Бісквіт на кефірі – 6 рецептів в духовці, мультиварці
Випічка на кефірі, а саме бісквіт відноситься до економічної категорії. Головний компонент, кефір, практично не відчувається на смак, якщо дотримувати всі пропорції і правила приготування. Тоді бісквіт на кефірі буде неможливо відрізнити від аналога з додаванням яєць або масла. З — за того, що кефір — це кисломолочний продукт, випічка добре піднімається і здоба виходить повітряної і ніжною.
Класичний бісквіт на кефірі в духовці
Для класики бісквітного коржа знадобиться:
яйця — 4 штуки;
цукор — 440 г;
вершкове масло -100 г;
кефір — 240 мл;
борошно — 450 г;
розпушувач або сода — 1 чайна ложка;
ванільний екстракт або ваніль за смаком.
Порядок виконання:
Цукор з яйцями замішуємо разом в однорідну солодку масу. Додаємо м’яке масло і знову добре попрацюємо віночком.
Основний компонент кімнатної температури вливаємо в яєчну суміш, туди ж розпушувач або попередньо гашене сода кефіром.
Борошно пропускаємо крізь ситечко і додаємо в тісто, перемішуючи лопаткою легкими рухами знизу вгору.
У попередньо змащену форму вливаємо тісто і ставимо випікатися в духовку при 180 С. Випікати приблизно близько години, якщо верхівка пригорає — накрийте, не дістаючи бісквіт з духовки, фольгою.
Класичний кефірний бісквіт готовий. Його можна подавати з джемом, варенням, або просто посипати цукровою пудрою.
На замітку. Корж можна розрізати вздовж на 2 тонких шару, прошарувати кремом і шматочками м’яких фруктів/ягід. Зверху полити джемом або шоколадною глазур’ю. Вийде солодкий торт на швидку руку!
В мультиварці
Кефірний бісквіт дуже легко спекти в мультиварці, адже вона зробить все швидко і якісно. Випічка не пригорає і виходить бездоганною.
Нам знадобиться:
яйця — 2 штуки;
цукор -1 склянка;
кефір -1 склянка;
борошно-1,5 склянки;
гашене сода-1 чайна ложка.
Бісквіт в мультиварці робиться так:
Починаємо з збивання яєць разом з цукром. Постійно збиваючи, вливаємо в яєчну суміш кефір.
Гасимо соду оцтом і вливаємо в тісто. Замішуємо його з додаванням просіяного борошна, щоб воно було однорідної консистенції.
Тісто виливаємо у мультиварочную форму. На режимі «Випічка» випікаємо бісквіт одну годину.
Коли здоба буде готова, дістаємо з мультиварки і прикрашаємо на свій смак.
Хто з нас не любить шоколад? А який смачний виходить шоколадний бісквіт на кефірі. Для тих, хто любить багато шоколаду можна промазати шоколадні коржі бісквіту смачним шоколадним кремом.
Інгредієнти:
кефір — 150 г;
масло -80 г;
розпушувач 1,5 чайної ложки;
яйця — 2 штуки;
какао — 40 г;
цукру — 240 г;
борошна — 270 р.
Порядок виконання:
Змішуємо сухі інгредієнти, а саме какао порошок і борошно, для кращого результату просіяти ще раз усі разом.
Розтерти масло з цукром до білого. Потім додати по одному яйцю в масляну суміш, продовжуючи збивати. Вливаючи кефір, перемішуємо вінчиком отриману масу.
Додаємо в тісто розпушувач, розмішуємо. Потім всипаємо суху частину в тісто — борошно і какао, гарненько перемішуємо до однорідності. Тісто має бути досить густим, якщо виходить рідке — додайте ще борошна до потрібної консистенції.
Тісто викладаємо у форму і гарненько розрівнюємо від середини до кінців. Ставимо в духовку на 40 -50 хвилин при 180 С.
Після закінчення часу приготування бісквіт дістати, остудити, присипати цукровою пудрою.
Без додавання яєць
Швидкий, легкий, а головне — доступний варіант, як можна приготувати бісквіт без яєць на кефірі.
Для випічки знадобиться:
кефір — 1 склянка;
сода — 1 чайна ложка;
соняшникова олія -2 столових ложки;
цукор — 1 склянка;
борошно — 400 г (тісто має вийти як на оладки).
Порядок виконання:
У мисці змішуємо кефір, рослинне масло і цукор, добре розмішуємо.
Гасимо оцтом Соду, вливаємо в тісто, знову заважаємо масу.
Замішуємо однорідне тісто як на оладки з додаванням борошна.
Розігріваємо духову піч до 180 С, випікаємо 40 хвилин.
Дістаємо бісквіт з форми. Він виходить досить ніжним і смачним.
На замітку. Можна використовувати трохи прострочений продукт. Завдяки розвитку процесу окислення бісквіт дуже добре підніметься — реакція схожа з зростанням тіста на дріжджах.
Ванільний бісквіт на кефірі
Ванільна випічка завжди виходить ніжною, завдяки приємному ненав’язливому ванільного запаху. Надаємо вашій увазі ванільний кефірний бісквіт.
Складові:
яйця — 3 штуки;
борошно — 2 склянки;
цукор — 1 склянка;
ванільний цукор — 1 чайна ложка;
розпушувач — 1 чайна ложка;
кефір — 1 склянка.
Порядок виконання:
У ємності збиваємо разом яйця і два види цукру (ванільний і звичайний) до білого.
Перемішуємо сухі продукти. В яєчну суміш додаємо кефір і знову збиваємо.
У тісто додаємо суху частину і перемішуємо до однорідності. Якщо ж тісто виходить дуже рідким, додаємо ще 2 склянки борошна. Потрібно отримати консистенцію густої сметани, щоб тісто добре піднялося.
Готуємо форму і перелити тісто. Відправляємо на 30 -40 хвилин у розігріту до 180 г градусів духовку.
Чекаємо, поки корж трохи охолоне, і дістаємо з форми. Бісквіт можна розрізати на квадрати, ромби або прямокутники. Подавати з будь-яким кремом або джемом.
Як приготувати пишний десерт?
Щоб десерт вийшов пишним, дотримуйтеся простих правил випічки:
Кефір беріть будь-якої жирності.
Не важливо, який він, свіжий або прострочений. В деяких випадках краще використовувати трохи заграв кисло — молочний продукт.
Кефір слід трохи підігріти, але не перестаратися, щоб продукт не згорнувся і не перетворився в сир.
Температура всіх складових повинна бути приблизно однаковою, що стосується і посуду, що використовується для приготування десерту.
Для пишноти борошно краще просіяти кілька разів — так вона насичується киснем.
Не рекомендується перемішувати тісто багато разів, щоб не втратити бульбашки повітря, які забезпечують пишність коржа.
До моменту випікання як слід, розігрійте духовку.
Не допускайте попадання холодного повітря в духовку, поки корж повністю не спечеться — може осісти. Перевіряти готовність краще, коли тісто трохи зменшиться.
Бісквіт з форми діставайте гранично акуратно, не пошкоджуючи текстуру, щоб не опал.
Щоб корж після просочення не кришився — дайте йому охолонути під паперовим рушником.
Слідуючи запропонованими правилами приготування повітряного бісквіта, він завжди буде виходити смачним і пухким.
Ніжний рецепт – «зебра» на кефірі
Багато хто пам’ятає пиріг «Зебра» ще з дитинства, коли мами і бабусі з такою легкістю радували нас своєю випічкою. Тому ми хочемо з вами поділитися простим рецептом приготування бісквіта «Зебра» на кефірної основі. Цей пиріг обов’язково сподобається вашим дітям через ніжного смаку і цікавої подачі.
Для приготування:
яйця — 3 штуки;
цукор — 2 склянки;
кефір — 1 склянка;
рослинна олія — 0,5 склянки;
по дрібці солі і ваніліну;
гашене сода — 0,5 чайної ложки;
борошно — 2 склянки;
какао — 2 -3 столові ложки.
Порядок виконання:
Перетираємо до білого цукор з яйцями. Потім кефір, рослинне масло виливаємо в яєчну суміш, туди ж насипаємо по дрібці солі і ваніліну, а також гашену соду. Ретельно розмішуємо масу. Просіваємо борошно в тісто.
Поділяємо тісто на дві частини. В одну з частин додаємо какао порошок і перемішуємо до розчинення какао.
Викладаємо тісто у форму в такій послідовності: 2 ложки шоколадного тіста, 2 ложки ванільного тіста, 2 ложки шоколадного, 2 ложки ванільного і так далі поки тісто не закінчиться.
Робимо малюнок: беремо зубочистку і проводимо лінії від центру до країв створюючи ефект павутини.
У розігріту духовку до 180 С поставимо випікатися бісквіт на 45 хвилин до готовності.
На замітку. Краще брати добре розчинний какао, типу Несквік. Від дешевого продукту залишається осад, який при поїданні бісквіта неприємно хрумтить на зубах.