Борщ є слов’янським стравою. Традиції Київської Русі і сьогодні не змінюються. У кожній родині це перша страва готується по-різному. Незалежно від рецепту, борщу незмінно залишається наваристим, смачним і ароматним. У даній статті постараємося розібрати цікаві варіанти приготування страви.
Борщ – класичний рецепт з м’ясом
Спочатку розберемося, що потрібно для приготування першої страви, а потім вже обговоримо сам процес. Пропонуємо борщ за класичним рецептом з м’ясом.
Складові:
- свинячі реберця, 500-600 грам;
- м’якоть яловичини, 300 гр буде цілком достатньо;
- буряк, морква, цибуля, часник;
- картопля — 4-5 середніх картоплин;
- помідори, болгарський перець;
- капуста — третину середньої головки;
- квасоля — один стакан;
- цукор, оцет, олію, сіль, перець;
- зелень — 1 пучок.
Спочатку потрібно підготувати овочі. Очистити, вимити, нашаткувати. Квасоля бажано замочити на 12 — 14 годин. Поставити варити м’ясо. До м’яса додати цибулину, моркву, перець, сіль.
Буряк і моркву треба нарізати соломкою, помідори кубиками. Все це поміщається в сковороду і обсмажується. Туди ж відправляється цибулю, перець, цукор. Наливають трохи бульйону і оцту. Все тушкується.
Готове м’ясо дістати з бульйону, порізати невеликими порціями. Картоплю, квасолю, капусту покласти в проціджений бульйон. Варити майже до готовності, після чого додати зажарку і шматочки м’яса. Дрібно посічену зелень петрушки, кропу, селери кинути в кінці. Після того, як борщ закипить, його можна вимикати. Перед вживанням страва має настоятися, тоді воно буде особливо смачним і насиченим.
Як варити класичний борщ в мультиварці
Багато господинь порівнюють приготування страв в мультиварці з російською піччю.
Склад компонентів:
- буряк, часник, цибуля, морква;
- капуста, картопля — 400 гр;
- свиняча вирізка — 600 гр;
- томатна паста — 300 гр;
- оцет;
- лавр, сіль, зелень.
Спочатку дрібно нарізати цибулю, натерти буряк, моркву. Подрібнити картоплю, капусту. М’ясо порізати квадратними шматочками і замаринувати з перцем і сіллю.
В мультиварці підготувати на пісному маслі засмажку. Для цього покласти в неї цибулю, буряк, моркву, оцет, томатну пасту. Додати залишилися інгредієнти і налити воду. Вибрати режим «Суп» або «Тушкування» в залежності від фірми печі. Сигнал сповістить про готовність. Прикрасити борщ свіжою зеленню. Залишити готове блюдо в мультиварки настоятися.
Готуємо червоний борщ з буряком
Червоним борщ вважається тоді, коли в його складі є буряк. Його ще називають борщ. Іноді, особливо влітку, добре йде пісний червоний борщ. Цей рецепт зараз і розглянемо.
З чого складається рецепт з буряком:
- 2 буряків;
- цибулина, морквина, свіжий томат;
- картопля — 5 середніх бульб;
- капуста — 300 гр;
- кріп;
- лавровий лист, перець, часник сушений;
- масло соняшнику, сіль, вода.
Так як це блюдо вважається пісним, то м’ясо в ньому відсутня. Приступаємо до овочів. Всі чиститься, миється, ріжеться, або треться. У сковороду відправляється буряк, коли вона стане м’якою, додається цибуля і морква, томати. У ємність з киплячою водою опускається картопля, нашаткована капуста, зажарка. Перед закінченням кладуть лавровий лист і перець.
Для того щоб зберегти яскраво-червоний відтінок бульйону, одну бурякову головку натерти і залити окропом. Відвар повинен постояти, після чого процідити і вилити до борщу.
Колір вийде буряковим.
До столу подається зі сметаною.
По-українськи
Таке блюдо завжди виходить насиченим, ситним.
Український борщ складається з:
- 500 гр — свинини;
- моркви, цибулі;
- 300 гр картоплі,
- 250 гр буряків;
- ½ Склянки томатної пасти;
- 400 гр капусти;
- 20 гр свинячого сала;
- масло для смаження, цукор;
- часточки часнику.
Дії:
Зварити м’ясний бульйон з цибулиною і іншими прянощами (лавр, перець горошком). Процідити. Крупно нарізати капусту, картоплю. Овочі згасити, заправивши томатом і цукром.
До бульйону додаються всі компоненти, зажарка і вариться до тих пір, поки картопля і капуста не будуть готові. Дати настоятися 20 хвилин.
Подають борщ гарячим, заправляють салом, розтертим з часником.
На замітку. Якщо у вас є заздалегідь приготована заправка для борщу на зиму, приготування страви прискориться.
Сибірський борщ з фрикадельками і квасолею
Блюдо виходить незвичайним, але досить смачним. Кожен повинен хоч раз спробувати першу страву за цим рецептом.
Необхідні продукти:
- 300 гр — кістки м’ясні;
- 450 гр — свино-яловичий фарш;
- 200 гр — квасоля;
- морква, буряк, цибуля, часник, перець болгарський — по одній шт.;
- капуста — 300 гр;
- картопля — 400 гр;
- томатна паста;
- зелень, олія, сіль, вода, лавровий лист.
Для початку потрібно приготувати бульйон. З готового бульйону дістати кістки. Буряк порізати і відправити разом з фрикадельками в каструлю. Поки вариться овоч і фрикадельки, необхідно приготувати засмажку з овочевих компонентів. Відправити її в каструлю. Додати капусту, квасолю і пригнічений в ступі часник. В кінці присипати зеленню. Борщ повинен настоятися.
На замітку. Для заправки борщу ідеально підходить сметанно-часниковий соус із зеленню.
Московський рецепт з м’ясом, сосисками і копченостями
З часу страва готується трохи довше, але смак того варто.
Що необхідно:
- ребра яловичі – 300 гр;
- сосиски 3-4 шт.;
- копчене – 200 гр;
- буряк, морква, цибулина, капустяне листя, частина лимона;
- пару ложок томатної пасти;
- цукор;
- вершкове масло — 50 гр;
- сіль, чорний мелений перець;
- сметана, зелень для подачі.
Приготування поетапно:
Варимо бульйон з ребрами протягом 30-45 хвилин.
Приступимо до овочів. Цибулю ріжемо півкільцями, морква і бурак соломкою. В окрему каструлю кладемо бурак, додаємо цукор і трохи лимона. Ця невелика хитрість допоможе зберегти яскравий відтінок овоча. Увіллємо невелику порцію бульйону. Все тушкується 10-15 хвилин, після чого додаємо нашатковану капусту.
На вершковому маслі підсмажити цибулю і моркву. Відправляємо їх в каструлю з капустою. Сюди ж додаємо решту бульйону.
Ріжемо сосиски, копчену свинину, наливаємо томатну пасту.
Все солимо, перчимо.
Тушкуємо ще хвилин 5-7 і все, борщ готовий. При подачі традиційно заправляємо сметаною, прикрашаємо зеленню.
Борщ по-боярські – з яловичиною, свининою і куркою
З назви зрозуміло, що основою даного блюда є бульйон, в основі якого знаходиться: курка, свинина і яловичина. По-іншому, цей борщ можна назвати збірним.
Склад інгредієнтів:
- 0,5 кг яловичини на кістці;
- 350 гр будь-якої частини курки;
- 300 гр свинини;
- квашена капуста;
- бурак варений;
- цибуля, морква;
- петрушка — 1 пучок;
- томатна паста 200-300 гр;
- борошно 2 ст ложки;
- лавровий лист, часник, перець горошок.
Дії:
Спочатку відварити м’ясо протягом 45-55 хвилин на повільному вогні. По закінченню цього часу необхідно з бульйону дістати курку, свинину потрібно варити ще хвилин 20. Яловичину дістаємо через 40 хвилин після свинини.
М’ясо порізати на шматочки, а бульйон процідити.
Капуста гаситься в сотейнику з маслом і водою близько години.
Нарізану цибулю, натерту моркву і приготовану петрушку обсмажити на вершковому маслі. Сюди ж додати 20 гр томатної пасти і все згасити 2 хвилини.
Борошно обсмажують на сухій сковороді, а пізніше, коли вона охолоне, змішати зі 100 гр води. Бурак нарізати соломкою.
Після цього в гарячий бульйон кладуть: капусту, цибулю, моркву, петрушку. Через 15 хвилин додають баряк, лавровий лист, перець горошок. Ще через 5 хвилин сюди ж відправляють борошно, кріп, часник, м’ясо. Після того, як страва закипить, варити борщ ще 3-5 хвилин. Борщ готовий. Подавати до обіду рекомендується зі сметаною.
Покроковий рецепт борщу з квашеною капустою
Борщ готується як зазвичай, але з єдиною різницею — капуста береться квашена.
Складові першої страви:
- картопля, 3-5 бульб;
- одна середня цибулина, бурак, морквина;
- квашена капуста, 350 гр;
- часник;
- томатна паста.
Розглянемо приготування крок за кроком:
Чистимо, ріжемо і варимо картоплю.
Готуємо зажарку. Для цього нарізаємо цибулю тремо на тертці моркву і бурак. Все це тушкуємо в соняшниковій олії на сковороді. Через кілька хвилин додаємо в зажарку томатну пасту, подрібнену чесночину і капусту. Все гаситься протягом 5-7 хвилин.
Картопля зварився, додаємо зажарку в каструлю. Чекаємо моменту кипіння і продовжуємо кип’ятити ще 3-5 хвилин. За бажанням на цьому етапі додати зелень.
Борщ готовий.
Рада. Якщо капуста дуже кисла, то попередньо її слід віджати.
З додаванням квасолі
З квасолею можна зварити борщ пісний — не менш смачний і корисний. З консервованою квасолею підготовка продуктів займе менше часу.
Для приготування знадобиться:
- картопля — 3-4 бульби;
- капуста — 200 гр;
- бурак, морква, цибуля — по 1 шт.;
- томатна паста — 150 гр;
- квасоля 1 банку.
Процес приготування простий. У каструлю з киплячою водою помістити очищеную і порізану картоплю. Хвилин через 10 додати нашатковану капусту. Окремо в сковороді готується зажарка. Для її приготування знадобиться бурак, морквина, цибулина і томатна маса. Засмажку слід згасити 5-7 хвилин, потім викласти до овочів. Останнім пунктом додається квасоля. Через 10 хвилин після закипання, борщ можна вимикати.
Кубанський борщ
Продукти необхідні для приготування першої страви:
- яловичина — 350 гр;
- петрушка — 1 пучок (як хвостики, так і корінь);
- картопля — 4-5 бульб;
- буряк, морква, цибуля, перець;
- селера;
- капуста — 200 гр;
- зелень — 100 гр.
Вариться м’ясо цілком не менше 60 хвилин. Для цього відмінно підійде яловичина або півень. Після чого додаються по черзі овочі. Корінь петрушки, її хвостики, ціла картоплина, бурак, селера, картопля.
На сковороді робиться зажарка, в яку додається: цибуля, морква, перець. Потім сюди ж додаємо томат, і цілу варену картоплину. Картоплю слід розім’яти прямо в сковороді. Зажарка буде готова через 4-6 хвилин, після чого її слід висипати в каструлю.
Після всіх цих маніпуляцій в бульйон додається капуста і зелень. Все готово. Для отримання інтенсивного смаку і аромату, борщ повинен добре настоятися.
У горщиках в духовці
До складу компонентів входить:
- м’ясо куряче (грудка без кістки) — 350 гр;
- морква, бурак — по 150 гр;
- картопля — 500 гр;
- капуста — 200 гр;
- солодкий перець;
- часник, мікс зелені по 100 гр;
- томатний соус — 250 мл
Хоч рецепт борщу і відрізняється від традиційного, приготувати його легко. Для початку важливо ретельно вимити і порізати скибочками курку. Потім варто натерти морквину і бурак на тертці. Картоплю, капусту, солодкий перець, часник, петрушку нарізати. Після цього, всі інгредієнти слід розкласти по горщикам по черзі. В кінці додаємо воду, солимо за смаком і при бажанні додаємо пекучий перець. Крім цього в кожен горщик варто покласти по 20 гр томатного соусу.
Горщики, наповнені овочами потрібно відправити в духовку на 25-35 хвилин, по закінченні цього часу вміст горщика слід перемішати і готувати ще 30 хвилин. Температура в духовці повинна бути 180 градусів. Рецепт простий, але готове блюдо виходить шалено смачним.