Хто не любить біляші на кефірі? Береш свіжий гарячий біляш, відкушуєш м’яке повітряне тісто, і рот наповнюється теплим м’ясним соком з легким цибульним присмаком. Що може бути смачніше? Готувати страву просто, а з тестом впорається навіть новачок!
Універсальне тісто для біляшів на кефірі
Робиться класичне тісто для біляшів на кефірі. Воно вимагає трохи більше до себе часу, адже тісто має підійти в теплі, але при цьому відрізняється неймовірною м’якістю і легкістю готової випічки.
Інгредієнти:
- кефір – 300 мл;
- дріжджі – 13 г;
- рослинна олія – 30 мл;
- яйце;
- борошно пшеничне – 0,5 кг;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукор – 20 р.
Процес приготування:
- Кефір вилити в глибоку каструлю і злегка підігріти його. Ідеальна температура 35-40°С, якщо буде більше, то дріжджі просто зваряться в ньому.
- Всипати в кефір дріжджі, цукор і сіль, все добре перемішати до повного розчинення.
- Дати постояти кефіру, щоб дріжджі почали трохи бродити.
- З допомогою сита просіяти в кефір борошно. Робити це слід невеликими частинами, при цьому відразу вимішуючи. В результаті повинен вийти гладкий кулю.
- В останню чергу додати яйце.
- Трохи шар змастити маслом, щоб він не потріскався, і прибрати в тепло.
- Через годину дістати тісто, злегка пом’яти його та знову відставити хвилин на 40.
Важливо дати тісту постояти в теплі – тоді воно буде еластичним, що істотно полегшить процес приготування. З перелічених інгредієнтів виходить близько 9-10 середніх біляшів.
Біляші на кефірі в духовці
Багато вважають біляші – жирної і не корисною їжею. Однак якщо приготувати їх в духовці, то вони вийдуть не менш смачними, але при цьому корисними, оскільки будуть готуватися з мінімальною кількістю масла і без обсмажування.
Продукти:
- фарш (переважно свинячий) – 0,4 кг;
- пару пучок меленого перцю;
- борошно – 3 ст.;
- цибулина середня;
- сода – 1 ч. л.;
- склянка кефіру;
- яйце – 2 шт.;
- 100 гр маргарину;
- сіль – 2 ч. л.;
- соняшникова олія – ½ ст. л.
Процес приготування:
- Цибулину подрібнити до кашки з допомогою терки і додати разом зі спеціями (1 ч. л солі і мелений перець) фарш. Вимісити до однорідності.
- У кефір вбити яйце і додати 1 білок.
- Вмішати розм’якшений маргарин і соду з залишилася сіллю.
- Замісити тісто, попередньо в кефір просіяне пшеничне борошно, а після розділити його на 14 середніх кульок.
- З допомогою качалки сформувати круглі коржі розміром з кавове блюдце.
- На корж викладати 1 ст. л. начинки і скріплювати краю.
- Заздалегідь нагріти духовку до 180°С, а деко простелити папером і змастити маслом.
- Всі отримані коржики розкласти на деку і добре обмазати залишилися жовтком.
- Піч 20 хвилин.
Можна робити таким способом відкриті біляші – начинка буде видно в центрі.
Готуємо на сковороді
Пишні біляші на сковороді – це класичний варіант. Для нього потрібно олію у великій кількості – завдяки йому біляші виходять соковитими.
Склад:
- борошно пшеничне – 400 г;
- яйце – 2 шт.;
- кефір 200 мл;
- масло – 2 ст. л. + для смаження;
- по 1 ч. л. соди, солі і цукру;
- фарш 250 г + спеції;
- 2 цибулини.
Спосіб приготування:
- У кефір всипати соду і цукор з сіллю.
- Вбити яйця і добре перемішати до однорідності.
- Для отримання еластичного тіста борошно необхідно обов’язково додавати в кефір маленькими порціями і просіяти через сито. Після додавання можна вимішувати тісто.
- Змастити робочу поверхню невеликою кількістю масла, і продовжуючи вимішувати тісто, викласти його.
- Влити в тісто олію – це додасть йому еластичності.
- Сформувати з тіста кулю і, обернувши плівкою, дати постояти півгодини в теплі.
- Цибуля перетерти на блендері або на терці. Вмішати отриману кашку разом зі спеціями в фарш.
- Тісто поділити на частини і кожну розкатати до розміру невеликого блюдця.
- Найкраще середину коржа робити товщі, щоб начинка не порвалася, а краї більш тонкими.
- Викласти по 1 ст. л. начинки на кожну в центр і зібрати краю. Одночасно нагрівати на середньому вогні сковороду з олією.
- Масло повинне покривати ½ біляша.
- Смажити з кожного боку за 4 хвилини.
Після обсмажування обов’язково викласти готові коржі на рушник, щоб прибрати зайве масло.
Пишна випічка в мультиварці
Мультиварку можна використовувати не тільки для приготування гарнірів і перших страв, але і для випічки. Біляші в ній виходять ідеально підсмаженою і соковитими.
Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 0,6 кг;
- м’ясо (яловичина+ свинина) – 0,5 кг;
- пара невеликих цибулин;
- сухі дріжджі – 15 г;
- цукор – 1 ч. л.;
- пара зубчиків часнику;
- рафінована олія – 0,5 л;
- теплий кефір – 0,3 л;
- сіль і спеції за смаком.
Процес приготування:
- У великій мисці змішати просіяне борошно, дріжджі, цукор і сіль.
- Кефір підігріти до кімнатної температури і влити в сухі інгредієнти.
- Вимісити тісто в кулю.
- Ємність обмазати 20-30 мл олії і покласти туди куля з тіста, накрити і дати постояти 1 годину в теплі.
- Для начинки м’ясо, цибулю і часник подрібнити в м’ясорубці, а після добре перемішати з додаванням спецій.
- Готове тісто поділити на грудочки – майбутні біляші. Кожен клубок розкачати і, поклавши фарш, защипати боку. Вийде пиріжок круглої форми.
- У чашу мультиварки влити 1/3 частина масла і включити режим «Смаження». Нагрівати масло 10 хвилин.
- Викласти першу порцію біляшів і смажити по 4-5 хвилин з кожного боку. Кришку мультиварці не закривати.
- Дістати біляші шумівкою і завантажити наступну партію.
З такої кількості тесту виходить близько 10 біляшів, при цьому в мультиварку при смаженні весь час треба підливати масло.
Ледачі біляші
Цей варіант підійде для господинь, у яких не дуже багато часу, але хочеться отримати смачне хрустке тісто.
Знадобиться:
- кефір 2 ст. + по ½ ч. л. соди і цукру;
- яйце;
- сіль – для тесту ½ ч. л. та 1 ч. л. для начинки;
- борошно – 300 г;
- фарш – 200 г;
- невелика цибулина;
- зелень;
- мелений перець – ½ ч. л.;
- пару зубчиків часнику;
- рослинна олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Цибулю з часником пропустити через м’ясорубку і вмішати разом з дрібно нарубаної зеленню і спеціями в фарш.
- Перемішати до однорідної маси.
- Всипати Соду в кефір і перемішати до повного погашення.
- Яйце попередньо збити, додавши до нього сіль і цукор. Влити яєчну суміш в кефір.
- Туди ж просіяти борошно до консистенції густої сметани. Тісто повинно повільно сповзати з ложки.
- Заздалегідь сформувати плоскі м’ясні коржі-фрикадельки з фаршу.
- Розігріти сковороду і влити туди масло на 1/3 вказівного пальця. Добре розжарити.
- Ложкою викласти тісто як при приготуванні оладок і на кожну корж викласти фрикадельки, а потім налити зверху ще трохи тесту. Коржі при цьому не повинні стикатися.
- Смажити на середньому вогні по 3-4 хвилини, перевертаючи.
Заздалегідь треба приготувати серветки, щоб викладати на них гарячі вироби.