Борщ – це традиційна перша страва, має особливу популярність в Україні. Напевно, у багатьох кафе і ресторанах ви зустрічали такий суп в меню, тому що крім ефектного зовнішнього вигляду, який часто доповнюють часниковими пампушками і солоним салом, він також має чудовий і яскравий смак, яким неможливо переплутати ні з чим іншим. Звичний для всіх червоний колір бульйону, виходить завдяки додаванню нарізаних і пасерованих буряків, також у борщі ви зустрінете такі складові, як морква, цибуля і, звичайно ж, м’ясо. Для приготування підходить яловичина і свинина, а для більш дієтичного варіанта – птах.
Класичний борщ із буряком
Класичний борщ з буряком – це густа і навариста перша страва на яловичому бульйоні із засмажкою. Традиційно така страва подається до столу в гарячому вигляді разом із житнім хлібом, тонкими скибочками солоного сала та пір’ям зеленої цибулі. Для балансу смаку можна додати часточку лимона.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Картопля – 400 гр.
- Буряк – 360 гр.
- Цибуля ріпчаста – 330 гр.
- Капуста білокачанна – 330 гр.
- Морква – 250 гр.
- Яловичина – 250 гр.
- Томатна паста – 140 мл.
- Помідори – 120 гр.
- Вода – 2 л.
- Петрушка – 50 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Оцет столовий 9% – 15 мл.
- Цукор-пісок – 15 гр.
- Сіль – 7 гр.
- Перець чорний мелений – 5 гр.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія – для смаження
Процес приготування:
Класичний борщ із буряком готується дуже просто. Продукти, перелічені у списку, викладаємо на робочий стіл та приступаємо до процесу.
У каструлю наливаємо два літри води та доводимо до кипіння. У той же час очищаємо і розрізаємо навпіл головку цибулі, кладемо зрізом вниз на розпечену сковороду і підрум’янюємо.
У окріп закидаємо скибочки яловичини, лавровий лист і цибулю – томимо на повільному вогні протягом 60 хвилин, забираючи всю піну шумівкою. Через 10 хвилин після закипання додаємо в бульйон стебла свіжої петрушки.
Не гаючи часу, готуємо овочі: цибулю ріжемо тонкими півкільцями, буряк і моркву – соломкою, картопля та томати на брусочки. Зубці часнику пропускаємо через прес.
Готовий бульйон проціджуємо та повертаємо на плиту, викидаємо овочі, м’ясо остуджуємо та подрібнюємо.
Перекладаємо картоплю в каструлю і варимо на помірному полум’ї.
У сковорідці розігріваємо олію і пасеруємо морквину з цибулею до м’якості, посипаємо цукром і продовжуємо смаження до золотистості.
Змішуємо пасерування з томатною пастою, прогріваємо все разом ще 3-5 хвилин.
Вміст сковорідки викладаємо в бульйон разом із скибочками яловичини, солимо та перчимо.
Бурякову соломку смажимо на олії 7-10 хвилин, потім поливаємо оцтом і тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
Розм’якшений буряк закидаємо в каструлю до інших складових, проварюємо 8-10.
В останню чергу доповнюємо склад тонко нашаткованою капустою, томатами та зеленню з часником. Перемішуємо і через 10 хвилин вимикаємо нагрівання, наполягаємо під кришкою 30-40 хвилин.
Наваристий борщ розливаємо порційними піалами і насолоджуємося. Смачного!
Класичний червоний борщ із м’ясом
Класичний червоний борщ із м’ясом – це основа слов’янської кухні, яка не втрачає своєї актуальності й на сьогоднішній день. Але тут нема чого дивуватися, бо поєднання міцного м’ясного бульйону, спецій та овочів – це неймовірно смачно, ароматно, а також ситно.
Час приготування – 2 год. 15 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 5 л.
Інгредієнти:
- Яловичина на кістки – 800 грн.
- Капуста – 400 гр.
- Буряк – 300 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Морква – 200 грн.
- Вода – 3,5 л.
- Паста томатная – 3 ст.л.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Часник – 3 зуб.
- Зелень – 40 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо промиваємо та укладаємо в каструлю, заливаємо водою та доводимо до кипіння. Видаливши пінку, зменшуємо нагрівання і томимо півтори години. Бульйон проціджуємо та повертаємо на плиту, закидаємо нашатковану капусту. Яловичину остуджуємо і ріжемо на скибочки бажаного розміру.
Крок 2. Після капустою, відправляємо кубики картоплі – доводимо склад до повторного закипання і варимо до м’якості компонентів.
Крок 3. Ріпчасту цибулю дрібно рубаємо і обсмажуємо на олії 3-5 хвилин.
Крок 4. До цибулинних кубиків всипаємо терту на тертці морквину, перемішуємо і смажимо 3-5 хвилин.
Крок 5. До пасерування додаємо соломку буряків, кілька черпаків бульйону та томатну пасту.
Крок 6. Закриваємо сковороду кришкою і гасимо овочі на повільному вогні близько 20 хвилин, потім викладаємо в бульйон.
Крок 7. Повертаємо в борщ м’ясо і прогріваємо разом, не допускаючи активного кипіння 30 хвилин.
Крок 8. Для насиченості аромату вводимо в борщ подрібнену зелень та часник, проварюємо до закипання та вимикаємо.
Крок 9. Не чекаючи охолодження, знімаємо пробу та насолоджуємось. Смачного!
Борщ зі свининою та буряком
Борщ зі свининою та буряком – це популярна перша страва, яка підкорює при першій же дегустації, завдяки своєму чарівному аромату та яскравому насиченому смаку. Для скорочення витраченого часу ви можете заздалегідь відварити буряк і приготувати бульйон.
Час приготування – 2 год. 20 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 4 л.
Інгредієнти:
- Свинина на кістці – 500 г.
- Вода – 2,5 л.
- Картопля – 600 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Буряк відварений – 1 шт.
- Олія – 3 ст.л.
- Сік томатний – 2 ст.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Болгарський перець – 0,5 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Цукор-пісок – 1-2 ч.л.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Зелень – до смаку
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Свинину заливаємо водою і доводимо до кипіння, позбавляємося пінки і проварюємо 60-90 хвилин.
Крок 2. Бульйон проціджуємо, а м’ясо перекладаємо на тарілку і даємо охолонути.
Крок 3. З картоплі знімаємо шкірку, бульби обполіскуємо та ріжемо на кубики.
Крок 4. Картоплю висипаємо в бульйон і варимо на повільному полум’ї близько 25-30 хвилин.
Крок 5. Цибулю і моркву довільно подрібнюємо і пасеруємо на розігрітій олії до м’якості та рум’яності.
Крок 6. Заливаємо овочі томатним соком, а також приправляємо цукром, лаврушкою, меленим перцем та сіллю – накриваємо кришкою та гасимо 15 хвилин.
Крок 7. Свинину поділяємо по волокнах і викладаємо до картоплі, продовжуємо варіння, додавши сіль та лавр.
Крок 8. М’якуш солодкого перцю нарізаємо невеликими шматочками, капусту шаткуємо.
Крок 9. Очищений буряк ріжемо соломкою середньої товщини.
Крок 10. У наваристий бульйон закидаємо буряк, перець, капусту та заправку. Перемішуємо та варимо ще близько 15 хвилин.
Крок 11. Наприкінці термічної обробки доповнюємо борщ зеленню та часником. Для того, щоб всі аромати розкрилися, наполягаємо страву під кришкою не менше 15 хвилин.
Крок 12. До столу подаємо зі сметаною. Смачного!
М’ясний борщ із буряків із яловичиною
М’ясний борщ з буряка з яловичиною – це страва, рецепт якої у кожної господині свій, однак, навіть найдосвідченішим кулінарам рекомендуємо звернути увагу на цей варіант приготування. Цей борщ відрізняється від звичного тим, що він вариться на яловичих реберцях і до його складу входить зелений перець і квашена капуста.
Час приготування – 2 год. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 7.
Інгредієнти:
- Яловичі ребра – 450 г.
- Картопля – 6 шт.
- Вода – 2,5 л.
- Морква – 1 шт.
- Буряк великий – 1 шт.
- Капуста квашеная – 250 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Олія соняшникова – 3-4 ст.л.
- Томатна паста – 2 ч.л.
- Укроп – 40 гр.
- Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед варимо бульйон: м’ясо, залите водою, доводимо до кипіння і томимо на невеликому вогні годину-півтори, потім яловичину витягуємо і остуджуємо, а в бульйон закидаємо кубики картоплі та квашену капусту.
Крок 2. Паралельно дрібними шматочками нарізаємо м’якоть болгарського перцю та головку цибулі. Компоненти пасируємо до м’якості та змішуємо з томатною пастою та щіпкою цукру.
Крок 3. Через 1-2 хвилини в сковороду відправляємо тертий буряк з морквою, томимо близько 10 хвилин при мінімальному нагріванні і додаємо оцет.
Крок 4. Зажарку перекладаємо в бульйон. Солимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Крок 5. М’ясо знімаємо з кісточок і відправляємо до решти інгредієнтів. Проварюємо ще 20 хвилин на повільному вогні.
Крок 6. В останню чергу всипаємо в борщ рубану зелень і для насиченості смаку, залишаємо страву під кришкою настоятися. Смачного!
Зелений борщ із щавлем та яйцем
Зелений борщ із щавлем та яйцем – це оригінальна перша страва, яку можна подавати до столу не тільки в гарячому вигляді, а й у холодному, тут уже вибір за кожним. Завдяки використанню щавлю, страва набуде неповторної кислинки та пікантності.
Час приготування – 70 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра – 500 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Щавель – 70 гр.
- Вода – 2,5 л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Реберця промиваємо, заливаємо водою і доводимо до кипіння, проварюємо півтори години на помірному вогні, знімаючи пінку.
Крок 2. В іншій каструлі відварюємо круто яйця, занурюємо в крижану воду і потім знімаємо шкаралупу.
Крок 3. Відварену свинину остуджуємо і подрібнюємо, проціджуємо бульйон і переливаємо в чисту каструлю, додаємо кубики м’яса і повторно доводимо до кипіння.
Крок 4. У киплячий вміст жароміцного посуду закидаємо скибочки картоплі.
Крок 5. Паралельно в сковорідці розігріваємо олію і 3-5 хвилин пасеруємо дрібні шматочки цибулі і терту на тертці моркву. Зажарку перекладаємо в суп.
Крок 6. Яйця довільно нарізаємо і відправляємо в основний склад разом із лавровим листом, сіллю та чорним перцем.
Крок 7. Свіжий щавель рубаємо на невеликі сегменти і додаємо в борщ, коли картопля стане м’якою. Доводимо до кипіння і наполягаємо під кришкою, вимкнувши нагрівання.
Крок 8. Приблизно через 15-20 хвилин страва готова для дегустацій. Смачного!
Як зварити борщ із куркою
Як зварити борщ із куркою? Відповідь на це питання ви знайдете, прочитавши цей рецепт, в якому детально описано кожен крок. Використовуючи як основу птицю, суп виходить менш жирним, відповідно, більше підходить для дитячого раціону та людей з проблемами ШКТ.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Курка (суповий набір) – 400 гр.
- Буряк – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 0,5 шт.
- Капуста – 150 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Картопля – 2 шт.
- Паста томатная – 1 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Оцет столовий 9% – 1-2 ч. л.
- Кріп – 5 гілочок
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Для скорочення витраченого часу курку заливаємо водою і проварюємо півгодини після закипання. Паралельно очищаємо та ополіскуємо потрібні овочі. За допомогою терки з великими отворами подрібнюємо моркву, тонко шаткуємо капусту.
Крок 2. Аналогічно моркви трьом буряки, картоплю ріжемо кубиками, а цибулину дрібно рубаємо.
Крок 3. У прозорий киплячий бульйон викладаємо картоплю.
Крок 4. Потім відправляємо капусту і проварюємо страву близько 15-20 хвилин.
Крок 5. Для приготування заправки, наливаємо і розігріваємо олію в сковорідці, обсмажуємо до прозорості цибулю, додаємо морквину і смажимо 3-5 хвилин, при частому помішуванні.
Крок 6. Доповнюємо склад бурякою та томатною пастою, для балансу смаку також вводимо цукровий пісок та оцет. Перемішавши, вливаємо 1-2 половники бульйону і готуємо овочі під кришкою на повільному вогні 15-20 хвилин.
Крок 7. Вміст сковороди викладаємо до капусти з картоплею, проварюємо 10 хвилин. Всипаємо сіль, рубану зелень і вимикаємо нагрівання.
Крок 8. Подаємо ароматний і наваристий борщ до столу та насолоджуємось. Смачного!
Холодний борщ із буряків
Холодний борщ із буряків, також відомий під назвою «Холодник» – це ідеальна страва для спекотного дня, бо вона не лише позбавляє голоду, але й також чудово освіжає. Як «бульйон» у цьому супі використовується суміш із кефіру та холодної води, у співвідношення один до одного.
Час приготування – 3 год.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- Кефір – 1 л.
- Вода кип’ячена – 1 л.
- Буряк – 500 гр.
- Огірок – 300 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Укроп – 1 пучок.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Викладаємо на стіл компоненти, необхідні для приготування.
Крок 2. Буряк ретельно миємо із щіткою і щільно обертаємо у фольгу, запікаємо при 200 градусах 1-1,5 години. Остуджуємо.
Крок 3. Яйця заливаємо холодною водою та доводимо до кипіння, проварюємо 10 хвилин і перекладаємо у холодну воду.
Крок 4. З готового буряка знімаємо шкірку, натираємо коренеплід на тертці прямо в каструлю.
Крок 5. Довільно нарізаємо яйця.
Крок 6. Свіжі огірки ріжемо невеликими та рівними кубиками.
Крок 7. Дрібно шаткуємо промиту і обсушену зелень.
Крок 8. Висипаємо до бурякової соломки огірки, зелень та яйця.
Крок 9. Компоненти солимо та перчимо, заливаємо кефіром і додаємо холодну кип’ячену воду, доводячи страву до бажаної густоти.
Крок 10. Розливаємо по піалах і трапезуємо. Смачного!
Великий піст не є частиною нас
Пісний борщ без м’яса – це відмінний варіант для тих, хто дотримується релігійних правил або в принципі не вживає м’ясо, але не може собі відмовити у тарілочці ароматного та смачного супу. Дотримуючись всіх рекомендацій, у вас вийде практично класичний борщ, який мало чим відрізнятиметься за смаком.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Капуста – 500 гр.
- Картопля – 5-6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Кубик бульйонний – 3 шт.
- Олія – 3 ст.л.
- Вода – 2 л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 щіпка,
Процес приготування:
Крок 1. На одній сковороді, на 1-2 столових ложках олії обсмажуємо до м’якості натерту на тертці моркву і дрібні кубики цибулі.
Крок 2. На другій сковороді прогріваємо залишки рослинної олії і пасеруємо буряк, подрібнений за допомогою терки, додавши трохи цукрового піску для балансу смаку.
Крок 3. Білокачанну капусту шаткуємо і заливаємо водою, поміщаємо на помірний вогонь.
Крок 4. Через 10 хвилин кипіння капусти, закидаємо скибочки картоплі, варимо 10-15 хвилин.
Крок 5. Далі вводимо в суп обсмажені та підрум’янені овочі.
Крок 6. Додаємо буряки.
Крок 7. Слідом вводимо до складу лавровий лист, бульйонні кубики та сіль – перемішуємо.
Крок 8. Кип’ятимо суп ще 5 хвилин і вимикаємо нагрівання, даємо трохи настоятися під кришкою.
Крок 9. Не чекаючи остигання, сервіруємо першу страву і приступаємо до трапези. Смачного!
Борщ зі свіжої капусти та буряків
Борщ зі свіжої капусти та буряків – це ароматна та смачна перша страва, яка чудово підходить для збалансованого сімейного обіду. Однак подати таку страву можна і до святкового столу, якщо заморочитися з подачею та доповнити кожну порцію часниковим хлібом та салом.
Час приготування – 1 год. 40 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Сіль – 15 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Яловичина на кістки – 500 грн.
- Вода – 1,5 л.
- Перець чорний мелений – 2 гр.
Для смаження:
- Буряк – 300 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 250 гр.
- Оцет столовий – 1 ст.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Печериці – 200 гр.
- Олія – 20 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо компоненти: овочі очищаємо та ополіскуємо, за допомогою терки подрібнюємо буряк, капусту та моркву. Рубаємо цибулю та часник, кубиками нарізаємо бульби картоплі.
Крок 2. М’ясо поміщаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння, прибираємо шумівкою пінку.
Крок 3. Проварюємо бульйон під кришкою близько години, виймаємо м’ясо і, остудивши, ріжемо кубиком і повертаємо назад. Також закидаємо капусту та картоплю.
Крок 4. Займемося засмажкою: на розігрітій рослинній олії пару хвилин обсмажуємо цибулю з морквою, додаємо буряк і оцет – прогріваємо все ще 5-7 хвилин і додаємо пасту з протертих томатів. Стомлюємо близько 5 хвилин і вимикаємо вогонь.
Крок 5. Викладаємо овочеве асорті в бульйон, також доповнюємо склад лавровим листом, меленим перцем і сіллю – проварюємо ще 15-20 хвилин і забираємо з конфорки.
Крок 6. У гарячий борщ видавлюємо зубчик часнику. Розлив по супницях, за бажанням прикрашаємо зеленню та доповнюємо сметаною. Готуйте та отримуйте задоволення!
Борщ із квашеною капустою
Борщ із квашеною капустою обов’язково припаде до смаку всім любителям різносолів, бо навіть після теплової обробки овоч зберігає свій неперевершений смак і яскравий аромат. Якщо ваша капуста злегка перекисла, то рекомендується попередньо промити її водою.
Час приготування – 2 год.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Яловичина/хвіст бичачий – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 1-2 зуби.
- Капуста квашеная – 300 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Оцет червоний винний – 1 ст.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Хвіст розрубуємо на кілька сегментів і, заливши водою, доводимо до кипіння. Знімаємо пінку і закриваємо кришкою каструлю, варимо протягом 40-50 хвилин.
Крок 2. Відварене м’ясо витягаємо і остуджуємо, бульйон солимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Крок 3. З овочів знімаємо лушпиння і шкірку, і обполіскуємо, буряк, картопля і морква ріжемо дрібними брусками, цибулину дрібно рубаємо.
Крок 4. Перекладаємо скибочки картоплі в бульйон і доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я і томимо близько 10 хвилин.
Крок 5. Не гаючи часу, пасеруємо овочі: цибулю доводимо до прозорості на розпеченій олії, всипаємо моркву і при постійному помішуванні смажимо 4-5 хвилин.
Крок 6. Перекладаємо засмажку в бульйон разом із відтиснутою кислою капустою, продовжуємо варіння на середньому полум’ї.
Крок 7. Буряк також обсмажуємо з томатною пастою протягом 10 хвилин, при необхідності додавши трохи бульйону. У момент, коли коренеплід розм’якшився, підливаємо невелику кількість винного оцту.
Крок 8. Відправляємо буряк та м’ясо, зрізане з хвоста в каструлю, також вводимо подрібнену зелень, сіль та часник – варимо 3-5 хвилин при повільному кипінні та завершуємо теплову обробку.
Крок 9. Наполягаємо борщ під кришкою ще 15-20 хвилин і лише потім запрошуємо сім’ю до столу. Смачного!