Бородінський хліб готується на заварці з додаванням прянощів. Буде потрібно чимало часу і уваги, однак результат здивує всіх. Хліб домашнього приготування вийде таким же, як при СРСР.
Класичний бородинський хліб в хлібопічці
Аромат і смак цього хліба знає і пам’ятає кожен. Приготувати його складно. Щоб вийшов з першого разу, слід уважно дотримуватися рекомендацій по приготуванню. Бородінський хліб в хлібопічці готується набагато швидше і простіше, ніж в духовці.
Інгредієнти:
- Сіль – 2 ч. ложки;
- Житнє борошно – 170 гр.;
- Сухі дріжджі – 1,5 ч. ложки;
- Пшеничне борошно – 190 гр.;
- Розчинна кава – 1 ч. ложка;
- Закваска – 3 ст. ложки;
- Какао – 1 ч. ложка;
- Молоко сухе – 2 ст. ложки;
- Чай чорний – 200 мл;
- Цукор – 2 ст. ложки.
Закваска:
- Житнє борошно – 1 склянка;
- Дріжджі – 2 ч. ложки;
- Цукор – 1 ст. ложка.
Приготування:
Рецепт приготування в духовці
Цей самий смачний хліб, приготовлений на житньому борошні, виходить ароматним і смачним.
Інгредієнти:
- Кмин – 3 ч. ложки;
- Пшеничне борошно – 350 гр.;
- Коріандр – 3 ч. ложки;
- Житнє борошно – 250 гр.;
- Сіль – 2 ч. ложки;
- Тепла Вода – 350 мл;
- Цукор – 3 ч. ложки;
- Дріжджі – 1 ст. ложка;
- Солод – 5 ч. ложок.
Приготування:
Домашній хліб в мультиварці
Цей хліб в мультиварці виходить таким же смачним, як і в духовці. Ідеально готувати його на заквасці, але мало у кого знайдеться цей інгредієнт. Тому найпростіше рішення – це використовувати дріжджі.
Інгредієнти:
- Олія рослинна;
- Борошно житнє – 500 гр.;
- Сіль – 2 ч. ложки;
- Борошно пшеничне – 3 ст. ложки;
- Цукор – 1 ч. ложка;
- Дріжджі сухі – 11 гр.;
- Вода – 100 мл;
- Молоко – 320 мл
Приготування:
Рецепт бородінського хліба на заквасці
Це найпростіший варіант приготування закваски. На житньому борошні бродіння займає близько тижня. Не поспішайте швидше використовувати, їй необхідно гарне визрівання.
Перший день:
Інгредієнти:
Закваска:
- Житнє борошно – 50 гр.;
- Вода – 50 гр.;
- Банку – літрова.
Тісто:
- Насіння соняшнику – 10 гр.;
- Закваска – 5 ст. ложок;
- Сіль – 1 ст. ложка;
- Житнє борошно – 300 гр.;
- Тепла вода – 600 мл;
- Борошно пшеничне – 300 гр.
Приготування:
Другий день:
Інгредієнти:
- Борошно житнє – 50 гр.;
- Закваску першого дня розділити наполовину. Першу частину залишити. Другу вилити.
- Вода – 50 гр.
Приготування:
3 – 6 день:
Кожен день виливати половину отриманої маси і додати таку ж кількість води і муки, як і в попередні дні. Вона збільшиться в об’ємі. Поміняє колір. Знайде кислий запах. На третій день вже можна використовувати. Але краще дочекатися повного дозрівання. На шосту добу вийде продукт, повністю підходить для випічки. Якщо на поверхні маси виступить цвіль, не шкодуючи викиньте.
На сьому добу закваска стане зрілою й ідеально працювати. Решту, не використану масу зберігати в холодильнику.
Тісто:
За цією рецептурою тісто повинне бути в’язким, його можна заважати ложкою. По консистенції воно густе і липке. Якщо буде дуже густим, додайте ще води, інакше хліб під час приготування потріскається, а готовий виріб буде кришитися.
Як приготувати в домашніх умовах за Гостом?
Приготовлений своїми руками хліб, завжди смачніше купленого в магазині. Можна перебирати безліч рецептів і отримувати хороший, смачний результат. Якщо хочете відчути саме той справжній смак бородінського, то слід приготувати його за первісним рецептом 1939 року.
Інгредієнти:
Заварка:
- Солод (червоний сухий ферментований) – 25 гр.;
- Борошно житнє – 75 гр.;
- Коріандр мелений – 1 ч. ложка;
- Вода – 250 гр. окропу.
Тісто:
- Коріандр для посипання цілий – 2 ст. ложки;
- Освіження закваска на житньому борошні 100 % вологості – 150 гр.;
- Сіль – 6 гр.;
- Житнє борошно – 250 гр.;
- Патока, можна замінити медом темного кольору – 20 гр.;
- Пшеничне борошно, 2 сорт – 75 гр.;
- Цукор – 30 гр.;
- Вода – 50 гр. тепла.
Приготування:
Заварка:
Тісто:
Чим посипають бородинський хліб зверху?
Багато хто задається питанням, ніж зверху присипаний улюблений багатьма бородинський хліб. Варіантів є кілька: кмин, кунжут, коріандр, аніс. Найпоширеніша посипання – коріандр. Але який варіант ви б не вибрали, пам’ятайте, що повинні бути саме насіння, а не лушпиння від них.
Калорійність продукту
Цей сорт є самим популярним і корисним в Росії. На кожні 100 грам хліба, калорійність становить 208 ккал.