Ароматна, повна пряного соку і хрустка капуста – популярна закуска, яка буде до місця і на повсякденному столі, і на урочистому вечері. Однак часу на підготовку квашеної закуски вистачає не завжди. У разі потреби варто знати, що бомбова капуста швидкого приготування не поступається гастрономічними якостями тієї, що приготовлена за класичною рецептурою, а готується надзвичайно легко і за короткий час.
Традиційна бомбова капуста швидкого приготування
Традиційна рецептура передбачає використання:
- 500 г капусти білоголової;
- великої морквини;
- яблука;
- часникового зубчики;
- 120 мл води;
- по 35 мл соняшникової олії і оцту;
- 30 г цукрового піску;
- 12 г солі;
- 3 горошин перцю і лаврового листа.
Спосіб приготування:
- Капуста шинкуется, коренеплід натирається, яблуко ріжеться кубиками, а часник подрібнюється.
- Добре перемішаної овочевий нарізкою трамбується скляна тара.
- У каструльку з перцем, лавровим листом, маслом, цукровим піском і сіллю вливається вода.
- При закипанні в розсіл відправляється оцет.
- Готовим складом заливається овочева нарізка, після чого ємність 12 годин витримується при кімнатній температурі і ще на 3 години забирається в холод.
Як зробити без оцту
Якщо з яких-небудь особливостей організму оцет протипоказаний, то приготувати хрустку, мариновану капусту можна з:
- невеликого качана капусти;
- некрупною морквини;
- 45 г солі;
- парасольок кропу;
- 15 г цукрового піску;
- 1 л води.
Спосіб підготовки:
- Качан поділяється на кілька сегментів, кожен з яких шинкуется.
- Коренеплід натирається довгою соломкою.
- Овочі змішуються і присипаються ⅓ заявленої кількості солі, після чого злегка обминаются, щоб овочева нарізка стала вологою.
- Ємність стерилізується, на її дно поміщаються парасольки кропу. Потім банку заповнюється овочами.
- З води, солі та цукру готується киплячий маринад, яким заливається овочева суміш.
- Через 3 – 6 годин знаходження банки в теплі можна приступати до дегустації закуски.
Готуємо з медом
Маринована капуста з медом і яблуками – хрустка, апетитна і дуже ароматна закуска. Цей нетривіальний рецепт цілком може стати вашим коронним!
Для виконання потрібні:
- 1 кг капусти;
- 2 великі морквини;
- 2 кисло-солодких яблука;
- ½ Часниковою головки;
- ½ Л води;
- 15 г солі;
- 45 г цукрового піску;
- 15 мл меду;
- 120 мл оцту;
- 80 мл рослинного масла;
- лавровий лист, запашний перець, гвоздичні бутони.
Етапи створення:
- Головка капустяна шинкуется, яблука ріжуться кубиками, часникові зубчики подрібнюються, а морквина натирається.
- Овочева нарізка змішується і утрамбовується в банку.
- З окропу і спецій готується основа під маринад, яка повинна настоятися 1 годину.
- У настояну основу вливаються масло, оцет, додайте цукровий пісок і сіль.
- При кипінні в розсіл вводиться мед.
- Через 2 хвилини окропом наповнюється ємність з овочевою нарізкою.
- Коли ємність стане прохолодною, капусту можна дегустувати.
Бомбова капуста швидкого приготування в гарячому розсолі
Результатом витрачених 15 хвилин стане апетитна, соковита маринована овочева закуска.
Для виконання рецепта необхідно підготувати:
- капустяну головку в 3 кг;
- велику морквину;
- 4 зубчики часнику;
- 250 мл рослинного масла;
- 200 мл оцту;
- 1,5 л води;
- 200 г цукрового піску;
- 50 г солі;
- спеції.
Готується закуска таким чином:
- Капустяний качан шинкуется, коренеплід натирається, а часникові зубки товчуться.
- Овочева нарізка перемішується і трамбується у стерильну ємність.
- У каструлю з водою всипати цукровий пісок, сіль, спеції, вливається соняшникову олію.
- При закипанні в основу під маринад вводиться оцет.
- Через 2 – 3 хвилини овочі заливаються розсолом.
- Коли банку охолоне, капусту можна подавати до столу.
Рецепт зимової заготівлі
Після збору врожаю капусти можна приступати до створення заготовок.
Завдяки укупориванию банок багата вітамінами капуста збереже корисні елементи практично без втрат.
На кіло білокачанної використовуються:
- 1 л води;
- 10 мл оцтової кислоти (70 %);
- по 30 г солі і цукру;
- 15 мл соняшникової олії.
Маринована капуста на зиму готується таким чином:
- Качан звільняється від пошкоджених листків, промивається, обсушивается і нарізають шматочками за бажанням кулінара.
- Ємність для заготівлі стерилізується.
- Овочева соломка закладається в банку і ущільнюється.
- У каструльці з водою готується маринад шляхом додавання в окріп цукру, солі і після закипання – оцтової кислоти, соняшникової олії.
- Маринад кип’ятити 3 хвилини, після чого добре перемішується, щоб масло розподілилося рівномірно.
- Киплячим розсолом заливається овоч, після чого банку закупорюється.
- Після того як ємність охолоне і настоїться у приміщенні протягом 3 днів, вона опускається в підвал або відправляється в інше прохолодне місце.
Варіант для любителів гострої закуски
Гостра капуста маринується настільки ж швидко і легко.
На качан у пару кіло потрібно продуктовий набір, що складається з:
- 4 морквин;
- часниковою головки;
- ½ Плода гострого стручкового перцю;
- 30 г солі;
- 100 г цукрового піску;
- 120 мл олії соняшникової;
- аналогічної кількості оцту;
- спецій.
При приготуванні:
- Основний інгредієнт шинкуется, часникові зубчики ріжуться пластинками, коренеплід натирається, а перець подрібнюється.
- Капустяно-морквяна нарізка перемішується і утрамбовується в ємність.
- З води, солі, спецій і цукрового піску готується основа розсолу, в яку при закипанні вливаються оцет і масло.
- Овочева нарізка заливають маринадом, а після остигання останнього ємність відправляється в холод.
З болгарським перцем і огірком
Додаток з соковитих плодів додасть закуски насиченість і яскравість смаку.
Щоб виконати рецепт досить підготувати:
- 1 кг капусти;
- 1 морквину;
- 1 шт. болгарського перцю;
- огірок;
- ½ Л води;
- 20 г цукрового піску;
- 10 г солі;
- 50 мл оцту.
Покрокова інструкція створення смачної закуски «на швидку руку»:
- З качана видаляються верхні листки, після чого він шинкуется.
- Морква натирається, а огірок і перець ріжуться соломкою.
- Овочева нарізка перемішується і закладається в стерилізовану банку, де ущільнюється.
- На вогні кип’ятити розсіл, що складається з води, цукрового піску, солі та оцту протягом 3 хвилин.
- Тара заповнюється розсолом і коли він охолоне, поміщається в холод, де за добу капустяна соломка придбає готове стан.
Бомбова капуста – швидка і неймовірно смачна закуска на кожен день. Такий варіант приготування особливо актуальним на початку осені, коли свіжі овочі вже набридли і дуже хочеться спробувати першу засолювання.