Холодник по популярності серед рідких перших страв можна порівняти з борщем. Практично всі його рецепти ідентичні, різниця лише у доданих продуктах. Спробуйте приготувати холодний борщ. Класичний рецепт пропонується в різних його варіаціях.
Класичний холодний борщ
Холодний рецепт класичного і борщів зелених – це дуже ситна і корисна страва. Після нього ситість відчувається на довгий час.
Для приготування вам знадобляться наступні інгредієнти:
- буряк – 0,5 кг;
- зелень, листя салату – 100 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- огірок – 200 г;
- цибулю зелений – 30 р;
- лім. сік – 2 ч. ложки;
- сіль – ½ ч. ложки;
- цукор – ½ ч. ложки;
- сметана – 120 р.
Для початку ретельно промивається, очищається від шкірки і вариться на сильному вогні з лимонним соком і водою буряк. Після того, як вода почне закипати, вогонь згасає до середнього і варка триває ще 40 хвилин.
Зварені круто яйця поділяються на жовтки і білки. Останні ріжуться дрібними кубиками. Те ж саме проробляється з огірками. Дрібно ріжеться зелень, а салат — смужками невеликого розміру.
Перевірте готовність буряків виделкою. Якщо вона досить м’яка, то овоч дістається з каструлі і перекладається в холодну воду. Бульйон проціджують крізь марлю у підготовлену заздалегідь миску. Його повинно вийти не менше півтора літрів. Якщо кількість не відповідає, можна долити води до потрібного обсягу. Тепер відвар повинен охолонути.
Буряк нарізати кубиками і кладеться в іншу каструлю разом з яйцями, огірками, зеленню і сметаною. Додається сіль і цукор. Все це заливається остившім бульйоном. Холодний борщ готовий.
З додаванням ковбаси
Для тих, хто любить обід ситніше, можна приготувати борщ з ковбасою.
Що знадобиться:
- буряк – 2 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- ковбаса варена будь – 250 г;
- яйця курячі – 4 шт.;
- огірок – 5 шт.;
- яблучний оцет – 1 ч. ложка;
- сіль.
Буряк миється, очищається і натирається на крупній тертці, після чого викладається у велику каструлю і заливають 1,5 – 2 літрами води. Суміш доводиться до кипіння, додається сіль і оцет.
Остуджуємо бульйон в каструлю. Буряк звідти не виймається. Зварені круто яйця ріжуться дрібними кубиками. Потім нарізати картоплю і перемішується з яйцями. Пізніше до них додаються нарізані огірки, ковбаса, подрібнена зелень. Усе ретельно і акуратно перемішується і ставиться на деякий час в холодильник. Перед подачею до столу суміш ділиться на порції і заливають буряковим відваром.
Рецепт на кефірі
Любите оригінальні і освіжаючі супи? Тоді борщ на кефірі – це те, що вам потрібно!
Що знадобиться:
- буряк – 0,5 кг;
- жирний кефір – 3 ст.;
- огірок – 2 шт.;
- яйця курячі – 2 шт.;
- зелень;
- сметана;
- сіль.
Вимита і відварена заздалегідь буряк повністю заливається в каструлі водою, кип’ятять на малому вогні близько години. Час варіння варіюється в залежності від того, якого розміру буде буряк і її сорти. Після півгодини вона остуджується в холодній воді, чиститься, нарізається або натирається на крупній тертці, покласти в каструлю і солиться.
До буряка додається кефір, вода. Суміш добре перемішують і знову кладуть сіль. В цей же час потрібно поставити варитися круто яйця, нарізати їх разом з огірками і зеленню. «Салатний» основа складається окремо і перед подачею на стіл змішується разом з буряково-кефірним відваром.
З запеченої буряком
Холодний борщ з додаванням печеного буряка відмінно підійде тим, хто не вживає її в сирому вигляді.
Що знадобиться:
- буряк – 4 шт.;
- курячий бульйон – 0,5 л;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- часник;
- зелень;
- раст. масло – 1 ч. ложка.
Буряк ретельно промивається, але не очищається від шкірки. У неї зрізати хвостик і верхівка, після чого овоч запікається в духовій печі 40 хвилин при температурі 200 градусів. У каструлі на рослинному маслі обсмажується кілька нарізаних зубчиків часнику і цибулі. Одночасно потрібно почати підігрівати курячий бульйон. Він повинен закипіти.
Запечена буряк очищається від шкірки і ріжеться на 7-8 частин і перекладається в каструлю, де смажилися цибулю і часник. Туди ж наливається киплячий бульйон. Майбутній борщ ще раз доводять до кипіння, після чого включається малий вогонь на 15-20 хвилин. Додайте в суп зелень.
Через це час, борщ знімається з плити і перемелюється заглибним блендером до стану пюре. Охолодіть його до потрібної температури, і після цього суп готовий до подачі на стіл.
Холодний борщ з яловичиною
Любите добре і ситно поїсти? Тоді спробуйте рецепт холодного і борщів зелених з додаванням яловичини.
Що знадобиться:
- буряк – 3 шт.;
- яловичина – 200 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- лимонний сік – 2 ч. ложки;
- зелень;
- сметана;
- сіль.
Відварна яловичина нарізається на кілька маленьких шматочків. Картоплю і буряк варяться разом з шкіркою, після чого їм треба дати охолонути і почистити.
Буряк нарізають дрібними шматочками або натирається на крупній тертці, залити в каструлі холодною водою і доводять до кипіння. Потім туди додається лимонний сік, Відварені яйця, картоплю і огірок ріжуться дрібними кубиками. Також шинкуется цибулю і змішується з сіллю. Нарізані овочі та яйця засипаються в суп. Зверху він дрібно посипається зеленню. При подачі можна додати сметану.
Суп на квасі
Оригінальний рецепт класичного і борщів зелених з додаванням квасу однозначно припаде до смаку тим, хто любить пробувати незвичайні страви.
Що знадобиться для приготування:
- буряк – 4 шт.;
- квас – 0,5 л;
- картопля — 2 шт.;
- яйця курячі – 2 шт.;
- м’ясо варене – 100 г;
- сметана – 3 ст. ложки;
- зелень;
- огірок – 1 шт.;
- сіль;
- лимонний сік – 2 ч. ложки;
- спеції.
Пара буряків натирається на крупній тертці і заливають квасом на півтори години. Частина, що залишилася, очищається від шкірки і вариться в холодній воді до тих пір, поки не розм’якшиться. Після цього буряк дістається з каструлі, а у відвар додається лимонний сік. Коли рідина охолоне, її потрібно посолити.
Варений буряк ріжеться брусочками або соломкою. Картопля, м’ясо, огірок нарізати дрібними кубиками. Яйця відварюють, жовтки відокремлюють від білків і розтираються разом зі сметаною, невеликою кількістю чорного перцю і солі.
Квас, в якому перебувала буряк, проціджують через марлю. Перед подачею до столу дві частини і борщів зелених з’єднуються і сиплються зверху зеленню. Додатково можна додати сметану.