Бородінський хліб – 5 рецептів приготування вдома

Бородінський хліб готується на заварці з додаванням прянощів. Буде потрібно чимало часу і уваги, однак результат здивує всіх. Хліб домашнього приготування вийде таким же, як при СРСР.

Класичний бородинський хліб в хлібопічці

Аромат і смак цього хліба знає і пам’ятає кожен. Приготувати його складно. Щоб вийшов з першого разу, слід уважно дотримуватися рекомендацій по приготуванню. Бородінський хліб в хлібопічці готується набагато швидше і простіше, ніж в духовці.

Інгредієнти:

  • Сіль – 2 ч. ложки;
  • Житнє борошно – 170 гр.;
  • Сухі дріжджі – 1,5 ч. ложки;
  • Пшеничне борошно – 190 гр.;
  • Розчинна кава – 1 ч. ложка;
  • Закваска – 3 ст. ложки;
  • Какао – 1 ч. ложка;
  • Молоко сухе – 2 ст. ложки;
  • Чай чорний – 200 мл;
  • Цукор – 2 ст. ложки.

Закваска:

  • Житнє борошно – 1 склянка;
  • Дріжджі – 2 ч. ложки;
  • Цукор – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Для закваски продукти змішати і залити водою. Повинно вийти рідкувате тісто.
  • Залишити в приміщенні на 19 годин. Накрити рушником. Потім прибрати в холод (вистачить на кілька порцій).
  • В хлібопічку помістити всі продукти, як вказано в інструкції, що додається до печі.
  • Рецепт приготування в духовці

    Цей самий смачний хліб, приготовлений на житньому борошні, виходить ароматним і смачним.

    Інгредієнти:

    • Кмин – 3 ч. ложки;
    • Пшеничне борошно – 350 гр.;
    • Коріандр – 3 ч. ложки;
    • Житнє борошно – 250 гр.;
    • Сіль – 2 ч. ложки;
    • Тепла Вода – 350 мл;
    • Цукор – 3 ч. ложки;
    • Дріжджі – 1 ст. ложка;
    • Солод – 5 ч. ложок.

    Приготування:

  • Налити в піалу шість столових ложок гарячої води. Всипати дріжджі. Додати цукор. Розмішати.
  • Через вісім хвилин засипати борошно. Додати солод. Влити воду.
  • Замішувати чверть години.
  • Насипати коріандр, сіль, кмин.
  • Замісити ще раз тісто.
  • Посипати злегка борошном. Вкрити пакетом. Прибрати в тепло.
  • Через дві години сформувати хліб.
  • Помістити на деко. Залишити на півгодини.
  • Переставити в духовку.
  • Виставити жар на 200 гр. Готувати чверть години. Переключити на 180 гр. Витримати півгодини.
  • Дивіться також:  Банановий пиріг — 10 рецептів приготування швидко і смачно!

    Домашній хліб в мультиварці

    Цей хліб в мультиварці виходить таким же смачним, як і в духовці. Ідеально готувати його на заквасці, але мало у кого знайдеться цей інгредієнт. Тому найпростіше рішення – це використовувати дріжджі.

    Інгредієнти:

    • Олія рослинна;
    • Борошно житнє – 500 гр.;
    • Сіль – 2 ч. ложки;
    • Борошно пшеничне – 3 ст. ложки;
    • Цукор – 1 ч. ложка;
    • Дріжджі сухі – 11 гр.;
    • Вода – 100 мл;
    • Молоко – 320 мл

    Приготування:

  • Взяти сито. Просіяти два види борошна.
  • Засипати дріжджі. Посолити. Покласти цукор. Перемішати.
  • Воду і молоко нагріти.
  • Влити в борошно.
  • Замісити масу не менше п’яти хвилин. З житнього борошна виходить досить липке тісто, яке важко місити. Щоб полегшити процес замісу, необхідно змащувати руки рослинним маслом.
  • Помістити в миску. Накрити пакетом. Прибрати в тепло, залишивши на годину.
  • Коли маса збільшилася, обім’яти.
  • Чашу від мультиварки промазати маслом.
  • Перемістити тісто.
  • Закрити кришку. Поставити на режим «Підігрів».
  • Встановити час на 40 хвилин. Зверніть увагу на характеристики приладу. У деяких моделях на цьому режимі велика температура, яка не потрібна на даному етапі приготування. Тоді увімкніть на п’ять хвилин тільки для прогріву. Потім залиште на 35 хвилин, не відкриваючи кришку.
  • Перемкнути у режим «Випічка». Виставити 150 гр. Час встановити на годину.
  • Через 40 хвилин перевернути. Залишити на інший час.
  • Рецепт бородінського хліба на заквасці

    Це найпростіший варіант приготування закваски. На житньому борошні бродіння займає близько тижня. Не поспішайте швидше використовувати, їй необхідно гарне визрівання.

    Перший день:

    Інгредієнти:

    Закваска:

    • Житнє борошно – 50 гр.;
    • Вода – 50 гр.;
    • Банку – літрова.

    Тісто:

    • Насіння соняшнику – 10 гр.;
    • Закваска – 5 ст. ложок;
    • Сіль – 1 ст. ложка;
    • Житнє борошно – 300 гр.;
    • Тепла вода – 600 мл;
    • Борошно пшеничне – 300 гр.

    Приготування:

  • Змішати в ємності борошно і воду.
  • Зав’язати марлею.
  • Залишити на добу в приміщенні. За цей час з’являться бульбашки, і маса збільшиться.
  • Дивіться також:  Торт без випічки з печива і сиру — 6 рецептів приготування вдома

    Другий день:

    Інгредієнти:

    • Борошно житнє – 50 гр.;
    • Закваску першого дня розділити наполовину. Першу частину залишити. Другу вилити.
    • Вода – 50 гр.

    Приготування:

  • Половину маси з першого дня залити водою і засипати борошном. Перемішати.
  • Накрити марлею. Залишити на добу.
  • 3 – 6 день:

    Кожен день виливати половину отриманої маси і додати таку ж кількість води і муки, як і в попередні дні. Вона збільшиться в об’ємі. Поміняє колір. Знайде кислий запах. На третій день вже можна використовувати. Але краще дочекатися повного дозрівання. На шосту добу вийде продукт, повністю підходить для випічки. Якщо на поверхні маси виступить цвіль, не шкодуючи викиньте.

    На сьому добу закваска стане зрілою й ідеально працювати. Решту, не використану масу зберігати в холодильнику.

    Тісто:

  • Борошно змішати. Влити воду. Підсолити. Залити закваску. Засипати практично все насіння. Залишити необхідно на посипання.
  • Замісити до гладкого стану. Замішувати слід ложкою, напівфабрикат вийде липким.
  • Покласти у форму. Закрити плівкою. Залишити на шість годин.
  • Посипати насінням.
  • Встановити в духовку.
  • Готувати 10 хвилин. Температура 240 гр.
  • Переключити на 200 гр. Готувати півтори години.
  • За цією рецептурою тісто повинне бути в’язким, його можна заважати ложкою. По консистенції воно густе і липке. Якщо буде дуже густим, додайте ще води, інакше хліб під час приготування потріскається, а готовий виріб буде кришитися.

    Як приготувати в домашніх умовах за Гостом?

    Приготовлений своїми руками хліб, завжди смачніше купленого в магазині. Можна перебирати безліч рецептів і отримувати хороший, смачний результат. Якщо хочете відчути саме той справжній смак бородінського, то слід приготувати його за первісним рецептом 1939 року.

    Інгредієнти:

    Заварка:

    • Солод (червоний сухий ферментований) – 25 гр.;
    • Борошно житнє – 75 гр.;
    • Коріандр мелений – 1 ч. ложка;
    • Вода – 250 гр. окропу.
    Дивіться також:  Тісто «як пух» на кефірі – 7 рецептів для пиріжків та пирогів

    Тісто:

    • Коріандр для посипання цілий – 2 ст. ложки;
    • Освіження закваска на житньому борошні 100 % вологості – 150 гр.;
    • Сіль – 6 гр.;
    • Житнє борошно – 250 гр.;
    • Патока, можна замінити медом темного кольору – 20 гр.;
    • Пшеничне борошно, 2 сорт – 75 гр.;
    • Цукор – 30 гр.;
    • Вода – 50 гр. тепла.

    Приготування:

    Заварка:

  • Підготувати високу миску. Вимити. Витерти насухо.
  • Засипати продукти для закваски. Перемішати.
  • Влити окріп. Розмішати.
  • Загорнути у фольгу ємність. Укутати рушником. Через дві години – готова до використання. Цю масу можна зберігати в холодильнику дві доби, перед застосуванням розігріти.
  • Тісто:

  • У ємність влити воду.
  • Всипати цукор. Посолити. Додати патоку. Розмішати.
  • Залити закваску, весь обсяг заварки. Розмішати.
  • Засипати борошно двох видів. Замішувати необхідно дев’ять хвилин. Якщо вийшло густувате тісто, то додати води. Маса повинна бути липковатой.
  • Ємність промазати маслом. Помістити тісто. Вкрити пакетом на дві години.
  • Взяти форму для хліба. Силіконової лопаткою промазати поверхню. Помістити тісто.
  • Намочити руки. Згладити кути. Утрамбувати, щоб позбутися від непотрібного повітря. Вкрити пакетом на дві години.
  • У миску влити воду і поставити на дно духовки, щоб створити необхідну вологість. Виставити температуру 220 гр.
  • Тісто промазати водою. Взяти коріандр, посипати, щоб насіння добре прилипли до поверхні, зверху ще раз промазати водою.
  • Готувати 20 хвилин.
  • Перемкнути режим на 200 гр., випікати годину.
  • Закутати в рушник. Тепер необхідно дозріти хліба. Для цього залишити його на півдня.
  • Чим посипають бородинський хліб зверху?

    Багато хто задається питанням, ніж зверху присипаний улюблений багатьма бородинський хліб. Варіантів є кілька: кмин, кунжут, коріандр, аніс. Найпоширеніша посипання – коріандр. Але який варіант ви б не вибрали, пам’ятайте, що повинні бути саме насіння, а не лушпиння від них.

    Калорійність продукту

    Цей сорт є самим популярним і корисним в Росії. На кожні 100 грам хліба, калорійність становить 208 ккал.

    Прокрутка до верху