Борщ – національна перша страва української кухні. Сучасні господині все частіше готують борщ в мультиварці. Диво-каструля дозволяє спокійно займатися своїми справами, лише сигнал пристрою сповістить, що все готово. Для приготування підійде будь-яка модель мультиварки.
Класичний борщ зі свининою в мультиварці
Щоб блюдо вийшло максимально наваристим і ситним, м’ясо краще брати на кістки.
Крім свинини (півкіло), буде використовуватися: 2 середніх буряків, 3 картоплини, 2 стиглих томатів, пара часникових зубков, 230 г капусти, сіль, ст. л. оцту і цукру.
- Свинина миється, злегка підсушується рушником з паперу, укладається в чашу печі і заливається водою. У програмі «М’ясо на кості» або «Гасіння» бульйон буде варитися близько години.
- Всі овочі ретельно миються і чистяться. Буряк крупно треться, цибуля, часник, картопля і томати ріжуться кубиками, а капуста дрібно шинкуется.
- Готовий бульйон проціджують і повертається в ємність разом з шматочками м’яса, зрізаними з кістки.
- В рідину відправляються всі підготовлені овочі та сіль. За смаком можна злегка підсолодити блюдо.
- Далі в програмі «Суп» готується 35-45 хвилин.
Подається борщ з домашньою сметаною.
Щоб зробити борщ яскравіше, додайте в нього буряковий настій. Для цього нарізану буряк залийте склянкою гарячого бульйону, додайте чайну ложку оцту і доведіть до кипіння.
Рецепт приготування з куркою
Менш наваристим, але смачним перше блюдо вийде і з курятиною. Можна використовувати будь-які частини птиці (450 г). Також береться: по 1 шт. цибулі, моркви і солодкого перцю, 2 великі буряка, 340 г свіжої капусти, сіль, гранульований часник, 3 великі ложки томат-пасти.
- Курка ріжеться невеликими шматочками. У програмі «Смаження» на будь-якому жирі готується 7-9 хвилин.
- Всі овочі (крім буряків) миються і подрібнюються зручним способом, після чого додаються до м’яса і смажаться ще 10-12 хвилин.
- Інгредієнти в чаші пристрою заливаються 2 літрами теплої води, змішаної з пастою.
- Прилад перемикається в режим «Гасіння». Борщ в мультиварці з куркою буде готуватися 45 хвилин.
- Буряк натирається на крупній тертці і гаситься з невеликою кількістю рослинної олії на звичайній сковороді 6-8 хвилин.
- Приблизно за 10 хвилин до готовності суп солиться, в нього додається буряк і гранульований часник.
Подається гарячим з меленим чорним перцем.
Зручність мультиварки в тому, що в неї можна закладати всі компоненти одночасно. Головне вибрати потрібний режим.
З квашеної капусти
Кисла капуста, що використовується замість свіжого овоча. Такий варіант борщу обов’язково варто спробувати приготувати кожної господині.
Крім 370 г квашеної капусти, потрібно взяти: 750 г свинячих реберець, корінець петрушки, 2 буряків, по 1 шт. цибулі та моркви, 3 великі ложки томат-пасти без добавок, 2 середніх бульби картоплі, 2,5 л води, сіль, малий. л. цукрового піску і столового оцту.
- Реберця добре обсмажують з усіх боків у програмі «Випічка» на будь-якому жирі.
- Морква, цибуля і корінець петрушки дрібно ріжуться.
- Овочі додаються до м’яса, після чого інгредієнти готуються разом 10-12 хвилин.
- Буряк чиститься і треться на тертці з середніми поділками. Вона також відправляється в чашу пристрою разом з оцтом і цукром. Гасіння триває ще 5-7 хвилин.
- Залишилося додати кубики картоплі, томат-пасту і дрібно нарізану квашену капусту.
- Всі компоненти подсаливаются і заливаються водою.
- У програмі «Суп» страва готується 120-140 хвилин.
Якщо у господині є час, то варто залишити блюдо потомитися на підігріві ще годину.
Пісний борщ в мультиварці
Суп без м’яса теж може бути смачним і поживним. Особливо, якщо правильно його приготувати. Для цього використовуються наступні інгредієнти: велика буряк, морква, 1 літр питної води, ріпчаста луковичка, сіль, 3 бульби картоплі, 220 г свіжої капусти, солодкий болгарський перчик, ароматні трави.
- Капуста дрібно шинкуется, цибулю подрібнюється кубиками, морква – треться на крупну тертку. Всі підготовлені овочі викладаються в чашу мультиварки. До них додається трохи води і неароматного олії. Інгредієнти готуються у програмі «Овочі» або «Гасіння» близько півгодини.
- Далі в чашу мультиварки закладаються кубики картоплі і тонкі смужки солодкого перчика. Майбутній суп солиться і посипається обраними спеціями.
- 70 хвилин вариться в режимі «Суп».
Подається страва зі свіжим домашнім хлібом.
З додаванням квасолі
Квасоля відмінно заміняє в обговорюваному супі картоплю.
Крім 1 ст. цього консервованого червоного продукту, береться: 2 буряків, сіль, морква, 3 великі ложки томатної пасти, цибулина, велика жменю рубаної капусти, по 1 великій ложці столового оцту і цукру, 1,5 л. води.
Приготувати борщ за таким рецептом в мультиварці вдасться дуже швидко.
- Всі овочі, крім буряків, миються, чистяться і укладаються в ємність печі.
- Зверху висипається консервована квасоля разом з рідиною з банки.
- Додається томат-паста, цукор, сіль і оцет.
- Очищена буряк ріжуть на кілька частин і вкладається в спеціальну підставку — контейнер для готування на пару.
- У програмі «Гасіння» вариться страва 45 хвилин.
- Далі буряки треться на тертці, відправляється в борщ, і ще 15 хвилин витримується на підігріві.
Такий варіант борщу смачно подавати навіть в холодному вигляді.
З яловичиною
Щоб зробити смак страви максимально насиченим, краще вибрати м’ясо на кістці.
Крім яловичини (220 г), потрібно підготувати: помідор, моркву, солодкий перчик, буряк, цибулю – по 1 шт., 150 г свіжої капусти, сіль, 3 часникові часточки.
- Всі овочі, крім капусти, миються, довільно подрібнюються і в програмі «Смаження» 5-7 хвилин готуються на будь-якому жирі. Часник краще всього пропустити через прес.
- Разом з шматочками м’яса складові смажаться ще 12 хвилин при постійному помішуванні.
- Залишилося вилити в ємність пристрою 2,5 л води, додати шинковану капусту, сіль і готувати страву близько години у програмі «Суп».
Перед подачею на стіл в кожну тарілку насипати подрібнений свіжий кріп.
Червоний борщ в мультиварці
Обов’язковими складовими такого варіанту борщу стане не тільки буряк, але також помідори і томатна паста. Всі овочі беруться за 2 шт: морква, буряк, цибуля, картопля. Крім того, використовується: 3 великі ложки томат-пасти, шматочок вершкового масла, сіль, пів капусти, щіпка овочевої приправи.
- Овочі, крім буряків, довільно нарізати і укладаються в чашу електричної каструлі.
- Компоненти заливаються 3 л води. Буряк відправляється в ємність цілком.
- Маса солиться, посипається приправою. Готується страва 25 хв. в програмі «Суп».
- Буряк крупно треться, змішується з томатною пастою, розтопленим вершковим маслом і повертається в борщ.
- Суп вариться ще 12 хвилин.
Перед подачею до столу борщ повинен добре настоятися.
Деякі господині картоплю варять цілком, а в кінці витягують, мнуть його ложкою і повертають в борщ.