Бісквітний рулет печеться з доступних продуктів, які завжди є на кухні. Варіативність начинок також є величезним плюсом. Обмазати випічку можна варенням або будь-яким кремом, а ще прошарок можна покласти будь-які свіжі або консервовані фрукти.
Єдиний недолік цього десерту криється не в ньому, а в головах господинь, які його не готували ні разу – раптом не вийде згорнути. Підбірка смачних рецептів і докладний опис технології зроблять бісквітні рулети улюбленим ласощами в будь-якій сім’ї та допоможуть подолати можливі страхи.
Простий і швидкий бісквітний рулет за 5 хвилин
Ця випічка проста за кількістю продуктів, що входять до складу тіста. Не потрібно довго готувати і прошарок. З її роллю чудово впораються фруктове повидло або густе домашнє варення. Занадто рідкий компонент брати не варто, з-за нього бісквіт може просто розкиснути. Тоді десерт доведеться їсти ложкою.
Що знадобиться для бісквітного рулету з повидлом або варенням:
- 4 яйця;
- 180 г цукрової пудри;
- 160 г борошна;
- 3 г солі;
- 5 г соди гашеного оцтом або соком лимона;
- 200-250 г повидла (густого варення).
Етапи випічки десерту:
Яйця з сіллю збити міксером. Коли маса перетвориться в пишну піну, потихеньку ввести пудру, не зупиняючи роботу міксера. Після вручну вмішати борошно і гашену соду.
Перелити тісто на змащене маслом деко, розрівняти. Рулет бісквітний швидкий – за 5 хвилин в духовці при 200 градусах він повністю пропечеться.
Гарячий корж вийняти з форми на лляне рушник, змазати варенням або повидлом і згорнути його. Перед подачею випічку можна прикрасити пудрою, мигдалевими пелюстками або глазур’ю.
З кремом на основі згущеного молока
Приємний молочний смак бісквітної випічці здатна додати згущене молоко. Залежно від особистих переваг молоко може бути просто згущеним або вареним.
Для рулету з кремом із згущеного молока потрібно:
- 4 яйця;
- 180 г цукру;
- 160 г борошна;
- 150 г вершкового масла;
- 200 г згущеного молока;
- 15-20 мл коньяку;
- 3 г ваніліну.
Як приготувати рулет:
В пишну піну збити яйця з холодильника. Збивання міксером продовжити, поступово вводячи цукор. Коли обсяг солодкої яєчної маси збільшиться вдвічі, ввести муку. Її вмішувати тільки лопаткою, а не міксером і в одному напрямку.
Деко вистелити промасленим пергаментом. На ньому рівним шаром розподілити тісто, яке потім запекти в розігрітій духовці до світлого золотистого кольору.
Гарячий бісквіт разом з папером згорнути рулетом і залишити остигати. Дуже зручно для випікання бісквітного коржа використовувати помасленную пекарську папір. З нею він точно відійде від форми і після попереднього згортання не злипнеться.
Тим часом м’яке масло збити міксером до білого. Далі, щоб не перевзбить крем, лопаткою вмішати згущене молоко, коньяк і ваніль.
Остиглий бісквіт розгорнути, зняти з нього папір, щедро змастити кремом і знову згорнути. Зверху можна покрити шоколадною глазур’ю і посипати подрібненими горішками.
З бананами
Тим, хто боїться, що корж зламається при згортанні, можна порекомендувати почати вчитися робити бісквітні рулети з цього рецепту, який ще красиво називають «Сльоза слона».
Для основи – шоколадного бісквітного коржа потрібно підготувати:
- 5 яєць;
- 300 г цукру;
- 300 г борошна;
- 150 мл води;
- 75 г какао-порошку;
- 7 г розпушувача.
Для внутрішнього наповнення рулету знадобляться:
- 300 мл молока;
- 250 г вершкового масла;
- 150 г вареного згущеного молока;
- 50 г борошна;
- 30 г крохмалю;
- 2 банана;
- ваніль і мелені горіхи за смаком.
Зверху випічку покривають глазур’ю з:
- 100 г темного шоколаду;
- 100 мл вершків;
- 30 г вершкового масла.
Випічка:
Розділити білки і жовтки. Перші окремо збити міксером в піну, а жовтки довести дочиста і пишності разом з цукром і водою. Обережно з’єднати обидві маси.
В яєчну суміш ввести змішані сипучі компоненти. З шоколадного бісквітного тіста спекти прямокутний корж. Гарячим скласти його вздовж навпіл, поклавши всередину качалку, і накрити вологим рушником. Так корж повинен вилежатися годину.
Молоко заварити з борошном і крохмалем, потім дати охолонути до кімнатної температури і збити разом з вареним згущеним молоком і м’яким маслом. Додати в крем горіхи і ваніль за смаком.
Банани очистити від шкірки і порізати так, щоб з них можна було викласти рівний ряд. Змастити рясно корж кремом, покласти в середину банани і надати форму десерту сльози. Зверху залити рулет помадкою з розтопленого з маслом шоколаду і вершків. Прикрасити за смаком. Після пари годин на холоді можна ласувати слонової сльозою.
З заварним кремом
Простий бісквітний рулет в поєднанні з заварним кремом і екзотичними фруктами перетворюється на вишуканий десерт. Родзинка рулету полягає також у бисквитном тесті, яке готується на білках.
Бісквітний корж печеться з:
- 6 білків курячих яєць;
- 200 г цукрової пудри;
- 2,5 г лимонної кислоти;
- 2,5 г солі;
- 110 г борошна;
- 6 г розпушувача.
До складу прошарку входять:
- 300 мл молока;
- 2 курячих яєць;
- 160 г цукру;
- 80 г крохмалю;
- 1 г ваніліну;
- 140 г м’якого перебитого блендером сиру;
- асорті з консервованих екзотичних фруктів (ананас, манго тощо).
Готуємо десерт наступним чином:
Збити міксером білки спочатку з лимонною кислотою, після додавши сіль, ваніль і невеликими частинами солодку пудру. Повинні вийти жорсткі піки.
Обережно вмішати лопаткою борошно, змішану з розпушувачем. Розподілити тісто по змащеного маслом пергаменту на аркуші для випічки.
Піч 12-15 хвилин. Готовий гарячий бісквіт присипати пудрою і згорнути в тугий рулет, який зафіксувати ниткою в декількох місцях.
Готуємо заварний крем. Половину цукру розтерти разом з крохмалем і яйцями. Отриману суміш тонкою цівкою ввести в кипляче молоко з ваніллю та іншою половиною цукру. Заварити до загустіння і повністю остудити.
Заварную основу віночком змішати з сиром. Фрукти нарізати невеликими кубиками.
Теплий бісквітний корж просочити сиропом консервованих фруктів, покрити шаром крему, на який викласти подрібнений фрукти і знову згорнути в рулет.
Десерт перед подачею витримати ніч в холоді. В якості прикраси випічку можна припорошити солодкої пудрою.
Шоколадний бісквітний рулет
Відмінність цього рулету в тому, що його не потрібно попередньо згортати, тому крем та інші інгредієнти повинні бути готові і знаходитися під рукою.
Для шоколадного медового бісквіта потрібно взяти:
- 3 яйця;
- 100 г цукру;
- 30 г меду;
- 50 г какао-порошку;
- 120 г борошна;
- 3 г соди.
Прошарок рулету буде з вершкового крему і вишень:
- 125 мл води;
- 100 г цукру;
- 30 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 200 г свіжих або заморожених вишень без кісточок;
- 60-75 мл вишневого соку для просочення бісквіта.
Як приготувати рулет покроково:
Яйця, мед і цукор п’ять хвилин збивати на мінімальній швидкості міксера. Потім додати сипучі інгредієнти і також вмішати їх міксером.
Вилити тісто і розмазати його ложкою по промасленному пергаменту. Піч шоколадний корж 7-12 хвилин, в залежності від особливостей конкретної духовки.
Для крему киплячий сироп з води і цукру заварити борошном. Коли суміш охолоне, збити її міксером разом з м’яким маслом.
Готовий шоколадний бісквіт злегка просочити вишневим соком, щедро намазати кремом, зверху розподілити вишні і згорнути рулет. Зверху випічку можна прикрасити розтопленим шоколадом і декількома ягодами вишні.
З маком
Як приготувати бісквітний рулет з маком? Можна додати насіння безпосередньо в тісто, а можна приготувати смачний крем з перетертого маку і вареного згущеного молока, вийде дуже гарно і надзвичайно ніжно на смак.
Для рулету з макової прошарком потрібно взяти:
- 5 курячих яєць;
- 250 г дрібного цукру;
- 250 г борошна;
- 400 р вареного згущеного молока;
- 100 г вершкового масла;
- 50 г маку;
- 40 г фундука.
Печемо наступним чином:
Для бісквіта збити жовтки з половиною рецептурного кількості цукру і борошном. Окремо в стійку піну збити білки з другою половиною цукру. Дуже обережно з’єднати білкову піну і тісто на жовтках.
З отриманого рідкого тіста спекти прямокутний корж. Температура випічки повинна бути 200 градусів, а час буде залежати від духовки. Головне не пересушити бісквіт, щоб його можна було згорнути.
Для крему просто збити міксером у пишну однорідну масу масло, згущене молоко, перетертий мак і подрібнений фундук.
Гарячий корж згорнути, а після остигання акуратно розгорнути, промазати кремом і повернути в початковий стан рулету.
З сирним кремом
Бісквітний рулет можна хоч кожен день готувати по-новому, поєднуючи найбільш вдалий на свій погляд рецепт тіста з новим наповненням (кремом і фруктами). Одним з добре поєднаних з бісквітом кремів є сирний.
Для нескладного і недорогого рулету з таким наповненням потрібно взяти:
- 4 яйця;
- 100 г цукру;
- 160 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 3 г ванілі в порошку;
- 200 г ніжного незернистого сиру;
- 120 г згущеного молока.
Спосіб випічки:
В піну із збитих з цукром яєць обережно, щоб пухирці повітря не полопалися, ввести муку ваніль і розпушувач.
З отриманого бісквітного тіста на промасленому пергаменті спекти прямокутний корж. Згорнути його гарячим разом з пекарської папером і накрити рушником.
Поки корж буде трохи охолонути, збити міксером сир і згущонку в найніжніший сирний крем.
Розгорнути бісквіт, промазати його кремом і, акуратно видаляючи пергамент знову згорнути в рулет. Після години в холодильнику випічка готова.
Бісквітний рулет з масляним кремом
Цей рулет цілком можна назвати класикою. Хіба поєднання бісквіта і масляного крему з тонкою алкогольної ноткою не є таким? Звичайно, якщо ласувати цією випічкою будуть ласуни молодше 18 років, алкоголь додавати в прошарок не слід.
Інгредіентний складу тіста і крему:
- 4 яйця;
- 360 г цукру (половина в тісто і половина в крем);
- 200 г борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 80 мл води;
- 15-30 мл коньяку.
Рецепт рулету з бісквітного тіста по кроках:
З яєць, цукру і борошна замісити бісквітне тісто. Алгоритм замішування такий же, як і в рецепті рулету зі згущеним молоком. Гарячий прямокутний корж бісквіту згорнути рулетом.
Для крему зварити з цукру і води сироп. Всі солодкі кристали повинні розчинитися, а суміш закипіти.
М’яке вершкове масло збивати міксером, вливаючи по столовій ложці остиглий сироп. В кінці збивання додати коньяк.
Далі алгоритм дій аналогічний попереднім рецептами: розгортаємо корж змащуємо кремом, згортаємо і витримуємо кілька годин у холоді, щоб рулет схопився.