Борщ, рецепт якого в кожній сім’ї свій, являє собою перше блюдо з великою кількістю різноманітних, багатих вітамінами овочів. Блюдо користується популярністю не тільки в Україні і Росії, але і в Польщі, Румунії, Молдові, Литві. В залежності від регіону набір овочів у складі борщу може змінюватися, доповнюватися або зменшуватися.
Класичний рецепт борщу з м’ясом
Червоний борщ з буряком – класика, яка береться за основу для нових експериментів. Якщо незаміжня дівчина буде знати цей рецепт, вона з легкістю підкорить представника чоловічої статі.
На три літри рідини будуть потрібні:
- яловиче м’ясо з кісточкою – ⅔ кг;
- капуста – ⅓ кг;
- картопля – ¼ кг;
- буряк – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- томатна паста – 30 г;
- масло (раст.) – 30 мл;
- часник – 2 зубчики;
- сік лимона;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб скуштувати смачний суп, необхідно дотримуватися наступної інструкції:
- Під проточною водою промивається м’ясо і поміщається в каструлю з водою, де вариться протягом години до готовності. У процесі варіння з бульйону видаляється образовывающаяся пінка.
- У той час як яловичина вариться, очищаються і подрібнюються овочі.
- Як тільки бульйон зварився, м’ясо дістається, відділяється від кістки і подрібнюється.
- Підготовлене м’ясо знову повертається в каструлю з бульйоном.
- Після закипання бульйону в рідину поміщається нашаткована капуста.
- Коли вода знову закипить, до вмісту додаються картопляні брусочки.
- На сковороду, присмачену маслом, викладається натерта бурякова стружка і гаситься протягом 10-12 хвилин при періодичному помішуванні. За дві хвилини до зняття з вогню коренеплід змішується з томатною пастою і соком лимона, після чого всі відправляється в бульйон, солиться і приправляється.
- З дрібно нарізаної цибулі і натертої моркви робиться зажарка, при цьому цибуля не повинен бути підсмаженою.
- Морквяно-цибульна суміш додається до супу після чергового закипання.
- Фінальним акордом є додавання подрібненого часнику, який додає борщу особливої ароматності.
- Перед подачею класичний борщ настоюється близько 25 хвилин.
Рада! Щоб овочі не розварилися, борщ слід варити на слабкому вогні.
Як варити в мультиварці?
З розвитком технологій і появою мультиварок традиційне перше блюдо стало готувати ще простіше, при цьому смак перевершує борщ, приготовлений на плиті. Для виконання борщу в мультиварці за основу береться класичний рецепт. Всі підготовлені інгредієнти викладаються в гущавину і заливаються водою. На мультиварці встановлюється режим «Суп» або «Гасіння». Через годину борщ подається до столу з соусом з сметани.
По-українськи
Рецепт українського борщу практично аналогічний класичного способу, з тією лише різницею, що в ньому присутня сало. В кінці процесу приготування першої страви в нього додається перетертий в ступці часник з салом.
Сибірський борщ з фрикадельками і квасолею
Цей варіант борщу відрізняється наявністю фрикадельок, які жителі регіону знають під назвою «їжачки».
Для оригінального страви знадобляться:
- фарш свино-яловичий – ½ кг;
- капуста – ¼ кг;
- картопля – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- буряк – 200 г;
- цибуля – 1 шт.;
- квасоля біла – 150 г;
- яйце – 1 шт.;
- томатна паста – 100 г;
- масло (раст.)– 30 мл;
- часник – 1 зубчик;
- лимонний сік – за смаком;
- сіль, спеції, зелень – за смаком.
Для дегустації готового страви необхідно заздалегідь підготувати квасолю, промивши і заливши її на всю ніч.
З приходом наступного дня:
- Квасоля заливається новою водою, солиться і вариться до готовності.
- В окремій ємності змішується фарш з яйцем, зеленню і сіллю, після чого з суміші готуються фрикадельки.
- Після очищення цибулю, моркву, картоплю нарізати кубиками, капуста шинкуется, буряк натирається на середній тертці.
- У закипілу воду (4-5 л) кладуть картоплю і варять близько 10 хвилин на вогні середньої інтенсивності.
- В цей час на розігрітій сковороді з олією пассеруется цибулю з морквою, за 2 хвилини до приготування в морквяно-цибульну суміш додається томатна паста.
- До картоплі додається капуста, яка через 10 хвилин доповнюється пасерованими овочами в томаті.
- Вміст вариться на вогні слабкої інтенсивності поки готується буряк, обсмажуючись майже до готовності на олії з додаванням рідини з каструлі з супом і лимонного соку.
- У каструлю поміщаються приготовані квасоля, буряк, після чого всі продовжує варитися на середньому вогні.
- Ближче до завершення процесу в суп додаються подрібнений часник і фрикадельки, спливання яких сигналізує про готовність страви.
Московський рецепт з м’ясом, сосисками і копченостями
Щоб здивувати гостей супом з пікантними нотками, потрібно придбати наступні продукти:
- яловичина – ⅔ кг;
- кістки копченостей – 100 г;
- сосиски – 400 г;
- копченості – за смаком;
- капуста – ⅓ кг;
- морква – 1 шт.;
- буряк –⅓ кг;
- цибуля – 1 шт.;
- масло топлене – 50 г;
- томатна паста – 100 г;
- масло (раст.) – 30 мл;
- оцет яблучний – за смаком;
- сіль, спеції, зелень, сметана – за смаком.
В процесі:
- Вариться бульйон м’ясо-кісткового набору.
- В цей час очищаються і нарізати овочі.
- Бурякова соломка пассеруется на сковороді з топленим маслом і невеликою кількістю бульйону до м’якості, після чого за 2 хвилини до відключення вогню до коренеплоду додається томатна паста і оцет за смаком.
- Нарізані моркву і цибулю пассеруются на рослинному маслі окремо.
- Обидві заправки з’єднуються і тушкують 3 хвилини з додаванням бульйону.
- У каструлю з киплячим бульйоном поміщається нашаткована капуста.
- Через 10 хвилин додаються заправки, все вариться до готовності.
- За 5 хвилин до закінчення приготування додаються оцет, сіль, спеції, сосиски і копченості.
- При подачі по тарілках розкладаються зелень і сметана.
Борщ по-боярські в горщиках в духовці: з яловичиною, свининою і куркою
Варити борщ можна і без капусти з використанням м’ясного асорті. Це надає страві не тільки неординарний смак, але і робить його дуже ситним, багатим різними поживними елементами.
В холодильнику повинні бути:
- яловичина на кістці – 200 г;
- свинина – 200 г;
- курятина – 200 г;
- шпик – 80 г;
- морква – 2 шт.;
- буряк – 200 г;
- цибуля – 2 шт.;
- масло топлене – 30 г;
- томатна паста 80 г;
- часник – 4 зубчики;
- оцет – за смаком;
- сіль, цукор, спеції, зелень, сметана – за смаком.
При приготуванні:
- М’ясні продукти заливаються водою (2,5 л) і варяться протягом години з періодичним видаленням піни.
- У каструлю додаються подрібнені моркву і цибулина, після чого всі продовжує варитися ще 40 хвилин на слабкому вогні.
- Бульйон проціджують, м’ясо і овочі, що залишилися нарізати соломкою.
- Бурякова соломка обсмажується на олії з додаванням томатної пасти, цукру, оцту і бульйону до готовності.
- Цибулю і моркву пассеруются около10 хвилин.
- Шпик подрібнюється і перетирається разом з часником.
- Всі інгредієнти борщу в рівній кількості розкладаються по горщикам, солятся, приправляється і заливаються бульйоном.
- Горщики відправляються в духовку на півгодини, після чого блюдо готове до дегустації.
Покроковий рецепт борщу з квашеною капустою
Квашена капуста, яка користується особливою популярністю в зимовий час, може використовуватися для приготування улюбленого супу з наступного набору продуктів:
- яловиче м’ясо – ½ кг;
- капуста квашена – 200 г;
- картопля – 200 г;
- буряк – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- томатна паста – 30 г;
- олія соняшникова 50 г;
- часник зубчики;
- сіль і спеції – за смаком.
Для виконання рецепту:
- Готується бульйон з кубиків яловичини.
- Очищені овочі подрібнюються: картоплю нарізають брусочками, коренеплоди натираються на крупну тертку, цибуля ріжеться кубиками.
- Коренеплоди разом з цибулею пассеруются на сковороді з розігрітим маслом протягом 10 хвилин.
- Квашена капуста віджимається і викладається в гаряче масло, де гаситься з додаванням томатної пасти і 50 мл бульйону тривалістю 7 хвилин.
- У киплячий бульйон поміщається картоплю.
- Через 10 хвилин додаються пасеровані овочі і тушкована капуста.
- Борщ солиться, приправляється і вариться до готового стану близько чверті години.
З додаванням квасолі
Ще один різновид овочевого супу з квашеною капустою, для приготування якого достатньо додати заздалегідь промиту і витриману кілька годин у воді квасолю при варінні яловичини. Всі інші кроки залишаються незмінними.
Кубанський борщ
Наваристий, густий борщ, який часто не можуть відносити до перших страв. Готується з аналогічного набору продуктів, як для класичного борщу, з додаванням одного болгарського перцю, одного великого помідора, 100 г сала, 50 г вершкового масла.
Для приготування:
- З порубаного м’яса готується бульйон.
- На соняшниковому маслі обсмажується стружка буряка з додаванням подрібнених помідорів, пасти, оцту і цукрового піску.
- На вершковому маслі пассеруются подрібнені цибулю, моркву і корінь петрушки.
- Сало перетирається з часником.
- У бульйон при кожному закипанні додаються підготовлені інгредієнти в такій послідовності: брусочки картоплі, сало, буряк, морква з цибулею, нашатковану капусту з смужками перцю.
- При останньому закипанні вміст каструлі солиться, приправляється, а потім настоюється на вимкненій конфорці півгодини.
Борщ на зиму в банках
Заготівля заправки для борщу – ідеальне рішення для зайнятих людей. Не витрачаючи багато часу на приготування корисної страви, можна просто прокип’ятити вміст банки в бульйоні з картоплею. Здоровий обід готовий.
Базові інгредієнти:
- капуста – 1 кг;
- картопля – 200 г;
- буряк – 1 кг;
- морква – ½ кг;
- цибуля – ⅓ кг;
- перець болгарський – 1 кг;
- томати – 1 кг;
- часник – 50 р;
- петрушка – 200 р.
Всі продукти очищаються і нарізаються, розкладаються по стерилізованим банкам. Все заливається літром киплячої водою з 100 г солі і аналогічною кількістю цукру, оцтом, лавровим листом і перцем горошком.
Таким чином, готуючи класичний червоний борщ, не варто обмежувати політ фантазії. Будь-який з наведених вище рецептів кожна господиня може урізноманітнити на свій смак.