Біляші на кефірі – 5 смачних рецептів приготування

Хто не любить біляші на кефірі? Береш свіжий гарячий біляш, відкушуєш м’яке повітряне тісто, і рот наповнюється теплим м’ясним соком з легким цибульним присмаком. Що може бути смачніше? Готувати страву просто, а з тестом впорається навіть новачок!

Універсальне тісто для біляшів на кефірі

Робиться класичне тісто для біляшів на кефірі. Воно вимагає трохи більше до себе часу, адже тісто має підійти в теплі, але при цьому відрізняється неймовірною м’якістю і легкістю готової випічки.

Інгредієнти:

  • кефір – 300 мл;
  • дріжджі – 13 г;
  • рослинна олія – 30 мл;
  • яйце;
  • борошно пшеничне – 0,5 кг;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 20 р.

Процес приготування:

  • Кефір вилити в глибоку каструлю і злегка підігріти його. Ідеальна температура 35-40°С, якщо буде більше, то дріжджі просто зваряться в ньому.
  • Всипати в кефір дріжджі, цукор і сіль, все добре перемішати до повного розчинення.
  • Дати постояти кефіру, щоб дріжджі почали трохи бродити.
  • З допомогою сита просіяти в кефір борошно. Робити це слід невеликими частинами, при цьому відразу вимішуючи. В результаті повинен вийти гладкий кулю.
  • В останню чергу додати яйце.
  • Трохи шар змастити маслом, щоб він не потріскався, і прибрати в тепло.
  • Через годину дістати тісто, злегка пом’яти його та знову відставити хвилин на 40.

Важливо дати тісту постояти в теплі – тоді воно буде еластичним, що істотно полегшить процес приготування. З перелічених інгредієнтів виходить близько 9-10 середніх біляшів.

Біляші на кефірі в духовці

Багато вважають біляші – жирної і не корисною їжею. Однак якщо приготувати їх в духовці, то вони вийдуть не менш смачними, але при цьому корисними, оскільки будуть готуватися з мінімальною кількістю масла і без обсмажування.

Дивіться також:  Цибуля маринована в оцті – 7 швидких рецептів для салату і шашлику

Продукти:

  • фарш (переважно свинячий) – 0,4 кг;
  • пару пучок меленого перцю;
  • борошно – 3 ст.;
  • цибулина середня;
  • сода – 1 ч. л.;
  • склянка кефіру;
  • яйце – 2 шт.;
  • 100 гр маргарину;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • соняшникова олія – ½ ст. л.

Процес приготування:

  • Цибулину подрібнити до кашки з допомогою терки і додати разом зі спеціями (1 ч. л солі і мелений перець) фарш. Вимісити до однорідності.
  • У кефір вбити яйце і додати 1 білок.
  • Вмішати розм’якшений маргарин і соду з залишилася сіллю.
  • Замісити тісто, попередньо в кефір просіяне пшеничне борошно, а після розділити його на 14 середніх кульок.
  • З допомогою качалки сформувати круглі коржі розміром з кавове блюдце.
  • На корж викладати 1 ст. л. начинки і скріплювати краю.
  • Заздалегідь нагріти духовку до 180°С, а деко простелити папером і змастити маслом.
  • Всі отримані коржики розкласти на деку і добре обмазати залишилися жовтком.
  • Піч 20 хвилин.

Можна робити таким способом відкриті біляші – начинка буде видно в центрі.

Готуємо на сковороді

Пишні біляші на сковороді – це класичний варіант. Для нього потрібно олію у великій кількості – завдяки йому біляші виходять соковитими.

Склад:

  • борошно пшеничне – 400 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • кефір 200 мл;
  • масло – 2 ст. л. + для смаження;
  • по 1 ч. л. соди, солі і цукру;
  • фарш 250 г + спеції;
  • 2 цибулини.

Спосіб приготування:

  • У кефір всипати соду і цукор з сіллю.
  • Вбити яйця і добре перемішати до однорідності.
  • Для отримання еластичного тіста борошно необхідно обов’язково додавати в кефір маленькими порціями і просіяти через сито. Після додавання можна вимішувати тісто.
  • Змастити робочу поверхню невеликою кількістю масла, і продовжуючи вимішувати тісто, викласти його.
  • Влити в тісто олію – це додасть йому еластичності.
  • Сформувати з тіста кулю і, обернувши плівкою, дати постояти півгодини в теплі.
  • Цибуля перетерти на блендері або на терці. Вмішати отриману кашку разом зі спеціями в фарш.
  • Тісто поділити на частини і кожну розкатати до розміру невеликого блюдця.
  • Найкраще середину коржа робити товщі, щоб начинка не порвалася, а краї більш тонкими.
  • Викласти по 1 ст. л. начинки на кожну в центр і зібрати краю. Одночасно нагрівати на середньому вогні сковороду з олією.
  • Масло повинне покривати ½ біляша.
  • Смажити з кожного боку за 4 хвилини.
Дивіться також:  Тушонка з курки – 7 рецептів, як зварити тушонку в домашніх умовах: у скороварці, автоклаві, мультиварці, каструлі і в духовці

Після обсмажування обов’язково викласти готові коржі на рушник, щоб прибрати зайве масло.

Пишна випічка в мультиварці

Мультиварку можна використовувати не тільки для приготування гарнірів і перших страв, але і для випічки. Біляші в ній виходять ідеально підсмаженою і соковитими.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 0,6 кг;
  • м’ясо (яловичина+ свинина) – 0,5 кг;
  • пара невеликих цибулин;
  • сухі дріжджі – 15 г;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • пара зубчиків часнику;
  • рафінована олія – 0,5 л;
  • теплий кефір – 0,3 л;
  • сіль і спеції за смаком.

Процес приготування:

  • У великій мисці змішати просіяне борошно, дріжджі, цукор і сіль.
  • Кефір підігріти до кімнатної температури і влити в сухі інгредієнти.
  • Вимісити тісто в кулю.
  • Ємність обмазати 20-30 мл олії і покласти туди куля з тіста, накрити і дати постояти 1 годину в теплі.
  • Для начинки м’ясо, цибулю і часник подрібнити в м’ясорубці, а після добре перемішати з додаванням спецій.
  • Готове тісто поділити на грудочки – майбутні біляші. Кожен клубок розкачати і, поклавши фарш, защипати боку. Вийде пиріжок круглої форми.
  • У чашу мультиварки влити 1/3 частина масла і включити режим «Смаження». Нагрівати масло 10 хвилин.
  • Викласти першу порцію біляшів і смажити по 4-5 хвилин з кожного боку. Кришку мультиварці не закривати.
  • Дістати біляші шумівкою і завантажити наступну партію.

З такої кількості тесту виходить близько 10 біляшів, при цьому в мультиварку при смаженні весь час треба підливати масло.

Ледачі біляші

Цей варіант підійде для господинь, у яких не дуже багато часу, але хочеться отримати смачне хрустке тісто.

Знадобиться:

  • кефір 2 ст. + по ½ ч. л. соди і цукру;
  • яйце;
  • сіль – для тесту ½ ч. л. та 1 ч. л. для начинки;
  • борошно – 300 г;
  • фарш – 200 г;
  • невелика цибулина;
  • зелень;
  • мелений перець – ½ ч. л.;
  • пару зубчиків часнику;
  • рослинна олія для смаження.
Дивіться також:  Качка, запечена в духовці – 14 рецептів смачного приготування

Спосіб приготування:

  • Цибулю з часником пропустити через м’ясорубку і вмішати разом з дрібно нарубаної зеленню і спеціями в фарш.
  • Перемішати до однорідної маси.
  • Всипати Соду в кефір і перемішати до повного погашення.
  • Яйце попередньо збити, додавши до нього сіль і цукор. Влити яєчну суміш в кефір.
  • Туди ж просіяти борошно до консистенції густої сметани. Тісто повинно повільно сповзати з ложки.
  • Заздалегідь сформувати плоскі м’ясні коржі-фрикадельки з фаршу.
  • Розігріти сковороду і влити туди масло на 1/3 вказівного пальця. Добре розжарити.
  • Ложкою викласти тісто як при приготуванні оладок і на кожну корж викласти фрикадельки, а потім налити зверху ще трохи тесту. Коржі при цьому не повинні стикатися.
  • Смажити на середньому вогні по 3-4 хвилини, перевертаючи.

Заздалегідь треба приготувати серветки, щоб викладати на них гарячі вироби.

Прокрутка до верху