Биточками спочатку називалися відбивні котлети, які готували, як правило, з вирізки (тобто м’яса без кісток). Пізніше в якості основного інгредієнта для їх приготування стали використовувати січене м’ясо. Сьогодні багато роблять биточки з фаршу. Причому вид м’яса тут значення не має.
Биточки з фаршу на сковороді
Щоб приготувати смачні биточки продуктів знадобиться небагато:
- 1 кілограм будь-якого фаршу;
- перець і різні спеції (за бажанням);
- харчова сіль;
- сухарі панірувальні;
- рафінована рослинна олія.
Технологія приготування даного страви проста. Вона включає в себе наступні етапи:
- Фарш покласти в миску, додати до нього будь-які спеції, перець, посолити і добре перемішати.
- Щоб приготовлена маса стала більш ніжною і «слухняною», її потрібно відбити. Для цього фарш треба взяти в руку, трохи підняти і з зусиллям кинути вниз (на стіл або назад у миску). Подібні дії слід повторити 15-20 разів. В результаті волокна тканини руйнуються, і маса стає більш пластичною.
- Руками, змоченими у воді, сформувати з неї круглі котлетки.
- Обваляти заготовки в мелених сухарях.
- Частіше биточки з фаршу смажать на сковороді. Обробляють вироби з двох сторін у маслі. Спочатку заготовки потрібно смажити на невеликому вогні. Перевернувши їх на іншу сторону, полум’я можна зробити ще менше і прикрити сковороду кришкою.
Биточки виходять м’які, ніжні і надзвичайно смачні.
З курячого фаршу
За тією ж методикою, можна приготувати чудові биточки і з курячого фаршу. Для роботи краще брати біле м’ясо грудок. Котлетки з нього виходять незвичайно м’які і ніжні. Для курячих биточків знадобиться:
- 500 грам курячих грудок;
- по 100 мілілітрів молока і вершків (20%-х);
- трохи солі;
- перець;
- шматочок свіжого або подсохшего батона;
- рафінована соняшникова олія.
Послідовність приготування:
- Грудки промити і обсушити. Після цього акуратно гострим ножем зрізати м’ясо з кістки.
- Шматок батона ненадовго замочити в молоці, а потім віджати.
- Філе курки подрібнити в м’ясорубці.
- До отриманого фаршу додати батон, сіль і трохи перчика. Сюди ж вилити вершки і ретельно перемішати.
- З приготовленої маси руками зліпити невеликі биточки.
- Смажити їх на заздалегідь прогрітій сковороді. Як тільки одна сторона зарум’яниться, заготівлі перевернути і продовжити обробку.
Биточки з філе курки виходять не тільки смачні, але ще й дієтичні. А невеликий шматочок батона робить їх більш соковитими.
М’ясні биточки з рисом
Замість батона в биточки часом додають каші з різних круп. Тут все залежить від вибору самої господині. Багато хто впевнені, що краще всього виходять биточки з рисом і фаршем. Для такого варіанту може знадобитися:
- 300 грам вже готового фаршу або рубаного м’яса;
- 125 грам рису;
- 2 зубчики часнику;
- сіль;
- 1 цибулина;
- 2 жовтка;
- 75 грам панірувальних сухарів;
- 1 пучок петрушки;
- перець;
- оливкова олія.
Готуються биточки покроково:
- Спочатку потрібно відварити рис. При цьому каша повинна вийти розсипчастим та в міру м’якою.
- Дрібно посікти цибулю, зелень і часник. З’єднати їх з фаршем.
- Ввести жовтки, спеції, відварений рис і трохи підсолити за смаком. Щоб ця маса добре формовалась, додати сухарі і ретельно все перемішати.
- На сковороду сильно розігріти олію. Воно повинно почати потріскувати.
- Сформувати змоченими у воді руками круглі котлетки і смажити їх з двох боків до красивої рум’яної скоринки.
Подавати такі биточки краще з томатним або соєвим соусом.
Биточки з фаршу з підливою в духовці
Тим, хто часто відвідує заклади громадського харчування, особливо добре знайомі «биточки з підливою». Аналогічне страва не складно зробити в умовах домашньої кухні. Для його приготування можна використовувати звичну сковороду. Але краще все-таки робити биточки з підливою в духовці. Для роботи в цьому випадку обов’язково потрібно:
- 700 грам будь-якого фаршу;
- 1 яйце;
- трохи перцю;
- 60 грам крохмалю;
- 150 грам м’якоті батона;
- сіль;
- 1 велика цибулина;
- олія соняшникова.
Для підливи:
- 150 грам соусу томатного;
- 2 морквини;
- 300 мілілітрів води;
- 5 грам солі;
- 1 луковичка;
- 75-80 грам соняшникової олії;
- щіпка перцю.
Стадії приготування страви:
- Батон намочити в молоці, а потім віджати. Разом з цибулею пропустити його через м’ясорубку.
- Цю масу з’єднати з фаршем.
- Додати інші компоненти (крім олії та крохмалю). Ретельно їх перемішати.
- Крохмаль висипати на тарілку.
- З фаршу мокрими руками зліпити заготовки круглої форми.
- Панірувати їх в крохмалі.
- Викласти вироби на сковороду з киплячим маслом і смажити з обох сторін.
- Для підливи цибулю дрібно покришити. А моркву подрібнити на середній тертці.
- Пасерувати овочі 10 хвилин.
- Долити соус і перемішати.
- Масу поперчити, трішки посолити. Потім залити все водою і повільно довести до кипіння.
- Готові битки укласти в оброблену маслом форму.
- Додати підливу. Відправити форму в духовку на 15 хвилин. Запікання проводити при 185 градусах.
Подавати таку страву краще гарячим. А гарнір для нього підійде будь-який.
Як приготувати з картоплі
Щоб урізноманітнити свій раціон, можна приготувати дивовижні картопляні биточки з начинкою з м’ясного фаршу.
Зробити це буде не складно, якщо в наявності є наступні продукти:
- 7 картоплин;
- ½ Склянки молока;
- 90 грам пшеничного борошна;
- сіль;
- 2 яйця;
- 0,5 кг м’ясного фаршу;
- перець і улюблені приправи.
Для панірування:
- сухарі (перемелені);
- яйце.
Методика приготування овочевих биточків:
- Зварити картоплю.
- Дрібненько покришити цибулю і злегка пасерувати його на сковороді.
- Туди ж додати фарш, перець з приправами, посолити і обсмажити продукти разом.
- Готову картоплю пюрировать з додаванням молока і яєць. Маса повинна вийти досить щільною.
- Взяти частину пюре і розрівняти його на долоні в коржик.
- По центру покласти начинку.
- Загорнути краї, і щільно запечатати шов.
- На одну тарілку висипати сухарі, а в іншій збити яйце.
- Сформований биточек спочатку вмочити в яйце. Після цього його треба панірувати в сухарях і покласти на гарячу сковороду.
- Обсмажити в олії з обох сторін.
Страва буде набагато смачніше, якщо подати його з соусом, який легко зробити з сметани, кропу та часнику.
Продукти залишиться тільки змішати в блендері і полити цією масою хрусткі рум’яні биточки.
З яловичого фаршу
Прихильників правильного харчування повинні сподобатися парові биточки з фаршу яловичини. Головний плюс – це те, що в них немає практично ніяких зайвих або шкідливих жирів. Для його приготування слід узяти тільки:
- 500 грам яловичого м’яса;
- пів склянки молока;
- дрібна сіль;
- 1 яйце;
- 20 грам вершкового масла;
- скибочка білого хліба.
Як правильно робити такі биточки:
- М’ясо порізати довільно на шматки, закинути їх у чашу блендера і перетерти в фарш.
- Замочити в молоці хліб.
- Віджати його і перекласти в блендер до фаршу разом з іншими продуктами, передбаченими рецептурою. Все це добре перемішати.
- З приготовленої маси зліпити биточки у вигляді кульок.
- У чашу мультиварки налити воду.
- Встановити всередині решітку і викласти на неї м’ясні заготовки.
- Встановити на панелі режим «пар». Засікти на таймері 30 хвилин.
Після сигналу ароматні биточки можна відразу нести до столу. Ідеальним гарніром для них будуть овочі, які можна зробити на пару.
М’ясні биточки з сиром
В якості ароматної начинки для м’ясних биточків іноді використовують сир. Для приготування цього оригінального і смачної страви знадобиться:
- 2 цибулини;
- дрібна кухонна сіль;
- по 200 грам свинини і яловичини;
- трішки перцю;
- 100 грам м’якоті батона;
- 2 яйця;
- 100 грам твердого та 50 г плавленого сиру;
- пів склянки незбираного молока.
Готуються такі биточки, на диво, швидко і просто:
- Обидва види м’яса разом з цибулею перетерти в фарш.
- Додати попередньо вимочену в молоці м’якоть батона, сіль, сирі яйця і трохи перцю. Гарненько все це вимішати.
- Обидва сиру подрібнити, використовуючи тертці з великими отворами.
- Фарш довільно розділити руками на частини.
- Кожен шматочок спочатку розрівняти на долоні в формі паляниці. Потім покласти зверху трохи тертого сиру і щільно згорнути.
- Заготовки смажити без панірування в соняшниковій олії. А, перевернувши котлетки на другу сторону, зробити вогонь менше і прикрити сковороду кришкою.
Дивовижно смачні і дуже ароматні биточки краще подавати з овочами і свіжою зеленню.
З рибного фаршу
Людям, які не вживають м’ясо, можна запропонувати приготувати биточки з рибного фаршу. До речі, таке блюдо дуже корисно для дітей. Щоб його зробити самостійно, треба взяти:
- 600 г філе риби;
- 1 середня цибулина;
- харчова сіль;
- 2 скибочки хліба (білого);
- 1 куряче яйце;
- 75 мілілітрів молока;
- 20 грамів манної крупи.
Найкраще такі биточки з фаршу приготувати в духовці. Для цього необхідно:
- Хліб скласти в миску і залити холодним молоком. Через кілька хвилин треба його дістати і віджати.
- Філе риби разом з очищеним цибулею і розмоченим хлібом перекрутити в м’ясорубці.
- До цієї маси додати яйце, посолити і перемішати.
- В останню чергу ввести манку. Після повторного перемішування фаршу треба дати, як мінімум, півгодини постояти. Це потрібно, щоб крупа змогла трохи набрякнути.
- Сформувати з цього фаршу акуратні котлетки і скласти їх у форму, оброблену зсередини маслом.
- Запікати 25 хвилин в духовці при 225 градусах.
Щоб биточки не пригоріли, форму можна долити трохи води.