Пишні татарські пиріжки — це смачне і ситне блюдо. Апетитну закуску можна часто зустріти на ринках і зупинках, але біляші в духовці, приготовані своїми руками, ніколи не зрівняються за смаком і якістю з покупними виробами.
Біляші з дріжджового тіста з м’ясом в духовці
Прекрасна здоба виходить і без додавання яєць і вершкового масла, отримавши при цьому чудове тісто.
Необхідні продукти для тіста:
- вода — 1 склянка;
- борошно — 370 г;
- цукор-пісок — 15 г;
- сухі дріжджі — 6 р.
Інгредієнти для начинки:
- ріпчаста цибуля — 2 головки;
- свинячий фарш — 500 г;
- сіль, спеції, перець — за бажанням.
Рецепт приготування легких повітряних пиріжків:
- Висипте дріжджі в миску, залийте їх склянкою теплої води, додайте звичайний цукор.
- Розведені дріжджі змішайте зі склянкою борошна. Накрийте Миску харчовою плівкою і поставте в тепле місце на 15 хвилин.
- Піднялося тісто треба замісити і додати до нього залишки просіяного борошна, добре перемішати.
- Продовжуйте місити тісто на столі протягом 6 хвилин, поки воно не стане еластичним і податливим. Тісто зручно перемішувати руками. Для того щоб воно не прилипало до рук і столу, рекомендується додати столову ложку рослинного жиру. Якщо такий спосіб не допоміг, змастіть руки і поверхня столу маслом.
- Накрийте ємність з тісто мпленкой і приберіть продукт в тепло на 25 хвилин. За цей час розмір здоби повинен збільшитися в 2 рази.
- Змішайте з фаршем нашатковану цибулю, посоліть і поперчіть. Склад повинен бути соковитим. Якщо він все ж вийшов сухим, додайте 40 мілілітрів води.
- Перемішайте масу і знову приберіть в тепле місце. Через 20 хвилин повторіть дану процедуру.
- Розділіть тісто на кілька шматочків. З кожної частини розкачати корж, в центр викладіть ложку начинки.
- Краї тіста зберіть складочкой по колу. Таким чином, в середині коржа повинна залишитися дірочка, в яку потрібно покласти шматочок вершкового масла.
- Розігрійте духовку до 180 °C.
- Застеліть деко пекарської папером, викладіть на нього випічку.
- Надішліть біляші в духову шафу, через 20 хвилин вони будуть готові.
Якщо хочете зробити біляші з дріжджового тіста більш рум’яними, за 10 хвилин до закінчення процесу змастіть їх жовтком.
Готуємо по-татарськи
Біляші по-татарськи, мабуть, це те блюдо, яке представляє собою всю національну кухню. Їх можна приготувати різними способами, але в будь-якому вигляді вони виходять дуже смачними.
Інгредієнти:
- молоко — 250 мл;
- борошно — 390 г;
- цукровий пісок — 2 ч. л.;
- цибуля — 1 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- курячий і телячий фарш — 150 г;
- дріжджі — 1 ч. л.;
- сіль, зіра, перець, олія — за вподобанням.
Етапи приготування:
- У чашці з’єднуємо молоко, склянка борошна, дріжджі, сіль і цукор. Добре розмішуємо склад до повного зникнення грудочок. Якщо використовуються інгредієнти хорошої якості, вистачить 15 хвилин для того, щоб опара стала пишною.
- Коли маса підійде, додамо до неї яйце, борошно і 3 ст. л. масла.
- Замішуємо тісто, поки воно не стане еластичним, прибираємо його в тепло. Повторюємо це дія 2 рази.
- Кладемо в чашу обидва види фаршу і дрібно нашатковану цибулю, додаємо сіль і спеції.
- Поділяємо тісто на кілька кульок, руками розтягуємо їх у формі коржа. Викладаємо начинку, закріплюємо краю ближче до центру.
- На середньому вогні обсмажуємо біляші близько 6 хвилин.
Є пиріжки потрібно, поки вони ще теплі — відразу після приготування.
З листкового тіста
Тісто для біляшів можна використовувати і листкове. Так, це не традиційний рецепт, але пиріжки виходять не менш смачними.
Інгредієнти:
- тісто — 0,5 кг;
- м’ясний фарш — 0,3 кг;
- цибулина — 1 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- сіль, спеції — за смаком.
Приготування:
- Дрібно нарізаємо цибулю, додаємо його до фаршу, солимо, перчимо.
- Збиваємо яйце.
- Розкачуємо тісто, вирізаємо з нього кілька прямокутників розміром 10 на 20 сантиметрів.
- На одній половині прямокутника викладаємо фарш. Вільні краї виробу змащуємо яйцем, з’єднуємо обидві частини.
- Обсмажуємо пиріжки з обох боків до утворення рум’яної скоринки.
Для того, щоб частини тесту не розійшлися, не обов’язково використовувати яйце — його цілком замінить питна вода, яку треба обробити краї здоби.
Печені біляші на кефірі в духовці
Печені біляші з м’ясом набагато корисніше, ніж смажені.
Для приготування смачних біляшів будуть потрібні наступні продукти:
- фарш — 0,4 кг;
- кефір — 250 мл;
- цибуля — 110 г;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — до 700 м;
- маргарин — 0,1 кг;
- сода — 1 ч. л.;
- сіль, спеції — за смаком.
Рецепт:
- Подрібнюємо в блендері цибулю, солимо, додаємо спеції. Переміщаємо цибулю до фаршу.
- Збиваємо яйця, з’єднанням їх з кефіром.
- Підталий маргарин змішати з содою і сіллю, добре перемішуємо складу.
- Просіваємо борошно, додаємо її в кефір. Замішуємо тісто, утворимо з нього невеликі кульки, з допомогою качалки перетворюємо їх у коржі.
- У центр кожної пампушки викладаємо начинку, скріплюємо краю.
- Відправляємо біляші на 20 хвилин випікатися в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку.
За цим рецептом можна приготувати і відкриття біляші, начинка яких буде видно в центрі.
З начинкою з фаршу і картоплі
Біляші з м’яса і картоплі готують з наступних інгредієнтів:
- фарш — 0,3 кг;
- цибулина — 2 шт.;
- картопля — 2 шт.;
- готове дріжджове тісто;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Подрібнюємо цибулину.
- Кубиками нарізаємо картоплю.
- Змішуємо цибулю, фарш і картоплю, солимо, перчимо складу.
- З тіста робимо коржики, в центр викладаємо начинку, загортаємо краї коржів так, щоб вийшов круглий пиріжок з отвором посередині.
- Обсмажуємо пиріжки на розпеченому маслі по 2 хвилини з кожного боку.
Викладаємо апетитну страву на красиву тарілку і подаємо до столу.
З курячим філе
Інгредієнти, необхідні для приготування біляшів з курячим фаршем:
- тісто;
- філе птиці — 300 г;
- цибулина;
- сіль, перець, олія — за смаком.
Приготування:
- Нарізаємо шматками грудку.
- Подрібнюємо в кухонному комбайні цибулю і куряче філе. Отриманий фарш солимо і перчимо.
- Тісто розділяємо на шматки, розкачуємо коржа, у центр кожного пласта викладаємо начинку, защипуємо краю виробів.
- Обсмажуємо біляші на сковороді, поки вони не стануть золотистого кольору.
Пиріжки з курячим філе готові, можна приступати до трапези.
Ледачі біляші в духовці
Такого роду випічка виручить господиню у разі, якщо до неї додому навідалися «неждані гості.
Інгредієнти:
- кефір — 2 склянки;
- докторська ковбаса — 300 г;
- яйця — 4 шт.;
- цибуля — 2 шт.;
- сода — 1/2 ч. л.;
- цукор — 1 ч. л.;
- борошно — від 600 м;
- масло, сіль — за вподобанням.
Приготування:
- З’єднуємо кефір з необхідною кількістю соди.
- Збиваємо яйця, змішати їх з борошном, сіллю і цукровим піском.
- Замішуємо тісто. По консистенції воно повинно вийти в’язке.
- Цибулини подрібнюємо і обсмажуємо в олії.
- Докторську ковбасу нарізаємо кубиками, змішуємо з цибулею.
- Поділяємо тісто на кілька шматочків, розкачуємо пампушки, «пакуємо» у них ковбасну начинку.
- Відправляємо пиріжки на 10 хвилин в духовку (180 °C).
Можна подавати гарячу страву до столу.
Готувати біляші в духовці не дуже просто і не так швидко, але ж так хочеться поласувати чудовим національним блюдом! Експериментуйте зі спеціями і додатковими інгредієнтами і, бути може, вам вдасться створити свій кулінарний шедевр.