Блюда з перловки – 10 простих і смачних рецептів приготування

Страви з перловки – величезна користь для вашого організму. Перлова крупа містить клітковину, амінокислоти, вітаміни груп В, А, У, Н та РР, а також залізо, йод, калій та інші корисні мікроелементи. Тому включаючи до свого раціону страви з перловки, ви забезпечуєте себе більшістю необхідних організму мікроелементів. До того ж ці страви дуже різноманітні.

Перлова каша з м’ясом

Перлова каша з м’ясом – одна з найпростіших та поживніших страв, яку можна приготувати з цієї крупи. Кашу можна приготувати для обіду та вечері на всю родину. Також важливо, що перловка є дуже бюджетним продуктом і добре розварюється.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Перлова крупа – 200 гр.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія – ​​50 мл.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Яловичина – ½ кг
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати блюдо з перловки? Візьміть свіжу яловичу вирізку, відміряйте крупу, овочі очистіть та помийте.

Перлову крупу промийте проточною водою і замочіть на кілька годин. Можна замочити перловку з вечора, а вранці приступати до приготування.

Воду з перлівки злийте і залийте окропом у співвідношенні 1:3. Поставте крупу варитися. Трохи підсоліть воду та готуйте перловку близько години.

Яловичу м’якоть наріжте невеликими кубиками.

На розігріту поверхню сковороди влийте трохи олії і викладіть шматочки яловичини. Смажте м’ясо, періодично помішуючи, до рум’яної скоринки.

Цибулеву головку наріжте кубиками, а моркву натріть на тертці.

Подрібнені овочі додайте до м’яса, перемішайте і смажте 5-7 хвилин|мінути| на помірному вогні.

Зажарку з яловичини та овочів перекладіть у товстостінну каструлю. Влийте гарячу воду, щоб вона покривала вміст ємності, посоліть та приправте м’ясо до смаку.

Яловичину тушкуйте на повільному вогні протягом години. За потреби доливайте гарячу воду.

Після цього додайте лаврушку та горошини запашного перцю. Томіть кашу ще 15 хвилин.

Тепер викладіть до яловичини варену кашу, перемішайте і готуйте на повільному вогні ще 10 хвилин.

Дуже смачна та поживна перлова каша з м’ясом готова, подавайте її у гарячому вигляді. Смачного!

Плов із перловки

Плов із перловки – оригінальна альтернатива знаменитій страві. Плов виходить дуже смачним, розсипчастим та ароматним. Дуже смачно їсти плов із перловки з житнім хлібом та овочевим салатом. Рецепт дуже вдалий, ніхто ще не вставав із-за столу без добавки.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 3-5.

Інгредієнти :

  • М’якуш яловичий – 0,5 кг.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Крупа перлова – 1 ст.
  • Олія соняшникова без запаху – 70 мл.
  • Морквина – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Зіра – 1 год.
  • Барбарис – 1 ст.
  • Паприка мелена – 1 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичу м’якоть зачистіть від плівок і прожилок, обмийте і наріжте довільно.

Крок 2. Овочі: головки цибулі і моркву, очистіть і помийте. Можна нарізати овочі ножем або, щоб трохи спростити собі роботу, натерти моркву на тертці.

Крок 3. На вогонь поставте казан, влийте олію. Спочатку обсмажте до рум’яної скоринки яловичину. Потім додайте подрібнену цибулю, а ще за кілька хвилин моркву, смажте до її м’якості. Далі всипте зіру і викладіть томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. І лише після цього додайте паприку, барбарис, гострий перець та очищену голівку часнику.

Крок 4. Влийте в казан гарячу воду, щоб вона на 1,5-2 сантиметри перевищувала рівень засмаження з м’яса та овочів. Коли зірвака закипить, посоліть його і продовжуйте гасити 40 хвилин.

Крок 5. Перловку промийте проточною водою і розкладіть на рушник, щоб крупа просохла.

Крок 6. Після цього крупу викладіть на прогріту сковороду і смажте протягом декількох хвилин без додавання олії.

Крок 7. Перлову крупу викладіть у казан і рівномірно розподіліть її поверх зірвака. Влийте гарячу воду так, щоб вона була вищою за крупу на 2 сантиметри. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь і накрийте кришкою казан. Готуйте плов протягом 40-45 хвилин.

Крок 8. Після закінчення цього часу зніміть кришку, перемішайте плов і можна запрошувати сім’ю до обіду. Смачного!

Перлова каша на воді

Перлова каша на воді – це бюджетний гарнір до м’яса, курки та риби або корисний сніданок для всієї родини. Але навіть у приготуванні такої простої страви є свої тонкощі та нюанси. Ми розповімо, як приготувати смачну та розсипчасту кашку.

Час приготування – 1,5 год.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Перловка – 1 ст.
  • Вода фільтрована – 2 ст.
  • Сіль кухонна – 0,5 ч.л.
  • Олія вершкове/рослинна – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряйте перлову крупу та воду. Також знадобиться сіль та вершкове масло.

Крок 2. Крупу переберіть і промийте кілька разів проточною водою.

Дивіться також:  Вівсяна каша на молоці – 10 смачних рецептів приготування молочної вівсяної каші

Крок 3. У каструлі доведіть воду до кипіння, посоліть її. Перлову крупу викладіть у киплячу воду.

Крок 4. Варіть кашу, періодично помішуючи 15-20 хвилин. Також заздалегідь увімкніть духовку, щоб вона прогрілася до 160 градусів.

Крок 5. Після варіння відправте перловку в духовку на годину-півтори.

Крок 6. Якщо ви готували перловку на сніданок, то заправте її вершковим маслом. Якщо хочете подати її як гарнір, то масло додавати необов’язково. Смачного!

Суп із перловки з грибами

Суп із перловки з грибами – наваристий, апетитний та зігріваючий. Це один із найсмачніших варіантів перших страв, хоча на диво, дуже бюджетний. Найбільш насичений грибний аромат дають звичайно білі гриби, але якщо їх немає, то підійдуть навіть печериці.

Час приготування – 1,5 год.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Цибуля зелена – 4 шт.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Морквина середнього розміру – 1 прим.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Гриби білі сушені – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
  • Лист лавровий сушений – 1 шт.
  • Картопля середнього розміру – 2-3 шт.
  • Перловка – 0,5 ст.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Півсклянки перлової крупи пересипте в ситечко, промийте під краном. Потім сито з перловкою помістіть в каструлю з окропом і в такому вигляді продовжуйте варити 30 хвилин.

Крок 2. Сушені гриби помийте, потім залийте двома склянками окропу, залиште на 10-15 хвилин. Після цього гриби наріжте соломкою, а грибний настій процідіть.

Крок 3. Грибний настій влийте в каструлю і доведіть до кипіння. Потім у киплячий бульйон викладете перловку, варіть 20 хвилин.

Крок 4. Бульби картоплі, головку цибулі і моркву очистіть, помийте і наріжте кубиками. У каструлю з бульйоном викладіть подрібнену картоплю і варіть 10 хвилин.

Крок 5. У сковорідці розігрійте трохи олії, викладіть подрібнені цибулю та моркву, обсмажте овочі на середньому вогні до м’якості. Через 3 хвилини додайте гриби і смажте ще 5 хвилин.

Крок 6. Зажарку з овочами та грибами перекладіть у каструлю. Суп посоліть і поперчіть, варіть 5 хвилин. Готовий грибний суп із перловкою залиште під кришкою на 10 хвилин, потім можна розливати його по тарілках. Перед подачею в порції додайте рубану зелену цибулю. Смачного!

Розсольник з перловкою та солоними огірками

Розсольник з перловкою та солоними огірками – фірмова страва багатьох господарок. Суп має оригінальний кисло-солоний смак та апетитний аромат. Його зазвичай заправляють сметаною та подають зі свіжим житнім хлібом.

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

  • Картопля середнього розміру – 3 шт.
  • Олія рослинна без запаху – 3-4 ст.л.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста біла – 1 шт.
  • Телятина – 300-400 гр.
  • Перець горошком – до смаку.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Перловка – 1 ст. (150 мл)
  • Морквина – 1 шт.
  • Огірки солоні – 3 шт.
  • Вода фільтрована – 2,5л.

Процес приготування:

Крок 1. Для розсольника будуть потрібні всі продукти, які вказані у списку.

Крок 2. Перлову крупу викладіть у ситечко та промийте під краном проточною водою. В об’ємну каструлю викладете перлівку та телятину. Оскільки час варіння крупи та м’яса збігається, ці продукти закладаються разом. Висипте кілька горошин перцю, додайте лавровий лист і влийте воду. Варіть до готовності м’яса та крупи, приблизно 1,5 години.

Крок 3. Моркву, цибулю і солоні огірки наріжте соломкою.

Крок 4. Спочатку на олії обсмажте цибулю і моркву до м’якості, потім викладіть огірочки і смажте до готовності овочів.

Крок 5. Картоплю наріжте брусками, викладіть у бульйон і варіть розсольник ще 10-15 хвилин. Спробуйте картоплю, вона має бути м’якою.

Крок 6. Викладіть у бульйон овочеву засмажку, додайте подрібнений кріп, перемішайте та варіть ще кілька хвилин. Спробуйте на смак, посоліть та при необхідності додайте огірковий розсіл.

Крок 7. Перед тим, як подати розсольник із солоними огірками на стіл, дайте йому настоятися під кришкою протягом 25-30 хвилин. Смачного!

Перловка з м’ясом у духовці в горщику

Перловка з м’ясом у духовці в горщику – цікава та смачна порційна страва. Його можна навіть подати на святковий стіл, ваші гості оцінять таку оригінальну подачу та точно відзначать кулінарні здібності господині. Готувати страву досить легко.

Час приготування – 2 год. 50 хв.

Час приготування – 40-50 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • М’ясо – 0,6 кг.
  • Крупа перлова – 0,4 кг.
  • Цибуля ріпчаста біла – 200 гр.
  • Морквина – 280 гр.
  • Бульйон/вода – 1,5 л.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Суміш перців мелена – до смаку.
  • Базилік сушений – до смаку.
  • Лист лавровий – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. З вказаної у списку інгредієнтів кількості продуктів вийде 4 горщики по 600-700 грам.

Дивіться також:  Гарбузова каша - 10 простих і смачних рецептів приготування каші з гарбуза

Крок 2. Крупу промийте холодною водою і замочіть години на 3-4. Перед варінням ще раз промийте перловку.

Крок 3. М’ясо наріжте кубиками, складіть його в миску, посипте сіллю, сумішшю мелених перців і сушеним базиліком. Перемішайте та залиште на деякий час.

Крок 4. Головки цибулі очистіть і наріжте кубиками. У сковороді обсмажте м’ясо, потім додайте цибулю і смажте 2-3 хвилини.

Крок 5. Морквину очистіть, промийте водою і наріжте кубиками. Додайте моркву на сковороду і смажте 3-4 хвилини.

Крок 6. Потім у засмажку додайте перлову крупу, перемішайте.

Крок 7. Отриману суміш із крупи, м’яса та овочів розкладіть у глиняні горщики. Влийте бульйон або підсолену воду, в кожен горщик покладіть по одному лавровому листку і закрийте кришечками.

Крок 8. Запікайте страву в духовці за 200 градусів протягом 30-40 хвилин. Потім зменште температуру до 180 градусів і готуйте ще 1-1,5 години. У процесі запікання перевіряйте, можливо, знадобиться долити воду. До подачі залиште перловку з м’ясом ще на 20 хвилин у вимкненій духовці. Смачного!

Рибний суп з перловкою

Рибний суп з перловкою – легка юшка для комплексного обіду, до того ж дуже смачна. Іноді можна влаштовувати сім’ї рибні дні. До того ж бульйон можна варити на основі будь-якої рибки, яка є у вас. Ми варитимемо суп із горбуші.

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Голова та хвіст горбуші – 0,5 кг.
  • Крупа перлова – 75 гр.
  • Морквина середнього розміру – 150 грн.
  • Кріп – 10 гр.
  • Цибуля ріпчаста біла – 120 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Лист лавровий сушений – 2 шт.
  • Картопля – 220 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Цибуля зелена – 25 гр.
  • Петрушка – 15 гр.
  • Вода фільтрована – 2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Частини тушки горбуші розморозьте та помийте під краном. Овочі очистіть, відміряйте всі інші продукти.

Крок 2. Голову та хвіст горбуші складіть у каструлю і залийте водою. Помістіть ємність на плиту та варіть рибний бульйон від моменту закипання 25 хвилин. З поверхні бульйону час від часу знімайте піну.

Крок 3. Кілька бульб картоплі наріжте невеликими кубиками.

Крок 4. Цибулеву головку також наріжте дрібними кубиками.

Крок 5. Морквину натріть на тертці з великими отворами.

Крок 6. Пір’я зеленої цибулі дрібно порубайте ножем.

Крок 7. Коли бульйон буде готовий, витягніть із нього рибу. Сам бульйон необхідно процідити, щоб у ньому не залишилося дрібних кісточок.

Крок 8. Перелийте бульйон у каструлю, додайте до нього подрібнену картоплю, цибулю та моркву. Також промийте перловку та висипте її в каструлю.

Крок 9. Додайте зелену цибулю та лаврушку. Варіть суп до готовності овочів та перловки, приблизно 20 хвилин.

Крок 10. Тим часом відокремте варене рибне філе від кісток.

Крок 11. Кріп та петрушку дрібно порубайте ножем.

Крок 12. Наприкінці готування, коли картопля та перловка стануть м’якими, додайте рибне філе, сіль та мелений перець за смаком.

Крок 13. Завершуємо приготування рибного супу додаванням рубаної зелені.

Крок 14. Подавайте рибний суп із перловкою на обід відразу після приготування з чорним хлібом. Смачного!

Щи із квашеної капусти з перлівкою

Щи із квашеної капусти з перловкою готують повсюдно. Це одна з найпопулярніших перших страв на пострадянському просторі. Саме крупа робить блюдо таким густим та поживним. А квашена капуста надає щам ту характерну кислинку, за яку ця страва улюблена всіма.

Час приготування – 100 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста біла – 2 шт.
  • Томатна паста – 40 мл.
  • Вода фільтрована – 2,5л.
  • Капуста квашена – 150 гр.
  • Олія без запаху – 40 мл.
  • Лист лавровий сушений – 2 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Морквина – 1 шт.
  • Свинина на кістки – 500 грн.
  • Крупа перлова – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуйте всі продукти. Розморозьте м’ясо, очистіть та помийте овочі.

Крок 2. Перлову крупу промийте кілька разів проточною водою. Потім залийте перловку окропом і залиште на годину. Після цього ще раз добре промийте крупу.

Крок 3. Головку цибулі і свинину на кісточці залийте водою в каструлі. Поставте ємність на вогонь та варіть бульйон для супу. Потрібно приблизно 1,5 години.

Крок 4. Коли бульйон буде готовий, витягніть м’ясо, цибульну головку можна викинути. М’ясний бульйон процідіть і поверніть у каструлю.

Крок 5. Картоплю наріжте кубиками чи брусками. Коли бульйон закипить, викладіть у нього картоплю, варіть 5-7 хвилин.

Крок 6. Цибулю наріжте кубиками, а моркву натріть на великій тертці. Обсмажте подрібнені овочі на олії протягом 2-3 хвилин.

Крок 7. У каструлю з бульйоном викладіть квашену капусту.

Дивіться також:  Гречка по-купецьки класична – 10 рецептів приготування

Крок 8. Далі викладіть набряклу перловку, перемішайте і варіть щі 15-20 хвилин.

Крок 9. Після цього викладіть у м’ясний бульйон овочеву засмажку, продовжуйте варити ще 3-5 хвилин.

Крок 10. Коли варене м’ясо охолоне, відокремте його від кісток і наріжте невеликими шматочками. До щи додайте варену свинину, томатну пасту, лавровий лист і сіль.

Крок 11. В кінці додайте рубану зелень, доведіть борщ до кипіння. Потім накрийте кришкою каструлю, вимкніть плиту і наполягайте щі 10-15 хвилин.

Крок 12. Щи з перловою крупою виходять дуже смачними та наваристими. Розливайте тарілку і подавайте на стіл. Смачного!

Перловка з цибулею та грибами

Перловка з цибулею та грибами – це класичне поєднання продуктів. Це страва, яку можна включати у вегетаріанське меню. Для рецепту можна взяти будь-які свіжі чи сушені гриби. Печериці, наприклад, не доведеться так довго готувати, як білі гриби чи опеньки.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Вода відфільтрована – 1 л. + 1,5 ст.
  • Печериці – 0,5 кг.
  • Олія без запаху – 2 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста біла – 1 шт.
  • Соус соєвий – до смаку.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Крупа перлова – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Пересипте дві склянки перлової крупи в ситечко і добре промийте під краном проточною водою. Налийте трохи води в каструлю, поставте її на плиту, доведіть її до кипіння. Помістіть в каструлю сито з перловкою, накрийте кришкою і залиште на помірному вогні на 20 хвилин.

Крок 2. Окремо закип’ятіть один літр води, додайте в неї дрібку солі та столову ложку олії. Викладіть у каструлю з водою розпарену перлову крупу. Знову доведіть вміст каструлі до кипіння та варіть на помірному вогні 20 хвилин. Потім відкиньте перловку на друшляк або сито, щоб стекла вода.

Крок 3. Печериці помийте і наріжте часточками. Нарізані печериці залийте однією з половиною склянкою води, посоліть та варіть протягом 6 хвилин. Потім печериці виловіть шумівкою, а відвар процідіть.

Крок 4. Головку цибулі наріжте дрібними кубиками. На скороді розігрійте олію і обсмажте на ній спочатку цибулю протягом 4 хвилин. Потім додайте гриби і готуйте ще 3 хвилини, щоб засмажка підрум’янилася.

Крок 5. Після цього в сковороду до обсмаженої цибулі та печериць викладіть перлову крупу, перемішайте і прогрійте страву протягом декількох хвилин.

Крок 6. Грибний відвар доведіть до кипіння і додайте соєвий соус. Отриману суміш вилийте в сковороду з перлівкою, перемішайте і гасіть на помірному вогні протягом години. Або ж можна запекти перлову крупу з грибами в духовці.

Крок 7. Подавайте перловку з грибами та цибулею як самостійну страву або як гарнір до м’яса. Смачного!

Харчо з перловкою

Харчо з перловкою – чудовий варіант для ситного та смачного обіду. Ця страва має грузинське коріння, тому виходить такою яскравою на смак і шалено ароматною. Якщо у вас не знайдеться традиційного соусу ткемалі, можна додати кислинку за допомогою солоних огірків.

Час приготування – 180 хв.

Час приготування – 40-60 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 0,3 кг.
  • Картопля середнього розміру – 1 шт.
  • Уцхо-сунелі – 1 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста біла – 1 шт.
  • Крупа перлова – 0,5 ст.
  • Часник – 4 зуби.
  • Корінь пастернаку – 50 грн.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Соус ткемалі – 2 ст.
  • Огірки солоні – 2-3 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Лист лавровий сушений – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Півсклянки перлової крупи висипте в миску і промийте пару-трійку разів проточною водою. Потім крупу залийте окропом. Яловичу вирізку промийте під краном, промокніть паперовими серветками і наріжте кубиками.

Крок 2. Яловичину покладіть у каструлю і залийте водою. Після закипання першу воду злийте. Потім знову влийте гарячу воду, киньте у воду парочку лаврових листів та горошини запашного перцю. Варіть м’ясо до готовності.

Крок 3. Набряклу перлову крупу ще раз промийте і викладіть у яловичий бульйон. Варіть 15-20 хвилин від моменту закипання.

Крок 4. Картоплю, цибулю та часник очистіть, також підготуйте інші овочі та спеції.

Крок 5. Картоплю наріжте кубиками і відправте в бульйон, продовжуйте варити до м’якості картоплі.

Крок 6. Тим часом займіться засмажкою. Наріжте цибулю, часник та пастернак. Обсмажте ці продукти на олії.

Крок 7. Далі в засмажку додайте ткемалі, перемішайте і готуйте ще кілька хвилин.

Крок 8. Натріть на тертці солоні огірки і викладіть їх у засмажку. Гасіть все разом на повільному вогні пару хвилин.

Крок 9. Викладіть овочеву засмажку в суп, перемішайте та варіть 4-5 хвилин. В кінці додайте сіль та спеції за смаком.

Крок 10. Харчо з перловкою виходить дуже ситним та смачним. Ваші близькі будуть задоволені. Смачного!