Биточки з фаршу – 8 рецептів, як приготувати смачні биточки

Биточками спочатку називалися відбивні котлети, які готували, як правило, з вирізки (тобто м’яса без кісток). Пізніше в якості основного інгредієнта для їх приготування стали використовувати січене м’ясо. Сьогодні багато роблять биточки з фаршу. Причому вид м’яса тут значення не має.

Биточки з фаршу на сковороді

Щоб приготувати смачні биточки продуктів знадобиться небагато:

  • 1 кілограм будь-якого фаршу;
  • перець і різні спеції (за бажанням);
  • харчова сіль;
  • сухарі панірувальні;
  • рафінована рослинна олія.

Технологія приготування даного страви проста. Вона включає в себе наступні етапи:

  • Фарш покласти в миску, додати до нього будь-які спеції, перець, посолити і добре перемішати.
  • Щоб приготовлена маса стала більш ніжною і «слухняною», її потрібно відбити. Для цього фарш треба взяти в руку, трохи підняти і з зусиллям кинути вниз (на стіл або назад у миску). Подібні дії слід повторити 15-20 разів. В результаті волокна тканини руйнуються, і маса стає більш пластичною.
  • Руками, змоченими у воді, сформувати з неї круглі котлетки.
  • Обваляти заготовки в мелених сухарях.
  • Частіше биточки з фаршу смажать на сковороді. Обробляють вироби з двох сторін у маслі. Спочатку заготовки потрібно смажити на невеликому вогні. Перевернувши їх на іншу сторону, полум’я можна зробити ще менше і прикрити сковороду кришкою.

Биточки виходять м’які, ніжні і надзвичайно смачні.

З курячого фаршу

За тією ж методикою, можна приготувати чудові биточки і з курячого фаршу. Для роботи краще брати біле м’ясо грудок. Котлетки з нього виходять незвичайно м’які і ніжні. Для курячих биточків знадобиться:

  • 500 грам курячих грудок;
  • по 100 мілілітрів молока і вершків (20%-х);
  • трохи солі;
  • перець;
  • шматочок свіжого або подсохшего батона;
  • рафінована соняшникова олія.

Послідовність приготування:

  • Грудки промити і обсушити. Після цього акуратно гострим ножем зрізати м’ясо з кістки.
  • Шматок батона ненадовго замочити в молоці, а потім віджати.
  • Філе курки подрібнити в м’ясорубці.
  • До отриманого фаршу додати батон, сіль і трохи перчика. Сюди ж вилити вершки і ретельно перемішати.
  • З приготовленої маси руками зліпити невеликі биточки.
  • Смажити їх на заздалегідь прогрітій сковороді. Як тільки одна сторона зарум’яниться, заготівлі перевернути і продовжити обробку.

Биточки з філе курки виходять не тільки смачні, але ще й дієтичні. А невеликий шматочок батона робить їх більш соковитими.

Дивіться також:  М’ясо по-французьки в духовці – 9 рецептів

М’ясні биточки з рисом

Замість батона в биточки часом додають каші з різних круп. Тут все залежить від вибору самої господині. Багато хто впевнені, що краще всього виходять биточки з рисом і фаршем. Для такого варіанту може знадобитися:

  • 300 грам вже готового фаршу або рубаного м’яса;
  • 125 грам рису;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль;
  • 1 цибулина;
  • 2 жовтка;
  • 75 грам панірувальних сухарів;
  • 1 пучок петрушки;
  • перець;
  • оливкова олія.

Готуються биточки покроково:

  • Спочатку потрібно відварити рис. При цьому каша повинна вийти розсипчастим та в міру м’якою.
  • Дрібно посікти цибулю, зелень і часник. З’єднати їх з фаршем.
  • Ввести жовтки, спеції, відварений рис і трохи підсолити за смаком. Щоб ця маса добре формовалась, додати сухарі і ретельно все перемішати.
  • На сковороду сильно розігріти олію. Воно повинно почати потріскувати.
  • Сформувати змоченими у воді руками круглі котлетки і смажити їх з двох боків до красивої рум’яної скоринки.

Подавати такі биточки краще з томатним або соєвим соусом.

Биточки з фаршу з підливою в духовці

Тим, хто часто відвідує заклади громадського харчування, особливо добре знайомі «биточки з підливою». Аналогічне страва не складно зробити в умовах домашньої кухні. Для його приготування можна використовувати звичну сковороду. Але краще все-таки робити биточки з підливою в духовці. Для роботи в цьому випадку обов’язково потрібно:

  • 700 грам будь-якого фаршу;
  • 1 яйце;
  • трохи перцю;
  • 60 грам крохмалю;
  • 150 грам м’якоті батона;
  • сіль;
  • 1 велика цибулина;
  • олія соняшникова.

Для підливи:

  • 150 грам соусу томатного;
  • 2 морквини;
  • 300 мілілітрів води;
  • 5 грам солі;
  • 1 луковичка;
  • 75-80 грам соняшникової олії;
  • щіпка перцю.

Стадії приготування страви:

  • Батон намочити в молоці, а потім віджати. Разом з цибулею пропустити його через м’ясорубку.
  • Цю масу з’єднати з фаршем.
  • Додати інші компоненти (крім олії та крохмалю). Ретельно їх перемішати.
  • Крохмаль висипати на тарілку.
  • З фаршу мокрими руками зліпити заготовки круглої форми.
  • Панірувати їх в крохмалі.
  • Викласти вироби на сковороду з киплячим маслом і смажити з обох сторін.
  • Для підливи цибулю дрібно покришити. А моркву подрібнити на середній тертці.
  • Пасерувати овочі 10 хвилин.
  • Долити соус і перемішати.
  • Масу поперчити, трішки посолити. Потім залити все водою і повільно довести до кипіння.
  • Готові битки укласти в оброблену маслом форму.
  • Додати підливу. Відправити форму в духовку на 15 хвилин. Запікання проводити при 185 градусах.
Дивіться також:  Долма — 7 рецептів приготування

Подавати таку страву краще гарячим. А гарнір для нього підійде будь-який.

Як приготувати з картоплі

Щоб урізноманітнити свій раціон, можна приготувати дивовижні картопляні биточки з начинкою з м’ясного фаршу.

Зробити це буде не складно, якщо в наявності є наступні продукти:

  • 7 картоплин;
  • ½ Склянки молока;
  • 90 грам пшеничного борошна;
  • сіль;
  • 2 яйця;
  • 0,5 кг м’ясного фаршу;
  • перець і улюблені приправи.

Для панірування:

  • сухарі (перемелені);
  • яйце.

Методика приготування овочевих биточків:

  • Зварити картоплю.
  • Дрібненько покришити цибулю і злегка пасерувати його на сковороді.
  • Туди ж додати фарш, перець з приправами, посолити і обсмажити продукти разом.
  • Готову картоплю пюрировать з додаванням молока і яєць. Маса повинна вийти досить щільною.
  • Взяти частину пюре і розрівняти його на долоні в коржик.
  • По центру покласти начинку.
  • Загорнути краї, і щільно запечатати шов.
  • На одну тарілку висипати сухарі, а в іншій збити яйце.
  • Сформований биточек спочатку вмочити в яйце. Після цього його треба панірувати в сухарях і покласти на гарячу сковороду.
  • Обсмажити в олії з обох сторін.

Страва буде набагато смачніше, якщо подати його з соусом, який легко зробити з сметани, кропу та часнику.

Продукти залишиться тільки змішати в блендері і полити цією масою хрусткі рум’яні биточки.

З яловичого фаршу

Прихильників правильного харчування повинні сподобатися парові биточки з фаршу яловичини. Головний плюс – це те, що в них немає практично ніяких зайвих або шкідливих жирів. Для його приготування слід узяти тільки:

  • 500 грам яловичого м’яса;
  • пів склянки молока;
  • дрібна сіль;
  • 1 яйце;
  • 20 грам вершкового масла;
  • скибочка білого хліба.

Як правильно робити такі биточки:

  • М’ясо порізати довільно на шматки, закинути їх у чашу блендера і перетерти в фарш.
  • Замочити в молоці хліб.
  • Віджати його і перекласти в блендер до фаршу разом з іншими продуктами, передбаченими рецептурою. Все це добре перемішати.
  • З приготовленої маси зліпити биточки у вигляді кульок.
  • У чашу мультиварки налити воду.
  • Встановити всередині решітку і викласти на неї м’ясні заготовки.
  • Встановити на панелі режим «пар». Засікти на таймері 30 хвилин.
Дивіться також:  Біфштекс з яйцем – 6 рецептів приготування

Після сигналу ароматні биточки можна відразу нести до столу. Ідеальним гарніром для них будуть овочі, які можна зробити на пару.

М’ясні биточки з сиром

В якості ароматної начинки для м’ясних биточків іноді використовують сир. Для приготування цього оригінального і смачної страви знадобиться:

  • 2 цибулини;
  • дрібна кухонна сіль;
  • по 200 грам свинини і яловичини;
  • трішки перцю;
  • 100 грам м’якоті батона;
  • 2 яйця;
  • 100 грам твердого та 50 г плавленого сиру;
  • пів склянки незбираного молока.

Готуються такі биточки, на диво, швидко і просто:

  • Обидва види м’яса разом з цибулею перетерти в фарш.
  • Додати попередньо вимочену в молоці м’якоть батона, сіль, сирі яйця і трохи перцю. Гарненько все це вимішати.
  • Обидва сиру подрібнити, використовуючи тертці з великими отворами.
  • Фарш довільно розділити руками на частини.
  • Кожен шматочок спочатку розрівняти на долоні в формі паляниці. Потім покласти зверху трохи тертого сиру і щільно згорнути.
  • Заготовки смажити без панірування в соняшниковій олії. А, перевернувши котлетки на другу сторону, зробити вогонь менше і прикрити сковороду кришкою.

Дивовижно смачні і дуже ароматні биточки краще подавати з овочами і свіжою зеленню.

З рибного фаршу

Людям, які не вживають м’ясо, можна запропонувати приготувати биточки з рибного фаршу. До речі, таке блюдо дуже корисно для дітей. Щоб його зробити самостійно, треба взяти:

  • 600 г філе риби;
  • 1 середня цибулина;
  • харчова сіль;
  • 2 скибочки хліба (білого);
  • 1 куряче яйце;
  • 75 мілілітрів молока;
  • 20 грамів манної крупи.

Найкраще такі биточки з фаршу приготувати в духовці. Для цього необхідно:

  • Хліб скласти в миску і залити холодним молоком. Через кілька хвилин треба його дістати і віджати.
  • Філе риби разом з очищеним цибулею і розмоченим хлібом перекрутити в м’ясорубці.
  • До цієї маси додати яйце, посолити і перемішати.
  • В останню чергу ввести манку. Після повторного перемішування фаршу треба дати, як мінімум, півгодини постояти. Це потрібно, щоб крупа змогла трохи набрякнути.
  • Сформувати з цього фаршу акуратні котлетки і скласти їх у форму, оброблену зсередини маслом.
  • Запікати 25 хвилин в духовці при 225 градусах.

Щоб биточки не пригоріли, форму можна долити трохи води.

Прокрутка до верху