Вся принадність у міні-тортики в тому, що кожен можна прикрасити по своєму, зручно подавати на стіл і часу на заготівлю потрібно не так багато. Бісквітні тістечка ми звикли купувати, але домашня випічка виходить набагато смачніше, так як використовувати в якості начинки і прикраси ви будете саме ті продукти, які більше люблять у вашій родині.
Нарізна бісквітне тістечко
З таким рецептом впорається навіть недосвідчена господиня.
Підготуємо:
• 125 г борошна вищого сорту;
• 4 яйця;
• 10 г ваніліну;
• 150 г цукру;
• банка вареного згущеного молока;
• 100 г вершкового масла;
• склянка солодкого сиропу.
Почнемо готувати нарізну бісквітне тістечко з основи. Нам потрібно холодні яйця збити з цукром до збільшення об’єму в 3 рази. Потім обережно висипаємо всю просіяну муку і швидко розмішуємо рукою або лопаткою.
Не можна вплутувати борошно міксером, так як маса втратить пишність, і бісквіт не вийде.
Лист беремо обов’язково прямокутної форми. Вирізаємо пергамент розміром, якого вистачить, щоб закрити не тільки дно, але і краю. Вирівнюємо його по кутам і виливаємо сюди бісквіт. Акуратно розрівнюємо і відразу відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку.
Час випічки залежить від товщини. Готовність легко перевірити зубочисткою, тільки не відкривайте жарова шафа, поки не почне зажариваться скоринка, інакше бісквіт опаде.
Дістаємо пласт, але відразу папір не зриваємо, дамо трохи відлежатися. В цей час готуємо крем. Для цього збиваємо міксером масло до пишноти і додаємо згущене молоко.
Остиглий бісквіт розрізаємо навпіл. Змочуємо сиропом (кип’ячена вода з цукром у співвідношенні 1:1) спочатку один шар, наносимо крем. Другу половинку кладемо скоринкою вниз і повторюємо процедуру. Вирівнюємо поверхню плоским кухонним ножем або шпателем. Трохи остудимо в холодильнику і наріжемо однаковими шматочками. Кожен з них можна прикрасити квіточкою з крему, ягідкою або просто обсипати горіхами.
Зі вершковим кремом
Скористаємося рецептом приготування бісквіту з попереднього варіанту, тільки замінимо начинку.
Візьмемо:
• 400 мл жирних вершків;
• крапельку ваніліну;
• 3 ст. л. цукрового піску.
Гарно збивається тільки охолоджений молочний продукт, у якого жирність не менше 35%. Чашу міксера краще теж остудити, а потім додати в неї всі інгредієнти. Починаємо з маленькій швидкості. Як тільки маса загусне, додаємо обороти і продовжуємо збивати, поки крем не стане пишним, і не буде тримати форму.
Розрізаний пласт бісквіта також змочуємо солодкою водичкою.
У сироп можна додати трохи коньяку або есенції.
Змащуємо між коржами і зверху. Після вирівнювання, нарізаємо потрібною формою і прикрашаємо на свій розсуд. Тістечко з вершковим кремом краще зберігати в холодильнику.
Фруктова випічка
Нам знадобиться:
• 100 г маргарину;
• 2 яйця;
• склянка кефіру;
• 100 г цукру;
• 1 ч. л. соди;
• 2 склянки борошна;
• 2 склянки вершкового крему;
• 1 склянку будь-якого конфітюру.
Розігріємо в залізній посудині маргарин, щоб він розтанув. Насипаємо цукор і розмішуємо, щоб він повністю розчинився. Коли маса трохи охолоне, додаємо яйця. Окремо гасимо в теплому кефірі соду. Всі з’єднуємо.
Просіваємо борошно і починаємо частинами додавати. Коли зникнуть грудочки, можна отпекать. Форму змащуємо рослинним маслом і присипаємо манкою. Виливаємо тісто, трохи розрівнявши, і відправляємо в духовку.
Ділимо остиглий корж на 2 частини, кожну просочуємо. Першим наносимо шар конфітюру, зверху збиті вершки. Покриваємо другим пластом. Тут може бути кілька варіантів. Наприклад, повторити дії, як з начинкою або зробити навпаки. Тобто, спочатку наносимо вершки дуже тонким шаром, а потім фруктовий шар.
Прикрасити краще свіжими ягодами і фруктами або розтопленим шоколадом, але тільки після нарізки.
Шоколадне тістечко бісквітне
Купуємо:
• 200 г вершкового масла;
• 2 плитки хорошого шоколаду;
• 250 г цукру;
• стільки ж борошна;
• 4 яйця;
• ½ Ч. л. розпушувача.
Складові крему:
• 100 г цукрового піску;
• 300 г сметани;
• лимон.
Розтоплюємо на водяній бані шоколад з маслом і, додаючи інші компоненти, замішуємо тісто. Отпекаем і даємо охолонути.
Знімаємо цедру з лимона і разом зі сметаною і цукром збиваємо міксером, щоб вийшла густа маса. Залишаємо в холодному місці на час. Збираємо пласти, обов’язково просочивши кожен. Верх вирівнюємо, розрізаємо. Посипаємо тертим шоколадом.
Щоб рівно розрізати бісквіт, ножем робимо надрізи по боках і протягаємо по них товсту нитку.
З олійною начинкою
Давайте спробуємо зробити круглу форму бісквітного тістечка з кремом.
Нам необхідно:
• 125 г борошна вищого сорту;
• 8 білків;
• 150 г цукру;
• 200 г вершкового масла;
• 2 ст. л. молока;
• 180 г цукрової пудри.
Готуємо тісто. Для цього охолоджені білки збиваємо з цукром, поки об’єм не збільшиться у 2,5 рази. Потім акуратно вводимо борошно і розмішуємо лопаткою. Лист застеляємо пергаментом і ложкою або кондитерським мішком робимо на ньому невеликі коржі, бажано одного розміру. Випікаємо.
Міксером доводимо розм’якшене масло до пишного стану, а потім додаємо пудру з молоком і ще трохи вимішуємо. Для краси можна додати чайну ложку розчинної кави або будь-якого конфітюру.
Готовий бісквіт протерти через велике сито, щоб отримати крихту. Тепер, кожен коржик занурюємо в сироп, рукою наносимо крем. Долонею зачерпываем масляну масу і надаємо тістечок округлу форму. Обсипаємо крихтою.
З білковим кремом
Приготуємо тістечко з білковим кремом незвичайної форми.
Нам знадобиться тісто, яке використовували для десерту з масляним кремом. Тільки кругляш будемо отпекать рівної форми. Для цього на аркуші пергаменту намалюємо кола з однаковим діаметром (10 см). Викладаємо в кожен по столовій ложці підготовленої маси і розмазуємо по контурах.
Поки вони випікаються, знайдіть однакові склянки, кожен кладемо ще гарячий корж, щоб вона облягала краї посуду. Залишаємо остигати.
Готуємо крем.
Нам знадобиться:
• 2 яєчних білка;
• 150 г цукру;
• пара крапель лимонного соку;
• 2 ст. л. води.
У чашу міксера опускаємо білки і вмикаємо апарат. В цей час варимо сироп з води і цукру. Тонкою цівкою починаємо вливати яєчну масу, не припиняючи збивати. Потім додаємо лимонний сік. Коли почне залишатися малюнок, вимикаємо і поміщаємо крем кондитерський мішок або шприц.
Дістаємо коржі і заповнюємо начинкою. Верх можна залити шоколадною глазур’ю.
Ріголетто — покрокове приготування
Розділимо інгредієнти на складові десерту.
Тісто пісочне:
• 150 г цукру;
• крапля ваніліну;
• 150 г вершкового масла;
• 2 яйця;
• 400 г борошна;
• 1 ч. л. розпушувача.
Начинка фруктова:
• 2 ст. л. молока;
• 4 ст. л. абрикосового джему;
• 100 г волоських горіхів;
• 70 г цукрового піску.
Скористайтеся алгоритмом приготування, щоб не допустити помилок:
1. Починаємо з тіста. Збиваємо яйця з цукром близько 5 хвилин.
2. Додаємо розм’якшене масло, не вимикаючи міксер.
3. Замісити тісто з отриманої маси з додаванням просіяного борошна, змішаної з розпушувачем і ваніліном.
4. М’яке тісто кладемо в холодне місце на півгодини.
5. Користуючись кавомолкою, цукор подрібнюємо з горіхами для начинки.
6. Потроху вливаючи молоко, розмішуємо, щоб маса вийшла густий.
7. Ділимо тісто на дві частини.
8. Розкачуємо одну частину тонким шаром (не більше 3 мм), а другу товщі (до 5 мм).
9. Беремо дві формочки різного діаметра. Велике коло видавлюємо на тонкому шарі, а маленький — на товстому.
10. Великі коржики викладаємо на змащене деко, наносимо невеликий шар джему посередині, посипаємо горіхами і накриваємо маленьким коржиком.
11. Отпекаем не більше 15 хвилин.
Бажано ще гарячу випічку посипати через сито цукровою пудрою.
З бісквітними тістечками можна експериментувати, змінюючи основу і начинки, надаючи будь-яку форму.