Борщ без капусти – 7 рецептів приготування

Багато хто при згадці слова «борщ» згадують наваристий суп з буряком, морквою і капустою. Однак існує багато видів цього ароматної першої страви, де продуктовий набір може бути дуже різноманітним. Нижче розглянуті покрокові рецепти приготування борщу без капусти.

Червоний борщ без капусти з буряком

Відсутність капусти – не привід відмовляти собі в задоволенні поласувати смачним першою стравою.

Рецепт борщу з буряками без капусти передбачає наявність:

  • 2,5 л бульйону;
  • 3 картоплин;
  • 2 цибулин;
  • 1 морквини;
  • 1 буряків;
  • 1 шт. болгарського перцю;
  • невеликої кількості меленого перцю і солі;
  • стопки рослинного масла;
  • пучка зелені;
  • 350 г томатів.

Інструкція приготування:

  • Картоплини нарізаються шматочками, які занурюються в попередньо зварений і киплячий бульйон.
  • Коренеплоди і перець нарізати брусочками, а цибульні головки – маленькими кубиками.
  • В першу чергу на сковороді з маслом пассеруется буряк, до якої через 7 хвилин додається цибульно-морквяна суміш.
  • Через 5 хвилин зажарка доповнюється брусочками перцю підготовленим з ошкуренных томатів пюре.
  • Коли картопля стане м’яким, борщ заправляється приготованою сумішшю.
  • Перше страву проварюється 5 хвилин і знімається з плити.

Щоб борщ не втратив колір, але набув більш насичений смак, блюдо перед подачею з зеленню настоюється ½ години з відкритою кришкою.

Готуємо з куркою

Потрапивши в гості в білоруську сім’ю, не варто дивуватися, що в борщі відсутня капуста.

Для приготування першої страви в білоруських традиціях знадобляться:

  • 500 г стегенець;
  • 4 картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквина;
  • 2 маленькі буряків;
  • трохи меленого перцю і солі;
  • стопка рослинного масла;
  • 50 г аджики;
  • 15 мл оцту;
  • пучок зелені.

Щоб зварити борщ без капусти, виконують такі дії:

  • Курячі частини покриваються водою і варяться до стану, коли м’ясо почне відставати від кісток
  • Бульйон проціджують, а курятина відкладається на тарілку для охолодження.
  • Очищені картоплини ріжуться довільними шматочками, які занурюються в киплячу рідину.
  • На сковороді готується морквяно-цибульна зажарка, на яку викладається терта буряк.
  • Коли останній коренеплід стане м’яким, зажарка заливається оцтом і перемішується з аджикою, після чого сковорода знімається з вогню.
  • У бульйон з готовим картоплею відправляються розібране на волокна м’ясо, вміст сковороди.
  • Через 5 хвилин каструля забирається з вогню.
Дивіться також:  Куряча грудка з грибами у вершковому соусі

Коли конфорка буде вимкнена, борщ солиться, приправляється і притрушивается рубаною зеленню.

З додаванням квасолі

Дуже смачним виходить червоний борщ з квасолею, яка робить суп більш ситним і поживним.

Для підготовки необхідні:

  • 3 л яловичого бульйону;
  • 4 картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 2 невеликі морквини;
  • 2 маленькі буряків;
  • 2 шт. червоного болгарського перцю;
  • ½ Головки часнику;
  • трохи меленого перцю і солі;
  • банку консервованої квасолі вагою в 400 м;
  • стопка рослинного масла;
  • стільки ж яблучного оцту;
  • трохи цукру;
  • пучок зелені;
  • 3 великих томата.

Основні кроки виконання:

  • Буряк треться і у вигляді стружки поміщається в сотейник з розігрітим маслом.
  • Після п’ятихвилинної пасерування коренеплід заливається оцтом і невеликою кількістю бульйону, солиться, гаситься ¼ години.
  • У цей час на сковороді обсмажують кубики цибулі, до яких з інтервалами в 5 хвилин викладаються морквяна стружка, шматочки перцю і кубики ошкуренных помідорів.
  • З картоплин підготовлені брусочки, а квасоля відкидається на друшляк і промивається.
  • Коли бульйон закипить, в нього занурюється картопля, до якого через 5 хвилин додається зажарка, а ще через 10 хвилин – буряк і квасоля.
  • Після закипання вогонь зменшується, а суп продовжує нудитися ¼ години.
  • У фіналі часник перетирається з дрібкою солі і викладається у майже готову страву, яке також всипається щіпка цукру.

Цей варіант борщу перед подачею повинен настоятися під кришкою 10 хвилин, щоб квасоля віддала свій аромат і смак.

Рецепт борщу зі свининою

Ситний і смачний борщ, в якому поєднуються вітамінний буряковий сік з наваристим м’ясним бульйоном, вариться дуже просто.

Досить мати під руками:

  • 700 г свинини з кісточкою;
  • 6 невеликих картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 2 маленькі буряків;
  • трохи меленого перцю і солі;
  • стопку рослинного масла;
  • ½ Лимона;
  • пучок зелені.
Дивіться також:  Рецепт дріжджового пирога з яблуками

Готується суп наступним чином:

  • Бульйон вариться 1,5 години, протягом яких з поверхні забирається піна.
  • Коренеплоди і цибулини нарізати дрібними кубиками.
  • На сковороді спочатку обсмажуються цибульні шматочки, які після появи характерного запаху доповнюються морквяно-цукровою сумішшю.
  • У готовий бульйон закладаються картопляні брусочки, а через 5 хвилин – заправка.
  • Поки всі овочі киплять, швидко подрібнюється зелень і разом з лимонним соком закидається в борщ, який солиться, приправляється.
  • Через 5 хвилин наваристий суп готовий.

Якщо м’ясо не виймати з бульйону, то після варіння з заправкою воно стане тільки смачніше.

З фрикадельками

Це цікава варіація, для виконання якої необхідні:

  • 500 г фаршу;
  • 3 картоплини;
  • цибулина;
  • 1 морквина;
  • 1 буряк;
  • ½ Головки часнику
  • трохи меленого перцю і солі;
  • стопка рослинного масла;
  • 2 помідори;
  • 10 мл оцту;
  • щіпка цукру;
  • ½ Пучка зелені.

Послідовність дій:

  • Картоплю нарізати соломкою і відправляється в киплячу воду.
  • Цибулина і морквина шинкують і обсмажуються на олії.
  • Далі до обсмаженою овочам додається бурякова соломка, після чого все заливається оцтом і гаситься третину години.
  • Коли пройде половина зазначеного часу, заправку додаються кубики ошкуренных помідорів.
  • З фаршу формуються фрикадельки, які разом із заправкою закидаються в борщ.
  • Через 5 хвилин в першу страву викладаються щіпка цукру, сіль, спеції і товчений часник.

При додаванні оцту у фіналі в борщ обов’язково закидається трохи цукру, який нейтралізує кислоту і пом’якшує смак.

Зелений борщ

Коли приходить тепло, «зимові» овочі відходять на другий план. Настає пора вітамінного борщу з великою кількістю зелені.

Для приготування слід підготувати:

  • 500 р свинини;
  • 3 картоплини;
  • цибулину;
  • 1 морквину;
  • пучок щавлю;
  • кілька пір’я зеленої цибулі;
  • трохи меленого перцю і солі;
  • 2 яйця;
  • рослинна олія для смаження;
  • пучок зелені.
Дивіться також:  Рецепт крем карамель з фото

В процесі приготування:

  • М’ясо нарізають шматочками, які покриваються 3 л води.
  • Вариться бульйон 40 хвилин, протягом яких прибираються шуми.
  • Навариста рідину проціджують, після чого в неї повертається м’ясо, а також додаються кубики картоплі.
  • Через 10 хвилин борщ заправляється засмажкою з подрібненого цибулі і моркви.
  • Коли коренеплід віддасть трохи кольору, в ємність відправляється дрібно порубана зелень.
  • Після закипання борщу в рідину закидаються кубики попередньо відварених яєць.

За бажанням яйця можуть вводитися в сирому вигляді при постійному помішуванні.

Заготівля для борщу на зиму без капусти

Заправка, яка допоможе швидко приготувати перше блюдо, що готується з:

  • 2 кг буряків;
  • 1 кг помідорів;
  • 1 кг моркви;
  • 1 кг цибулі
  • ½ Кг болгарського перцю;
  • 3 головок часнику;
  • склянки соняшникової олії;
  • 200 мл оцту;
  • 200 г солі;
  • 100 г цукру.

Хід роботи:

  • Овочі подрібнюються зручним способом, звичним для кулінара.
  • Масло, оцет, цукор і сіль у мисці доводять до кипіння, після чого рідиною заливаються овочі в каструльці, де останні тушкуються 30 хвилин, а потім розкладаються по стерильним банкам.
  • Ємності укупориваются.

Отже, якщо в холодильнику не знайшлося капусти, то не варто бігти в магазин: ароматний борщ можна приготувати і без неї.

Прокрутка до верху