Ця улюблена випічка британців, бісквіт королеви Вікторії, здобула популярність у всьому світі. Багато господині готують його для своїх дітей і гостей, навіть не підозрюючи, що бісквіт носить королівське ім’я.
За класичною схемою бісквіт готується дуже просто і швидко, не вимагає великої кількості інгредієнтів і умінь. Всі основні елементи беруться в однаковій кількості плюс 4 яйця.
Дивно, як бісквіт з таким нехитрим рецептом користується шаленою популярністю в Англії!
Бісквіт королеви Вікторії: історія випічки
Згідно офіційної версії королеви Вікторії була фрейліна, якої дуже важко давалися проміжки очікування трапези між обідом і вечерею. І вона придумала полуденки — чаювання з солодощами, які влаштовувалися близько 4-5 вечора. На свої чаювання фрейліна запрошувала всіх придворних дам і королеву.
Через деякий час і сама королева стала влаштовувати подібні салонні полуденки, а обов’язковою солодкістю до чаю завжди подавався бісквіт, дуже улюблений королевою, — з соковитою начинкою — фруктовим або ягідним джемом або вершковим кремом. З-за королівського переваги він і отримав таку назву.
За іншою теорією після смерті свого чоловіка королева Вікторія відгородилася від світського суспільства, і лише через кілька років придворні дами умовили її давати полуденки з солодким чаюванням в палацовому саду, щоб світ бачив королеву. На чайному столі імператриці завжди був присутній незмінний десерт — бісквіт з ягідним джемом в прошарку.
Таким чином, бісквіт королеви Вікторії пройшов шлях із століття 19-го до сучасності і залишається дуже смачною випічкою, незважаючи на свою простоту.
Традиційний бісквіт королеви Вікторії
Ось які продукти потрібно підготувати:
- склянку борошна для млинців;
- пачка масла вищого сорту;
- стакан цукру;
- 2 ст. л. молока;
- чотири яйця категорії С1;
- 1 ч. л. розпушувача тіста.
Як випекти традиційно англійську бісквіт:
- Включаємо духовку і залишаємо розігріватися. Тісто готується настільки швидко, що духовка не встигне навіть нагрітися.
- Готуємо тісто — змішуємо всі інгредієнти і проходимся по них міксером або заглибним блендером до утворення пишної пюреподібної маси.
- Форму для випічки устеляємо пекарським листом.
- Виливаємо в неї тісто.
- Печемо 20 хвилин.
Секрет смачного бісквіта — залишити остигати в духовці або діставши, накрити щільною серветкою або рушником. Так він залишиться м’яким.
Бісквіт можна прикрасити свіжими ягодами, цукровою пудрою, шоколадною крихтою або полити згущеним молоком або шоколадною глазур’ю.
Рецепт від Енді Шефа
Енді Шеф — найвідоміший і найпопулярніший фуд-блогер з Хабаровська. Від його рецептів випічки всі відчувають неймовірний захват, а фотографії покрокових рецептів нікого не залишать байдужим — так і хочеться приготувати смачні солодощі.
Складові рецепту від Енді Шефа:
- цукор — 250 г;
- масло вищого гатунку — 250 г;
- чотири яйця категорії С1;
- борошно — 250 г;
- розпушувач тіста— 8 г;
- ваніль — 2 ч. л.;
- лимонна цедра — маленька жменя.
У рецептах кухаря важливо дотримуватися всі тонкощі, щоб вийшов аналогічний результат:
- Розм’якшене вершкове масло змішайте з цукром. Збийте міксером до пишного стану.
- Закиньте в масу яйця. Проходитесь міксером з додаванням кожного яйця.
- Ретельно перемішайте борошно з розпушувачем тіста.
- Всипте борошно в маслянисту консистенцію і проходитесь міксером в процесі.
- Покладіть ваніль і цедру.
- Промажте маслом форму для духовки. Оптимальний розмір — 10 см в радіусі. Насипте трохи манної крупи.
- Викладіть у форму 1/2 тесту — воно досить щільне. Не потрібно турбуватися з-за цього, на фініші вийде ніжний і м’який бісквіт.
- Випікайте при 190 градусах.
- Як тільки поверхня почне золотитися, перевірте бісквіт сірником. Важливо не перепекти його — інакше буде сухий і твердий.
- Коли буде готова, вийміть форму з духовки. Покладіть її на сітку, перевернувши, для охолодження — на чверть години.
- Бісквіт вийміть з форми, пройшовшись ножиком по бортах і по дну. Дайте охолонути. Загорніть у рушник і відправте в холодильник.
- Повторіть з рештою тестом.
- Обидва бісквіта витримайте в холодильнику дві години.
В якості начинки відмінно підійдуть ягоди — наприклад, малини. Змішайте їх з розігрітим ягідним джемом або домашнім варенням. Промажте один із бісквітів, зверху покладіть другий. Посипте вийшов торт цукровою пудрою через ситечко. За рецептом Енді Шефа в прошарок додається також вершковий крем.
Як зробити в мультиварці
Вам потрібно підготувати:
- склянка борошна;
- стакан цукру;
- пачка масла вищого сорту;
- три яйця категорії С1;
- пакетик розпушувача тіста;
- 2 ст. л. молока жирністю 6 %;
- 2 ч. л. ванілі.
Готуємо покроково:
- М’яке масло перетріть з цукром. Пройдіться міксером.
- Додайте яйця, попередньо збивши їх віночком. По мірі додавання не припиняйте працювати міксером.
- Покладіть туди ж ванільну есенцію.
- Змішайте розпушувач з борошном. Просійте кілька разів, а потім додати до збитої маси.
- Влийте молоко.
- Перемішайте масу великою ложкою.
- Прогрійте мультиварку — налийте в неї рідину і увімкніть режим варіння на чверть години. Коли агрегат прогріється, вилийте рідину, обсушіть чашу і наповніть її тестом.
- Встановіть таймер на одну годину.
Англійська масляний бісквіт
Склад:
- масло вищого гатунку — 250 г;
- цукор — 250 г;
- борошно — 250 г;
- чотири яйця категорії С1;
- ванілін — пакетик;
- лимонна цедра — жменя;
- розпушувач тіста — 8 р.
Для начинки:
- полуничне варення;
- згущене молоко — половина банки;
- вершкове масло — половина пачки.
Приготування масляного бісквіту:
- Покладемо всі складові у велику чашу.
- Пройдемося по них міксером або блендером.
- Прогреем духова шафа.
- Викладемо тісто на деко або сковороду з термостійкої ручкою.
- Будемо пекти 25 хвилин, перевіряючи готовність шпажкою.
- Коли бісквіт спечеться, залишимо його трохи охолонути.
- Приготуємо прошарок — взобьем масло. До нього поступово вливаємо згущене молоко до отримання кремоподібного пишного стану. Збиваємо досить довго, хвилин 15 на високих оборотах.
- Бісквіт разрежем на 2 коржа.
- Намажемо коржі полуничним варенням, зробивши шар у центрі товстіший, щоб коржі не роз’їхалися.
- Викладемо масляний крем просочений джемом корж, закриємо другим.
Вийшов торт прикрасьте свіжими, цілими ягодами полуниці, ожини і малини і цукровою пудрою або кокосовою стружкою.
Готуємо з шоколадом
Що потрібно:
- цукор — стакан;
- борошно — стакан;
- пачка масла вищого сорту;
- ваніль — 2 ч. л.;
- апельсинова цедра — жменя;
- чотири яйця категорії С1;
- розпушувач тіста — 8 г;
- шоколадна плитка;
- вершкове масло для крему — 200 г;
- цукрова пудра;
- полуниця свіжа — для прикраси.
Готуємо поетапно:
- У велику чашу покласти цукор, ваніль, апельсинову цедру, розм’якшене масло і пройтися модним міксером.
- Послідовно додати яйця, збиваючи після кожного.
- Насипати борошно і вимісити.
- Включити піч
- Нейлонової лопаткою викласти на деко тісто і відправити пектися на чверть години.
- Як тільки бісквіт буде готовий, перевернути на сітку і не чіпати до повного охолодження.
- Приготувати крем змішати масло з цукровою пудрою, збити в міцну піну.
- Бісквіт розрізати на два коржі. Промазати будь-яким ягідним джемом і кремом.
- Полити розтопленим шоколадом поверхню. Оформити полуницею. Добре додати листочки м’яти для прикраси.
Щоб глазур була м’яка, в розтоплений шоколад додайте трохи молока, масла і какао.
Вершковий бісквіт королеви Вікторії
Що потрібно:
- цукор — 250 г;
- масло вищого гатунку — 350 г;
- борошно — 250 г;
- чотири яйця категорії С1;
- розпушувач тіста — 1 ч. л.;
- ваніль;
- цедра лимона — 1 ст. л.;
- вершки середньої жирності — 200 г;
- цукрова пудра — 30 г;
- малиновий джем;
- малини ягоди.
Готуємо:
- Змішати перші 7 інгредієнтів. Вимісити тісто.
- Промазати маслом форму, вистилати папером і викласти тісто.
- Запікати при 190 градусах близько чверті години.
- Як тільки здоба почне рум’янитися, перевірити готовність лучиною.
- Витягнути і дати охолонути.
- Приготувати крем — збити вершки і пудру.
- Остиглий бісквіт розрізати навпіл.
- Охолоджені коржі промазати ягідним джемом.
- Шаром в 1 см, покласти в прошарок вершковий крем і кілька малинових ягід.
- Накрити один корж іншим і змастити повністю залишилися кремом, поверхню і боки.
- Прикрасити малиновими ягодами.