Різноманітні блюда з печериць дуже популярні серед сучасних кулінарів. Такі гриби легко відшукати в магазинах в будь-який час року, вони швидко і легко готуються і абсолютно безпечні, на відміну від деяких лісових.
Суп-пюре з печериць
Інгредієнти:
- 300 – 350 г очищених грибів;
- 5 середніх картоплин;
- по 1 шт. моркви і цибулі;
- 1 повну склянку жирного молока;
- 1/3 склянки розм’якшеного вершкового масла;
- 3 десертні ложки борошна;
- зелень кропу і петрушки;
- часникова сіль;
- суміш перців.
Приготування:
- Шматочки очищеного картоплі відправити варитися.
- Вершкове масло викласти на сковорідку. Обсмажити на ньому всі подрібнені овочі і гриби.
- Хвилин через 10 – 12 висипати до всіх інгредієнтів борошно і часникову сіль. Залити все молоком, поперчити і тушкувати хвилин 8 – 9.
- Викласти вміст сковороди до вже сварившейся картоплі і пюрировать масу. При необхідності розвести складу гарячою водою або бульйоном до необхідної консистенції.
Подаються такі страви зі свіжих печериць з подрібненим кропом і петрушкою.
Курка, тушкована з грибами
Інгредієнти:
- 700 г філе курки;
- 1 ст. суміші з подрібненої цибулі і моркви;
- 300 г вже очищених печериць;
- 1,5 десертні ложки борошна;
- 1 ст. фільтрованої води;
- сіль зі спеціями, жир для обсмажування.
Приготування:
- Шматочки філе птиці обсмажити на розігрітому жирі.
- Коли курятина змінить свій колір, висипати до неї подрібнені овочі.
- Ще через пару хвилин засипати скибочки грибів. Тушкувати продукти під кришкою на маленькому вогні, поки не піде зайва волога. Потім присипати сіллю зі спеціями.
- Додати просіяне борошно і залити все водою. Можна замінити овочевим/м’ясним бульйоном.
Гасити частування під щільно закритою кришкою 20 – 25 хвилин.
Грибний жульєн з курячим філе
Інгредієнти:
- півкіло філе курки;
- 300 г очищених грибів;
- 200 г білого солодкого лука;
- 1 повний стакан тертого сиру;
- 2 десертні ложки борошна;
- 1,5 ст. вершків середньої жирності;
- соняшникова олія;
- сіль.
Приготування:
- Зварити і дрібно порізати остигле філе.
- Так само подрібнити сирої цибулю і очищені гриби.
- Інгредієнти з другого кроку обсмажити до готовності.
- Покласти до грибів шматочки філе посолити і продукти.
- На окремій сухій сковорідці трохи обсмажити борошно, залити її вершками, присолити і довести до кипіння.
- Розподілити майбутній жульєн по кокотницях і присипати кожну порцію сиром.
Запекти частування при 180 градусах в духовці.
Салат з консервованими печерицями
Інгредієнти:
- 350 г печериць (консервованих);
- 3 заздалегідь зварені яйця;
- по 2 штуки вареної моркви та картоплі;
- 200 – 250 г шинки;
- 300 г сиру «Дружба» (плавлений)
- 100 г пір’їнок зеленої цибулі;
- майонезний соус і сіль.
Приготування:
- Якщо овочі зварені і охолоджено заздалегідь, можна відразу формувати салат.
- Для цього викладають: терту картоплю, дрібно порубаний лук (залишити кілька пір’їнок), терті яйця, пластинки маринованих печериць, кубики шинки, терту моркву і тертий плавлений сир.
- Шари солити і промащувати майонезним соусом.
- Затягнути миску з салатом плівкою і прибрати в прохолоду.
Прикрасити охолоджений салат залишилися рубаним луком.
Овочеве рагу з грибами в мультиварці
Інгредієнти:
- 600 – 650 г кабачків;
- 1 великий баклажан;
- 200 – 250 г печериць;
- 20 г петрушки;
- олія, сіль, спеції.
Приготування:
- Промаслить чашу «кухонної помічниці».
- Відправити в неї шматочки кабачків без шкірки і насіння.
- Туди ж покласти кубики очищеного баклажана і дрібно порізані гриби.
- Засипати всі спеції і сіль.
- Гасити частування 70 хвилин.
Перед подачею прикрасити страву свіжою петрушкою.
Смачні мариновані гриби
Інгредієнти:
- півкіло очищених грибів;
- ½ Ст. води;
- 1 ч. ложка коріандру;
- 1 ч. ложка солі;
- 1,5 ч. ложки цукру-піску;
- 45 мл столового оцту;
- 7 – 9 горошин запашного перцю;
- 2 зуб. часнику;
- 2 лаврових аркуша.
Приготування:
- Висипати в каструльку всі сухі інгредієнти. До них відправити розім’ятим часник і розкришений лаврушку.
- Додати воду і оцет, довести суміш до закипання.
- Гриби порізати на великі шматки і перемістити їх в ємність з маринадом.
- Після того як гриби осядуть, варити 5 – 6 хвилин. Пару раз перемішати.
- Зняти посуд з вогню і дати її вмісту повністю охолонути.
- Розкласти гриби з маринадом по банках. Закрити.
Через добу в холодильнику вони вже будуть повністю готові.
Фаршировані печериці
Інгредієнти:
- 550 – 600 г грибів;
- ½ Ст. дрібно порізаного сиру;
- 1 цибулина;
- сіль і відповідні спеції;
- масло;
- зелень.
Приготування:
- Від грибів відокремити ніжки. Капелюшки розкласти у формі для запікання.
- Дрібно порізати цибулю і зажарити його з подрібненими грибними ніжками.
- Отриманою масою начинити капелюшки, додавши в неї сіль і спеції.
- Засипати капелюшки сиром.
Запікати страву 15 – 17 хвилин при 190 – 200 градусах.
Запікаємо з картоплею в духовці
Інгредієнти:
- 1 кіло картоплі;
- 200 – 250 г печериць;
- 1,5 ст. нежирних вершків;
- 1 ст. сметани середньої жирності;
- сіль і спеції;
- 2 цибулини;
- 1 ст. порізаного сиру;
- масло.
Приготування:
- Засмажити На олії цибулю з грибами.
- В промаслений форму викласти тонкі кругляш картоплі (половину).
- Потім розподілити грибну обжарку і закрити її залишилася картоплею. Кожен шар посолити і приправити спеціями.
- Змішати рідкі молочні продукти, посолити і залити отриманим складом інгредієнти, які очікують у формі.
- Зверху все засипати сиром.
Запікати страву близько години в духовці при середній температурі.
Як смачно посмажити зі сметаною
Інгредієнти:
- 500 – 600 г очищених печериць;
- 1 цибулина;
- 1 повний стакан сметани середньої жирності;
- кухонна сіль;
- спеції і масло для обсмажування інгредієнтів.
Приготування:
- Кожен очищений гриб порізати на кілька частин. Цибулю порізати тонкими півкільцями.
- На обраному олії обсмажити підготовлені гриби до випаровування з сковорідки всієї рідини.
- Всипати цибулю. Посолити і приправити інгредієнти спеціями.
- Додати сметану.
- Після закипання маси готувати її під кришкою 14 – 16 хвилин, час від часу помішуючи.
При необхідності досолити частування і відразу подати до столу гарячим.
Пісний грибний гуляш
Інгредієнти:
- 500 – 600 г очищених печериць;
- 2 цибулини;
- 1 великий м’ясистий солодкий перець;
- 2 зуб. свіжого часнику;
- 2 томата;
- 3 десертні ложки пасти з помідорів;
- 1 десертна ложка з гіркою борошна;
- сіль, базилік та інші улюблені спеції;
- масло.
Приготування:
- Заздалегідь очищені гриби крупно порізати. Цибулю і часник порубати дрібно. Солодкий перець нарізати тонкими брусочками.
- Спочатку обсмажити цибулю з часником. Додати шматочки перцю і смажити продукти разом 6 – 7 хвилин.
- Всипати в сковороду шматочки грибів і готувати все разом 12 – 14 хвилин.
- Додати пасту з помідорів. Перемішати, посолити гуляш і всипати вибрані спеції.
- Всипати борошно і залити все 1 ст. окропу.
- Довести масу до закипання і варити ще 6 – 7 хвилин.
Вимкнути нагрів під сковородою. Залишити вийшло пісне страву з грибами настоюватися під щільно закритою кришкою ще на півгодини.
Заморожені печериці з курячими сердечками
Інгредієнти:
- півкіло сердечок (курятина);
- 1 цибулина;
- 300 – 350 г заморожених грибів;
- 1 ст. сметани;
- 0,5 ч. ложки солі;
- сіль;
- масло.
Приготування:
- Замочити курячі сердечка в крижаній воді приблизно на півгодини. Після цього промити м’ясний продукт і гострим тонким ножем видалити все зайве – жир, плівки.
- Зварити субпродукт у солоній воді. Досить буде готувати його 20 – 25 хвилин.
- Гриби розморозити і крупно порізати. При необхідності, попередньо почистити.
- Обсмажити печериці до легкої рум’яності на будь-якому маслі. Відправити до них цибулю. Продовжувати обсмажування до готовності обох компонентів.
- Засипати до цибулі і грибів сердечка. Ще через 5 – 6 хвилин, додати сметану. Посолити масу і ретельно перемішати.
- Гасити частування під щільно прикритою кришкою 20 – 25 хвилин.
Подавати вийшло блюдо з заморожених печериць з густою підливкою, доповнивши будь-яким сухим гарніром. Можна їсти його і просто зі свіжим хлібом.
Свинячі відбивні з грибами
Інгредієнти:
- 2 товстих м’ясних битка;
- 1 ст. маринованих шампіньйонів;
- 1 цибулина;
- 2/3 ст. подрібненого сиру;
- 1/3 ст. легкого майонезу;
- 1 ч. ложка готової гірчиці;
- сіль, приправи.
Приготування:
- Ретельно відбити биточки. Щоб не забруднити всі стіни на кухні м’ясним соком, потрібно покрити їх пакетом. За таким рецептом замість свинячий м’якоті можна взяти і курячу. Обидва варіанти дозволяють приготувати смачне і соковите блюдо.
- Приправити биточки спеціями і сіллю.
- Обсмажити в окремому посуді мариновані гриби з цибулею до рум’яності овоча.
- На лист пергаменту викласти підготовлене м’ясо і змастити кожен шматок гірчицею.
- Зверху розподілити засмажку з сковорідки.
- Полити начинку майонезом і засипати все подрібненим сиром.
Запікати це смачне грибне блюдо в духовці 55 – 65 хвилин при 170 градусах. Відбивні виходять дуже ситними, тому в якості гарніру до них краще вибрати овочі.
Швидка грибна піца на сковороді
Інгредієнти:
- 1 ст. кефіру;
- 1 щіпка негашеного соди;
- 1 яйце;
- 7 – 9 десертних ложок борошна;
- 1 щіпка солі;
- копчена ковбаса;
- сир;
- очищені печериці;
- масло;
- ½ Цибулини;
- 1 помідор;
- орегано.
Приготування:
- У глибоку ємність влити нехолодну кефір і вбити в кисломолочний продукт соду. Дочекатися реакції між продуктами.
- В окремій підходящої посуді збити до піни яйце. Однорідну рідину влити до кефірної масі.
- Все посолити за смаком.
- Борошно пару раз просіяти з високого відстані, щоб вона наситилася киснем. Це дозволить приготувати більш пишну випічку.
- Потроху всипати підготовлену борошно в кефірну масу. Після кожної порції перемішувати продукти широкої ложкою, домагаючись однорідності суміші. Тісто не повинно бути занадто рідким.
- Глибоку сковороду змастити маслом (потрібна невелика порція жиру).
- Розподілити по ємності тісто. В залежності від розміру посуду може вийти 1 або 2 піци.
- Смажити основу страви під кришкою до рум’яності знизу.
- Всі інгредієнти начинки подрібнити. Гриби обсмажити на іншій сковорідці разом з цибулею до готовності. Посолити.
- Викласти засмажку на основу. Засипати всі орегано. Розподілити шматочки ковбаси й помідори. Додати подрібнений сир.
- Готувати піцу без кришки.
Знімати сковорідку з плити можна відразу, як тільки сир розплавиться. В начинку для такого частування смачно додавати також інші овочі та м’ясні продукти. Багато господинь використовують соус з кетчупу/майонезу.
Гречка з печерицями та овочами
Інгредієнти:
- 2 ст. гречки;
- 4 ст. чистої води;
- 2 невеликих болгарських перцю;
- 1 морквина;
- 3 помідори;
- 3 головки цибулі;
- 1 стебло черешкової селери;
- 200 – 250 г вимитих печериць;
- сушений базилік, перець, сіль;
- масло;
- зелена цибуля;
- сіль.
Приготування:
- Гриби порізати на 2 – 4 частини. Моркву порізати кружальцями, цибулю і помідори з шкіркою – кубиками, перець – смужками.
- З селери видалити грубі прожилки. Решту нарізати дрібними шматочками.
- Спочатку засмажити на олії цибулю, потім засипати до нього інші овочі і готувати кілька хвилин.
- Засипати гриби. Залишити інгредієнти на вогні до випаровування «грибний» рідини.
- Додати в сковорідку сіль, спеції. Засипати гречку. Все залити водою.
- Тушкувати страву під кришкою до готовності крупи.
Подати, прикрасивши зеленню.
У вершковому соусі
Інгредієнти:
- 400 – 450 г грибів;
- 1 головка цибулі;
- 1 ст. нежирних вершків (не більше 15%);
- 2/3 ст. води;
- 50 г порізаного сиру;
- 3 десертні ложки білого борошна;
- масло;
- сіль.
Приготування:
- Тонко порізати гриби і смажити їх з цибулею. Шматочки овоча стануть золотистими.
- Влити до продуктів вершки і посолити. Можна використовувати пахучі трави.
- Гасити масу 12 хвилин під кришкою.
- Воду розвести в борошні. Простежити, щоб не було грудок. Залити в сковорідку.
- Додати сир.
- Тушкувати ще 3 – 4 хвилини.
Готове частування подати з гарніром або просто намазати на хліб.
Різноманітні страви з грибів шампіньйонів – відмінне рішення на час посту. Вони виходять поживними і поживними. При бажанні, частуваннями з печериць можна замінити навіть м’ясні страви.