткою. Розрізати на дві частини. З однієї половинки видавити сік і змастити рибу з усіх боків. Покрити білорибицю також сіллю і спеціями.
- Другу половинку цитруса нарізати тонкими шматочками. Також подрібнити і яблуко разом зі шкіркою. Фруктові скибочки укласти всередину.
- Загорнути тушку у фольгу.
Запікати білорибицю в духовці при 170 – 180°С трохи більше півгодини. До неї добре підходить шпинат і щавель.
Як смачно засолити білорибицю
Інгредієнти:
- 1,5 кг білорибиці;
- 2 середні ріпчасті цибулини;
- 2 – 4 часникові часточки;
- кухонна сіль і мелений перець;
- рослинне масло.
Приготування:
- Опустити рибну тушку в таз з водою і за допомогою гострого ножа зачистити від луски. Вода не дасть останньої розлітатися по всій кухні.
- Випатрати білорибицю і відрізати їй голову. Видалити плавники і хвіст. Добре промити частину проточною холодною водою і всередині, і зовні.
- Розрізати рибу на дві частини по хребту. Видалити всі великі кістки. Акуратно витягнути хребет, допомагаючи собі широким ножем.
- Добре поперчити і посолити філе.
- Дрібно порізати очищений часник і ріпчасту цибулю. Висипати половину на розстелену на столі харчову плівку. Зверху додати трохи солі.
- Укласти на отриману овочеву «подушку» рибний пласт. Зверху розподілити трохи цибулі і часнику. Накрити конструкцію другим пластом риби. Присипати залишилися овочами.
- Обернути заготівлю харчовою плівкою.
- Відправити рибну тушку в холодильник на 48 годин.
Готове частування нарізати невеликими шматочками, посипати зеленню кропу, петрушки та зеленої цибулі, і подати до столу.
Риба, смажена на сковороді
Інгредієнти:
- 600 г білорибиці;
- 70 мл якісного оливкової олії;
- 50 мл класичного соєвого соусу;
- 100 р пшеничного борошна;
- суміш мелений перець, коріандр, сушена паприка і сіль.
Приготування:
- Рибну тушку зачистити від луски. Добре промити і порізати порційними шматками.
- В окремому посуді змішати соєвий соус і всі заявлені розтерті разом спеції.
- Залити отриманим маринадом рибні шматочки. Залишити в такому вигляді на 3 – 4 години.
- Борошно висипати на плоску широку тарілку. Додати в неї велику сіль. Кількість цього інгредієнта має бути мінімальним, так як маринад і без того досить солоним від соєвого соусу.
- Запанірувати скибочки білорибиці в борошні.
- Укласти їх в чавунну сковорідку з добре розігрітим оливковою олією. Обсмажити спочатку з одного, а потім – з іншого боку до появи красивою рум’яної скоринки.
Таким чином вдасться приготувати білорибицю дуже швидко і просто. Можна доповнити вийшло блюдо будь-яким гарніром і негострими соусами, цибулею або хріном.
Царська риба відварна
Інгредієнти:
- 1 кг риби;
- 3 ріпчасті цибулини;
- 1 лавровий листочок;
- 5 – 10 горошин запашного перцю;
- ½ Пучка петрушки разом з гілочками;
- 1 корінь селери, пастернаку, петрушки.
Приготування:
- Покласти в каструлю цілі очищені цибулини і всі інші заявлені в рецепти інгредієнти, крім риби. Довести до кипіння.
- Білорибицю почистити від луски. Видалити плавники, відрізати голову і хвіст.
- Решту порізати на шматочки і покласти в закипілу воду.
Варити 40 – 70 хвилин в залежності від розміру скибочок. Подати блюдо з картоплею і маринованими овочами.
Фарширована білорибиця в духовці
Інгредієнти:
- 2,5 кг білорибиці;
- 1 яйце;
- 1 цибулинка;
- 250 г білої булки;
- 1 ст. молока;
- 1 морквина;
- 3 часникові часточки;
- 2 листочка лаврушки;
- сіль і перець.
Приготування:
- Очистити рибу від луски. Видалити плавники, голову, хвіст.
- З відрізаних частин з лаврушкой зварити бульйон.
- Решту нарізати товстими шматочками. Акуратно зрізати з них шкіру цілим колом.
- Філе відокремити від кісток, пропустити через м’ясорубку.
- Додати до фаршу розмочений у молоці хліб, шматочки цибулі і моркви. Повторно пропустити масу вже з овочами через м’ясорубку.
- Посолити і поперчити суміш. Наповнити їй залишилися шматочки шкіри.
- Викласти заготовки у форму для запікання, залити теплим процідженим і підсоленим бульйоном.
Запікати білорибицю в такому вигляді 60 – 70 хвилин при 180°С. Подати з буряковим салатом або будь-яким іншим овочевим гарніром.
Мало хто з господинь (навіть досвідчених) знає, як готувати білорибицю і в результаті виключають продукт зі свого меню. Її м’ясо низькокалорійне, дієтичне і легко засвоюється. При цьому воно містить корисні для організму людини жири та інші речовини. Тому варто познайомитися з такою рибою і обов’язково побалувати стравами з неї свою сім’ю.