Болоньєзе – це смачний італійський м’ясний соус, який зазвичай подають з пастою. Ми покажемо класичний рецепт Болоньєзе і розповімо =про інших варіантах її приготування і подачі.
Класичний рецепт з фаршем
Вам знадобляться:
- паста томатна – 0,2 кг;
- фарш м’ясний – 0,5 кг;
- оливкова масло – 130 мл;
- цибуля – 650 г;
- спагетті – 1 кг;
- два часникового зубчики;
- помідори консервовані – 0,8 кг;
- сіль за смаком;
- шматочок вершкового масла – 90 г;
- перець чорний за смаком.
Спосіб приготування:
- Очищені цибулини нашаткувати на дрібні шматочки.
- У сковороді розігріти оливкову олію, викласти туди подрібнену цибулю.
- Через 3 хвилини викласти до цибулі фарш і продовжити приготування протягом 6 хвилин.
- Ножем покришити часточки часнику і висипати в цибулю з фаршем. З помідорів зняти шкірку, м’якоть подрібнити і додати в сковороду слідом за часником.
- Викладаємо томатну пасту, чекаємо, поки маса закипить, насипаємо перець і сіль.
- Паралельно варимо спагетті до готовності, обробляємо холодною водою.
- Локшину додаємо до соусу в сковороді і перемішуємо.
Подаємо смачний ароматний Болоньєзе відразу до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Традиційний соус по-італійськи
Список компонентів рецепту:
- цибуля – 1 шт.;
- м’ясний бульйон – 0,2 л;
- вино червоне – 150 мл;
- бекон – 80 г;
- томатна паста – 0,8 кг;
- яловиче м’ясо – 250 г;
- олія оливкова – 30 мл;
- свинина – 250 г;
- свіжий селера – 70 г;
- зубчик часнику – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- масло вершкове – 40 р.
Як приготувати соус Болоньєзе:
- Всі овочі обробити, очистивши їх від шкірки і промивши. Морква подрібнюємо на кубики, а селеру, цибулю і часникові дольки ріжемо на маленькі шматочки.
- Викладаємо на поверхню сковороди обидва види масла і прогріваємо їх. Додаємо часник з цибулею і пасеруємо до прозорості.
- Викладаємо моркву і шматочки селера, готуємо ще 5 хвилин.
- Після цього висипаємо в сковороду шматочки бекону, перемішуємо і обсмажуємо 5 хвилин.
- Зі свинячого і яловичого м’яса робимо фарш і додаємо його до підготовлюваних інгредієнтів.
- Пасеруємо до тих пір, поки фарш не придбає коричневий колір, і додаємо 100 мл вина.
- Після того, як алкоголь випарується, виливаємо м’ясний бульйон.
- Додаємо в соус томатну пасту, закриваємо кришкою і тушкуємо страву протягом години.
- Постійно перемішуйте соус. Він буде готовий, як тільки м’ясо стане м’яким, а овочеві шматочки повністю розваряться.
Вегетаріанський варіант з грибами
Склад рецепта:
- брокколі – 50 г;
- олія оливкова – 20 мл;
- спагетті – 0,25 кг;
- один болгарський перець червоний;
- гриби – 80 г;
- часточка часнику;
- паста з помідорів – 500 г;
- базилік – 10 г;
- цибуля червоний – 1 шт.;
- морквина – 0,1 кг.
Алгоритм дій:
- Очищену моркву ріжемо на тонкі пластинки.
- Видаляємо з болгарського перцю насіння і «шляпки», м’якоть ріжемо на невеликі шматочки. Цибулю з часником дрібно кришимо ножем.
- Прогріваємо масло на сковороді і пасеруємо в ньому до розм’якшення шматочки цибулі та часнику.
- Після цього висипаємо моркву і готуємо близько 5 хвилин. Додаємо перець і обсмажуємо ще 2 хвилини.
- Промиті гриби ріжемо часточками і викладаємо в сковороду, додаємо пасту з помідорів.
- Брокколі і базилік рвемо на дрібні шматочки і висипаємо до решти інгредієнтів. Готуємо все разом ще 6 хвилин
- Дочекаємося, поки соус трохи охолоне і подрібнити його блендером на малій швидкості.
- Зваріть локшину. Подавайте спагетті Болоньєзе, виконане за вегетаріанським мотивами, в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
З курячим фаршем
Цей варіант страви виходить не таким жирним, як з іншими видами м’яса, але зате більш ніжним і м’яким.
Необхідні інгредієнти:
- помідори – 7 шт.;
- філе курки – 0,7 кг;
- оливкова олія – 25 мл;
- вино червоне – 55 мл;
- сіль – за смаком;
- часникові часточки – 4 шт.;
- прянощі за смаком.
Покрокова інструкція:
- Промите куряче філе шаткуємо на шматочки середнього розміру і пропускаємо їх через м’ясорубку.
- Слідом додаємо очищені зубчики часнику – вийшов ароматний курячий фарш.
- У нього насипаємо сіль і спеції, можна взяти перуки, чорний перець, італійські трави і т. д.
- Все добре перемішуємо або збиваємо блендером і викладаємо в розігріте оливкове масло на сковороді, готуємо при середній потужності вогню.
- Подрібнюємо на тертці помідори без шкірки. Можна зробити цей процес в блендері.
- Одержаний томатний соус виливаємо до фаршу і змішуємо з ним. Додаємо червоне вино і тушкуємо страва 40 хвилин.
- Подаємо ласощі з відвареними макаронами, присипавши всі свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Спагетті з соусом Болоньєзе
Що потрібно взяти:
- фарш м’ясний – 0,6 кг;
- часник – 2 зубчики;
- консервовані помідори – 0,5 кг;
- одна цибулина;
- перець чорний за смаком;
- спагетті – 0.25 кг;
- сіль за смаком;
- сир – 40 г;
- жменя свіжої петрушки;
- солодкий перець – 2 шт.;
- орегано і базилік за смаком;
- олія оливкова – 30 мл
Як готується паста Болоньєзе:
- Дрібно рубаємо почищені часник і цибулю і починаємо обсмажувати з оливковою олією.
- Через 4 хвилини додаємо до них болгарський перець, порізаний на кубики.
- Викладаємо м’ясний фарш і обсмажуємо його з овочами близько 10 хвилин.
- Перемелюємо в блендері помідори і виливаємо вийшов соус в сковороду.
- Насипаємо всі спеції і сіль, тушкуємо складу 20 хвилин під кришкою.
- Через 10 хвилин після початку гасіння приступаємо до варіння спагетті. Відварюємо їх не до повної готовності – вони «дійдуть» після, в сковороду з соусом. Готові макарони промиваємо.
- Дрібно рубаємо свіжу петрушку і сир.
- З’єднуємо приготовившиеся спагетті з Болоньєзе, зверху кришимо сир з петрушкою. Приємного апетиту!
З кабачком і селерою
Вам знадобиться:
- фарш яловичий – 0,4 кг;
- часник – 2 зубчики;
- пюре з томатів – 0,8 кг;
- два кабачка;
- сіль – 10 г;
- один стебло селери;
- чорний перець – 6 м;
- одна цибулина;
- сир – 30 г;
- італійські трави – 10 г;
- олія оливкова – 35 мл
Варіант приготування:
- Очищені кабачки ріжемо на кубики, стебло селери рубаємо невеликими шматочками. Подрібнюємо в крихту цибулину і проводимо через прес часникові зубчики.
- З’єднайте підготовлені овочі в загальній мисці, насипаємо туди ж перець, сіль.
- Вся маса овочів поміщається на дух деках. Застеляємо їх фольгою, накладаємо продукти і готуємо їх в духовці протягом 25 хвилин. Духова шафа повинен бути прогрітий до 180 градусів.
- На сковороді обробляємо фарш, додаємо до нього томатне пюре і італійські спеції.
- Паралельно готуємо макарони. Як тільки вони будуть готові, з’єднуємо в каструлі м’ясний соус, запечені овочі та пасту. Засипаємо все подрібненим на треку сиром – смакота! Подаємо блюдо гарячим.
Паста Болоньєзе в домашніх умовах
Список інгредієнтів:
- мускатний горіх – 1 щіпка;
- фарш м’ясний – 300 г;
- оливкова олія – 20 мл;
- одна морквина;
- сіль за смаком;
- помідори свіжі – 2 шт.;
- упаковка спагеті;
- цибуля – 2 шт.;
- перець мелений за смаком;
- один часниковий зубчик;
- томатний соус – 50 р.
Процес приготування:
- Починаємо виконання рецепту з обжарювання порізаного на кубики цибулі до рум’яного кольору.
- Обробляємо на тертці моркву і додаємо слідом за першим інгредієнтом на сковороду. Пасеруємо 3 хвилини.
- Викладаємо томатний соус, фарш і подрібнений часник. Тушкуємо страва протягом 5 хвилин, після чого ріжемо помідори на невеликі шматочки і додаємо в основну масу.
- Наливаємо воду в сковороду так, щоб вона покривала собою шар фаршу і овочів.
- Дочекаємося, поки вся вода випарується, і насипаємо сіль, мускатний горіх і перець.
- Окремо варимо спагетті, викладаємо на тарілки і заливаємо гарячим ароматним Болоньєзе. Приємного апетиту!