Борщ без м’яса – 7 смачних рецептів приготування

Отримати апетитне і добротне перша страва не так просто. При відсутності знань основ технологічних процесів, можна кращу їжу з набором якісних продуктів звести до рівня примітивної «баланди». У той же час, маючи мінімум інформації, але велике бажання оволодіти навичками кулінарного мистецтва, вдасться простий борщ без м’яса перетворити в поживне, корисне, смачне пригощання.

Вегетаріанський червоний борщ без м’яса

Основу будь-якого виду цієї рідкої їжі складають буряк, капуста і морква.

Супутні компоненти завжди знайдуться в нашому холодильнику, тому питання про те, як приготувати борщ без м’яса, після вивчення цього рецепту більше не виникатимуть.

Склад інгредієнтів:

  • масло (вершкове і пісне) — по 20 р;
  • буряк;
  • звичайний цукор — 20 г;
  • томат-паста — 20 г;
  • ріпчасту цибулю, перець, моркву — по 1 шт.;
  • картопля — 3 шт.;
  • часникові зубки — 3 шт.;
  • корінь селери — до 5 см;
  • капуста (купуємо білокачанну) — 400 г;
  • сік лимона;
  • стиглі томати — 3 шт.;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Всі овочі ретельно промиваємо, очищаємо. Буряк крупно натираємо моркву шаткуємо у вигляді соломки, картопля, перець солодкий (без насіння) рубаємо кубиками. Капусту оформляємо тонкими смужками або невеликими квадратами.
  • Нарізаємо цибулю півкільцями, поміщаємо його в товстостінну каструлю, вливаємо ароматну олію, додаємо вершковий жир. Обсмажуємо шматочки овоча до м’якості, потім поміщаємо моркву, порізану слайсами корінь селери, перець болгарський. Через 5 хвилин приєднуємо буряк, збризкуємо її соком лимона (можна оцтом), щоб коренеплід зберіг у борщі свій яскравий колір. Готуємо на середньому вогні.
  • Продовжуємо процес 20 хвилин в закритому вигляді, не забуваючи перемішувати продукти, щоб вони ні в якому разі не підгоріли. Інакше, «плакав» наш смачний борщ!
  • Тепер викладаємо томат-пасту, щіпку цукру, подрібнений часник, шматочки капусти. Акуратно розмішуємо компоненти страви, приправляємо сіллю і перцем, вливаємо 2 літри скипіла питної води.
  • Опускаємо в рідину картоплю. Як тільки з’являться ознаки нового бурління, відразу знижуємо інтенсивність нагрівання до мінімуму. Варимо страву, доки плоди не стануть м’якими.

Вегетаріанський червоний борщ без м’яса обов’язково наполягаємо не менше чверті години. Такого дієтичного страви позаздрять найзатятіші м’ясоїди!

Готуємо з квасолею

Боби складаються майже повністю з білка, тому борщ з червоною квасолею — ідеальний варіант отримання насиченого першого страви без використання м’яса.

Список продуктів:

  • томат-пюре — 40 г;
  • морква, перець солодкий;
  • олія (соняшникова та вершкове) — 30 мл і 20 г, відповідно;
  • капуста — 300 г;
  • буряк;
  • квасоля червона — 200 г;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка;
  • спеції, зелень, листя лавра.

Порядок приготування борщу з квасолею:

  • Замочуємо з вечора боби. Витримуємо співвідношення квасолі і рідини 1:2. На наступний день відварюємо продукт до м’якого стану.
  • Очищаємо овочі, дрібно кришимо цибулю і моркву пасеруємо в сотейнику з пісним маслом. Додаємо крупно натерту буряк, томат-пасту, розведену в половині склянки питної води. Тушкуємо страва 10 хвилин.
  • Наповнюємо каструлю 2 л бутильованої рідини, кидаємо в неї одну очищену моркву, горошини перцю, лавр. Варимо продукти 15 хвилин, після чого дістаємо всі компоненти.
  • Опускаємо в ароматний склад розділений на брусочки картоплю, нашатковану капусту, смужки перцю. Приправляємо бульйон сіллю, улюбленими спеціями, відварюємо компоненти страви до м’якого стану.
  • Закінчуємо процес розміщенням пасерованих овочів. Нагріваємо страва 5 хвилин, опускаємо шматочок вершкового масла, вимикаємо вогонь. Така добавка забезпечить їжу додатковим смаком і красивим видом.
Дивіться також:  Рецепти супів з банки

Наливає борщ у миску, поміщаємо порцію відвареної червоної квасолі. Саме так у давнину готували і подавали це просте і ситне блюдо.

Рецепт для мультиварки

Зварити борщ без м’яса, щоб він відповідав всім вимогам смачної і здорової їжі, дуже зручно в популярному у сучасних господинь кухонному агрегаті.

Набір компонентів:

  • бульби картоплі — 4 шт.;
  • оцет (3 %) — 9 мл;
  • капуста білокачанна — 400 г;
  • часникові зубки — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка;
  • масло пісне;
  • великий буряк;
  • морква — 2 шт.;
  • цукор-пісок — 20 г;
  • спеції, зелень.

Процес приготування:

  • Шаткуємо кубиками цибулю та моркву. У такій же формі, але трохи крупніше, нарізаємо картоплю. Дрібно натираємо половинку буряків.
  • Активуємо на дисплеї приладу режим «Смаження». Вливаємо в чашу мультиварки 30 мл свіжого масла, хвилину його нагріваємо. Потім поміщаємо нарізку з моркви і цибулі. Смажимо складу 5 хвилин, періодично перемішуючи.
  • Додаємо до овочів подрібнений буряк, нагріваємо продукти ще 3 хвилини, потім приєднуємо картоплю. Продовжуємо процес 5 хвилин, не забуваючи працювати силіконової лопаткою.
  • Міняємо вибраний режим на «Суп», встановлюємо час приготування 40 хвилин. Вливаємо в ємність 2 літри гарячої питної води, приправляємо її сіллю і цукром (він краще розкриє яскравий смак їжі).
  • За 10 хвилин до закінчення встановленого строку опускаємо в борщ дрібно нашатковану капусту.
  • Натираємо решту буряка, пасеруємо подрібнені часточки часнику. Все це викладаємо в першу страву за 5 хвилин до завершення процесу. Вливаємо оцет. Звуковий сигнал сповістить нас про те, що робота машини закінчена.

Відкриваємо каструлю, випускаючи пару. Готуємо тарілки, домашню сметану і нарубану зелень для апетитною дегустації страви.

Зелений борщ без м’яса

Принципи приготування цього улюбленого страви особливо не відрізняються від попередніх рецептів.

Єдина особливість — замість буряків використовуємо щавель.

Необхідні продукти:

  • томат-паста — 30 г;
  • картопля — 4 шт.;
  • олія (соняшникова та вершкове);
  • відварені круто яйця — 4 шт.;
  • червоні томати — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка, морква, перець солодкий — 1 шт.;
  • перо цибулі, петрушка, кріп, щавель — по 1 пучку;
  • спеції, лист лавра.
Дивіться також:  Сирний суп-пюре – 6 смачних рецептів з куркою, грибами

Етапи приготування:

  • Овочі, як завжди, очищаємо і промиваємо. Нарізаємо кружальцями цибулину, ділимо їх на чверті. Морква шаткуємо соломкою. З перцю видаляємо насіння, кришимо його кубиками. Картоплю розрізаємо на невеликі брусочки.
  • Ретельно обполіскуємо рослини, стряхиваем залишки вологи. Відрізаємо у щавлю жорсткі стебла, листя поділяємо на великі частини.
  • Поміщаємо в каструлю 30 мл олії, смажимо на слабкому вогні до прозорості моркву і цибулю. Додаємо томат-пасту, подрібнені помідори. Перемішуємо склад, тушкуємо 10 хвилин.
  • Заливаємо продукти 2 літрами питної води. Опускаємо в киплячу рідину підготовлений картопля, шматочки перцю. Приправляємо їжу сіллю, відварюємо продукти до готовності.
  • Викладаємо в бульйон лист лавра, щавель, очищені і дрібно нарізані яйця, нарубленное перо цибулі, іншу зелень. Кидаємо шматочок вершкового масла. Доповнюємо смаковий букет сумішшю червоного пекучого і запашного перцю. Все перемішуємо, вимикаємо вогонь через 3 хвилини від початку нового кипіння.

Подаємо зелений борщ, приправляємо порції свіжою сметаною.

З грибами і чорносливом

Представлений рецепт заснований на мотивах старовинної російської кухні. Так готували наші предки, рідко використовують у перших стравах м’ясні компоненти.

Склад продуктів:

  • морква, цибуля-ріпка — по 60 г;
  • буряк — 300 г;
  • томат-пюре — 40 г;
  • капуста свіжа — 300 г;
  • гриби сушені — 100 г;
  • часникові зубки — 5 шт.;
  • масло пісне;
  • чорнослив — 50 г;
  • спеції, зелень.

Спосіб приготування:

  • Замочуємо в 2 літрах очищеної води сушені гриби. Коли через 2 – 3 години вони розпустяться, відварюємо їх у тієї ж рідини до м’якості.
  • Дістаємо гриби, дрібно шаткуємо, відвар проціджуємо. На ньому будемо створювати наш оригінальний борщ без додавання картоплі і м’яса.
  • Ретельно промиваємо чорнослив без кісточок, готуємо в невеликій кількості (до 300 мл) бутильованої води, яку потім пропускаємо через марлю. Сухофрукти рубаємо великими шматочками.
  • В цей же час очищаємо овочі, нарізаємо їх звичайним способом. Пасеруємо на олії моркву і цибулю, додаємо буряк, томатне пюре, тушкуємо складу 20 хвилин.
  • Кип’ятимо грибний бульйон, приправляємо його сіллю, викладаємо тушковані овочі. Вливаємо відвар, отриманий від приготування чорносливу. Приєднуємо шматочки сухофруктів, нарізані гриби, нарізану свіжу зелень. Правда, в старовину їх додавали в тарілки з їжею.

Кип’ятимо страва буквально хвилину, подаємо до столу. Страва вийшла знатна!

З житніми галушками

Оскільки ми готуємо борщ без м’яса, запозичимо рецепт мудрих українців. Вони роблять страву більш ситним, додаючи в нього дуже смачні житні галушки.

Перелік компонентів:

  • масло пісне;
  • перець болгарський;
  • капуста білокачанна — 300 г;
  • цибуля ріпчаста, морква — 1 шт.;
  • спеції, зелень.

Для галушок підготуємо:

  • просіяне борошно (обов’язково житнє) — до 150 м;
  • олія соняшникова — 70 мл;
  • сіль — 10 г;
  • питну воду — 170 мл
Дивіться також:  Котлети капустяні – 8 рецептів приготування

Методика приготування:

  • Дрібно рубаємо цибулю, пасеруємо в 20 мл свіжого масла. Додаємо нашатковану соломкою моркву, продовжуємо процес 10 хвилин.
  • Окремо смажимо до готовності натерту буряк.
  • З’єднуємо в чаші просіяне з сіллю борошно, вливаємо очищену воду і свіже масло, робимо заміс м’якого і дуже пластичного тіста. Накриваємо його рушником, залишаємо на час «відпочити».
  • Беремо оформлений колобок, відщипуємо від нього маленькі частини тесту, скачуємо їх кульками, нігтем придавлюємо кожен шматочок.
  • Кип’ятимо в каструлі 2 л бутильованої води, приправляємо її сіллю. Акуратно опускаємо галушки, перемішуємо, щоб вони не злиплися.
  • Додаємо овочевий склад, а також тушковану буряк. Щоб зберегти насичений яскравий колір, що забезпечує красу борщу, ніколи довго не варимо коренеплід — просто попередньо його тушкуємо або смажимо.

Готуємо продукти 5 хвилин, після чого подаємо до столу зі свіжою сметаною.

Швидкий пісний борщ

Це страва зараховують до найбільш простим першим стравам. Однак не плутаємо швидкість технологічного процесу з багатим поживними вмістом їжі, ні в чому не поступається звичайним м’ясних борщів.

Список інгредієнтів:

  • масло пісне — 30 мл;
  • морква, картопля — 2 шт.;
  • перець солодкий;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • звичайний цукор — 25 г;
  • свіжа капуста — 400 г;
  • буряк середнього розміру;
  • борошно (бажано пшеничне) — 15 г;
  • оцет — 10 мл;
  • томат-пюре — 20 г;
  • корінь петрушки — ¼;
  • спеції, зелень.

Приготування страви:

  • Буряк очищаємо, промиваємо і шаткуємо тонкою соломкою. Збризкуємо її оцтом, викладаємо в сковороду з олією. Додаємо томат-пюре, півсклянки питної води і цукор. Тушкуємо продукти в закритому вигляді до готовності коренеплоду. Періодично перемішуємо складу.
  • Вливаємо в каструльку трохи пісного жиру, пасеруємо в ньому дрібно нарізану цибулю, нарізану смужками морква, шматочки корінця петрушки.
  • Викладаємо просіяне борошно на сковороду (масло не додаємо) і розбавляємо невеликою кількістю води. Постійно помішуючи, нагріваємо суміш, щоб вона була гладкою і однорідною.
  • Опускаємо розділений на часточки картоплю в киплячу воду, відварюємо 15 хвилин. Тепер приєднуємо буряк, розкришений кубиками перець, запашні овочі та лист лавра.
  • Приправляємо страву сіллю і спеціями, розтертими зубками часнику. Вводимо борошняний склад, добре все перемішуємо, через хвилину закінчуємо процес.

Якщо набір необхідних продуктів розташувати на робочому місці, загальний час приготування складе не більше 30 хвилин. А от смак гарячої їжі не обмежений ніякими рамками!

Борщ без м’яса — універсальне блюдо, в якому важливі принципи приготування, але припустимі розумні кулінарні «вольності» з компонентами, духмяними спеціями і ароматними приправами.

Прокрутка до верху