Смачні биточки манні — це відмінний сніданок навіть для дітей, яким не до смаку каша, і оригінальне частування для дорослих. Секрет цієї страви — у апетитною скоринки, що утворюється при обжарюванні.
Класичні биточки манні, як у дитячому садку
Солодкі биточки з манки добре поєднуються з будь-якими горішками, консервованими, сушеними, свіжими плодами, ягодами.
Для приготування знадобиться:
- 100 г манки;
- 2 яйця;
- 0,5 л молока;
- 20 г борошна;
- 20 г кукурудзяного крохмалю;
- 2 р солі;
- 70 г цукрового піску;
- олія для обсмажування.
Покроковий рецепт.
- Молоко нагрівають у каструлі, солять, сахарят.
- Коли на поверхні молока з’являються перші бульбашки, в нього тонкою цівкою відправляють крупу, тут же розмішуючи.
- Кашу варять на мінімальному вогні до загусання (близько 7 хвилин), регулярно помішуючи. Готову манку остуджують.
- Яйця розбовтують у піалі виделкою і вливають в холодну кашу.
- Потроху вводять крохмаль розмішують.
- Намочивши холодною водою долоні, з отриманої маси формують биточки середнього розміру.
- Напівфабрикати обвалюють в борошні з усіх сторін.
- Биточки з манної каші обсмажують на мінімальному шарі масла в сковороді без кришки.
Якщо манка зварилася з грудками, потрібно збити її блендером: це вирішить проблему і зробить ласощі ніжніше.
Як приготувати з родзинками в духовці?
Десерт виходить ще апетитніше, якщо покласти в манну основу родзинки. При бажанні можна замінити його іншими сухофруктами.
Необхідні продукти:
- 120 г манної крупи;
- 1 яйце;
- 1 г ваніліну;
- 2 р солі;
- 60 г пшеничного борошна;
- 0,5 л молока;
- 50 г цукру;
- 100 г родзинок.
Технологія приготування.
- Молоко доводять до кипіння, засипають цукор, ваніль, сіль, манку, безперервно розмішуючи.
- На повільному вогні варять кашу протягом 7-8 хвилин.
- В охолоджену кашу вбивають яйця, всипають просіяне борошно і родзинки.
- Основу для биточків розкладають у формочки (краще силіконові).
- Страву готують в духовці при температурі 190°С близько 15 хвилин (поки верх не зарум’яниться).
- Биточки виймають з форм тільки після повного остигання.
З сирною начинкою
На сніданок або полуденок можна зліпити смачні биточки манні, як у дитячому садку, за цим рецептом.
Необхідні компоненти:
- 500 мл молока;
- 250 г жирного не зернового сиру;
- 40 г цукру;
- 120 г манки;
- 30 г солодко-вершкового масла;
- 2 яйця;
- 1 г ваніліну;
- рослинна олія для смаження.
Рецепт приготування.
- Сир з’єднують з половиною цукру і ваніллю. Якщо маса вийшла не повністю однорідною, її збивають блендером, або перетирають через сито.
- Манку потроху засинають в закипаюче молоко, всипають залишки цукру і варять на помірному вогні 3 хвилини.
- Манное тісто перемішують з вершковим маслом і залишають остигати.
- Окремо збовтують яйце і вводять його в охолоджену кашу.
- Друге яйце збивають в іншій чашці.
- З манної основи формують кругляшки і злегка придавлюють їх, щоб вийшли об’ємні коржі.
- У центр заготовки кладуть трохи сирної маси і з’єднують краї коржика, як при приготуванні пиріжків.
- Напівфабрикати обмазують збитим яйцем і обсмажують на прогрітому маслі до отримання гарної скоринки з кожної сторони.
Биточки манні з киселем
Десерт по цьому рецепту виходить таким апетитним і смачним, що навіть вибагливі в їжі малюки просять добавки.
Потрібно:
- 200 г манки;
- 1 л молока;
- 50 г цукру;
- 80 г крохмалю;
- 2 свіжих яєчка;
- 40 р борошна;
- 3 г солі;
- 300 г будь-яких ягід (свіжих або заморожених);
- 1,5 л чистої води;
- олія для смаження.
Покроковий рецепт.
- На підсоленому і посахаренном молоці манну кашу варять протягом 4-5 хвилин.
- Змішують манку з маслом і залишають у відкритій каструлі для остигання.
- Ягоди в другій каструлі заливають водою, засипають цукром і підігрівають до закипання. Зменшують вогонь і варять 15 хвилин, потім з допомогою сита прибирають ягоди, а кисельную основу знову доводять до кипіння.
- У 70 мл води розводять крохмаль. Суміш без грудочок виливають у киплячий ягідний відвар. Рідина швидко розмішують і через 20 секунд прибирають з плити.
- Остиглу манку змішують з яйцями.
- З каші роблять об’ємні коржики, обвалюють їх у борошні і обсмажують з кожної сторони.
- Биточки розкладають по тарілках і щедро поливають теплим киселем.
В мультиварці на пару
Такі биточки виходять не тільки смачними, але і корисними, так як в процесі приготування на пару зберігають гарний колір, форму і всі цінні елементи.
Необхідні продукти:
- 0,7 л молока;
- 250 г манної крупи;
- 200 г панірувальних сухарів;
- 3 г солі;
- 1 яйце;
- 50 г масла вершкового.
Кроки приготування.
- У чашу мультиварки виливають молоко, та встановлюють режим «Мультиповар» (100°С) на 15 хвилин.
- Перед тим як молоко закипить, в нього додають крупу, третину масла, сіль.
- Кашу готують 3 хвилини, потім залишають в закритій мультиварці на 20 хвилин.
- У настоявшуюся кашу вбивають яйце.
- З манної основи роблять биточки і панірують їх у сухарях.
- У чашу мультиварки наливають 500 мл води.
- Биточки викладають в паровій контейнер. Їх готують на режимі «Варка на пару протягом 15 хвилин.
На воді з сиром в духовці
При подачі блюдо можна вдало доповнити шматочками варених овочів, скибочками шинки або відвареного м’яса, зеленню.
Потрібно:
- 150 г манки;
- 500 мл очищеної води;
- 150 твердого сиру;
- 100 г вершкового масла;
- 5 г солі;
- 2 г меленого перцю;
- 2 яйця;
- 150 г білих панірувальних сухарів.
Технологія приготування.
- У підсоленій воді варять густу манку.
- У гарячу кашу додають масло, потім блюдо остуджують.
- У манку розбивають яйця, засипають натертий сир, солять, перчать.
- Манну основу поміщають в холодильник на 1,5 години.
- З холодного складу ліплять биточки, катають їх в паніровці і запікають протягом 20 хвилин в розігрітій до 180°С духовій шафі.
Биточки з манки подають відразу після приготування. Солодке блюдо поливають згущеним молоком, порцією подсахаренной сметани, медом або варенням. Несолодкі биточки добре поєднуються з густими вершками, маслом, сметанковими соусами.