Багато хто при згадці слова «борщ» згадують наваристий суп з буряком, морквою і капустою. Однак існує багато видів цього ароматної першої страви, де продуктовий набір може бути дуже різноманітним. Нижче розглянуті покрокові рецепти приготування борщу без капусти.
Червоний борщ без капусти з буряком
Відсутність капусти – не привід відмовляти собі в задоволенні поласувати смачним першою стравою.
Рецепт борщу з буряками без капусти передбачає наявність:
- 2,5 л бульйону;
- 3 картоплин;
- 2 цибулин;
- 1 морквини;
- 1 буряків;
- 1 шт. болгарського перцю;
- невеликої кількості меленого перцю і солі;
- стопки рослинного масла;
- пучка зелені;
- 350 г томатів.
Інструкція приготування:
- Картоплини нарізаються шматочками, які занурюються в попередньо зварений і киплячий бульйон.
- Коренеплоди і перець нарізати брусочками, а цибульні головки – маленькими кубиками.
- В першу чергу на сковороді з маслом пассеруется буряк, до якої через 7 хвилин додається цибульно-морквяна суміш.
- Через 5 хвилин зажарка доповнюється брусочками перцю підготовленим з ошкуренных томатів пюре.
- Коли картопля стане м’яким, борщ заправляється приготованою сумішшю.
- Перше страву проварюється 5 хвилин і знімається з плити.
Щоб борщ не втратив колір, але набув більш насичений смак, блюдо перед подачею з зеленню настоюється ½ години з відкритою кришкою.
Готуємо з куркою
Потрапивши в гості в білоруську сім’ю, не варто дивуватися, що в борщі відсутня капуста.
Для приготування першої страви в білоруських традиціях знадобляться:
- 500 г стегенець;
- 4 картоплини;
- 2 цибулини;
- 1 морквина;
- 2 маленькі буряків;
- трохи меленого перцю і солі;
- стопка рослинного масла;
- 50 г аджики;
- 15 мл оцту;
- пучок зелені.
Щоб зварити борщ без капусти, виконують такі дії:
- Курячі частини покриваються водою і варяться до стану, коли м’ясо почне відставати від кісток
- Бульйон проціджують, а курятина відкладається на тарілку для охолодження.
- Очищені картоплини ріжуться довільними шматочками, які занурюються в киплячу рідину.
- На сковороді готується морквяно-цибульна зажарка, на яку викладається терта буряк.
- Коли останній коренеплід стане м’яким, зажарка заливається оцтом і перемішується з аджикою, після чого сковорода знімається з вогню.
- У бульйон з готовим картоплею відправляються розібране на волокна м’ясо, вміст сковороди.
- Через 5 хвилин каструля забирається з вогню.
Коли конфорка буде вимкнена, борщ солиться, приправляється і притрушивается рубаною зеленню.
З додаванням квасолі
Дуже смачним виходить червоний борщ з квасолею, яка робить суп більш ситним і поживним.
Для підготовки необхідні:
- 3 л яловичого бульйону;
- 4 картоплини;
- 2 цибулини;
- 2 невеликі морквини;
- 2 маленькі буряків;
- 2 шт. червоного болгарського перцю;
- ½ Головки часнику;
- трохи меленого перцю і солі;
- банку консервованої квасолі вагою в 400 м;
- стопка рослинного масла;
- стільки ж яблучного оцту;
- трохи цукру;
- пучок зелені;
- 3 великих томата.
Основні кроки виконання:
- Буряк треться і у вигляді стружки поміщається в сотейник з розігрітим маслом.
- Після п’ятихвилинної пасерування коренеплід заливається оцтом і невеликою кількістю бульйону, солиться, гаситься ¼ години.
- У цей час на сковороді обсмажують кубики цибулі, до яких з інтервалами в 5 хвилин викладаються морквяна стружка, шматочки перцю і кубики ошкуренных помідорів.
- З картоплин підготовлені брусочки, а квасоля відкидається на друшляк і промивається.
- Коли бульйон закипить, в нього занурюється картопля, до якого через 5 хвилин додається зажарка, а ще через 10 хвилин – буряк і квасоля.
- Після закипання вогонь зменшується, а суп продовжує нудитися ¼ години.
- У фіналі часник перетирається з дрібкою солі і викладається у майже готову страву, яке також всипається щіпка цукру.
Цей варіант борщу перед подачею повинен настоятися під кришкою 10 хвилин, щоб квасоля віддала свій аромат і смак.
Рецепт борщу зі свининою
Ситний і смачний борщ, в якому поєднуються вітамінний буряковий сік з наваристим м’ясним бульйоном, вариться дуже просто.
Досить мати під руками:
- 700 г свинини з кісточкою;
- 6 невеликих картоплин;
- 2 цибулини;
- 2 морквини;
- 2 маленькі буряків;
- трохи меленого перцю і солі;
- стопку рослинного масла;
- ½ Лимона;
- пучок зелені.
Готується суп наступним чином:
- Бульйон вариться 1,5 години, протягом яких з поверхні забирається піна.
- Коренеплоди і цибулини нарізати дрібними кубиками.
- На сковороді спочатку обсмажуються цибульні шматочки, які після появи характерного запаху доповнюються морквяно-цукровою сумішшю.
- У готовий бульйон закладаються картопляні брусочки, а через 5 хвилин – заправка.
- Поки всі овочі киплять, швидко подрібнюється зелень і разом з лимонним соком закидається в борщ, який солиться, приправляється.
- Через 5 хвилин наваристий суп готовий.
Якщо м’ясо не виймати з бульйону, то після варіння з заправкою воно стане тільки смачніше.
З фрикадельками
Це цікава варіація, для виконання якої необхідні:
- 500 г фаршу;
- 3 картоплини;
- цибулина;
- 1 морквина;
- 1 буряк;
- ½ Головки часнику
- трохи меленого перцю і солі;
- стопка рослинного масла;
- 2 помідори;
- 10 мл оцту;
- щіпка цукру;
- ½ Пучка зелені.
Послідовність дій:
- Картоплю нарізати соломкою і відправляється в киплячу воду.
- Цибулина і морквина шинкують і обсмажуються на олії.
- Далі до обсмаженою овочам додається бурякова соломка, після чого все заливається оцтом і гаситься третину години.
- Коли пройде половина зазначеного часу, заправку додаються кубики ошкуренных помідорів.
- З фаршу формуються фрикадельки, які разом із заправкою закидаються в борщ.
- Через 5 хвилин в першу страву викладаються щіпка цукру, сіль, спеції і товчений часник.
При додаванні оцту у фіналі в борщ обов’язково закидається трохи цукру, який нейтралізує кислоту і пом’якшує смак.
Зелений борщ
Коли приходить тепло, «зимові» овочі відходять на другий план. Настає пора вітамінного борщу з великою кількістю зелені.
Для приготування слід підготувати:
- 500 р свинини;
- 3 картоплини;
- цибулину;
- 1 морквину;
- пучок щавлю;
- кілька пір’я зеленої цибулі;
- трохи меленого перцю і солі;
- 2 яйця;
- рослинна олія для смаження;
- пучок зелені.
В процесі приготування:
- М’ясо нарізають шматочками, які покриваються 3 л води.
- Вариться бульйон 40 хвилин, протягом яких прибираються шуми.
- Навариста рідину проціджують, після чого в неї повертається м’ясо, а також додаються кубики картоплі.
- Через 10 хвилин борщ заправляється засмажкою з подрібненого цибулі і моркви.
- Коли коренеплід віддасть трохи кольору, в ємність відправляється дрібно порубана зелень.
- Після закипання борщу в рідину закидаються кубики попередньо відварених яєць.
За бажанням яйця можуть вводитися в сирому вигляді при постійному помішуванні.
Заготівля для борщу на зиму без капусти
Заправка, яка допоможе швидко приготувати перше блюдо, що готується з:
- 2 кг буряків;
- 1 кг помідорів;
- 1 кг моркви;
- 1 кг цибулі
- ½ Кг болгарського перцю;
- 3 головок часнику;
- склянки соняшникової олії;
- 200 мл оцту;
- 200 г солі;
- 100 г цукру.
Хід роботи:
- Овочі подрібнюються зручним способом, звичним для кулінара.
- Масло, оцет, цукор і сіль у мисці доводять до кипіння, після чого рідиною заливаються овочі в каструльці, де останні тушкуються 30 хвилин, а потім розкладаються по стерильним банкам.
- Ємності укупориваются.
Отже, якщо в холодильнику не знайшлося капусти, то не варто бігти в магазин: ароматний борщ можна приготувати і без неї.